Крим

Прекратено е движението на влакове и автобуси между Украйна и окупирания Крим

 

Автобус_Симферопол
Снимка: molbuk.ua

На 26 декември пресслужбата на украинското Министерство на инфраструктурата разпространи съобщение, според което се прекратяват автобусните превози между континенталната част на Украйна и Автономна република Крим. 

„От съображения за сигурност от 26 декември се прекратяват автобусните превози до Крим. Автомобилните превозвачи и собствениците на автогари трябва да спрат продажбата на билети и превоза на пътници по автобусните маршрути, свързващи континенталната част на Украйна и Автономна република Крим“, се казва в съобщението. 

На брифинг в Киев прессекретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрей Лисенко е съобщил, че прекратяването на транспортните връзки с Крим е временна мярка, съобщава УНИАН.

„Ограничаването на движението по всички маршрути, свързващи територията на Украйна и районите, контролирани от терористите, се извършва във връзка с голямата вероятност диверсионни групи да се придвижват под прикритие – като мирни жители… В момента това представлява сериозна опасност – фактически всеки ден на най-различни места се извършват диверсии.  

Затова беше взето решение да бъде увеличен контрола и да бъде гарантирана защитата на гражданите от подобни диверсионни групи. Въпросът за сигурността на нашите граждани е въпрос №1. Това е временна мярка“  – е подчертал Лисенко.

Крим
Снимка: УНИАН

На 26 декември беше разпространено и съобщение на пресцентъра на Украинските държавни железници за преустановяване движението на всички влакове от и за Крим от 27 декември.

В частност се отменят три международни влака: Симферопол, Керч – Москва; Севастопол, Симферопол, Евпатория – Москва; Симферопол – Минск.

Също така се преустановява движението на всички товарни влакове между континенталната част на Украйна и Крим.