Съвет за правата на човека

Президентският Съвет за правата на човека с предложение за прекратяване на информационната война

Руският Съвет за правата на човека предлага на Путин да прекрати информационната война срещу Украйна.

Вместо това да бъде извършено „демилитаризиране на съзнанието“ и да бъде защитено всичко украинско.

Съвет за правата на човека
Снимка: president-sovet.ru

 

Председателят на президентския Съвет за правата на човека на РФ Михаил Федотов се е обърнал към президента Владимир Путин с предложение за отказ от информационната война срещу Украйна и за преминаване към политика на „информационно взаимно разбирателство“. Федотов е направил предложението на заседание на Съвета, в което е участвал и Путин.

„Само след преминаване от информационна война към информационно взаимно разбирателство ще можем постепенно да възстановим братските, дружеските отношения между народите на Русия и Украйна“, е подчертал Михаил Федотов. Според него „взаимната вражда е катастрофа и за двете страни, това е пълен абсурд“.

Федотов също така е предложил президентът да се възползва от високия рейтинг на властта в обществото, за да бъдат извършени „демилитаризиране на съзнанието“ и мобилизация  – „гражданска мобилизация, насочена към решаване на реални проблеми в мирно за нашата страна време“.

„Нека по-често да се показват по телевизията екранизации по произведения на Гогол, да се създават предавания за творчеството на Тарас Шевченко, да бъдат канени украински артисти, писатели, художници, учени. Толкова неща ни свързват с Украйна, с този прекрасен народ. Това трябва да се култивира, да се защитава. А мерзавци, за съжаление, има във всеки народ.“

На свой ред Путин е заявил, че според него отчуждаването между руския и украинския народ е трагедия.

„Невъзможно е да се гледа без сълзи това, което се случва там. Да се гледа главната трагедия, която се разгръща пред очите ни – отчуждаването между руския и украинския народ“, е казал Путин.

По-рано беше съобщено, че на 14 октомври ще се състои ежегодната среща на президента със Съвета за правата на човека, на която членовете на президентския Съвет ще докладват за спазването на човешките права в зоната на конфликта в Източна Украйна.

 

tyzhden.ua