сателит2

Посланикът на САЩ в Украйна: Край Дебалцево има руски танкове, а на границата е подготвено оръжие за терористите

Край Дебалцево руската армия е разгърнала системи за противовъздушна отбрана. Русия е готова да достави голяма партида оръжие на екстремистите.

Както съобщава Цензор.NET, за това информира посланикът на САЩ в Украйна Джефри Пайет в своя Twitter. Посланикът е споделил и сателитни снимки като доказателство за това свое твърдение.

сателит1

 

„Ние сме сигурни, че това е руско военно въоръжение, а не оръжие на сепаратистите“ – заявява Пайет.

Той отбелязва също, че руските военни са разгърнали системи за противовъздушна отбрана край Дебалцево, и на границата са подготвили голяма партида от оръжие, което да бъде прехвърлено на екстремистите за водене на бойни действия в Източна Украйна.

Както вече стана известно, вчера вечерта говорителят на Държавния департамент на САЩ Джен Псак заяви:

„САЩ разполагат с потвърдена информация за това, че през последните няколко дни от Русия в Украйна са навлезли танкове и ракетни системи. Това очевидно противоречи на духа на споразумението, постигнато през тази седмица“ – казва Псак, като добавя, че това противоречи и на Минското споразумение, подписано през септември.

Освен това, говорителят на Държавния департамент обърна внимание на ракетно-артилерийските обстрели и продължаващото настъпление срещу силите на АТО в района на Дебалцево.

„Ние сме сигурни, че това са руски, а не сепаратистки военни системи. Освен това, руската армия е разгърнала системи за ПВО недалеч от Дебалцево. Ние сме сигурни, че това са именно руски системи“ – подчертава Псак.

сателит2