Топ факти за лъжите за Украйна – част 4

Американският сайт Examiner.com публикува най-разпространените лъжи на РФ за Украйна.

Трябва да се отбележи, че руската информационна война се води не само чрез държавните средства за масова информация. От много години Кремъл е осъзнал силата на социалните медии и е решил да я използва. За финансираната от правителството кампания са привлечени емигранти и руски блогъри в Германия, Индия и Тайланд. На американски консервативни блогъри също се плаща за разкази в защита на Янукович, осъждащи украинската революция и разпространяващи лъжи за „фашистите и нацистите“, които уж контролират новото правителство в Украйна. Наемат се стотици платени тролове за разпространяването на явно лъжлива информация. Също така им е поръчано да атакуват активистите, да наводняват статиите с коментари, които трябва да отразяват мирогледа на Кремъл и да хвалят политическото ръководство на РФ. Основен източник на информация за руските медии са именно тези коментари.

Тук можете да прочетете предишните части на публикацията, която разобличава тези фалшификации:

Топ-факти за лъжите за Украйна – част 1

Топ-факти за лъжите за Украйна – част 2

Топ-факти за лъжите за Украйна – част 3

 

61

На 7 юли 2014 година руските медии публикуват цял поток от статии за Александър Скрябин, „герой“ на несъществуващата Новоросия. Псевдогероическите приказки на въоръжените сепаратисти са били публикувани от Комсомольская правда, Вести, порталът на Комунистическата партия на Руската федерация, НТВ, Газета.ру и многи други. Изглежда никой не е бил притеснен от факта, че Александър Скрябин е починал от рак на белите дробове на 27 септември 2011 година. Дори след разобличаването само „Россия Сегодня“ маха статията и публикува опровержение. Останалите издания само изтриват снимката на Скрябин от своите статии, но оставят измисления разказ за неговия посмъртен тероризъм.

Статиите на „Комсомольская Правда“ погребват вече покойния Скрябин два пъти. В първата статия, умрелият от рак взривява себе си и украински танк с връзка гранати, за да спаси своите другари, колеги-сепаратисти.

Това не е герой на Новоросия, който се е хвърлил под танк в Изварино, около Луганск в Украйна Това е Александър Скрябин, който е починал от рак на 27 септември 2011 година

Skryabin

62

Във втората статия (публикувана 3 часа след първата) Скрябин е пътувал с камион, когато изведнъж попада в засада на Националната гвардия на Украйна. Докато войниците на НГУ го нападат, Скрябин намира време да позвъни на сепаратистите и да извика, че няма да се предаде. След това взривява себе си и войниците от НГУ с граната.

Това не е герой на Новоросия, който се е  взривил, за да не попадне в плен при НГУ. Това е Александър Скрябин, който е починал от рак на белите дробове на 27 септември 2011 година

Skryabin_2

63

Същият източник от социалните мрежи, който се похвалил, че е накарал руските медии да разпространят фалшивата история за Скрябин, е публикувал фотография от уж неговото погребение. Всъщност, това погребение не е имало нищо общо с погребението на Скрябин. На снимката е изобразено погребението на донбаски миньори, загинали в резултат на нещастен случай по време на работа.

Това не е погребението на Александър Скрябин, който уж се е хвърлил под танк близо до Луганск в Украйна Това е погребението на украински миньори на 1 август 2011 година

funeral

64

Известният пропагандист Александър Дугин, росийският идеолог, който е възкликнал, че украинците трябва да бъдат „убивани, убивани, убивани“, лъже редовно за събитията в Украйна. Той разпространява дезинформация и поощрява насилието в своите изявления не само в медиите, но и в социалните мрежи. Ето скрийншот на постановката на Дугин на неговата страница във Facebook за неговите 16719 последователи. Три от тези изображения вече са били разобличавани в предишните части на тази публикация като фалшиви и нямащи нищо общо със събитията в Украйна. Снимката под червената стрелка изобразява дете, което според заявленията на Дугин е било „убито от Порошенко“ за това, че е русначе. Всъщност това руско дете е било убито от собствения си баща в РФ. През 2013 година същата тази снимка многократно е била използвана от руските медии за илюстрация на други истории за жестоко отношение към деца. И точно тази снимка няма никакво отношение към текущите събития в Украйна.

Това момче (снимката е посочена със стрелка) не е било убито в Украйна през 2014 година. Това дете е било убито от собствения му баща в РФ

killedchild

 

65

Центърът за координация на помощта на несъществуващата Новоросия, който отговаря за военното, финансово и материално осигуряване на терористите, изпращани от РФ в Украйна, е публикувал снимка на уж убита в Украйна жена с предупреждението, че същият вид насилие може много скоро да обхване и РФ. Всъщност това е снимка от 2013 година, изобразяваща жена, която протестира срещу коридата в Испания.

Тази жена не е била убита, докато се е сражавала за несъществуващата Новоросия. Тя е една от протестиращите против коридата в Испания

corida

 

66

Тази снимка е съпроводена от ужасна история, в която депутатът от украинския парламент Олег Ляшко уж измъчва майката на сепаратист, като гори гърба й със запалка. Всъщност тази фотография е била направена през 2010 година и на нея е изобразено гръбчето на 3-годишно дете, върху което неговите родители – двама религиозни фанатици от Челябинск (РФ) – са нарисували с огън „крила“.

Това не е гърбът на жена, която е била измъчвана от Олег Ляшко Това е гръбчето на 3-годишно дете, изгорено от собствените си родители.

 

wings

67

Това не е Националната гвардия на Украйна, която е уж въоръжена с химическо оръжие. Същата фотография е била разпространена от някои от най-известните проруски тролове. На снимката се виждат учения на руската армия от 11 октомври 2013 година, на които са били обучавани „да унищожават всички живи същества в район от три квадратни километра“.

Това не е Националната гвардия на Украйна, която се готви да използва химическо оръжие Това са учения на войските на РФ от 2013 година

russianarmy

68

Тази снимка на влакова катастрофа в град Lac-Megantic е особено популярна сред антиукраинските мошеници, които фалшифицират новините от цял свят. Преди тази снимка е била представяна като „свидетелство“ за ставащото в Славянск. Сега същото изображение се разпространява като  „бой за летището в град Краматорск“.

Това не е бой за летището в Краматорск Това е аварията на влак в Квебек, Канада на 6 юли 2013 година

Quebec

69

В тази публикация се възмущават, че всички жители на Славянск в Украйна са настанени в концентрационни лагери, където са измъчвани, бити и карани да пеят химна на Украйна. Всъщност, нищо подобно не се е случвало, а тази снимка, която би трябвало да илюстрира измислицата, в действителност е фотография от концлагера в Дахау, построен в Германия през 1933 година.

Това не е концлагер за мъже в Славянск, Украйна Това е Дахау – концентрационен лагер, построен в Германия през 1933 година

camp

70

Този неонацист, който садистки изяжда кученце, не е член на Националната гвардия на Украйна. Всъщност това е  Алексей Милчаков от Санкт Петербург. Той е пристигнал в Украйна, за да се сражава заедно с терористите/сепаратистите.

Този така наречен нацист, който убива и яде кучете не е член на Националната гвардия на Украйна Това е росийският нацист Алексей Милчаков от Санкт Петербург

nazi

71

Министерството на външните работи на РФ неоснователно е изразило «безпокойство», че в Украйна са се появили американски наемници. Изображението отляво многократно е било показано по руската телевизия. То е било обработено с фотошоп, за да бъдат премахнати уличните табели, тъй като оригиналът е бил публикуван от Reuters и показва сътрудници на Blackwater в Нови Орлеан, щат Луизиана. Тези факти са били обявени от посланика Даниел Баер на заседание на Постоянния съвет на ОССЕ (въпреки, че точно в този момент посланикът на РФ изскочил от залата).

Това не са наемници на Greystone в Украйна Това са сътрудници на Blackwater в Нови Орлеан, щат Луизиана

Blackwater

72

Тази кошмарна картина е представяна за истинско събитие в Донбас. В действителност това е едно от множеството свидетелства за военните зверства на РФ в Чечняя.

Това не е Донбас в Украйна Това е Чечня

Chechnya

73

За тази фотография се твърди, че на нея са изобразени американски наемници, които воюват в Краматорск, Украйна.  Същото изображение (цялото, с палма на задния фон, въпреки, че в Краматорск не растат палми) се използва от руските СМИ най-малко от 2012 година.

Тези наемници не са воювали в Краматорск Тази снимка се използва от руските СМИ от 2012 година

americans

74

Иван Охлобистин – руски актьор/пропагандист и руски православен свещеник – е изявен хомофоб. На една своя творческа вечер той заявява, че хомосексуалистите трябва да бъдат живи изгаряни в крематориуми. Той е пламенен поддръжник на насилието срещу украинците и подкрепя идеята за унищожаването на Украйна. Охлобистин е сложил обработена с фотошоп снимка (отляво) в своя Туитър с 991000 последователи, като твърди, че на нея е изобразено празнуването на избора за кмет в Киев. Всъщност тази фотография е била направена по времето на гей-парад през 2008 година в Париж.

Това не е празнуването на избора за кмет в Киев, Украйна Това е гей-парад в Париж през 2008 година

gaysinParis

75

Основните руски средства за масова информация твърдят, че украинската жена-летец Надежда Савченко е била арестувана от руските власти, когато „се е опитвала да влезе в РФ като бежанка„. Това е  грубо фалшифициране на факти, тъй като Савченко е била пленена от терористите в Украйна на 19 юни 2014 година и докато е била в плен, тайно е била прехвърлена в РФ и там незаконно е арестувана.

Отвлечената украинска жена-летец не се е опитвала да влезе в РФ като бежанка Надежда Савченко е попаднала в плен при терористите в Украйна и незаконно е била откарана в РФ

Savchenko

76

Телеканал Россия 24 в своя новинарска емисия твърди, че една от най-добрите художествени галерии в Чехия е направила изложба за трагедията в Одеса. В действителност изложбата е била в офиса на Комунистическата партия в Прага.

Това не е най-добрата галерия в Чехия Това е коридорът пред офиса на Комунистическата партия в Прага

corridor

77

Медиите в РФ твърдят, че Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) се е съгласила с това, че въздушното пространство на окупирания Крим принадлежи на РФ. ИКАО категорически опровергава тази преднамерена лъжа. Въпреки, че РФ е анексирала Крим, ИКАО счита, че въздушното пространство на Крим както и преди принадлежи на Украйна.

Основните медии в РФ твърдят, че ИКАО се е съгласила да признае правото на РФ на въздушното пространство над Крим ИКАО отрича това твърдение на руските медии и подтвърждава, че въздушното пространство над Крим принадлежи на Украйна

ICAO

78

Верен на себе си, руския новинарски канал LifeNews твърди, че снимката вляво изобразява бой между сепаратистите и украинската армия на границата с РФ на 12 юли 2014 година. В действителност снимката, която те са използвали като скрийншот, е част от видео, заснето на 5 юли 2014 година около Саур-Могила, която не се намира на границата с РФ.

Новинарската емисия на LifeNews твърди, че тази фотография изобразява бой между сепаратите и украинската армия на границата с РФ на 12 юли 2014 година На тази фотография са изобразени събития, които са случили на съвсем друго място на 5 юли 2014 година

Saurmogila

79

Темата за нацизма е много популярна сред антиукраинските мошеници. Фотографията вляво е с надпис, че това е изображение на украинци през 2014 година. В действителност това са руски нацисти-скинхеди в Москва.

Това не са украинци през 2014 година Това са руски нацисти в Москва през 2011 година

Moscownazi

80

Това дете не е станало жертва на обстрел от украинските военни в Донбас. Всъщност това е просто смешна снимка на палаво момче от руски сайт.

Това дете не е жертва на украинските военни Това е просто едно палаво момче

Russianboy

Автор: Джулия Девис, Лос-Анджелис, www.examiner.com.

Продължението следва…

Немска помощ за украинците, пострадали от „братска“ Русия

Днес първите камиони с хуманитарна помощ от Германия ще пресекат украинската граница.

tracks

На 6 октомври първите камиони с хуманитарна помощ, която правителството на Германия предава за жителите на Украйна, ще пресекат украино-полската граница, съобщава украинският правителствен портал.

Тази помощ е съгласувана по време на визитата на канцлера на ФРГ Ангела Меркел в Киев през август тази година.

От Германия товарът се съпровожда от парламентарния държавен секретар на Федералното министерство на икономическото сътрудничество и развитие Ханс-Йоахим Фухтел.

Немската хуманитарна помощ ще бъде получена от Държавната служба на Украйна за извънредните ситуации (ДСИС), която ще я съпровожда от границата и ще я разпределя.

Днес, още рано сутринта, на украино-полската граница е пристигнал председателят на ДСИС на Украйна Сергей Бочковски, който лично ще координира целия процес на доставка на товара на украинска територия, както и по-нататъшното му разпределение.

През октомври в Украйна трябва да пристигнат повече от 110 камиона с хуманитарна помощ за бежанците от окупирания Крим и районите на Луганска и Донецка област, които се намират под контрола на терористите и руската армия.

Германската страна ще изпрати на пострадалите украинци зимни дрехи, битова техника. Отделно повече от 100 камиона ще доставят техническо оборудване за построяването на три транзитни пункта. В тях са предвидени сглобяеми сгради за краткосрочно пребиваване на хората, извеждани от района на АТО.

chalyi„Оказва се, че могат да бъдат изпратени повече от сто камиона без излишен шум, като всичко се съгласува предварително, с всички необходими проверки и най-главното – като са натоварени не със сол и вода, а с наистина нужни неща: топли дрехи, сглобяеми къщи, генератори, бойлери, инвалидни колички. Както се казва – почувствайте разликата“, коментира на своята страница във Фейсбук Валерий Чалий, заместник-председател на администрацията на президента на Украйна .

Гласуване за откриване на Facebook представителство в Украйна

likeВече над 33 хиляди регистрирани потребители на Facebook подкрепиха предложението за откриване на представителство на компанията в Украйна.

На 7 май основателят на социалната мрежа Марк Зъкърбърг предложи на Facebook потребителите да му зададат въпрос за подобряване на работата на услугата. Да се гласува за отделни въпроси и предложения може с харесвания.

Днес активистът Григорий Купершмидт (Gregory Kupershmidt) от името на украинците предложи на Зъкърбърг да създаде отделна администрация на украинския сегмент на социалната мрежа.

Той подчерта, че много от известните проукраински блогъри страдат поради несправедливо блокиране във Facebook. Също така се блокират текущите уведомления, касаещи руско-украинския конфликт.

„Например някои потребители са блокирани поради споделяне на тази снимка, утвърждавайки, че това голота!“, – отбеляза Купершмидт и показа снимка на момиченце, получила медал вместо баща си, загинал боец на АТО.

Активистът предложи на Зъкърбърг да създаде отделна администрация за украинския сегмент, да се блокира злоупотребата с жалби от Русия или просто по-внимателно да се следят водещите проукраински блогъри.

На 14 май Марк Зъкърбърг планира да проведе сесия с въпроси и отговори.

Президентът на Украйна Петро Порошенко се присъедини към кампанията.

Олена Коцева: Русия цели да има сухопътна граница с Кримския полуостров

Интервю на Олена Коцева от Сдружението на украинските организации в България за ТВ „Европа“

Тепърва предстои нова руска агресия в Украйна, предупреждава Олена Коцева от Сдружението на украинските организации в България. Тя посочва, че Москва неслучайно придвижва войски към границата на окупирания от нея Кримски полуостров. Според Коцева от години не е спирало нелегалното вкарване на руски войници на украинска територия, а крайната цел е сухопътна граница между Русия и Крим.

Русия е взела решение да откъсне още територия от Украйна, за да има сухопътна граница до окупирания Крим. Така председателят на Сдружението на украинските организации в България Олена Коцева обяснява струпването на руски части край границата с Украйна. През последните дни още руски войски и военна техника пристигнаха на Кримския полуостров. Президентът на Украйна Петро Порошенко разпореди всички военни части в близост до полуострова и по фронтовата линия в Източна Украйна да се приведат в пълна бойна готовност.
Председателят на Сдружението на украинските организации в България предупреждава, че от много време Русия вкарва нелегално войници в Донбас и Луганск, както и на Кримския полуостров.
Коцева смята, че е необходимо Европейският съюз остро да осъди действията на Русия. В момента Русия разполага с над 40 хиляди военни на Кримския полуостров.

Топли дрехи, хубава храна и… българска ракия на фронта в Донбас

Украински военни благодарят за помощта, изпратена от България
Украински военни благодарят за помощта, изпратена от България

 

Топли дрехи, шапки, термобельо, чорапи, вафли, бисквити – всичко това заедно с много любов и съпричастност за пореден път миналата седмица изпрати фондацията „Мати Украйна“ на украинските бойци в зоната на АТО. Помощта е закупена със средства, събрани в България от българи и украинци.

Сдружението сътрудничи с една от най-големите доброволчески организации в Украйна „Сестрите на победата“ („Сестри перемоги“). В Киев доброволците от организацията посрещат събраната в България помощ и я разпределят по места.

В пратката за украинските бойци, която вече е при военните в зоната на АТО, българските доброволци са скрили и една бутилка сливова ракия „за вътрешно сгряване”. Зарадвани от помощта и неочаквания подарък, бойците са се снимали с думи на благодарност на украински и български език: „Благодарим ви, братя!“.

Повече снимки може да видите във фейсбук.

При желание и възможност можете да помогнете, ако изпратите средства на сметката, посочена по-долу, или ако си купите новото издание на „Кобзар“ на Тарас Шевченко на следните адреси:

СОФИЯ – бул. Черни връх 32 (Магазин „Сладки изкушения от Украйна“)
ПЛОВДИВ – ул. Цар Калоян 8, ет. 4 (Почетно консулство на Украйна в България)

 

Сметка за събиране на средства за украинската армия:

Сдружение на украинските организации в България (СУОБ) „Мати Украйна“

IBAN: BG79UNCR70001522046600

BIC: UNCRBGSF

Банка: УНИКРЕДИТ БУЛБАНК