Порошенко пред Конгресa на САЩ: Украйна сега е в центъра на нов опит за преразпределение на света

Президентът на Украйна Петро Порошенко счита, че в момента се осъществява нов опит за преразпределение на сферите на влияние в света и Украйна се намира в центъра на този нов опит за преразпределение.

една статия на УНИАН: http://www.unian.net/politics/986674-poroshenko-v-kongresse-ssha-ukraina-seychas-v-tsentre-novoy-popyitki-peredela-mira.html

Ukraine President Poroshenko addresses a joint meeting of Congress in the U.S. Capitol in Washington
Петро Порошенко. Снимка REUTERS

Според кореспондента на украинската агенция УНИАН, Порошенко е заявил това на съвместното заседание на камарите на Конгреса на САЩ. «Агресията против Украйна е едно от най-лошите последствия на агресията по света… Светът е изправен пред страшна криза на сигурността. В момента сме свидетели на нов опит за преразпределение на света и Украйна се намира в центъра на събитията. Резултатът от войната в момента ще предопредели дали ще сме принудени да приемем една грозна и тъмна Европа като част от новия свят» – е казал той.

По думите на Порошенко войната, в която днес се сражават младите украински мъже, е война за свободния свят. Освен това, президентът на Украйна напомни на конгресмените за трагедията с «Боинга» на Малайзийските авиолинии, който беше свален в небето над Донбас. «Това беше груб акт на тероризъм. За съжаление, тази трагедия накара «да се събудят» много хора по света по отношение на ситуацията в Украйна. Цинично сваленият «Боинг» на Малайзийските авиолинии повдигна още един въпрос: ние в момента сме на първата линия в борбата против тероризма. И ние сме длъжни да обединим всички усилия за борбата с тероризма, за да реагираме ефективно на това предизвикателство» – заяви Порошенко.

Президентът също така призова САЩ да предприемат нови санкции против Русия. «Моля се САЩ да бъдат силни и да отстояват своите принципи и едни по-нататъшни санкции против агресора. Икономическите санкции са важни поради много причини – те помагат да се разграничават доброто и лошото, да се защитят моралните основи и да не се дава предимство на прагматизма.»