Останки от Боинга. Снимка: Rob Stothard/Getty Images

Роднините на пътниците на сваления малайзийски „Боинг-777“ с иск към бившия „министър на отбраната“ на Донецка народна република Игор Гиркин

Останки от Боинга. Снимка: Rob Stothard/Getty Images
Останки от Боинга. Снимка: Rob Stothard/Getty Images

Семействата на пътниците на малайзийския самолет „Боинг-777“, свален в Източна Украйна през лятото миналата година, са подали иск към бившия „министър на отбраната“ на самопровъзгласилата се „Донецка народна република“  Игор Гиркин (Стрелков) с искане на компенсация, съобщава Telegraph. В представените в съда документи се казва, че по време на конфликта в Източна Украйна руският гражданин Гиркин с псевдонима „Игор Стрелков“ е действал с разрешението на Кремъл и е ръководил военните операции на сепаратистите. В хода на една от тези операции, се твърди, е свален малайзийският „Боинг“, а Гиркин е „дал нареждане, съдействал и/или подстрекавал към извършването на това нападение и/или е встъпвал в заговор с тези, които са изстреляли ракетата“.

Отговорни за случилото се ищците смятат и руските власти: „Ответникът Гиркин е действал под пряко или очевидно ръководство на правителството на Русия“. Авторите на иска смятат, че ракетата, с която е свален самолетът, е докарана от територията на Русия.

Членовете на семействата на 18 пътници на самолета изискват изплащане на компенсация в размер 900 млн. долара. Адвокатът на роднините на жертвите на трагедията Флойд Уиснер се позовава на американския „Закон за защита на жетвите на изтезанията“, който позволява да бъдат съдени чужди граждани. Той разказа на изданието, че „не става въпрос за пари, ние се опитваме да получим отговори от Гиркин и на упражним натиск върху Русия, за да сътрудничи тя с международния трибунал“.

Също така е подаден иск против авиакомпанията Malaysia Airlines, която се обвинява в небрежност при планирането на курса на самолета над обхванатата от въоръжен конфликт източната част на Украйна. Искът е подаден от лицето Рейне Далзел – съпруга на единия от пътниците на рейса.

Игор Гиркин напуска поста на „министъра на отбраната на ДНР“ през август миналата година. Оттогава той живее в Русия и дава заявления по повод действията на ръководствата на самопровъзгласилите се републики и руските власти.

„Боинг-777“ на малайзийските авиалинии, излетял от Амстердам в Куала-Лумпур, е свален в района на Донецка област, Украйна, на 17 юли миналата година; 298 пътници и членове на екипажа загиват. По това време в този район има сражения между украински военни и сепаратистите от „народните републики“. Разследване на обстоятелствата на падането се провежда от холандски следователи, които трябва да представят резултатите през октомври. По предварителна версия, самолетът е свален от ракетен комплекс БУК от земята.

Представители на Малайзия с подкрепата на Нидерландия и други държави представиха проект на резолюция на Съвета за сигурност на ООН за провеждане на международен трибунал по делото за сваления „Боинг“. Против свикването му се обявява Русия, имаща право на вето в Съвета за сигурност.

Телеканал „Дождь“