За какво не се договориха Украйна и Русия на газовите преговори

Всички страни на преговорите заявяват за тяхната резултативност, обаче зад заявленията останаха разногласия по най-принципните въпроси

След четиримесечно прекъсване в петък в Берлин се състояха тристранните преговори за доставка на газ между Украйна, Русия и Европейския съюз. На срещата се обсъждаха вариантите за възобновяване на доставките на руски газ в Украйна. След преговорите европейският комисар по енергетика Гюнтер Йотингер заяви, че страните са постигнали предварителни договорености, които биха дали възможност на Украйна относително спокойно да прекара зимата. На практика обаче, в позициите на страните има повече разногласия, отколкото договорености.

Украинската информационна агенция ЛИГАБизнесИнформ направи анализ на това за какво не са се договорили Украйна и Русия на поредните газови преговори.

От 5 до 12

Първи след четиричасовите преговори пред журналисти се появи Гюнтер Йотингер. Той обяви клаузите на така наречения зимен пакет за Русия и Украйна. Според тези предложения на Европейската комисия украинският Нафтогаз ще заплати на Газпром $3,1 млрд за погасяване на дълга за доставения по-рано газ: $2 млрд преди октомври, и още $1,1 млрд до края на тази година.

Останалата част на дълга (останалите $2,2 млрд от $5,3 млрд според версията на Газпром) ще бъде погасена след решението на Стокхолмския арбитражен съд. Съответно, сумата може да бъде по-малка, ако съдът признае правотата на Нафтогаз.

„Като гаранти на плащането на дълга към Нафтогаз ($3,1 млрд) могат да участват международни финансови институции, например Световната банка“ – заяви на пресконференцията министърът на енергетиката на Русия Александър Новак. – Ние имаме известни различия по въпроса за оставащия дълг ($2,2 млрд). Това ще зависи също така и от по-нататъшните събития, свързани с разглеждането на въпросите в арбитражния съд“.

Европейската комисия е предложила на Газпром и Нафтогаз да сключат отделно „временно споразумение“, с което да бъде оформена доставката в Украйна на минимум 5 млрд кубични метра газ за запълване на украинските хранилища на цена $385 за хиляда кубични метра. Този газ ще се доставя с предплащане в размер на $1,9 млрд (на база цена $385).

„При необходимост обемът на доставките може да бъде увеличен до 12 млрд кубични метра предвид ниските зимни температури“ – добави Новак.

Преговорите трябва да продължат следващата седмица. Преди това предложенията по „зимния пакет“ трябва да бъдат разгледани от правителствата на двете държави.

„Ние изготвихме качествен проект за пакетно решение. И аз съм сигурен, че този пакет може да получи съгласието на всички участници в Киев и Москва – каза Йотингер. – Ако получим одобрението на правителствата, то това ще доведе до взимане на решение. И във връзка с това аз с увереност гледам в бъдещето“.

Механизмите и Украйна

Когато на пресконференцията след преговорите се изказа министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан, стано ясно, че между страните са останали значителни разногласия.

Крайъгълните камъни са няколко: и механизмът за формиране на цената от $385, и правната база, по която в Украйна ще бъдат доставяни 5 млрд кубични метра газ, и основанието за плащанията, които Нафтогаз ще извърши в полза на Газпром.

С цената $385 през зимния период Украйна е съгласна, но настоява цената да бъде фиксирана в отделен договор или в анекс към съществуващия договор с Газпром.

Тази цена не трябва да се формира като отстъпка за сметка на отмяната от правителството на Русия на експортното мито. Този механизъм позволява на Русия едностранно да повиши цената всеки момент.

„За нас това е принципна позиция: цената трябва да бъде пазарна, независимо от решенията на руското правителство – каза на брифинга в Берлин Юрий Продан. – Ние още през юни се съгласихме с предложението на Европейската комисия през пиковите периоди да купуваме газ на тази цена. Руската страна тогава ни отказа.“

Предложението на Русия се различава от позицията на украинското правителство. „Временната цена за Украйна може да бъде формирана, като се предостави отстъпка от $100 за сметка на митото“ – каза Новак. Той допусна, че доставката на 5 млрд в Украйна може да бъде оформена по „отделен механизъм“, но не разкри детайлите му.

Освен това, Продан обяви и друга позиция по плащанията за газа. Украинската страна е готова да предплати $1,9 млрд за доставка на 5 млрд кубични метра до октомври и едва след това да започне да погасява $3,1 млрд дълг: $1,5 млрд до ноември, и още по $800 млн през ноември и декември.

„Ние не можахме да се договорим с руската страна за това как ще се формира цената ($385), във всеки случай тя трябва да бъде извън арбитражния спор – отбеляза Продан. – С механизма за погасяване на дълга Русия също поради някаква причина не се съгласи“.

Ако страните не успеят да се договорят, Европа и Украйна следва да очакват повторение на газовата война от 2009 година, когато Газпром спря транзита на газ за Европа, счита Йотингер.

„Ако ние не приемем компромисния пакет, тогава има опасност, че ще се повтори януари на 2009 година  – каза еврокомисарят. – Украйна и отделни страни на ЕС ще останат без газ. Това е неизгодно за всички, включително и за Русия, която трябва да продава този газ“.

Евгений Головатюк
ЛИГАБизнесИнформ
Информационна агенция
www.liga.net

Превод от руски: Олга Будникова

Петрол и рубла, накъде и докога?

Анализ на VeForex, търговска къща, занимаваща се с обучение и прогнозиране на бъдещи движения на финансовите и борсови пазари. 
Цените на петрола и рублата продължават своето понижение с неуморими темпове. Предвид неадекватната политика на Русия това не е изненада за никого. Въпросът, който стои пред нас е накъде и докога? След като в края на миналата седмица страните-членки на ОПЕК не можаха да постигнат споразумение за намаляване на добива на петрол като мярка за справяне със постоянно падащите цени и оставиха без промяна добива от 30 милиона барела дневно, което е 40% Графика на цените на петролот доставките по света, а това от своя страна подкрепи низходящия тренд на петрола. За статистиката и малко цифри от началото на годината спадът е -32,94% а за последния месец -18,82%. В петък фючърсите върху щатски суров петрол с доставка през януари се понижиха с цели 4,58 долара или 6,2% по време на сесията и цената достигна стойности около 67.00 долара за барел. На седмична графика може да видим нивата на подкрепа и съпротива, а след пробива на психологическото ниво от 70.00 и предвид това, че пробивът беше импулсен, можем да очакваме и нови исторически дъна през идната седмица.

Графика на цените на рублатаРублата поевтиня до нови минимуми спрямо долара. След като през изминалата седмица погледите бяха насочени към психологическото ниво от 50.00 и то бе пробитоможем да очакваме пробиви и на нива от 60.00-70.00, а според спекулациите – достигане и на нива от 100.00, тъй като пътя на север е ограничен само от психологически нива и тези стойности не звучат толкова непреодолими.  Тук въпросът не е накъде, а докога, а отговорът е: докато не бъде спрян Путин. Като технически анализатори подкрепени от вълновата теория на Елиът знаем едно просто правило, всеки импулс е последван от корекция, така че всичко е въпрос на време.

Украинският парламент прие закон за осъждането на комунизма и нацизма и забрана на тяхната символика

KPU1Върховната рада забрани комунистическата и нацистката символика. Съответният закон беше приет днес с гласовете на 254 депутати, предава ЛІГАБізнесІнформ.

Проектозакон № 2558 „Относно осъждането на комунистическия и националсоциалистическия (нацисткия) тоталитарни режими в Украйна и забраната на пропагандата на тяхната символика” разглежда като равноценни нацисткия и комунистическия режими, техните атрибути и символика.

Комунистическият тоталитарен режим (1917 – 1991 г.) е признат за престъпен режим, който е водил политика на държавен терор, свързана с многобройни нарушения на човешките права под формата на индивидуални и масови убийства, екзекуции, депортации, изтезания, използване на принудителен труд и други форми на масов терор.

Съгласно новоприетия закон като символика на комунистическия тоталитарен режим се определят:

всяко изображение на национални знамена, гербове, други символи на СССР, УССР и другите републики на СССР, както и бившите социалистически страни/в закона се споменава и Народна република България – б. ред./;

химните (или част от тях) на СССР, УССР, другите съветски републики;

атрибути, в които се използват следните комбинации: сърп и чук; сърп, чук и петолъчка; плуг, чук и петолъчка;

символика (или нейни елементи) на комунистическата партия, изображения и паметници на лица, заемали ръководни длъжности в комунистическата партия от секретар на районен комитет нагоре.

Символиката на комунистическия тоталитарен режим включва също изображения и паметници, посветени на събития, свързани с дейността на компартията и  установяването на съветската власт в Украйна, както и изобразяване на лозунги на комунистическата партия и цитати на нейни лидери.

kpu3

 

Освен това, тоталитарната символика включва названия на области, райони, населени места с използване на имената или псевдонимите на комунистически лидери.

Внасят се изменения в Закона за политическите партии в Украйна, според които изменения политическите партии не могат да използват символика на комунистическия или тоталитарен режим, както и да пропагандират ценности, характерни за тези режими.

Забранява се държавната регистрация на медии, чието название съдържа комунистическа или нацистка символика.

В Закона за телевизията и радиото също се внасят изменения, с които се забранява разпространяване на аудиовизуална продукция, оправдаваща престъпния характер на комунистическия или тоталитарен режим или изграждаща положителен образ на лидерите на комунистическата партия.

Изготвянето и разпространяването на комунистическа или нацистска символика, както и публичното им използване се наказват с ограничаване на свобода за срок до 5 години или лишаване от свобода за същия срок с конфискация на имуществото.

Същите действия, извършени от представител на властта, от организирана група, чрез медия или ако са извършени повторно, се наказват с лишаване от свобода за срок от 5 до 10 години с възможност за конфискация на имуществото.

 


 

Киевският Майдан днес и точно преди една година (фотогалерия)

По повод годишнината от събитията на киевския площад „Независимост“ (Майдан Незалежности) украинската служба на ВВС е подготвила интересни колажи на снимки, направени на едно и също място с разлика от една година.

Майдан1   Майдан2   Майдан3   Майдан4 Майдан5   Майан6   Майдан7   Майдан8   Майдан9   Майдан10   Майдан11

 

Майдан12

 

Освободени от плен украински военни: „Бяхме заловени от руски войници“ – Ройтерс

При освобождаването им пленени украински военни казват, че са били заловени от руски войници.

REUTERS
REUTERS

 

Както съобщава агенция Reuters, това е поредното доказателство за присъствието на войски на Русия в Източна Украйна, което Москва отрича.

На въпроса как са се озовали в плен отговаря мъж, който се представя като Олексий Кошеленко от 93-та бригада на украинската армия. „На 24-25 август, когато навлязоха руските войски, се озовахме в обкръжение край Иловайск” – казва той.

„Обстреляха ни с „Град”, а после войските просто бяха пометени. За 20 минути напълно унищожиха всички. Мнозина загинаха, мнозина изчезнаха безследно. Това бяха руски войски. Те казаха, че са десантно-щурмови батальон. Там имаше един майор, те самите ни казаха, че са от Кострома.“

При освобождаването още един пленен украински военен – Андрий Крупа от 51-ва бригада – разказва, че този десантен отряд не е бил единственият в района. Споделя, че самият той попада в плен на руските военни на следващия ден, след като на същото място недалеч от селището Дзеркалне са заловени руски десантчици. „Това бяха руски войници – отговаря той на въпроса кой го е пленил. – Ние ги пленихме на 24 (август). Войници от Кострома, десантчици.”

УНИАН съобщава, че през изминалото денонощие са освободени 30 украински военни.

Източник: unian.ua