Военна хроника – 01.04.2015 г.

тимчук
Дмитрий Тимчук

 

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.17 часа, 01.04.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):
През последното денонощие е налице рязко увеличаване на бойната активност на руско-терористичните войски в зоната на АТО. Екстремистите използваха активно стволна артилерия и 120-мм минохвъргачки, опитаха и да атакуват украинските подразделения, включително с използването на бронирана техника.

Рязко увеличаване на бойната активност от страна на руско-терористичните войски е регистрирано на  Донецкото, Луганското и Приморското направления.

Терористите бяха особено активни в района на Авдеевка. На 31.03. до обед група танкове на противника обстрелваха украинската армия от предварително подготвена огнева позиция (след обстрела танковете се изтеглиха в дълбочина на бойните си позиции), а след това екстремистите на два пъти нанесоха удари с 122-мм стволна артилерия, която трябваше да бъде изтеглена съгласно Минското споразумение към демаркационната линия (обстрелваха и с батарея гаубици Д-30 от позиции в района на Ясиноватая).

6726

 

Формированията на руско-терористичните войски два пъти нанесоха със 120-мм минохвъргачки огневи удари по позициите на украинските войски в района на Опитное. Същевременно към позициите на украинската армия в района на Пески се придвижи бронирана група на терористите – три БМП-2, които обстреляха украинските позиции с 30-мм автоматични оръдия.

На Луганското направление, в района на Станица Луганская по време на придвижването си към демаркационната линия патрулна група на въздушно-десантна част на украинската армия  е атакувана от две „пехотни“ групи на терористите. При сблъсъка противникът е използвал стрелково оръжие, гранатомети, голямокалибрени картечници. Огневата група на екстремистите е заела предварително огневи позиции на линията на придвижване на украинските десантчици, а друга прикриваща група е заела позиции за заградителен огън. Двете групи са действали съгласувано и прикрито (Такава схема на действие е описана в сборника със стандартни тактически задачи, разработени преди няколко години от Генералния щаб на ВС на РФ за общевойсковите съединения „от нов тип“). При сблъсъка в резултат на контраатаката на украинските десантчици терористите са били отблъснати отвъд разграничителната линия между страните.

На Приморското направление екстремистите обстрелваха опорен пункт на силите на АТО в района на Пионерское със 120-мм минохвъргачки, с многократно коригиране и изместване на огъня. След този отвличащ огън, опитващ да блокира нашите резерви в този район, противникът на два пъти нанесе удари по Широкино със 120-мм минохвъргачки и 122-мм стволна артилерия. След артилерийската подготовка в района на Широкино започна сблъсък, при който екстремистите атакуваха позициите на украинските войски с бронирана техника (отбелязано е действието на 3-4 танка и щурмова група на „пехотата“).

Освен увеличаването на бойната активност, терористите продължиха активното усилване на ударните си тактически групи на определени направления. През Лутугино – Перевалск – Алчевск („северния“ маршрут) е регистрирано прехвърлянето на няколко колони с доставки (общо 27 транспортни единици) с различно предназначение, включително камиони, цистерни с гориво, специални автомобили (предимно мобилни сервизи и автомобили със специално инженерно оборудване). Освен това, край Дебалцево са разтоварени 3 вагона с боеприпаси – главно 122-мм НУРС /неуправляеми ракетни снаряди/за РСЗО „Град“ (боеприпасите са откарани в района на Чернухино).

По „южния“ маршрут също продължава прехвърлянето на материално-технически ресурси, снабдителни доставки и военна техника в района на Донецк и южно от него. Общо са регистрирани 34 единици техника (от тях 24 единици – снабдителни доставки).

На Артемовското направление е регистрирано пристигането от Донецк на 2 тактически роти, разгърнати на фланговите позиции в района на Луганское и Светлодарск. В момента северно от Дебалцево са съсредоточени 22 – 24 танка на терористите, 38 ББМ и около 1 500 души в три основни тактически батальонни групи и в по-малки формирования. Поддържащата ги артилерия е изтеглена зад шосето Луганск – Донецк (северно от него действат само малки артилерийски групи с по 3 -4 оръдия).

В района на Донецк, Горловка и Докучаевск е регистрирана работата на 3 центъра за радиотехническо разузнаване (РТР) на руско-терористичните войски.

В района на Старобешево е изградена нова радиомрежа, въпреки че противникът се опитва да поддържа постоянна радио маскировка в този район, като се опитва да скрие пристигането тук на свежа БТГ, за която по-рано бе съобщено от организацията ИС.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 

На газовия фронт: победа на Украйна над РФ.

газ-Късно вечерта в четвъртък Украйна, РФ и Еврокомисията подписаха документи, в които се предвижда възстановяване на доставките на руски газ в Украйна и безпроблемен транзит до Европа през зимата, съобщава „Европейска правда“.

Подписи под документа са поставили министрите на енергетиката на РФ и Украйна Александър Новак и Юрий Продан и вицепрезидентът на Еврокомисията, отговарящ за енергетиката, Гюнтер Еттингер.

Освен това, „Газпром“ и „Нафтогаз Украйна“ са подписали допълнения към договора, които фиксират условията за доставка на руския газ за периода до края на месец март. Този документ е подписан от президента на „Газпром“ Алексей Миллер и президента на „Нафтогаз“ Андрей Коболев.

Сред подписаните документи отсъства двустранният протокол между Еврокомисията и Украйна, който трябваше да дава финансови гаранции за заплащането на руския газ и на който настояваха преговарящите от руска страна.

Представителите от Европейския съюз приветстваха достигнатите споразумения за газа.

По думите на президента на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу, за него няма по-добър начин да завърши своето пребиваване на поста от този. Той изрази надежда, че всички страни ще се придържат към условията на постигнатите договорености.

Както отбеляза еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Еттингер, Украйна е готова веднага да заплати 1,4 млрд. от дълга си и още $1,65 млрд. – до края на годината. Според него, до края на март Украйна ще може да получава газ на цена от 385 долара за 1 хил. кубометра или по-ниска.

„Украйна ще получи помощ от ЕС и МВФ тази година. Също така ЕС и МВФ разглеждат нова програма за помощ на Украйна през 2015 година. Всичко това ще й позволи да заплати всичките си сметки за газ“ – каза Еттингер.

Присъстващият на подписването украински журналист Руслан Дейниченко в своя Twitter  цитира думите на украинския министър Юрий Продан: „Министър Продан: до края на годината цената на газа ще бъде $378 за хиляда куб. метра и няма да действа принципа „взимай или плащай.“

В своя Фейсбук известният украински блогър Карл Волох дава следната оценка на подписания договор: „Не знам, кого повече да хваля за договора за газа (правителството или Нафтогаз), но обективно, той е добър: практически получихме условия, много близки до желаните. Но все пак главното е това, че руснаците не постигнаха отзоваване на украинския иск от Стокхолм. А това означава, че за чекистите всичко тепърва започва.“

Военна хроника – 08.04.2015 г.

тимчук

 

 

 

 

 

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.22 часа, 08.04.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):
През последните денонощия ситуацията в зоната на АТО остана сложна, налице са и предпоставки за влошаване. Регистрирани са около 40 обстрела по населени места и позициите на украинските войски от руско-терористичните войски.

През последното денонощие противникът 6 пъти се опита да атакува позициите на украинската армия, като използваше и бронирана техника (ограничено, не повече 3-4 единици в атака).
По време на активните действия формированията на руско-терористичните войски използваха основно стрелково оръжие. Регистрирани са и обстрели от терористите с минохвъргачки (включително „изтеглените“ 120-мм), бронирана техника и артилерия (гаубици Д-30 и САУ 2С1 „Гвоздика“), което ни позволява да потвърдим грубото нарушаване на условията на „примирието“ от формированията на руско-терористичните войски. Това не са идентични инциденти, причинени от „липсата на дисциплина“, а съзнателни и целенасочени методични действия на екстремистите от „ЛНР“ и „ДНР“.

08-04_eng

Най-сложна е ситуацията на Донецкото и Луганското направления, където са регистрирани най-интензивните обстрели от страна на терористите с използването на широк спектър от въоръжение, включително и тези, които би трябвало да са изтеглени от разграничителната линия между страните съгласно Минските договорености.

Сутринта на 7 април в района на Опитное (Донецкото направление) предните позиции на украинските сили бяха обстреляни с 120-мм минохвъргачки, а след това атакувани (на предната линия атакува отвличаща вниманието група от екстремисти, по фланга – основната група). При нападението екстремистите активно използваха стрелково и тежко пехотно въоръжение (автоматични и ръчни гранатомети). С ответен огневи удар от опорните украински постове противникът бе спрян, а след това под прикритието на бронирана техника предната група на силите на АТО го отблъсна на изходните му позиции.

Бяха атакувани и позициите на украинската армия в района на Новотошковка, редица позиции на силите на АТО на Приморското (Мариуполско) направление, а също и украинските позиции в района на Авдеевка и Артемовското направление.

Характерна особеност на атаките бе активната поддръжка с бронирана техника на малки атакуващи пехотни групи на противника. В хода на атаката терористите използваха и за огнева поддръжка на „пехотата“ – мобилни артилерийски и минохвъргачни подразделения (до 4 огневи единици), които обстрелваха от по-рано подготвени и маскирани огневи позиции.

В района на Кримское позициите на украинските войски бяха обстреляни от 2 групи на екстремистите – пехотна и бронирана. Група от 3 БМП-2 под прикритието на минохвъргачен огън по-рано зае позиции за обстрела, а след това противникът масирано обстреля позициите на силите на АТО, използвайки стрелково оръжие, БМП, 120-мм минохвъргачки и зенитни системи ЗУ-23-2.

Опитите на екстремистите да изтласкат украинската армия от заеманите им позиции бяха неуспешни. Украинската армия откриваше ответен огън.

Регистрирано е прехвърляне в района на Безименное и Новоазовск на смесена батальонна тактическа група (БТГ) на противника. Тя включва 2 усилени роти (200 -220 души), 7 танка, 22 ББМ.

Продължава усилването на руско-терористичните войски на Артемовското направление (налице е прехвърляне на даденото направление на 3 ББМ и 6 танка през Чернухино).

В Куйбишевски и Киевски райони на Донецк продължава формирането на мобилните групи на екстремистите за действия в района Красногоровка – Авдеевка. За тези цели през последните 2 денонощия от района на Снежное и Амвросиевка бяха прехвърлени 23 единици бронирана техника (най-вече възстановени след ремонт), включително 10 танка.

Руско-терористичните войски в Донбас продължават възстановяването на боеспособността на формированията си и складирането на материално-технически ресурси. През последното денонощие е регистрирано прехвърляне на 38 транспортни единици в конвои за доставки от РФ (16 от тях – цистерни с гориво, 5-6 единици – специални автомобили). Прехвърлянето се извършва главно по „северния“ маршрут (от Лутугино към Луганск до Алчевск, Перевалск, след това непосредствено в районите на съсредоточаване на бандитските формирования – Стаханов, Брянск, Первомайск).

Налице е движение на транспорт с доставки по маршрута през Чернухино – Дебалцево – Углегорск за Ясиноватая и „Горловския гарнизон“ на терористите.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 

Юрий Бирюков публикува специално за Лавров фотодоказателства за присъствието на руски военни в Донбас

Русия начело с министъра на външните работи Сергей Лавров настоява, че в Донецк няма руски военнослужещи и че всичко това са интриги и инсинуации. В такъв случай какво да правим с телата на тези „несъществуващи“ руски десантчици? 

“Да ги заравяме в кариерите? Или да ви ги предаваме? А?“– пита съветникът на президента Порошенко Юрий Бирюков.

Вчера Бирюков разказа, че на разсъмване два камиона с хора, въоръжени с няколко системи МТ-12 (Рапира),  са се придвижили към летището в Донецк под прикритието на БМП и БТР. След точно насочване те са били обстреляни от украинската артилерия.

„В продължение на два часа всячески се опитваха да изпълзят обратно, после копаха сами гробове, а после … Е.., после. Повече от 20 мъртви сепаратисти и руски военни и десетки в плен. Провеждат се разпити, но едва след оказване на първа медицинска помощ“ – съобщи Бирюков.

Командването на АТО е поставило задача да бъдат събрани веществени доказателства и да бъдат фотографирани.

„Изпълнихме задачата под грохота на залповете. А тук е и кореспондент на Los Angeles Times – как сега да кажем, че тук няма руснаци?!“ – заключи Бирюков.

Юрий Бирюков - фотодоказателства за присъствието на ВС РФ в Украйна

Юрий Бирюков - фотодоказателства за присъствието на ВС РФ в Украйна

Юрий Бирюков - фотодоказателства за присъствието на ВС РФ в Украйна

Юрий Бирюков - фотодоказателства за присъствието на ВС РФ в Украйна

Юрий Бирюков - фотодоказателства за присъствието на ВС РФ в Украйна.

Юрий Бирюков - фотодоказателства за присъствието на ВС РФ в Украйна.

Юрий Бирюков - фотодоказателства за присъствието на ВС РФ в Украйна.

Юрий Бирюков - фотодоказателства за присъствието на ВС РФ в Украйна.

Юрий Бирюков - фотодоказателства за присъствието на ВС РФ в Украйна.

Канада може да купи френските „Мистрали“ – Le Monde

Военен кораб-вертолетоносец "Мистрал"
Снимка: joinfo.ua

Канада може да купи френските вертолетоносачи „Мистрал“, които са били изготвени за Русия.

Такова предположение прави влиятелното френско издание Le Monde, като анализира възможните резултати от официалната визита на френския президент Франсоа Оланд в Канада.

„Премиер-министърът на Канада и лидер на Консервативната партия Стивън Харпър е привърженик на твърдата линия на поведение по отношение на Москва и одобрява решението на Франция за спиране на процеса на предаването на Русия на първия военен кораб „Мистрал“. Освен това, Отава модернизира своите ВМС и „Мистралите“ могат да станат част от тях“, пише изданието.

По данни на вестника, в състава на официалната делегация на Франция начело с Оланд са включени дипломатическият съветник на президента Жил Боно (Gilles Bonnaud), представители на едни от най-големите френски военно-промишлени компании (Dassault, Thales и други) и на Дирекцията за строителство на военни кораби (DCNS) – главен подизпълнител на строителството на „Мистралите“.

Le Monde напомня, че Канада реализира амбициозна и безпрецедентна за мирно време програма за модернизация на своите ВМС и силите на бреговата охрана.

Стойността на програмата се оценява на 28 млрд евро, като целта ѝ е диверсифициране на системата на въоръжения и военна техника. Сред изпълнителите присъстват и имена на френски производители, в частност DCNS, както и Dassault и Thales.