Andrey Zubov

Професор Зубов: Ако Крим е предаден на Украйна незаконно, значи незаконни са всички решения на СССР

Andrey Zubov
Андрей Зубов: Поемаме по пътя на абсолютния правен хаос в териториалните отношения.

Ако предаването на Крим на УССР бъде обявено за незаконно, това може да доведе до война не само между Украйна и Русия, а фактически по целия периметър на сегашната Руска федерация, убеден е руският историк и философ Андрей Зубов

Руският историк, философ и теолог Андрей Зубов споделя пред ГОРДОН защо смята, че предложението на председателя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко предаването на Крим на УССР през 1954 година да бъде признато за незаконно, е юридически неадекватен опит на Русия да оправдае действията си със задна дата. 

Заявлението на Матвиенко не се вписва в рамките нито на международното право, нито на здравия разум. Решението за предаването на Крим е прието в съвсем друга държава – Съветския съюз, в две от неговите републики.  Съответно, по отношение на това решение днешната Руска федерация не е нищо повече от правоприемник.

Да си представим, че мъж завещава имуществото на жена си. След смъртта му, обаче, синът заявява, че това завещание е неправилно, че е направено принудително и че всичко трябва да принадлежи на него. В нито една страна подобно заявление няма да се приеме за законно, освен разбира се, ако човекът, направил завещанието, не бъде обявен за луд.

Но тъй като през 1954 г. СССР ведно с Хрушчов очевидно не са били побъркани, това е абсурдно заявление от правна гледна точка. Те или не разбират това, или си мислят, че така или иначе ще „погълнат“ всичко, а всички освен тях пасат трева и нищо не разбират. Каквото и да гласуват в Думата, то няма да има никакви правни последици.

В Съветския съюз едни или други територии многократно са били прехвърляни от една съюзна република на друга, създавани са нови съюзни републики.

Например, Казахстан и Киргизия са създадени, като са отделени територии от Руската федерация, а Таджикистан – чрез отделяне на земи от територията на Узбекистан. През 1929 г. Русия предава на Беларус Витебска и Могильовска губернии. Карелия, която е била независима, е обявена за Карело-финска съветска република, а след това е включена в състава на Руската федерация.

Ако приемем за законни решенията на съветските власти, значи всички изброени събития са законни. Обаче ако приемем, че са незаконни, тогава и всички тези действия са незаконни, включително и самото създаване на СССР през 1922 г.

Поемаме по пътя на абсолютния правен хаос в териториалните отношения. Смятам, че точно това обяснява особеното отношение на Казахстан и Беларус към Украйна. Назарбаев и Лукашенко усетиха, че по този път може да се стигне много по-далеч от Крим. Не в смисъл на извършването просто на окупация, а и на всякакви други неразумни и юридически неадекватни опити със задна дата да се оправдаят подобни действия от правна гледна точка.

Смятам, че действията, предложени от Матвиенко, са абсолютно незаконни и окончателно дискредитират нашия законодателен орган. Нещо повече, те създават опасен прецедент, който може да разпали война в постсъветското пространство.  Не само между Украйна и Русия, а фактически по целия периметър на сегашната Руска федерация.

gordonua.com