Levi

Порошенко: В Минск ще настояваме за мир, без да ни се поставят никакви условия

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че на срещата на лидерите от „нормандската четворка” в Минск ще настоява за прекратяване на огъня в Донбас „без никакви условия”.

Poroshenko
Снимка: Пресслужба на Президента на Украйна

Това съобщава пресслужбата на държавния глава в комюнике за спешното работно посещение на Порошенко вчера в Краматорск, който беше обстрелян от проруските терористи.

„Ние настояваме за мир без никакви условия. Настояваме за спиране на огъня, изтегляне на чуждите войски и затваряне на границата. Те нямат работа тук. Между нашите граждани няма никакъв конфликт. Ние ще намерим компромис в рамките на страната. Ние трябва да защитим мира, да защитим спокойствието на Краматорск, трябва да защитим Украйна. И именно затова отивам в Минск, за да настоявам за незабавно, без всякакви условия, прекратяване на огъня и започване на политически диалог. Ние украинците сами ще се оправим.”, – подчертава Порошенко.

Пресслужбата на украинския президент съобщава, че на Порошенко са били показани остатъци от снарядите, с които е бил обстрелван Краматорск, както и последиците от попаденията.

„Това са доказателства за използването на касетъчни боеприпаси срещу цивилното население на град Краматорск, в самия му център. Държа в ръцете си елемент от касетъчен боеприпас „Смерч”, който е с обсег на действие до 90 км.

Нечовеци използват касетъчни боеприпаси срещу цивилни. Тези доказателства ще бъдат използвани. Ще ги представя в Минск и в Съвета на Европейския съюз”, казва Порошенко, като добавя, че маркировката върху снаряда убедително доказва, че снарядът е руско производство и се използва от армията на РФ.

„Това е престъпление срещу човечеството, когато мирни хора загиват в домовете си, по улиците, там, където няма военни подразделения, на 50 километра от фронтовата линия.”

Poroshenko7
censor.net.ua

 

Според съобщението на президентската пресслужба в резултат на вчерашния артилерийски обстрел на Краматорск, в частност на жилищните райони и на разположения в града главен щаб на АТО, са пострадали 64 души (29 военнослужещи и 35 цивилни). Загинали са 16 души. 10 от ранените са в много тежко състояние. По  данни на СБУ при обстрела са повредени 41 сгради.

По време на работното посещение Порошенко е бил придружен от известния  френски граждански активист, режисьор, писател и философ Бернар-Анри Леви, който е бил шокиран от видяното в Краматорск.

Levi
censor.net.ua

 

Леви е отправил призив към световната общност да си отвори очите за ужасните престъпления на терористите в Източна Украйна.

Същевременно украинските медии съобщават, че днес сутринта Краматорск отново е бил обстрелван.

 

Пресслужба на Президента на Украйна