СНСО

Порошенко с предложение за миротворчески контингент на ООН в Донбас

Днес около 21.50 ч. българско време украинският президент откри заседанието на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНСО).

Порошенко
Снимка: УНИАН

При откриването на заседанието той съобщи, че ще предложи на СНСО да разгледа предложението за въвеждане в Украйна на миротворческа мисия на ООН, предава РБК-Украина.

„Днес ще ви бъде предложено за обсъждане въвеждането на миротворческа мисия на ООН, която ще действа според мандат, предоставен от Съвета за сигурност на ООН“, каза Порошенко.

„Според нас най-подходящият формат е полицейска мисия на Европейския съюз. Сигурни сме, че това ще бъде най-ефективната и най-оптимална гаранция за сигурност в създалата се ситуация, когато обещанията за мир не се спазват нито от Русия, нито от тези, които я подкрепят.

Мога да кажа, че по време на преговорите в Минск ние проведохме предварително обсъждане на този въпрос с френския президент, с канцлера на Германия и с президента на Русия, предвиждайки варианта, че Минските споразумения няма да бъдат изпълнени.

След приемането на днешното решение – а аз се надявам, че днес то ще бъде прието –  ще започнем изготвянето на официални обръщения към нашите партньори и официални консултации, които да гарантират мира“, заяви украинският президент.