Vitaliy Portnikov

Путин премина всички възможни „червени линии“ и няма да се спре пред нищо

Виталий Портников

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили твърди, че Съединените щати имат „99 процента“ готовност да предоставят на Украйна отбранително оръжие. Разбира се, това заявление на политика може да е преувеличено като всяка декларация от подобен род.

Vitaliy Portnikov
Виталий Портников

Но фактът, че във Вашингтон се обсъжда възможното предоставяне на оръжие и че с всеки изминал ден става ясна необходимостта да се помогне на украинската армия, също е очевиден.  При това главният довод дори не е въпросът за състоянието на украинските въоръжени сили, а въпросът за състоянието на руските мозъци.

За американците става очевидно това, което на нас ни бе ясно от първия ден на тази „странна война“ – че Владимир Путин е несговорчив и че е обкръжен от психопати. За това всъщност вече говорят на глас и в самата Русия: след убийството на Борис Немцов бившият кмет на Москва Гаврил Попов написа една, външно погледнато, верноподаническа статия в „Московский комсомолец“, в която призова за сплотяване около президента и неговия стремеж да се решат проблемите по мирен път – ! – именно защото в противен случай на решенията на Путин ще влияят откровени психопати, подтикващи го към война.

В Москва могат да се откажат от разрешаване на конфликта със сила само тогава, когато разберат, че броят на жертвите сред нейните военнослужещи приближава критичното ниво и че руските въоръжени сили няма да могат да победят във война, която се води на чужда територия.

Всъщност, това е единственото, което може да отрезви Путин и компания: дори не броят на жертвите – те без колебание ще прекрачат даже през труповете на милиони руснаци, както е прието в тази страна – а възможността за поражение, за крах на режима и загуба на заграбеното през дългите години на унищожаване на Русия и на земите около нея.

Единственият въпрос е как в Кремъл ще погледнат на доставката на оръжие – като необходимост да спрат и да задействат други лостове за влияние върху Украйна, или като сигнал за незабавна голяма война, която трябва да започнат, преди оръжието да е пристигнало. И да окупират в тази война толкова, колкото успеят – докато е възможно.

Да се твърди, че не може да има такава реакция, означава да не се проумява, че Путин и обкръжението му вече преминаха всички възможни „червени линии“ в световната и вътрешна политика и е възможно да не се спрат пред нищо – дори и пред масови репресии в самата Русия и нанасяне на тактически ядрен удар във войната. Именно затова важни са не разговорите за 99-те процента. Важно е да се действа на 100 процента. И то незабавно.

rus.newsru.ua