Руският фундаментализъм – по-опасен от ислямския

Dmitriy Bikov

Дмитрий Биков

 

Дмитрий Биков сравнява побеждаващия засега в Русия фундаментализъм с неговия ислямски аналог и разсъждава върху това, което предстои 

Според мен руският фундаментализъм е по-опасен от ислямския – най-малкото, защото Русия има ядрено оръжие, но и заради това, че руските фундаменталисти вече водят война в центъра на Европа, като при това убиват съвсем не карикатуристи и съвсем не заради рисунки. Тези фундаменталисти са опасни още и поради това, че не разполагат с фундамент, а само с една омраза, която науката нарича ресентимент.

Ако някой не знае - ресентимент е термин, въведен от Ницше, и означава желание да се създаде такъв образ на врага, че да бъде излята върху него цялата вина за един провал; ресентимент – това е моралът на робите, които страстно желаят да станат господари, моралът на завистниците, на озлобените неудачници, които обвиняват целия свят в липса на морал. По отношение на днешна Русия за ресентимент първи заговаря Сатаров (руски политически и обществен деец – бел. прев.) – не защото останалите не виждат очевидното, а защото той, за разлика от тях, знае тази дума.

И ето това е най-страшното – липсата на фундамент, на повече или по-малко ясна идеология, различна от готовността да считаш за свой този, който е по-кръвожаден и по-луд. С фундаменталист (ислямски, православен, католически) можеш поне да разговаряш, да влезеш в диалог, в идеалния случай може даже да го накараш да размисли; фанатикът има вяра, която може да бъде оскърбена, което значи, че вярата му поне е формулирана, тя има поддръжници и врагове.

Фанатикът има за какво да умре; може да го ненавиждаш, но не можеш да не признаеш, че поне е искрен. Когато става дума за тероризъм, това е съмнителна добродетел, но той поне убива заради идея, а не заради това да създаде стая за мъчения на длъжници или да отнеме имота на съседа си (това той нарича „геополитика“).

Днешният руски фундаменталист, който иска да стигне до Киев, а после и до Брюксел, няма никаква вяра, освен чувството за мъст; той ненавижда Запада само защото там хората живеят по-добре и нямат нужда от непрекъснато нарастващи репресии, за да се самоуважават.

Руският фундаментализъм безпроблемно обединява в редиците си политика Рамзан Кадиров и певицата Валерия, философа Александър Дугин и композитора Юрий Лоза, мотоциклетиста Хирург-Залдостанов и командира Игор Стрелков - без всякаква социална, професионална, дори национална връзка, освен абсолютната нетърпимост към начина на живот на другите и страстната любов към гаранта, докато същият този гарант гарантира нещо.

Всъщност той гарантира само едно – атмосфера, в която сероводородът е преобладаващ. В една такава атмосфера Кадиров е учен и борец против тероризма, Дугин е идеолог на патриотизма, Стрелков е талантлив военен и велик историк, Патриарх Кирил е обединител на руския свят, а Вика Циганова (руска певица – бел. прев.) – въплъщение на духовните му устои. Това е всичко, което обединява тези персонажи: първият лъч светлина, първата глътка кислород ще разсеят тази душна тъма, разстлана върху Русия, и ще разкрият пред всички истинската им стойност.

Путин осигурява на своите последователи само среда, в която те изглеждат някой си, без да е ясно кои са всъщност. Фундаментът на руския фундаментализъм се свежда до неконкурентоспособност, озлобеност, абсолютна безпринципност, гаднярско приспособленчество, чудовищен непрофесионализъм и готовност да не се спираш пред нищо. Този набор от добродетели, ако наистина ги смятате за такива, е по-лош от всеки ислям – особено, ако се има предвид факта, че тези хора имат едно копче. И ако не им остане друг начин да опазят властта си в културата, религията или политиката, те ще го натиснат.

Ако, разбира се, техните 140 милиона съплеменници са готови за такова развитие на събитията. И ако те, при пълната си липса на морал, не успеят да се изпокарат до смърт при първите сериозни колебания на своята съмнителна опора.

Дмитрий Биков – руски писател, поет, журналист

www.echo.msk.ru/blog

 


Руска следа в подготвяните за "Евро 2016" атентати.
След появилите се вчера, 5 юни, във френски медии съобщения за заловения при опит да пренесе през границата на Украйна оръжие и боеприпас...
Надежда Савченко излетя за Украйна
Пленената от руските власти украинска гражданка Надежда Савченкко излетя от Ростов-на-Дон за Украйна на борда на президентския самолет...
До часове Надежда Савченко може да е освободена
Самолетът на президента на Украйна Порошенко в момента е на път за руския Ростов-на-Дон, където е доставена и пленената украинка Надеж...
Какво ни разказва песента на Джамала „1944“
Музикалният конкурс „Евровизия-2016“ бе спечелен от представителката на Украйна – Джамала, която е украинка с кримскотатарски произх...
Украйна обстрелвана над 300 пъти от територията на Руската федерация - "ARD"
Екипът на международната група Bellingcat е установила по безспорен начин, че украинската армия е била нееднократно обстрелвана с установки ...
Украинска фирма-млекопроизводител с първата си доставка в България
Групата компании „Млечен Алианс“ е доставила на своите български партньори млечна продукция – предава Інтерфакс-Україна.