СБУ задържа офицер от украинския Генерален щаб, работил в полза на Русия

Украинската Служба за сигурност СБУ е задържала подполковник от украинския Генерален щаб, който е бил един от организаторите на безредиците пред Президентството в Киев тази седмица. Това съобщи ръководителят на СБУ Валентин Наливайченко на брифинг в Киев.

SBU4

 

Задържаният в сряда подполковник Чорнобай е създал в Киев своя диверсионна мрежа за организиране на безредици и провокации. Наливайченко съобщава, че същият ден СБУ е задържала в Киев автомобил с оръжие, който принадлежи на тази група.

Чорнобай известно време е бил инструктор в един от доброволческите батальони и там, използвайки служебното си положение, е разпространявал сред доброволците „достоверна информация” във вреда на украинската армия и държава.

Благодарение на заеманата авторитетна длъжност, в Киев също е разпространявал недостоверна информация за грандиозните загуби на украинската армия и безнадеждната ситуация в зоната на АТО.

По думите на Наливайченко задържаният също така е извършвал шпионска дейност в полза на екстремистите от „ДНР”. В частност той е предавал информация за насочване на огъня на екстремистите към позициите на доброволческите батальони в зоната на АТО, предавал е секретни сведения относно дислокацията и придвижването на украинските военни подразделения.

SBU1

 

Незаконно придобитите секретни сведения на украинското разузнаване, чието разгласяване представлява заплаха за националната сигурност, Чорнобай е предавал на един от ръководителите на терористичната артилерийска бригада „Калмиус”.

SBU2

 

При поредното предаване на секретна информация двамата са били задържани от служители на СБУ.

SBU3

 

Установено е, че тази група е съобщавала предварително на руските медии, намиращи се под контрола на руските специални служби, за готвените атентати и диверсии, благодарение на което представители на руски телевизионни канали винаги са се оказвали първи на мястото на събитието и са го представяли по недостоверен начин.

По думите на Наливайченко същата диверсионна група е организирала провокацията в Киев на 3 февруари, когато група „недоволни граждани” се опита да проникне в Президентството.

Същите предатели-провокатори в координация с руските специални служби са планирали за четвъртък, 5 февруари, въоръжени провокации пред сградата на парламента, но СБУ е успяла да осуети тези планове.

Пресцентър на СБУ

 

Ракетоносачът „Крим”

Автор: Юрий Шпак

Анексирането на Кримския полуостров доведе до доста неприятни политически и икономически последици за Руската федерация. Но какъв е бил първоначалният тласък за едно такова решение?

Приказките за „сакралния град Корсун” и „спасяването на съотечествениците” са само димна завеса за обикновения народ и жалък опит за оправдание пред световната общественост. Истинските причини са други и една от тях е базова, но за нея не се говори.  

Повторение на историята

Да започнем оттам, че Руската федерация, въпреки презрителния статут на „суровинна колония”, притежава две основни характеристики.

Тя разполага с огромна и извънредно богата на природни ресурси част от земната суша, а също така – с един от двата най-силни ракетно-ядрени потенциали в света.

Всъщност, без второто й е невъзможно да претендира за първото и да го удържи.

Казват, че разпадането на Съветския съюз е свързано с цената на петрола. Огромна част от приходите от търговията с петрол е била поглъщана от военно-промишления комплекс.

Плюс това в самия край на своето съществуване съветите са се хванали на хитрия американски блъф с космическата противоракетна отбрана СОИ (Стратегическа отбранителна инициатива / Strategic Defense Initiative, придобила широка известност като Програмата „Звездни войни” – б. ред.).

Днес ситуацията се повтаря. Цените на петрола спадат, а руската военна промишленост се нуждае от все повече пари.

Но има и една разлика – днес САЩ не блъфират и са на една крачка от създаването на ефективна  противоракетна отбрана, която лишава Русия от възможността да отговори на удара.

Без право на отговор

AEGISСтава въпрос за многофункционалната бойна система „Aegis”, която е разположена както на американски кораби, така и в редица страни от НАТО. Системата включва ракети SM-2 и по-новите SM-3.

Трябва да се отбележи, че тези ракети могат да прихванат орбитален спътник, летящ със скорост до 8 км/сек.

Но главната им задача е прихващането на балистични ракети след старта и в средата на траекторията им. За няколко секунди  комплексът „Aegis” може да открие едновременно 300 цели и да изстреля 18 ракети към най-опасните от тях.

Фактически на САЩ им предстои да решат само една задача – да разположат по протежението на руската граница радари и пускови установки както на сушата, така и в морето.

Подходящи за разполагането на тези системи са Полша, Румъния и Турция.

През октомври 2014 година Полша призова новия секретар на НАТО Йенс Столтенберг да предприеме по-активни действия за създаването на противоракетна отбрана. Поляците водят преговори и със САЩ.

Руската федерация има отговор на тези нови предизвикателства – ракетите със среден обсег на действие „Искандер-М”.  С тях би могло да се противостои ефективно на американските ракетни системи „Aegis”.

За РФ е важно да има възможност не само да отговори на един евентуален удар, но и да нанесе първия удар, което изрично е предвидено в новата военна доктрина на Руската федерация.

За тази цел е повече от важно да бъдат блокирани американските системи за противоракетна отбрана, които скоро ще бъдат в състояние да прихващат всички руски стратегически ракети.

Кримският плацдарм

Именно за тази цел са идеални ракетите „Искандер”. Първият плацдарм е в Калининградска област. Миналата година там бяха проведени успешни учения за тяхното разполагане.

Но южният фланг на РФ оставаше потенциално уязвим. За Русия доскоро беше невъзможно да противостои ефективно на бъдещите американски системи за противоракетна отбрана в Турция и Румъния, а още повече – на корабите, влизащи  в Черно море.

IskanderКрим е идеалното място за разполагане на „Искандерите”. Той е близо и почти на еднакво разстояние от Турция и Румъния. Наличието на руски ракети на полуострова значително укрепва южните граници на Руската федерация в глобалната ядрена конфронтация със САЩ.

Естествено, в началото Владимир Путин не би могъл да прогнозира последствията от анексирането на Крим и по-нататъшната военна ескалация в Донбас. Но той нямаше възможност за други маневри – Украйна щеше да блокира дори най-незначителното засилване на руско военно присъствие в Крим.

Фактически ние попаднахме между чука и наковалнята в най-важната геополитическа игра на света. Играта на ядрено възпиране и господство. И в нея ние не сме играчи, а жертва.

И няма значение, че в Украйна се случи Майданът. Даже ако Виктор Янукович беше изкарал целия си мандат, при всяко положение главната задача на РФ за разполагане на ракети със среден обсег на действие в Крим трябваше да бъде решена.

И Москва я реши. От руска страна липсват официални коментари, но ако се съди по писмата на американски конгресмени до президента на САЩ Барак Обама, Русия е решила да разположи в Крим комплекси „Искандер”, както и стратегически бомбардировачи  Ту-22М3.

А през декември 2014 година Генералният щаб на украинската армия вече официално заяви за наличието на комплекси „Искандер” на полуострова.

Впрочем, решавайки така грубо своите ракетно-ядрени проблеми, Руската федерация рискува да загуби стратегически, като повтори  печалната съдба на своя предшественик – СССР.

szona.org

 

PRO

Кой и как ще отмени „особения статут“ на Донбас – обосновка и процедури

В секретариата на украинския парламент е регистриран законопроект за отмяна на особеностите на местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области
Петро Порошенко - президент на Украйна
Петро Порошенко – президент на Украйна

На днешното си заседание Съветът за национална безопасност и отбрана на Украйна подкрепи инициативата на президента Петро Порошенко за отмяна на закона „За особеностите на местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области“ от 16 септември 2014 и е препоръчал на парламента да отмени дадения закон. Това е заявил заместник-секретарят на СНБО Александър Литвиненко след завършването на заседанието, съобщава Лига.нет.

Днес законопроектът е бил внесен във Върховната Рада от спикера на парламента Александър Турчинов.

Както вчера съобщи „Украйна днес“, в своето обръщение към съотечествениците си Порошенко заяви следното: „Един от въпросите, които ще внеса за разглеждане от СНБО е въпросът за отмяната на „Закона за особеностите на местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области“. За времето си този закон изпълни извънредно важна роля за спиране на външната интервенция, за мобилизиране на световна подкрепа за Минските мирни договорености, за потвърждаване искреността на намеренията на Украйна за деескалация на ситуацията в Донбас. На жителите на Донецка и Луганска области и на останалия свят ние демонстрирахме искрения стремеж на Киев за политическо регулиране.“

Според информация на сайта „Украинска правда“ на днешното заседание на СНБО Петро Порошенко е подчертал: „Този закон не ни се получи лесно, но благодарение на него успяхме да избегнем заплахите, да мобилизираме подкрепата на своите партньори от другите страни“. „Аз съм убеден, че СНБО и Върховната рада ще подкрепят нашето решение да отменим закона за особеностите на местното самоуправление“.

„Ние сме готови да приемем нов закон, когато видим прекратяване на огъня, демаркационна линия, освобождаване на заложниците и отмяна на фарса от 2 ноември.“ – заяви Порошенко, имайки предвид псевдоизборите в Донбас на териториите, които са подконтролни на екстремистите.

Освен това, Порошенко подчерта, че „Украйна е била, е и ще бъде твърд привърженик на мира.“

Също така Президентът на Украйна предположи, че може да бъде въведен по-строг икономически режим в Донецка и Луганска области заради проведените там „избори“, съобщава сайтът Украинска правда.

„Аз не изключвам, че в резултат от днешното заседание може да се усили режимът за преминаване на блок-постовете, да се ограничи движението на тези, които ни подлагат на потенциална заплаха чрез изпращането на разузнавателно-диверсионни групи. Не изключвам, че ще бъдем принудени да направим икономическия режим по-строг.“ – заяви Порошенко.

Той напомни, че Украйна продължава да обезпечава териториите, които се контролират от сепаратистите с електричество и газ.

„Ние продължаваме да влачим ярема без да получаваме и копейка – нито за електричеството, нито за газа. Продължаваме да осигуряваме отопление в Донецк и Луганск в условията на минусови температури. Въпреки, че според закона вече отдавна трябваше да сме изключили и отоплението и енергозахранването.“ – каза Порошенко.

При това президентът обеща да направи всичко възможно мирните граждани да не пострадат, въпреки, че признава, че псевдоизборите в Донбас „са ни дръпнали назад в решаването на тези изключително важни социални въпроси.“

Сайтът на Върховната рада съобщава, че в секретариата на украинския парламент са регистрирани два законопроекта за признаване за невалиден Закона на Украйна „За особеностите на местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области“ от 16 септември 2014 година. Вносител на единия законопроект е сегашният спикер на парламента Александър Турчинов, а на другия – лидерът на Радикалната партия и депутат Олег Ляшко.

В историята на украинския парламентаризъм съществува печалната практика фактически да се саботира приемането на даден закон чрез регистрирането на няколко проекта от различни вносители. След съгласувания, поправки и допълнения, гласуване на първия, втория, третия и т.н. законопроекти на първо и второ четене, може да се сложи кръст дори на най-добрия закон.

В същото време сайтът не съобщава кога ще бъде проведено следващото пленарно заседание на парламента, на което евентуално може да се гласува предложението на президента. Сегашният състав на парламента се събира само в изключителни случаи и след изрично обявяване на датата и все още не е известно кога ще бъде първото заседание на новата Рада. ЦИК на Украйна така и не е обявила резултатите от парламентарните избори от 26 октомври, тъй като не е получил всички протоколи от окръжните комисии. Вървят дела, на които се оспорват резултатите в отделни секции, срещу няколко председателя и членове на избирателни комисии са заведени дела, заради забавяне на преброяването на гласовете.

На фона на всичко това изниква въпросът, какво цели с дадения законопроект президентът на Украйна. Дали това е открит шантаж или тънка политическа игра, ще разберем много скоро .