Военна хроника – 24.03.2015 г.

тимчук
Дмитрий Тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.08 часа, 24.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива““(ИС):
През последното денонощие в зоната на АТО най-напрегната остава ситуацията в района на Авдеевка. През последните 24 часа терористите многократно нанасяха огневи удари с 120-мм минохвъргачки, 3 пъти са регистрирани танкови удари и един – с 122-мм артилерия. Отбелязан е също сблъсък между бойната охрана на украинските войски и група екстремисти, които са се опитвали да проникнат между два опорни пункта на силите на АТО. След интензивен бой противникът се е изтеглил на изходните си позиции под прикритието на минохвъргачен огън.

23.02.2015

 

През последното денонощие екстремистите 3 пъти нанесоха удари от 82-мм минохвъргачки по Пески. На даденото направление терористите многократно откриваха огън и със стрелково и тежко пехотно въоръжение (включително голямокалибрени картечници и гранатомети).

В района на Широкино екстремистите общо 6 пъти откриваха огън от минохвъргачки с калибър 120 мм и 82 мм. Освен това, изтеглените напред групи на противника се опитаха чрез интензивен стрелкови огън да принудят предните украински подразделения, окопали се в западната част на Широкино, да се изтеглят.

По линията Павлопол – Широкино се отбелязва дейността на най-малко две минохвъргачни подразделения (120-мм), които действат поотделно, или по двойки (1-2 минохвъргачки), по метода „обстрел – изтегляне“ и са оборудвани с превозни средства. В района на Широкино е налице и усилване с 6 единици бронирана техника (от тях 2 танка).

Продължава процесът на увеличаване боеспособността на формированията на руско-терористичните войски практически във всички зони на АТО. В района на Донецк през Алчевск, Дебалцево, Углегорск пристигнаха конвои с доставки. През последното денонощие е регистрирано пристигането на 22 транспортни единици и 4 единици специална техника (мобилни сервизи).

През Снежное и Шахтьорск на Донецкото направление е прехвърлена ротна тактическа група терористи (около 100 души, 6 танка, 8 ББМ, 5 военни камиона).

34main
През последното денонощие в зоната на АТО най-напрегната остава ситуацията в района на Авдеевка

 

В „учебния център“ в района на Луганското летище екстремистите продължават да усъвършенстват своите „бойни умения“, провеждат тактически учения с бойна стрелба под ръководството на инструктори от РФ. Общо до момента в тези мероприятия участват до 10 единици бронирана техника, включително 4 танка.

В района на Соколники – Кримское пристигналата ротна техническа група, за която съобщи организацията ИС, зае позиции в дълбочина на бойните формирования на руско-терористичните войски в качеството на резерв.

В района източно от Луганск продължава съсредоточване на артилерията на руско-терористичните войски. Към по-рано разгърнатата тук артилерийска батарея (4 САУ 2С1 „Гвоздика“) се присъедини още едно артилерийско подразделение (3 гаубици Д-30).

В Петровски район на Донецк е регистрирана появата на ново подразделение на руско-терористичните войски (пристигнало от южното направление окончателно окомплектовано подразделение от бандитското формирование „Оплот“). Това подразделение включва около 110 – 120 екстремисти, 2 зенитни системи ЗУ-23-2 на транспортни платформи, 5 ПТРК и до 10 голямокалибрени картечници различни типове и модификации. Разполага и с 2 джипа, 9 военни камиона, 1 БМП-1, 1 БТР-80, 1 БТР-70.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 

 

Новите патрулни служби на Украйна (видео)

odessa1
На 25 август Одеса стана третият град в Украйна, в които се появиха новите патрулни служби.

Както съобщава 5 канал, около 400 полицаи положиха клетва на народа на Украйна в центъра на Одеса.

На церемонията присъстваха президентът на Украйна Петро Порошенко и министърът на вътрешните работи Арсен Аваков.

Телевизионният канал „Еспресо“ започва проекта „ПАТРУЛ“ – ново документално реалити-шоу за работата на новата украинска полиция. Оператори съпровождат полицаите по време на патрулирането като снимат всичко, което се случва в продължение на смяната им.

 

„Грижете се защитниците си!“

Украинци в летни дрехи събират пари за топли дрехи за военните, които се намират в зоната на АТО. Акцията е получила название „Стопли героя“.

Снимка: УНИАН / "Мислиш ли, че ми е топло?"
Снимка: УНИАН / „Мислиш ли, че ми е топло?“
Снимка: УНИАН / На тази снимка се посочва и номера на сметката
Снимка: УНИАН / На тази снимка се посочва и номера на сметката
4
Снимка: УНИАН / „Студено ли ти е? Помисли за тези, които спят в окопите!“
Снимка: УНИАН / "Топлите дрехи са залог на здравето. Грижи се за защитниците си"
Снимка: УНИАН / „Топлите дрехи са залог на здравето. Грижи се за защитниците си“

3 5

Великобритания иска обяснения от Русия за наличието на тежка руска артилерия в Донбас

Делегацията на Великобритания в ОССЕ поиска от Русия да обясни появата в Донбас на тежка огнеметна система (ТОС) „Буратино“, съобщава официалният Twitter на делегацията.

ТОС "Буратино"
Снимка: UK Delegation OSCE / Twitter

„Ние помолихме делегацията на Руската федерация да обясни присъствието на ТОС „Буратино“ в зоната на ученията“, – се казва в съобщението.

Наблюдателите на специалната мониторингова мисия (СММ) на ОССЕ в Луганска област за първи път фиксират наличието на тежка огнеметна система „Буратино“ в началото на октомври. В ОССЕ уточниха, че „Буратино“ е забелязано в село Круглик в Луганска област, където екстремистите провеждат военни учения.

Съгласно данните на организацията IHS Jane’s Group и Стокхолмския институт за мирни изследвания, „Буратино“ се произвежда само от Руската федерация и тази система не е доставяна в Украйна преди началото на войната.

Представител на Министерството на отбраната на Украйна потвърди, че украинската страна никога не е имала такова въоръжение. В Министерството на отбраната на РФ не отговориха на писменото запитване на Reuters за пребиваването на това въоръжение у екстремистите в Донбас и за неговите доставки в Украйна.

„Буратино“ е мобилна тежка огнеметна установка, която може да бъде оборудвана с ракети с термобаричен състав. Те разпиляват специална смес във въздуха около целта, след което сместа се възпламенява. Подобни комплекси има във въоръжението на Русия, Азербайджан, Ирак, Казахстан и Сирия.

Гордон.UA

Руска следа в подготвяните за „Евро 2016“ атентати.

След появилите се вчера, 5 юни, във френски медии съобщения за заловения при опит да пренесе през границата на Украйна оръжие и боеприпаси френски гражданин, СБУ даде специален брифинг. Една от вероятните версии, разглеждани от Украинската служба за безопасност в делото за подготвяните и планирани за Евро – 2016 атентати, е версията за руска следа. Такова изявление направи Председателят на СБУ Василий Грицак на брифинга по повод задържания на украинската граница френски гражданин, заподозрян в тероризъм.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=dn0V6RAcwV0[/embedyt]
Според Грицак, версията за руската следа е възникнала след като на службите е станало известно, че заподозреният е предлагал възнаграждение от няколко хиляди евро, за съпровождане на пратка с оръжие и взривни вещества, която е трябвало да се транспортира от територията на Украйна в Европа, като съпровождащият е трябвало да бъде с украински паспорт.

Използвайки прикритие като волонтер, френският гражданин се е свързвал с военни формирования от източната част на Украйна и както твърди Грицак, се е интересувал от възможностите за придобиване на оръжие и взривни вещества, изразявал е недоволство от политиката на френските власти, включително и към приемането на мигранти, а също така е говорил за готовност за устройване на терористични актове.

Украинските спецслужби са провели операция, в чийто ход на френския гражданин са били предадени оръжие, боеприпаси и взривни вещества, с които е бил и задържан при опита му да напусне Украйна, преминавайки границата с Полша. „СБУ успя да предотврати серия от 15 атентата, които са били планирани за провеждане на територията на Франция, по време на „Евро – 2016“, започващо на 10 юни.“ – заяви Грицак. Според него, плановете на терористите са включвали и взривяването на джамия и синагога.

На задържания френски гражданин са повдигнати обвинения по три члена от НК на Украйна. „Убеден съм, че това дело ще бъде доведено до съдебна фаза. То има прекрасна съдебна перспектива.“ – каза още Грицак.

От държавната гранична служба на Украйна потвърдиха задържането на френския гражданин, но отказаха да коментират подробностите.

На 4 юни, позовавайки се на информирани източници, за задържането на гражданина на Франция на украинско-полската граница, заподозрян в подготовка на терористични актове по време на Европейския шампионат по футбол, съобщи и френският телевизионен канал М6. Съобщава се, че задържането е станало още в края на май, но до сега за това не е съобщено.

В края на май „The Sun” съобщи, че привърженици на ДАЕШ са подготвяли терористичен акт по време на мача между Русия и Англия на „Евро – 2016“
По данни на източниците на изданието в спецслужбите, информация за готвеното нападение е била открита в лаптопа на Салах Абдесалам, съучастник в терористичните актове в Париж от ноември 2015 година.
На 5 юни президентът на Франция Франсоа Оланд призна за съществуването на опасност от тероризъм по време на провеждането на Европейския шампионат по футбол, като отбеляза, че „вместо да се страхуваме от тази опасност, трябва да направим всичко възможно за успешното провеждане на турнира.“

Източник: 112.ua