Меркел настоява Путин да изтегли изцяло войските от Украйна

Федералният канцлер на Германия Ангела Меркел се изказа за пълното извеждане на руските войски от територията на Украйна.

Ангела Меркел
Ангела Меркел/снимка: Уикимедия

Тя направи това заявление в телефонен разговор с президента на Украйна Петро Порошенко, съобщава Deutche Welle, като се позовава на официалния немски представител Щефен Зайберт.

Освен това, Меркел подчертава необходимостта от ефективен контрол на украинско-руската граница, за да бъде реализиран режима на прекратяване на огъня.

По думите на упълномощения правителствен представител, в телефонния разговор Меркел също приветства договореностите от Минск за имплементация на примирието.

Както писахме, през нощта срещу 20 септември участниците в контактната група за уреждането на ситуацията в източната част на Украйна подписаха  меморандум за реализация на протокола от 5 септември.

Наред с всичко друго, документът предвижда изтегляне на въоръжението с голям калибър на разстояние минимум 15 км от двете страни на фронта, като по този начин се създава 30-километрова зона за сигурност.

По материали на Еспресо.

Количеството на руската бойна техника в Донбас е по-голямо от това на цялата немска армия

Руските БТР в Донбас

Русия е разположила 700 танка и 1000 артилерийски единици в окупираните територии. По съобщение на News.bg, това разкри президентът на Украйна Петро Порошенко, цитиран от Укринформ.

Порошенко подчерта в интервю за сръбския телевизионен канал РТС, че няма „червени линии“ за Русия. Според него конфликтът в Донбас не е замразен, а е гореща война.

Първо, няма „червени линии“ за Русия. Ако ме бяхте попитали през януари 2014 г. дали е възможно Русия да извърши въоръжена агресия срещу Украйна, бих отговорил, че това не е възможно. Същото се отнася и за Крим. Няма „червени линии“ за Русия, включително за открита война„, оплака се той.

Това не е замразен конфликт. Това е гореща война. Украйна се бие за мир и за връщане на украинския суверенитет над окупираните територии. Нищо повече„, добави той.

Според него има три важни документа – Минските споразумения от 5 септември и 19 септември 2014 г., както и документът от 12 февруари 2015 г.

Този комплекс от мерки включва изтегляне на чуждите войски и бойната техника от украинска територия. Сега в окупираните територии има 700 руски танка, повече от 1000 артилерийски системи, повече от 300 реактивни системи за залпов огън. Това е повече от германския Бундесвер. Това е реална агресия срещу суверенна и независима държава Украйна„, категоричен украинският президент.

Какви кардинални реформи следва да очакват украинците през следващите две години

Превод от украински

Арсений Яценюк
Снимка: ukrinform.ua

Украйна се отказва от съветските стандарти, ще въведе медицинско застраховане, ще увеличи разходите за отбраната.

Премиерът Арсений Яценюк представи програмата за работата на новосъздаденото правителство за следващите две години. Тя е насочена изцяло към членството на Украйна в ЕС и преминаване от съветски към европейски стандарти на продукцията.

Едни от най-сериозните реформи са медицинското застраховане, пет процента от годишния БВП за нуждите на отбраната, трикратно намаляване броя на данъците и пазарни цени на енергоносителите при запазване на системата за субсидиране.

Заседанието се отлага с три часа и половина, а премиерът Яценюк в началото маха очилата и си търка очите. Програмата, която държи в ръцете си, е писана през нощта и дописвана сутринта. По-голямата част от това, което е в папката с реформите, е написано по европейски примери.

„В Украйна ще бъде въведено медицинско застраховане. Пълноценно медицинско застраховане. В страната няма безплатна медицина, това е лъжа“ – казва Яценюк.

Украйна отваря митническата граница за лекарства от ЕС, САЩ и още няколко световни лидера. Те няма да преминават сертифициране в Украйна – според Яценюк това води само до корупция. А и като цяло през следващата година правителството ще се опита да промени стандартите на цялата украинска продукция на европейски – те са около 15 хиляди.

Украйна се отказва от руски и съветски ГОСТове и стандарти, – подчертава премиерът.

Арсений  Яценюк заяви, че дефицитът на „Нафтогаз Украйна“ тази година е достигнал 110 милиарда гривни и това е почти двойно повече от дефицита на държавния бюджет. Затова в цените на енергоносителите трябва да бъдат въведени прозрачност и ред.

„Ние ще вдигаме до пазарно ниво всички енергийни цени и тарифи, като едновременно обезпечаваме субсидии за тези, които трябва да ги получат“ – уточни Яценюк.

Заради войната в Източна Украйна парите за армията сега вече няма да се отделят на остатъчен принцип.

„Поставихме си доста амбициозна цел  – до 5% от БВП трябва да бъдат насочвани за националната сигурност, отбраната и правоохранителната дейност“ – подчерта премиерът.

Дребният и средният бизнес в продължение на две години няма да бъдат проверявани от данъчната служба. Също така ще бъде намален и броят на данъците.

„В парламента се внасят за разглеждане промени в Данъчния кодекс – намаляваме броя на данъците от 22 на 9“ – уточни Яценюк.

Министър-председателят се надява, че след това решение голяма част от сивите заплати ще бъде легализирана. В противен случай привържениците на заплати в плик следва да очакват доста по-сериозно наказание, отколкото досега.

За упражняване на контрол върху чиновниците ще бъде създадено Антикорупционно бюро.

Цялата правителствена програма за действие е планирана за две години. Тя ще бъде представена в парламента и ще бъде подчинена само на една цел.

„Нашата крайна цел е членството на Украйна в Европейския съюз“ – отбеляза Яценюк.

Кореспондент на ТСН Олександр Шилко

В Донбас екстремисти са завързали мъж за уличен стълб

Пленен украинец
Снимка: hromadske.tv

В град Зугрес, Донецка област екстремисти са завързали мъж за уличен стълб. Това съобщава на сайта си украинската телевизия „Громадське.ТВ„, като се позовава на страниците на сепаратисти в социалните мрежи.

Мъжът е бил завързан около 8 часа сутринта на кръстовището до културния дом в район Зугрес-2.

Екстремистите твърдят, че той е „член на наказателен отряд“. Заявяват, че задържаният от тях мъж е доброволец от батальон „Донбас“ с прякор „Зугрес“.

„Бил е задържан у тях, когато за пореден път си е дошъл през почивните дни да си почине и да си лекува крака. Бил е ранен още в боевете край Иловайск“, пишат на информационните страници на сепаратистите.

Преди време в Донецк екстремистите от батальон „Изток“ завързаха за стълб жена, обвинена, че помага за коригирането на артилерийската стрелба по Донецк.

 

 

Военна хроника – 14.02.2015 г.

14февруари 2015

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент 

11.00 часа, 15.02.2015 г.
Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ за 14 февруари 2015 г.

 

От 00:00 часа на 15.02.2015 г. в зоната на конфликта в Донбас се забелязва рязък спад на напрежението.

Забелязани са спорадични атаки на руските терористични сили (около 10 атаки, най-вече край Дебалцево и на луганското направление).

Активни настъпателни операции на бандитските формирования и руските въоръжени сили в момента не се предприемат.

През деня на 14 февруари бе отчетен рекорден брой атаки – около 170.

Въпреки това, през последните дни се отчита активно прегрупиране на вражеските войски.

По-специално, свежи тактически групи на руско-терористичните войски са прехвърлени в района на Логвиново (до 20 танка, 10 бронирани бойни машини, 200 души личен състав).

В областта на Долно Лозово и Логвиново по-рано бе разбита действащата там тактическа терористична група (3 единици бронирана техника са унищожени).

В следобедните часове  на 14 февруари имаше пълномащабен директен бой на танковите и механизирани части на украинските въоръжени сили и военните части на Руската федерация в областта на Долно Лозово – северните предградия на Новогригоровка.
В крайна сметка боевете не доведоха до убедителна победа на нито една от страните, но противникът пракрати опитите да превземе Логвиново, оставяйки го „неутрално“.

През деня на 14 февруари заобикалящата Дебалцево по периметъра колона на тактическата група на руско-терористичните войски бе атакувана от украинската артилерия. Унищожени бяха 1 танк и 2 КАМАЗа. След обстрела колоната продължи движението си (не повече от 25 единици техника в „разпръснат“ ред, от тях 5 танка) – останките на разрушения танк и транспортните средства бяха изоставени.

През целия ден вчера в близост до село Широкино врагът продължи да изпраща подкрепления, за да „изолира“ настъплението на украинските части в участъка Широкино – Саханка (забелязано е прехвърлянето от района на Безименное на повече от 100 пехотинци, с 5 единици бронирани превозни средства и до 20 единици моторни превозни средства).

Като главен инструмент за „задържане“ противникът използва артилерийски оръдия и реактивни системи за залпов огън. Забелязани бяха 2 артилерийски вражески групи, които през целия ден обстрелваха Широкино и предните постове на украинските войски.

През целия ден двете страни в Широкино активно използваха бронирани превозни средства.

В района на Степное тактическата група на руско-терористичните части (както по-рано ИС докладва, тази група бе прехвърлена в района на Докучаевск – Еленовка) през деня атакува с бронирана техника предните позиции на украинските войски.

Врагът попадна под прицелния огън на противотанковата техника на украинските войски, предварително позиционирана в местността и замаскирана, а след това украинската артилерийска група откри заградителен огън.

В резултат на това бяха унищожени най-малко 4 единици бронирана техника на противника и терористите се върнаха на стартовата си позиция.

В Красний Луч пристигна поредният конвой (около 5 транспортни единици) с ранени терористи (около 200 души, повечето руски наемници и войници на Руската федерация). Повечето от наемниците са руски граждани без военен опит, вербувани от руските специални служби.

В Донецк пристигна конвой с терористи, ранени при Новоазовск (смисълът на подобно транспортиране е неясен, тъй като евакуацията от Новоазовск до Руската федерация, както е ставало и по-рано, е по-удобна и по-безопасна).

В Алчевск „комендантството“ на терористите започна „рекламна кампания за привличане на младежи на договорна военна служба“.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания