Украинските власти потвърдиха евакуацията на жителите на Дебалцево

Украинските власти се договориха със сепаратистите за откриване на „зелен коридор“ за евакуиране на мирните жители на Дебалцево, където в последно време се водят активни боеве. 

debalcevo

Дебалцево

Властите на Украйна потвърдиха откриването на „зелен коридор“ от Дебалцево за евакуация на мирните жители. Това съобщи в петък, 6 февруари, съветникът на ръководителя на МВР на Украйна Зорян Шкиряк на страницата си във Facebook. „Току-що потвърдиха „зелен коридор“ от Дебалцево. Там съм. Извозваме хора“, написа Шкиряк.

По-рано представители на сепаратистите съобщиха, че са постигнали договореност с Киев за временно примирие с цел евакуиране на хора от Дебалцево, където напоследък се водят активни боеве.

Както заяви на 6 февруари заместник-министърът на отбраната на самопровъзгласилата се „Донецка народна република“ Едуард Басурин, първата колона с желаещите да заминат от Дебалцево вече е тръгнала от града.

По думите на омбудсмана на ДНР Дария Морозова, цитирани от агенция „Интерфакс“, „зелен коридор“ ще има и за Углегорск.

Местните жители сами могат да изберат къде искат да отидат: в Артьомовск, контролиран от украинските военни, или в Донецк и Макеевка – територия на сепаратистите, заявяват представители на сепаратистите.

http://www.dw.de/

Военна хроника – 24.03.2015 г.

тимчук
Дмитрий Тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.08 часа, 24.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива““(ИС):
През последното денонощие в зоната на АТО най-напрегната остава ситуацията в района на Авдеевка. През последните 24 часа терористите многократно нанасяха огневи удари с 120-мм минохвъргачки, 3 пъти са регистрирани танкови удари и един – с 122-мм артилерия. Отбелязан е също сблъсък между бойната охрана на украинските войски и група екстремисти, които са се опитвали да проникнат между два опорни пункта на силите на АТО. След интензивен бой противникът се е изтеглил на изходните си позиции под прикритието на минохвъргачен огън.

23.02.2015

 

През последното денонощие екстремистите 3 пъти нанесоха удари от 82-мм минохвъргачки по Пески. На даденото направление терористите многократно откриваха огън и със стрелково и тежко пехотно въоръжение (включително голямокалибрени картечници и гранатомети).

В района на Широкино екстремистите общо 6 пъти откриваха огън от минохвъргачки с калибър 120 мм и 82 мм. Освен това, изтеглените напред групи на противника се опитаха чрез интензивен стрелкови огън да принудят предните украински подразделения, окопали се в западната част на Широкино, да се изтеглят.

По линията Павлопол – Широкино се отбелязва дейността на най-малко две минохвъргачни подразделения (120-мм), които действат поотделно, или по двойки (1-2 минохвъргачки), по метода „обстрел – изтегляне“ и са оборудвани с превозни средства. В района на Широкино е налице и усилване с 6 единици бронирана техника (от тях 2 танка).

Продължава процесът на увеличаване боеспособността на формированията на руско-терористичните войски практически във всички зони на АТО. В района на Донецк през Алчевск, Дебалцево, Углегорск пристигнаха конвои с доставки. През последното денонощие е регистрирано пристигането на 22 транспортни единици и 4 единици специална техника (мобилни сервизи).

През Снежное и Шахтьорск на Донецкото направление е прехвърлена ротна тактическа група терористи (около 100 души, 6 танка, 8 ББМ, 5 военни камиона).

34main
През последното денонощие в зоната на АТО най-напрегната остава ситуацията в района на Авдеевка

 

В „учебния център“ в района на Луганското летище екстремистите продължават да усъвършенстват своите „бойни умения“, провеждат тактически учения с бойна стрелба под ръководството на инструктори от РФ. Общо до момента в тези мероприятия участват до 10 единици бронирана техника, включително 4 танка.

В района на Соколники – Кримское пристигналата ротна техническа група, за която съобщи организацията ИС, зае позиции в дълбочина на бойните формирования на руско-терористичните войски в качеството на резерв.

В района източно от Луганск продължава съсредоточване на артилерията на руско-терористичните войски. Към по-рано разгърнатата тук артилерийска батарея (4 САУ 2С1 „Гвоздика“) се присъедини още едно артилерийско подразделение (3 гаубици Д-30).

В Петровски район на Донецк е регистрирана появата на ново подразделение на руско-терористичните войски (пристигнало от южното направление окончателно окомплектовано подразделение от бандитското формирование „Оплот“). Това подразделение включва около 110 – 120 екстремисти, 2 зенитни системи ЗУ-23-2 на транспортни платформи, 5 ПТРК и до 10 голямокалибрени картечници различни типове и модификации. Разполага и с 2 джипа, 9 военни камиона, 1 БМП-1, 1 БТР-80, 1 БТР-70.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 

 

Кримски политолог: Властите в Крим защитават себе си и своите незаконни военизирани структури

Кримски депутати предлагат руската Държавна дума да одобри амнистията за отрядите на кримската „самоотбрана“

Радио „Свобода“ съобщава на сайта си, че „Държавният съвет“ на Крим е внесъл в Държавната дума проектозакон, с който се предлага да бъдат амнистирани представителите на така наречената самоотбрана, смятано от февруари 2014 г.

Крим„Народните дружинници от отрядите за самоотбрана, чиито действия през периода от 27 февруари 2014 г. до 1 януари 2015 г. са били съгласувани с ръководството на Крим, но при това са довели до причиняването на вреди или щети, се освобождават от отговорност, тъй като са били извършени в условията на „крайна необходимост“, се казва в проектозакона, внесен в Държавната дума на 2 октомври.

Той предвижда да бъдат признати като легитимни и правомерни всички актове, решения и действия на длъжностните лица на Крим и Севастопол.

Изключение представляват случаите, когато действията на така наречените дружинници и опълченци са били извършени «с цел обогатяване и с други користни цели».

Амнистията трябва да обхване не само получилите административни наказания, както и заподозрените и обвиняемите по наказателни дела, но дори и вече осъдените.

Депутатите обосновават амнистията с аргумента, че след „държавния преврат в Украйна през февруари 2014 година“ властите на Крим и Севастопол са били принудени да се противопоставят на „опитите на самопровъзгласената киевска власт да дестабилизира обстановката“ на полуострова.

В обяснителния меморандум към проектозакона се споменава също, че органите на властта „са издавали актове, взимали са решения и са извършвали действия, насочени към поддържане на стабилността, общественния ред, сигурността, защитата на правата на гражданите“.

Същевременно от март месец насам на полуострова се наблюдават масови нарушения на гражданските права и свободи с участието на представители на кримската «самоотбрана». През периода около провеждането на така наречения референдум на полуострова са пребивани и отвличани проукраински настроени активисти. Отвличанията продължават и днес, увеличава се натискът върху кримските татари.

 

медииЦентралните руски медии поместват интересни коментари за законодателната инициатива на кримските депутати, която предвижда освобождаване от наказателна и административна отговорност „в аванс“ – до 1 януари 2015 година.

Руската служба на БиБиСи цитира коментара за вестник „Коммерсант“ на Ефим Фикс – председател на законодателния комитет на Държавния съвет на Крим. Според него тези законодателни поправки противоречат на федералния закон за участието на гражданите в опазването на обществения ред.

Кримският правен експерт Жан Запрута смята, че проектозаконът е „опасен“ и „нарушава законите на Русия“.

„Вече ставаме свидетели на случаи, когато въоръжени представители на кримската самоотбрана завземат цели предприятия. През септември това се случи в „Кримавтотранс“ и дирекцията на пазарите „Кримпотребсоюз“. Излиза, че се опитват да оправдаят тези действия за сметка на Държавната дума“, споделя експертът.

Той е убеден, че предложението амнистията да действа и през един бъдещ период, говори за това, че случаите на „заграбване на частна собственост“ продължават.

Анализът по темата, публикуван във вестник „Ведомости“, е озаглавен „Крим ще опрости всичко“ (по аналогия с известния израз „Войната ще опрости всичко”).

„Кримската власт защитава себе си и своите незаконни военизирани структури. Тези поправки могат да се разглеждат като политическа индулгенция, заслужена с активното участие в анексирането на Крим“, смята кримският политолог Сергей Костинский.

„Национализацията в Крим се извършва на принципа на икономическия хаос и беззаконие и ако Русия ѝ придаде законен статус, ще носи солидарна отговорност и ще се превърне в страна, която не защитава частната собственост“, добавя кримският експерт Владимир Егоров.

Професорът от Висшата школа по икономика Елена Лукянова отбелязва във „Ведомости“, че не съществува такава процедура, която да позволява да бъдат узаконени действията на кримските власти – от правна гледна точка това е нонсенс, защото те тогава дори не са били част от Русия.

„Ако Държавната дума приеме нещо подобно, това ще бъде абсолютен артефакт“ – подчертава тя и добавя, че инициативата на кримските власти може да се обясни с това, че те самите не са сигурни, че действията им през така наречения „преходен период” са били легитимни.

 

 

Трагедията в Мариупол – новини от последното денонощие

Днес в 11:00 ч. се състоя заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна под председателството на Президента Петро Порошенко, на което присъстваха председателят на Върховната рада, премиерът и министрите, оглавяващи ключови министерства.

Още вчера за това съобщи пресслужбата на президенската администрация. Днес на заседанието Президентът заяви, че в дневния ред е включен и въпросът за прилагане от страна на Украйна на международните санкции срещу Русия и тяхното засилване.

В изказването си Порошенко засегна и въпроса за урегулирането на ситуацията в Донбас: „Украйна се придържа строго към Минското споразумение. В момента няма друга алтернатива на минския формат за урегулиране на ситуацията в Донбас.“

По думите му, Украйна няма да допусне срив в изпълнението на минските договорености и остава привърженик на мирното разрешаване на проблема.

„Само твърдо базирайки се на минските договорености, в т.ч. определянето на линията на фронта, а не така, както беше написано в писмото на президента на РФ – по състоянието към дадения момент.“ И допълни:

„Няма да допуснем нарушаване на минските договорености. Всичко трябва да се базира изключително и само на тях. И сега, ние сме длъжни да обезпечим тяхното неотклонно и пълномащабно изпълнение, в т.ч. чрез преговрния механизъм на тристранната контактна група. Безпокои ни и изявлението на терористите за едностранен отказ от минските договорености, които са признати от целия свят и включват позиции, касаещи изпълнението на мирния план и деескалацията на конфликта, закриването на границите, освобождаването на незаконно задържаните лица, отвеждането на тежката артилерия и прекратяването на огъня.“

Припомняме, че вчера, 24 януари, около 9:25 ч. сутринта руско-терористичните формирования обстреляха мариуполския жилищен район „Източен“. В резултат на обстрела от установки РСЗО „Град“ загинаха 30 мирни жители на Мариупол, в т.ч. две деца, а ранените са повече от 90, в т.ч. 9 деца. Прокуратурата квалифицира това като терористичен акт.

„Досъдебното разследване по наказателно производство по чл.258, ал.3 (терористичен акт) от НК на Украйна се контролира от прокуратурата на Донецка област. До сега е установено, че нанесеният от членовете на терористичната организация „ДНР“ удар е дошъл от Новоазовското направление – т.е. от територия, която не е под контрола на украинските власти. Ударът е нанесен по жилищен квартал на Мариупол, в който няма разположени украински военни сили и това е много добре известно на екстремистите“, се казва в съобщение на пресслужбата на прокуратурата.

Министерството на отбраната заяви, че силите на АТО са унищожили четири от шестте установки „Град“, водили обстрела.
На местопроизшествието работят наблюдатели на ОССЕ.

В информацията, изнесена по този повод на сайта на ОССЕ се казва:
„… направен е анализ на кратерите и първоначалната оценка показа, че ударите са били причинени от ракети „Град“ и „Ураган“. Според анализа, ракетите „Град“ са изстреляни от североизток, в района на Октябрское (19 км северизточно от улица „Олимпийска“), а ракетите „Ураган“ – от източна посока, в района на Зайченко (на 15 км източно от улица „Олимпийска“), територии, контролирани от „Донецка народна република“(„ДНР“)“

Във връзка с терористичния акт още вчера премиер-министърът на Украйна Арсений Яценюк призова за свикване на спешно заседание на Съвета за сигурност към ООН.

Четиридесет от пострадалите са в тежко състояние. Това съобщи в ефира на телевизионния канал „112 Украйна“  секретарят на мариуполския градски съвет Андрей Федай. „През нощта сред ранените няма починали. Загиналите са 30 – от тях 2 деца, още 93 са ранени. От тях 40 са в тежко състояние.“ – съобщи Федай, добавяйки, че 12 от посочените 40 ранени са в критично състояние. По думите му в градските болници няма липса на медикаменти и донорска кръв за пострадалите. Въпросът за транспортирането на тежко ранените засега не се разглежда, тъй като състоянието им не позволява това.

Днес в Украйна е обявен ден на траур и паметта на загиналите беше почетена с минута мълчание точно в 12:00 ч. по обяд.
„В знак на траур, на сградите и съоръженията на органите на държавната власт, местното самоуправление, държавните предприятия, учреждения и организации на територията на Украйна националния флаг ще бъде наполовина спуснат“, се казва в подписания от Президента Порошенко указ № 30/2015

 

В Донбас руски офицер е използвал неправомерно отличителни знаци на ОССЕ

OSCEВ „Съвместния координационен център за мониторинг на прекратяването на огъня“ в град Соледар (Донецка област) един от руските офицери е използвал неправомерно удостоверение на ОССЕ и нашивка на организацията, съобщава украинската служба на BBC.

За този инцидент, станал на 2 октомври, съобщи Специалната мониторингова мисия на организацията, която работи в Източна Украйна.

„Мисията е забелязала, че един от офицерите от Руската федерация е имал нашивка на ОССЕ на униформата си, а също така е използвал удостоверение с логотипа на ОССЕ“ – се говори в отчета на сътрудниците на мисията.

В организацията отбелязват, че са „изразили нужния протест в отговор на това несанкционирано използване на знаци на ОССЕ“.

На 26 септември в Донбас започна да работи група представители на съвместния център за контрол и координация на въпросите, свързани с прекратяването на огъня и поетапната стабилизация на линията за разграничаването на страните.

В състава на групата са включени представители на украинската страна и на мониторинговата мисия на ОССЕ, както и 76 военнослужещи на Въоръжените сили на РФ.