Олена Билозирска

Путин може да се противопостави на шикоромащабно настъпление на украинската армия само чрез открито военно навлизане

Олена Билозирска
Олена Билозирска

Предлагаме на вниманието ви мнението на популярната в Украйна блогърка и журналистка Олена Билозерска.

Фактите:

1. Порошенко обяви широкомащабна мобилизация. Върховната рада я утвърди и тя наистина ще се състои. В една малко село, където живеят мои роднини, повиквателни са получили 36 души.

2. Путинските военни, които ние съкратено наричаме „сепари“ (от сепаратисти – бел. прев.), напоследък силно се активизираха, артилерийските обстрели звучат като автоматична стрелба – за пръв път от началото на войната.

3. Порошенко обеща през пролетта да демобилизира „първата вълна“ украински войници.

Изводите:

1. Украйна явно не е в състояние дълго да изхранва огромната армия, която ще създаде. Ако не бяха доброволците, дори сегашната мобилизирана войска щеше да ходи гладна и боса. Затова се планира украинската армия да бъде хвърлена в широкомащабно настъпление през пролетта (или по-рано).

2. Путин няма да може да противопостави на такова широкомащабно настъпление сегашната сбирщина от банди украински предатели, руски асоциални елементи, платени кавказци и други подобни, смесени с руски кадрови професионалисти. Опитът да се победи украинската армия и доброволците е възможен, но само ако значителна част от армията на РФ открито навлезе и напълно се откаже от измислени имена като „опълченците на Новорусия“.

3. Путин също подготвя настъпление. При това, той не може да чака до пролетта: първо, през пролетта икономиката на Русия ще се влоши; второ, тогава ще се наложи да воюва със значително по-многочислената войска на противника.

4. Най-вероятно това настъпление ще започне до две-три седмици (времето, необходимо за подготовка).

5. Това настъпление ще бъде провеждано, както и сега, под измисленото име „опълченците на Новорусия“, но ще бъде прикривано много по-малко, т. е. просто няма да се признава очевидното. През пролетта ще бъде невъзможно да не се признае.

6. Целта на настъплението няма да е да ни завземе земите чак до Збруч* (това световната общност няма да позволи на Путин да направи, защото следващите ще бъдат Полша и балтийските страни), а да накара Украйна да направи още отстъпки (отвеждане на войските, федерализация, и т.н. по списъка).

7. Трябва да устоим. Времето работи за нас – най-малкото защото населението ни все по-малко подкрепя „сепаратистите“, а световната общност все повече започва да трепери за собствената си кожа.

*Збруч – река в западна Украйна, ляв приток на Днестър