Юрий Андрухович: Освободихме Украйна от Янукович, ще освободим и света от Путин

Юрий Андрухович получи премията „Хана Аренд” – „за политическо мислене в интелектуалната и културната дейност”. 

Предлагаме ви интервюто на Влад Требуня („Галицький кореспондент”) с известния украински писател.

Andruhovich1
Юрий Андрухович / Снимка: „Галицький кореспондент”

 

Преди всичко искам искрено да те поздравя за премията „Хана Аренд”. Това е една добра новина в такива времена. Моля те да разкажеш по-подробно за тази история.

– Не съм изучил съвсем точно историята на тази премия. Във всеки случай е основана от Фондацията „Хайнрих Бьол” и град Бремен. Присъжда се от 1995 г., значи аз съм двайсетият лауреат. Заедно с мен през тази година лауреати станаха две от участничките в пънк групата „Pussy Riot” – Альохина и Толоконникова. Сред предишните лауреати са хора като Юлия Кръстева и Тимъти Снайдър. Премията се присъжда „за политическо мислене в интелектуалната и културната дейност”.

Тази година наградата беше присъдена на тебе и на руските пънк-акционистки от „Pussy Riot”. Това признак ли е на някакъв световен антипутинизъм или само у нас така се възприема?

– Мисля, че да – антипутинизъм е ключовата дума за тазгодишната премия. В немското общество има много т.нар. „путин-ферщеери”, тоест такива, които казват, че „трябва да го разберем”. И толкова по-ценни са средите, в които остро и справедливо критикуват Путин. Средата около тази премия в значителна степен е такава.

За последен път разговаряхме с теб през юли, динамиката на разширяването на антипутинската среда ускорява ли се?

– Не, за съжаление. Бих казал, че пропорциите остават непроменени. Тези дни беше разпространено поредното „отворено писмо” за „прекратяване на антируската истерия” и за „диалог с Русия”. Не ме вълнува, че е подписано от корумпирания негодник и приятел на Путин Шрьодер. Но за съжаление, това писмо е подписано и от Вим Вендерс, Роман Херцог, и от моя бивш приятел писателя Инго Шулце. Инго е едно от най-големите разочарования в живота ми.

Невероятно! Такива имена… С какво се обяснява това? Това не са лумпени под натиска на телевизията на Кисельов, а известни европейски интелектуалци. Не говоря за Шрьодер, разбира се…

– Обяснява се преди всичко с това, че те никак не обичат Америка. Струва им се, че нас, украинците, Америка ни води против Русия, защото се стреми към световно господство. По-точно е свикнала на световно господство, а сега иска да унищожи Русия, като унищожи Путин. А Путин само се защитава, тоест защитава мира в Европа (смее се). Естествено, това са пълни глупости. И изобщо, с тоя антиамериканизъм на немския културен елит би трябвало да се занимава доктор Фройд.

Тоест, там го няма усещането, че Путин може да натисне червеното копче? Само на нас ли ни се струва, че сме в преддверието на Апокалипсиса?

– На тях им се струва, че дори да го натисне, то ще е само заради тая неразбираема „фашистка Украйна” със свастиките върху знамената на батальона „Азов” (върху знамената на батальон „Азов” е изобразена не свастика, а друг символ – б. ред.). Тоест Америка подгрява „хунтата” в Украйна, за да обезсили своя враг Русия. И за целта не се свени да поддържа „украинските нацисти”. Снимките със знамената на „Азов” се разпространяват усилено в най-тиражираните издания, на най-видните места, още от лятото.

Ето че възникна въпросът, който сега се обсъжда активно в обществото, и най-вече в медийните среди. Създаването на Министерство на информацията, което вече, следвайки Оруел, започнаха да наричат Министерство на истината. Може би това е в резултат на факта, че в Русия съществува такова министерство, а ние не осъзнаваме, че в постиндустриалното общество информацията е най-мощното оръжие?

– Ами може и да осъзнаваме, но все едно не можем да се състезаваме с руската пропагандна машина. Ти нали си чел, че годишният бюджет само на „Russia Today” е половин милиард долара? Ние откъде да вземем такива мощности? Ние може и да сме длъжни да отговаряме и атакуваме, но само асиметрично. Няма да успеем да реагираме на всяко изречение, на всяка дума от руските лъжи. Всъщност и няма нужда. Ние трябва да съобщаваме на света своето, без да се съобразяваме с Русия. На чия страна е правдата? А Гьобелс така или иначе загуби, колкото и да беше успешен в пропагандата си.

Как мислиш, такива стъпки като гласуването на Министерския съвет в пакет, назначаването на кума на Порошенко за министър на още несъздадено министерство какво представляват? Да не би ние просто да не разбираме някакви  висши замисли? От какво са предизвикани такива гафове?

– Мисля, че там, в душата на всеки деец от нашата политическа върхушка протича много сложна вътрешна борба. Те вече знаят, че така не може и е опасно, защото ще се вдигне много неприятен шум по този повод. Но, от друга страна, как така изведнъж да се отърват от старите навици и инстинкти? От връзките, схемите, комбинациите? Ами те са ги изграждали с десетилетия! Затова ние като общество сигурно трябва да не спим, непрекъснато да ги гледаме в ръцете, да се хващаме за думите им, да атакуваме всичките тия „кумове” с някакви сериозни граждански акции. Ако в отговор на назначаването на кума за министър бяха излезли сто хиляди мирни демонстранти, назначението щеше да бъде отменено.

От първите дни на работата на Радата вече се чуват оплаквания, че не се виждат никакви прояви на представителите на Майдана, които станаха народни представители. Според теб това е нетърпението на едно общество, което е набрало инерция, или все пак от първия ден би трябвало да има някакво движение в тази сграда?

– Вече имаше движение – стотникът Парасюк дори успя да се поразмаха (смее се). Нормално е обществото да се оплаква. Само да не свършва всичко с оплакванията, трябва да има постоянен граждански контрол. Във всеки случай досега още не сме имали толкова добър парламент. Казвам го, при все че всички знаем колко е „добър”. Но е най-добрият от всички. Триста и повече гласа проевропейско мнозинство? Ако това се потвърди, ще кажа, че 23 години съм мечтал за такъв парламент.

Разговорът ни е в навечерието на срещата „Минск-2”. Съществува версия, че Путин „предава” „Новорусия” на Украйна за през зимата. Това може да се разглежда като предателство към интересите на страната или като приемлива тактика?

– Ако нашето правителство започне наново да ги финансира, ще бъде всичко едновременно – и предателство, и глупост, и финансово престъпление, и политическа игра. Всъщност Путин никога не е възнамерявал да ни отнема тези земи или нещо такова. Той е много заинтересован Донбас да остане в състава на Украйна и да връзва ръцете и краката на цялата останала страна. Ами това е очевидно! Затова на минските преговори сепаратистите трябва да бъдат притискани и да не се приемат никакви техни шикалкавения. Те са под пълния контрол на Путин, няма никакви „народни републики”, само сляпо изпълняване на заповедите му. Е тогава нека Путин да се грижи по-нататък да осигурява пенсии, ядене и водка за тези, които създаде самият той.

Според теб събитията се развиват със същата скорост, както преди половин година, или вече можем да ги наречем „лавинообразни“? И в каква посока?

– Мисля, че още през септември войната премина в позиционен стадий. Няма лавина – да погледнем статистиката за загубите от наша страна. През лятото ставаше дума за десетки и стотици. А сега – за единици. Това така или иначе е трагедия. Затова тези загуби, тези жертви трябва поне да не са напразни. Путин го очакват все по-сериозни неприятности в самата Русия – преди всичко икономически, но не само. Няма да се задържи дълго, така ми се струва. Ние трябва да издържим през този относително кратък период. Тоест трябва да доведем това трудно дело докрай. Освободихме Украйна от Янукович – ще освободим и света от Путин.

25. 12. 2014 г.

Превод от украински: Албена Стаменова

 

Роднините на пътниците на сваления малайзийски „Боинг-777“ с иск към бившия „министър на отбраната“ на Донецка народна република Игор Гиркин

Останки от Боинга. Снимка: Rob Stothard/Getty Images
Останки от Боинга. Снимка: Rob Stothard/Getty Images

Семействата на пътниците на малайзийския самолет „Боинг-777“, свален в Източна Украйна през лятото миналата година, са подали иск към бившия „министър на отбраната“ на самопровъзгласилата се „Донецка народна република“  Игор Гиркин (Стрелков) с искане на компенсация, съобщава Telegraph. В представените в съда документи се казва, че по време на конфликта в Източна Украйна руският гражданин Гиркин с псевдонима „Игор Стрелков“ е действал с разрешението на Кремъл и е ръководил военните операции на сепаратистите. В хода на една от тези операции, се твърди, е свален малайзийският „Боинг“, а Гиркин е „дал нареждане, съдействал и/или подстрекавал към извършването на това нападение и/или е встъпвал в заговор с тези, които са изстреляли ракетата“.

Отговорни за случилото се ищците смятат и руските власти: „Ответникът Гиркин е действал под пряко или очевидно ръководство на правителството на Русия“. Авторите на иска смятат, че ракетата, с която е свален самолетът, е докарана от територията на Русия.

Членовете на семействата на 18 пътници на самолета изискват изплащане на компенсация в размер 900 млн. долара. Адвокатът на роднините на жертвите на трагедията Флойд Уиснер се позовава на американския „Закон за защита на жетвите на изтезанията“, който позволява да бъдат съдени чужди граждани. Той разказа на изданието, че „не става въпрос за пари, ние се опитваме да получим отговори от Гиркин и на упражним натиск върху Русия, за да сътрудничи тя с международния трибунал“.

Също така е подаден иск против авиакомпанията Malaysia Airlines, която се обвинява в небрежност при планирането на курса на самолета над обхванатата от въоръжен конфликт източната част на Украйна. Искът е подаден от лицето Рейне Далзел – съпруга на единия от пътниците на рейса.

Игор Гиркин напуска поста на „министъра на отбраната на ДНР“ през август миналата година. Оттогава той живее в Русия и дава заявления по повод действията на ръководствата на самопровъзгласилите се републики и руските власти.

„Боинг-777“ на малайзийските авиалинии, излетял от Амстердам в Куала-Лумпур, е свален в района на Донецка област, Украйна, на 17 юли миналата година; 298 пътници и членове на екипажа загиват. По това време в този район има сражения между украински военни и сепаратистите от „народните републики“. Разследване на обстоятелствата на падането се провежда от холандски следователи, които трябва да представят резултатите през октомври. По предварителна версия, самолетът е свален от ракетен комплекс БУК от земята.

Представители на Малайзия с подкрепата на Нидерландия и други държави представиха проект на резолюция на Съвета за сигурност на ООН за провеждане на международен трибунал по делото за сваления „Боинг“. Против свикването му се обявява Русия, имаща право на вето в Съвета за сигурност.

Телеканал „Дождь“

Какво трябва да знае Путин за украинския „натовски легион“

С опитите си да изгради някакъв „руски свят“ стопанинът на Кремъл постигна единствено това, че днес в съседна нему славянска страна срещу него воюват даже руснаците

Arkadiy Babchenko
Аркадий Бабченко

Автор: Аркадий Бабченко

Аркадий Бабченко е руски независим журналист, считан за един от основоположниците на съвременната руска военна проза, създател на проекта „Журналистика без посредници” , един от създателите и издател на военния алманах „Изкуството на войната”.

Ето какво пише той по повод изказването на Путин пред петербургски студенти, че украинската армия всъщност не защитава интересите на украинския народ и представлява някакъв „чуждестранен натовски легион“.

Някой да предаде на Путин, че работният език на „натовския легион“ е руският. Че цялата украинска армия говори на руски език. Че заповедите в „натовския легион“ се дават на руски. Че аз, например, съм виждал само един взвод, в който по принцип се говори на украински.

Предайте му, че в създалото се най-мощно доброволческо движение, което ден след ден извършва титанични подвизи, като противостои на агресията, е пълно с хора с руски имена.

Че блогърът Юрий Касянов, доброволката Татяна Ричкова, журналистът Алексей Мочанов, певицата Ксения Бикова, журналистът Борис Филатов са само някои от имената, за които веднага се сещам. Че съветникът на украинския президент – доброволецът Юрий Бирюков също е руснак.

12_main
Доброволци на фронта по време на почивка. Първият отляво – Юрий Бирюков, вдясно – Татяна Ричкова. / Снимка: Анастасия Береза

 

Предайте му, че най-голям процент укриване от мобилизация има в бърлогата на „бандеровците“ – Лвов. Трийсет процента. Че всеки трети натовски „фашисто-бандеровец“ не желае да се сражава за Донбас. Че на хората не им трябва тази война. Че те си имат други приоритети, житейските им интереси текат в друго русло.

Кажете му, че на централния площад в Лвов звучи руска реч. И не само – ами и руски псувни.

Кажете му, че на фронта воюват хора от източните рускоезични области на Украйна. Че батальоните „Днепър 1-2“, „Киев 1-2“, „Донбас“ и прочие са рускоезични.

Предайте му, че Мариупол, чиито жилищни квартали слугите му обсипаха с „Градове“, е сто процента рускоезичен град. Че Днепропетровск, който първи започна да възпира и в крайна сметка спря пълзящата му експанзия, е деветдесет и осем процента рускоезичен град.

Предайте му, че тия приказки за националност, език, етническа принадлежност, рускоезичност и легиони са пълни глупости. В която и да е цивилизована страна. Както навсякъде в нормалния свят, така и в Украйна те звучат налудничаво. Че там такъв въпрос не се обсъжда. Че въпросът за руска или неруска принадлежност е въобще последното, което интересува хората от „чуждестранния натовски легион“.

Предайте му, че докато изгражда своя руски свят, докато спасява руснаците от проклетата Гейропа и воюва с митични легиони, в крайна сметка постига това, че в съседната нему славянска страна руснаците днес се сражават срещу него не по-зле от която и да е друга националност. И при това се сражават за Украйна.

Че ето това представлява той – „натовският легион“.

И че НАТО няма нищо общо с това.

Защото този легион го създаде именно той.

nvua.net

Изявление на МВнР на Украйна по случай 20-та годишнина от подписването на Будапещенския меморандум

MZS
Министерство на външните работи на Украйна

Днес Посолството на Украйна в България разпространи следното изявление на Министерството на външните работи на Украйна:

Изявление на МВнР по случай 20-та годишнина от подписването на Будапещенския меморандум

На 5 декември 1994 г. Великобритания, Руската федерация и Съединените американски щати подписаха в Будапеща Меморандум за обещание за сигурност във връзка с присъединяването на Украйна към Договора за неразпространение на ядрено оръжие (ДНЯО).

Страните, подписали Будапещенския меморандум, се задължиха да се въздържат от заплахи със сила или нейното използване срещу териториалната цялост или политическата независимост на Украйна.

В продължение на 20 години участие в ДНЯО Украйна прилежно изпълняваше всички клаузи на Будапещенския меморандум, а също така заемаше активна позиция относно предимствата в областта на ядреното неразпространение. В частност, пример за последователната позиция на нашата държава в тази сфера стана обявеното на Вашингтонската ядрена среща на върха през април 2010 г. решение за отказ от използване на високообогатен уран.

Заедно с това, през 2014 г. Руската федерация наруши поетите задължения като окупира част от суверенната територия на Украйна (Автономна Република Крим и град Севастопол) и разгърна въоръжена агресия в Източна Украйна.

По такъв начин, под съмнение бяха поставени не само гаранциите за сигурност на ядрените държави относно отделно взета страна, но и беше създаден опасен прецедент, когато държава, гарантирала сигурността на Украйна в отговор на отказа от ядрено оръжие, безочливо наруши нейния суверенитет и териториална цялост.

Подобни действия са не само открита агресия срещу Украйна – те са заплаха за цялата международна система за ядрена сигурност и подкоповат режима за неразпространение на оръжие за масово унищожение като цяло.

В деня на 20-та годишнина от Будапещенския меморандум призоваваме държавите-гаранти на сигурността на Украйна да направят неотложни крачки заради възобновяването на териториалната цялост, суверенитета и мира в Украйна, а също така да започнат практическо обсъждане на въпроси за юридически задължаващите гаранции за сигурност за страните, одобрили или планиращи да одобрят историческото решение за отказ от ядрено оръжие.

MEMORANDUM

Изборите в Донбас ще преминат под контрола на армията и Националната гвардия – Аваков

AvakovМинистърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков е убеден, че МВР съвместно с Националната гвардия и Въоръжените сили ще спрат всяка провокация по време на изборите в Донецка и Луганска област на 26 октомври, съобщава „Интерфакс-Украйна“.

Министър Аваков е направил това заявление на съвещание с участието на министър-председателя на Украйна Арсений Яценюк, международни и украински наблюдатели в четвъртък в Киев.

„Отделно обръщам внимание на Донецка и Луганска област. В тези региони редица политически партии имат илюзиите, че с помощта на силов натиск или манипулации, като използват сложната ситуация в тези области, могат да получат резултат. Аз решително заявявам, че МВР е напълно осигурено с всякакви резерви и заедно с Националната гвардия и ВС на Украйна ще пресече всякакви провокации“, каза той.

По думите на министъра всички избирателни органи в тези области „ще бъдат взети под съответната охрана“.

„Ако някой иска и си мисли, че може да получи депутатски мандат с цената на жестоки активни криминални действия, ще получи в резултат не мандат, а няколко присъди за лишаване от свобода. Ние сме настроени много решително за това“,  добави Аваков.

Комитетът на избирателите на Украйна счита, че насрочените за 26 октомври предсрочни парламентарни избори в Украйна могат да бъдат проведени в 12 от общо 21 избирателни окръга в Донецка област и в 5 от 11 – в Луганска.