Путин заявил, че България не е суверенна страна

Южен поток
Снимка: www.gazprom.com

Владимир Путин, който преди вече е казвал, че се съмнява в състоятелността на Украйна и Казахстан като държави, сега оскърбил България, като заявил, че страната не може да приема самостоятелни решения и е „несуверенна държава“. Това заявление Путин направил в понеделник на пресконференция след преговорите с президента на Турция Реджеп Таип Ердоган, съобщава собственият кореспондент на Укринформ в РФ.

„Българските ми колеги ми говореха – каквото и да става, те точно ще реализират „Южния поток“, защото това отговаря на националните им интереси, но за съжаление това не се случи. Ако България вече е лишена от възможността да се държи като суверенна държава, то нека да поискат от Европейската комисия пари за пропуснатите ползи“, –  е казал Путин.

По неговите думи, заради отказа да строи на своя територия газопровода „Южен поток“ България няма да получи най-малко 400 млн. евро в година преки доходи за бюджета на държавата от транзита на газа.

Тези заявления идват на фона на съобщението, че Русия се отказва от газопровода „Южен поток“ по дъното на Черно море, тъй като България няма разрешение за неговото строителство.

Укринформ припомня, че на 1 октомври служебният премиер Георги Близнашки потвърди, че строителството на „Южен поток“ в страната е спряно и в това решение България се съобразява с решенията на Европейската комисия.

Той специално подчерта, че „България се присъединява към санкциите срещу Русия, като става част от общите усилия на европейските държави да достигнат съгласие между страните на конфликта и защото България разделя оценката на европейските колеги, че действията на руското ръководство в тази ситуация са неприемливи“.