Временното прилагане на Закона за свободната търговия на Украйна с Европейския съюз е отсрочено до 31 декември 2015 година

Украйна - ЕСУкрайна, Русия и ЕС са се съгласили да отложат временното прилагане на зоната за свободна търговия (ЗСТ) Украйна-ЕС до 31 декември 2015 година, но през този период ЕС продължава автономните търговски мерки за украинските стоки, като им осигурява достъп до европейския пазар.
За това се говори в съвместното заявление на европейския комисар по въпросите на търговията  Карел Де Гухт, министъра на външните работи на Украйна Павло Климкин и министъра на икономическото развитие на РФ Алексей Улюкаев.
В заявлението се казва: „За да има възможност напълно да подкрепи стабилизацията на Украйна, Европейската комисия е готова, в случай че Украйна ратифицира споразумението за асоцииране с ЕС, да предложи допълнителна гъвкавост. Тази гъвкавост ще се състои в отсрочка до 31 декември 2015 на временното прилагане на задълбочената и цялостна свободна търговия, като през този период се продължат автономните търговски мерки на ЕС в интерес на Украйна.“
Освен това Украйна и Русия са потвърдили, че „ще продължат да прилагат режима на преференции в рамките на ЗСТ с ОНД“.
„Те се съгласиха, че е важно да се способства за либерализирането на търговията, за да се поддържа икономическия растеж и процъфтяване в съответствие с техните задължения пред СТО. Те са съгласни, че е необходимо да се гарантира, че Споразумението за асоцииране, включително и задълбочената, и цялостна зона за свободна търговия Украйна-ЕС, и ЗСТ с ОНД ще способстват за по-интегрирано икономическо пространство в региона“ – се казва в заявлението.
Освен това се съобщава, че страните ще продължат консултациите за това как да решат проблемите, които бяха повдигнати от Русия. Прогресът на тези консултации ще бъде разгледан на ниво тристранни срещи на министри.
„Този процес трябва да бъде част от цялостен мирен процес в Украйна, като се уважава правото на Украйна да определя съдбата си и се уважава нейната териториална цялост“ – отбелязва се в текста.

„Седи си вкъщи, печи пирожки, празнувай 8 март“

В „ЛНР“ ще бъдат арестувани жените, които посещават кафенета, нощни клубове и други „кръчми“. Това заяви командирът на сепаратистката бригада „Призрак“ Алексей Мозговой по време на „народния съд“ срещу изнасилвачи в гр. Алчевск, Луганска област.

Записът на неговото изказване е публикувана в YouTube.

http://www.youtube.com/watch?v=zHxPZlH7Kh0

„По повод на нормалните и ненормалните момичета. Отговарям на поставения въпрос и моля повече тази тема да не се повдига. Ако утре видя в кафене, кръчма дори едно момиче, то ще бъде арестувано“, заяви Мозговой.

Тези думи са посрещнати с аплодисменти. Няколко жени от залата викат: „Правилно!“.

„Жената трябва да бъде пазителка на домашното огнище, нали така? А какви майки стават те след кръчмите? Какво могат да възпитат те? Какъв пример дават? – продължава Мозговой. – При нас всички кръчми са пълни с женско население, всички нощни клубове. Тоест при нас женското население е една проституция, правилно ли разбирам?“

Сепаратистът призовава да си спомнят за духовността. „Искаш да останеш честна и предана на мъжа си – седиш си вкъщи, бродираш с кръстат бод – казва той. – Седи вкъщи, печи пирожки, празнувай 8 март. Време е да си спомните, че сте рускини. Време е да си спомните за своята духовност!“

На 2 ноември представители на опълчението потвърдиха пред „Руската служба на Би Би Си“, че това е истински видеозапис, на който „народният съд“ на самопровъзгласената „Луганска народна република“ обявява смъртна присъда.

Най-строгата наказателна мярка е била приложена за мъж, който е бил признат за виновен за изнасилване. Присъдата е произнесена  с вдигане на ръце от около 300 жители на град Алчевск.

Вторият заподозрян е решено да бъде изпратен на фронта, за да може там „да загине с чест“.

Председателстващият на заседанието Мозговой съобщава, че подобни „съдилища“ вече ще се провеждат постоянно.

По-рано беше съобщено, че смъртното наказание е въведено и в „Донецката народна република“. Новият „Наказателен кодекс“ там е утвърден на 18 август. Според „кодекса“, в частност, на разстрел не могат да бъдат осъждани жени, непълнолетни и мъже над 60 години.

Освен това се предвижда облекчаване на най-строгото наказание, като смъртната присъда може да бъде заменена с доживотен затвор или лишаване от свобода за срок от 25 години.

 

Обама удължава с още една година санкциите срещу Русия

На 3 март президентът на САЩ Барак Обама подписа документ, с който се удължават санкциите срещу Руската федерация, въведени през 2014 г. Документът бе публикуван на сайта на Белия дом.

Президентът на САЩ Барак Обама/Снимка: Getty Images
Президентът на САЩ Барак Обама / Снимка: Getty Images

 

„На 6 март 2014 г. с Изпълнителна заповед № 13660 обявих извънредна ситуация на национално равнище съгласно Закона за извънредните международни икономически пълномощия (50 U.S.C. 1701-1706) с цел справяне с необичайната и извънредна заплаха за националната сигурност и външната политика на Съединените щати, произтичаща от действията и политиките на лица, които подкопават демократичните процеси и институции в Украйна, заплашват нейния мир, стабилност, суверенитет и териториална цялост и допринасят за присвояването на нейните активи“, се казва в документа, който има статут на Известие до Конгреса на САЩ.

„На 16 март 2014 г. издадох Изпълнителна заповед № 13661, с която обхватът на извънредната ситуация на национално равнище, обявена с Изпълнителна заповед № 13660, бе разширен, като бе установено, че действията и политиките на правителството на Руската федерация по отношение на Украйна заплашват нейния мир, стабилност, суверенитет и териториална цялост и допринасят за присвояването на нейните активи“, се казва по-нататък в документа.

„На 20 март 2014 г. издадох Изпълнителна заповед № 13662, с която допълнително бе разширен обхвата на извънредната ситуация на национално равнище, обявена с Изпълнителна заповед № 13660 и разширена с Изпълнителна заповед № 13661, като бе установено, че действията и политиките на правителството на Руската федерация, включително анексирането на Крим и използването на сила в Украйна продължават да подкопават демократичните процеси и институции в Украйна, да заплашват нейния мир, стабилност, суверенитет и териториална цялост и да допринасят за присвояването на нейните активи“, подчертава Обама.

„Действията и политиките, посочени в тези Изпълнителни заповеди, продължават да представляват необичайна и извънредна заплаха за националната сигурност и външната политика на Съединените щати. Поради тази причина, извънредната ситуация, обявена на 6 март 2014 г., както и мерките за справяне с извънредната ситуация, предприети на тази дата, на 16 март 2014 г., на 20 март 2014 г., на 19 декември 2014 г. трябва да продължат да бъдат в сила и след 6 март 2015 г.“, обявява решението си Обама.

„Следователно, съгласно чл. 202(d) от Закона за извънредните ситуации (50 U.S.C. 1622(d)), удължавам с 1 година извънредната ситуация в страната, обявена в Изпълнителна заповед № 13660 от 6 март 2014 г.“ се казва в заключение.

 

Ахмед Закаев за бъдещите планове на руския президент и за слабите му места

Ахмед Закаев
Ахмед Закаев

 

Врагът на Путин разказва за слабите места на президента на Русия и за завоевателните му планове.

Този, който е започнал и разиграва кръвопролитна война в украинския Донбас, има своето слабо място. Враговете на президента на Русия Владимир Путин сега са приятели на Украйна.

Първият от тях е Ахмед Закаев, един от лидерите на чеченската съпротива, когото в Кремъл наричат терорист. А всъщност той е бивш боеви генерал, съратник на Джохар Дудаев. По-късно става министър на външните работи и сегашен глава на правителството в изгнание на Чеченската република Ичкерия. Това не са онези чеченци, които сега за пари убиват украинци в Донбас.

Ахмед Закаев в момента се намира в Лондон и нарича себе си глава на Чеченското правителство в изгание. Той е губил приятели не само в Чечня, а дори и тук.

Един от тях е майор Литвиненко – човекът, публично обвинил Путин за организирането на атентатите, послужили като основание за започване на чеченската война. Александър е станал приятел със Закаев и враг на Путин номер едно. Именно след това британското правителство започва да се грижи за безопасността на такива особени гости.

Ахмед е принуден да сменя маршрутите и много внимателно избира храната. След смъртта на неговия приятел майор Литвиненко, който беше отровен с полоний, храната е станала обект на тъжни шеги.

Закаев почти не вярва в мира. Често споменава Джохар Дудаев. Той наистина е имал едно пророчество, което трудно се забравя. По-малко от година преди смъртта си Дудаев казва: „Следващият след Чечня ще стане Крим“.

https://www.youtube.com/watch?v=kA6H-hzq8L8

„Ако днес няма съпротива – той (Путин) ще се насочи към Киев“, казва Ахмед Закаев.

Понякога се създаваше впечатление, че съпротивата в самата Чечня е спряла. Но и там се случват всякакви неща. Последният епизод е единична терористична атака на полицейски блокпост в Грозни. Видеото, което идва от северен Кавказ, често обещава на Путин джихад.

Освен кадировците* , наети от страна на бунтовниците на самопровъзгласилите се републики, за участие във войната на страната на Украйна заявиха няколко полеви командири, които са сред враговете на Путин.

„Участието на чеченци в украинския конфликт е абсолютно доброволческо. Но ако Русия и Украйна се договорят на някаква основа, техният статус на доброволци ще бъде преквалифициран в статус на наемници“, казва Ахмед Закаев.

Той също така предвижда, че Путин ще напусне поста си, ако не спечели победа в Украйна.

„Вече е взето решение да бъде скъсен срока му (на Путин) – това ще се случи в най-близко бъдеще. Ключът за решението е в Украйна. Ако Путин не спечели там, тогава той ще трябва да напусне под натиска не на външен фактор, а на вътрешен. Ако той (Путин) не успее да създаде Новорусия, тогава тълпата, на която той обеща да създаде Новорусия, ще го прогони. Ако Западът позволи създаването на Новорусия, тогава докато той е жив, ще остане на поста си.  Ако не позволи, тогава става въпрос за пребиваването му на президентския пост само до един близък момент в бъдещето“, уверява Ахмед.

Той също така твърди, че ако Путин успее да превземе Украйна, следващата му цел ще станат Балтийските държави.

„Сега тук (на Запад) разбраха какъв ще бъде следващият ход (на Путин) и започнаха да укрепват НАТО. Всъщност Западът ясно разбира, че следващите опити (за агресия на Русия) ще бъдат точно там“, подчертава Закаев.

*Кадировци – бойци от личната гвардия на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров.

Източник: www.unian.ua