Руската писателка Людмила Улицкая за Надежда Савченко: поведението й е героично

Руската писателка Людмила Улицкая заяви, че изпитва „удивление и уважение“ към украинката Надежда Савченко, която вече 74 дни продължава своята гладна стачка, настоявайки да бъде освободена от руския следствен изолатор (СИЗО).

Людмила Улицкая
Людмила Улицкая

В коментар за „Радио Свобода“ Улицкая заяви, че украинският офицер и народен депутат от партия „Баткившчина“ Надежда Савченко, която в момента се намира в един от московските СИЗО, се държи героично.

Писателката е един от инициаторите на подписката на сайта на руското издание „Новая газета“, адресирана до президента на РФ Владимир Путин с настояване да освободи Савченко.

„Доколкото знам, опитват се да я убедят да прекрати гладната стачка – майка й, сестра й. Тя е много твърда в решението си. Това е нейно човешко право. А това, което аз изпитвам, е удивление и уважение към човек, който толкова твърдо отстоява позицията си. Много малко хора са способни на това. Независимо дали ми харесва позицията й или не, в дадения случай поведението й, разбира се, е героично“, каза Улицкая.

Според писателката, Савченко е политически затворник, тъй като, съдейки по „доста откъслечната и противоречива информация“, тя не е извършила престъплението, за което я обвиняват.

„Факт е, че в страната ни има определен брой политически затворници и аз предполагам, че Савченко е една от тези, които лежат в затвора по политически причини“, отбеляза Улицкая.

Тя подчерта също така, че не вярва особено, че Савченко може да бъде освободена, но припомни случая със заподозряната в държавна измяна многодетна майка Светлана Давидова, която в крайна сметка беше пусната на свобода.

Савченко бе пленена от проруските екстремисти през юни 2014 г. в Луганска област и бе откарана тайно в Русия, където бе обвинена в причастност към гибелта на двама руски журналисти. По данни на защитата на Савченко се оказа, че представителите на руските медии загиват след като Савченко попада в плен. През януари тази година ФСБ предяви още едно обвинение срещу Савченко, този път за „незаконно преминаване на границата на РФ“. 

На 15 декември миналата година Савченко обяви гладна стачка. След това тя заяви, че ще спре да гладува веднага след като бъде освободена и върната в Украйна. По данни на руския правозащитник Валерий Боршчов, който преди няколко дни я посети в СИЗО, здравето на Савченко се влошава.

 GORDONUA.com

Децата на Украйна – за мир!

Първата детска телевизионна школа работи в Запорожие вече 6 години. Тук всяко дете придобива комуникационни умения, сигурност и самочувствие, научава се да се държи пред камера, някои се пробват като оператори, други – като режисьори, трети харесват да са телевизионни водещи. По-напредналите се снимат в детски продукции, реклами, филми. Всичко е игра и забавление.

Но когато в Украйна, само на стотина километра от техния град започва истинска война, децата от Първата детска телевизионна школа избират да кажат на възрастните своето съвсем не по детски сериозно „НЕ на войната!“ и „ДА на мира!“.

Текст – децата от Първа детска телевизионна школа, гр. Запорожие
Превод на български и субтитри – Райна Манджукова

Яценюк подава оставка.

Министър председателят на Украйна Арсений Яценюк оповести оставката си.

„Взех решение да подам оставката си като министър-председател на Украйна. На 12 април тя ще бъде депозирана във Върховната Рада.“ – написа Яценюк в профила си във Фейсбук.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=iTVFsSnRLNg[/embedyt]

Едновременно с това, той подчерта, че фракцията „Народен фронт“ ще продължи да бъде част от парламентарна коалиция.

По-рано ръководителят на президентската администрация Борис Ложкин обяви, че съставът на новото правителство и парламентарната коалиция ще станат известни в следващите няколко дни.
Припомняме, че на 16 февруари 2016 г. вотът на недоверие срещу правителството на Яценюк не мина във Върховната Рада. А междувременно президентът Петро Порошенко заяви, че няма да допусне провеждането на предсрочни избори.
Разговорите за освобождаването на Яценюк от поста му на министър-председател и борбите за премиерското кресло се водят в продължение на вече няколко месеца. За най-вероятен наследник на Яценюк е сочен Владимир Гройсман, чиято кандидатура бе официално издигната от фракцията БПП (Блок на Петро Порошенко) и бе подкрепена от повечето парламентарни фракции.

Източник: hromadske.tv

МиниНАТО: защо Украйна, Полша и Литва създават обща военна бригада

Въоръжената агресия на Русия срещу Украйна накара Източна Европа да преразгледа плановете си за отбрана и да се върне към някои стари идеи

Анализ на украинския журналист Пьотр Шуклинов за ЛIГАБiзнесIнформ

21ada989a9e2badcafda2f763e1d1daa

Идеята за създаването на съвместна военна бригада на Украйна, Полша и Литва възниква през първите години след 2000 г., но към практическия етап на реализацията ѝ се пристъпва едва през 2007 г. Предвижда се съвместната бригада да участва в миротворчески операции в целия свят. Сегашните руски военни действия срещу Украйна могат сериозно да променят приоритетите. Вече може да става дума за подготовка на съвместни сили, способни да сдържат агресора без прякото участие на НАТО. След анексирането на Крим на Киев не са му оставили избор – или украинците създават бързо истинска армия, или губят страната си. А след Украйна може да дойде ред на страните в Източна Европа, в които също има големи руски общности.

История

Решението за създаване на многонационална формация е взето през юни 2007 година на съвещание на министрите на отбраната на страните от Европейския съюз и Украйна. През есента на 2008 г. е взето решение за създаването на бригада. Предвижда се, че трите страни ще обединят своите миротворчески контингенти в единна формация. През ноември 2009 година на ниво министри на отбраната  страните подписват  протокол за намерения. Тогава обединението получава названието си – ЛитПолУкрБриг (LitPolUkrBrig). Главната му цел е да съдейства за международното сътрудничество в името на мира и укрепването на военното сътрудничество в региона.

След президентските избори, които доведоха на власт Виктор Янукович, преговорите продължават, но само като евроинтеграционен  параван за бившия президент. Обсъждането на необходимостта от създаването на такава бригада продължава на срещите на министрите на отбраната и секретарите на съветите за национална сигурност. На по-ранен етап е планирано бригадата да е достигне ниво на оперативна готовност през 2011 г. Но през посочената година се достига единствено до прогнозата, че проектът ще бъде реализиран през 2013 г. По това време на експертно ниво е разработено фактически всичко необходимо – внесени са предложения за организационната структура и щатовете, както и за механизма на финансиране и поддръжка; обсъдени са ротациите на личния състав и на командването на всички нива. Но украинските власти така и не правят следващите реални стъпки за реализирането на проекта.

С идването на новата власт в Украйна и след военната агресия на Русия въпросът за създаването на бригадата отново става актуален… На 20 март се провежда специална среща, посветена на тази тема. И трите държави са сериозно настроени да завършат процеса на създаването на съвместната бригада в най-кратки срокове.

Какво се създава

Идеята е да бъдат създадени максимално мобилни сили, които действат в тясно сътрудничество и координация. Предвижда се националните части на отделните държави да са дислоцирани в самите страни, като се провеждат редовни съвместни учения и тренировки, както и съвместно планиране при постоянна координация на командно ниво. Работният език е английски. Предвижда се щабът на бригадата да е в Люблин (Полша). Длъжностите командир на бригадата и заместник-командири се заемат от представители на трите страни с ротация по азбучен ред на всеки две години.

Предвижда се бригадата да включва 4500 войници и офицери. По времето на Янукович цифрата е намалена на 3 хиляди. Но в новите условия на агресия от страна на Москва контингентът отново може да бъде увеличен вследствие на потенциалната заплаха. През 2007-2009 г. украинската страна в преговорите обсъжда участие на около двадесет офицери за бригадното командване и петстотин войници – десант, екипи за поддръжка и ремонт, артилерия, инженери и сапьори, взвод за радиационна, химическа и биологическа защита, други подразделения.

Контролът върху дейността на бригадата трябва да се извършва от  координационна група, в която влизат по трима представители от министерствата на отбраната на страните участнички. Подобен принцип е доказал ефективността си в Косово, където като част от мултинационалната група „East” на Международния контингент KFOR действа украинско-полският миротворчески батальон УкрПолБат.  

Цели

Официално властите на трите държави заявяват, че бригадата се създава с цел участие в миротворчески операции. Обаче именно агресията на Русия подтиква страните да форсират решаването на въпроса. Днес дори може да се говори за създаване на европейски отбранителен пояс извън рамките на НАТО за защита при евентуална агресия. Не е изключено, че към проекта могат да се присъединят и други страни от Източна Европа, които също могат да станат жертва на териториалните претенции на Москва. Първоначално е планирано бригадата да е отворена за всички, които желаят да станат част от нея.

fe1809f05507ab95848de9e4e788a013

„Създаването на подобни съвместни многонационални подразделения и части изпълнява едновременно три функции“ – разказва пред ЛІГАБізнесІнформ военният експерт Дмитрий Тимчук. Според него проектът преди всичко ще позволи на украинските военни да се учат от опита на армиите от НАТО и да преминават към техните стандарти. „С всичките си недостатъци НАТО днес е най-ефективната система за сигурност, стандартите на Алианса са най-напредналите в света, при това проверени в много горещи точки.“ – казва Тимчук.

Второ, това не е проект „на хартия“, а напълно реален механизъм за военно сътрудничество, разбираем абсолютно за всички. „За разлика, например, от всякакви различни консултации. Освен това – с абсолютно практичен смисъл: тренирането на взаимната съвместимост на различни подразделения на нашите армии е важно предвид едно по-нататъшно участие в съвместни операции – стабилизационни и миротворчески – с мандат от международни организации.“

„Трето, това е политически инструмент, който демонстрира стремежа на нашите държави към тясно сътрудничество по така актуалния днес въпрос за сигурността.“ – отбелязва експертът.

Заплахата от изток

Кризата в Украйна във връзка с анексирането на Крим създаде всички предпоставки за ускоряване на създаването на единна военна бригада с участието на Литва, Украйна и Полша. Според полския депутат от Европейския парламент Павел Ковал, дошло е времето идеята за създаване на единна бригада не само да се актуализира, но и да бъде осъществена. Заместник- министърът на отбраната на Украйна също говори за това при посещение в офиса на НАТО в Брюксел. Освен това, в литовското министерство на отбраната заявяват, че създаването на бригадата за тях е приоритет и че на експертно ниво преговори по този въпрос са се водили постоянно.

На политическо ниво идеята за координиране на силите на своите страни подкрепят със съвместно заявление и председателите на парламентите на Украйна, Литва и Полша. На 17 март те провеждат в Киев среща, на която осъждат нахлуването на Русия в Украйна. Трите страни призовават Москва да оттегли войските си, да седне на масата за преговори, да спре разпространението на пропаганда и лъжи за съседните страни, както и разпалването на вражда. „Ние осъждаме акта на агресия от страна на въоръжените сили на РФ и фактическата окупация на част от територията на Украйна. Тези действия са в нарушение на Устава на ООН и Заключителния акт от Хелзинки на ОССЕ, както и на задълженията на Русия да зачита суверенитета и териториалната цялост на Украйна, залегнали в Меморандума от Будапеща.“ – се казва в заявлението.

Украйна и партньорите ѝ са убедени, че обединена Европа повече не може да си позволи да игнорира заплахата от изток и трябва да намери нови и ефективни методи за възпиране на агресора. ЛитПолУкрБриг е един от тях.

Пьотр Шуклинов
ЛIГАБiзнесIнформ
Информационна агенция
www.liga.net

Тежка артилерия, изтребители, вертолети, престрелки и смели военни на бойното поле в Донбас (видео)

Тежка артилерия, изтребители, вертолети, престрелки и смели военни, които участват в АТО в Донбас.

В мрежата се появи епично видео за украинската армия в Донбас:  “Конфликтът Украйна-Русия. Бойно поле: Донбас”.