REUTERS

Порошенко: Русия няма да участва в миротворческата мисия в Донбас

Украинският президент Петро Порошенко смята, че Русия няма място сред участниците в миротворческия контингент на територията на Украйна. 

REUTERS
REUTERS

Както предава УНИАН, Порошенко е заявил това на съвместна пресконференция с еврокомисаря по разширяването и политиката на съседство Йоханес Хан.

„Бих искал да подчертая категорично, че РФ в качеството си на страна-агресор не може и няма да участва в тази миротворческа операция. Ние няма да се съгласим на такъв формат на миротворческата мисия, който да позволи да бъде легализиран многохилядния руски военен контингент. Вече си имаме достатъчно такива миротворци“, подчерта украинският президент.

Същото мнение изрази днес и министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин на съвместна пресконференция с министъра на външните работи на Гърция Никос Котзиас.

„Ние имаме визия на мандата на мисията, но отделно много ясно искам да подчертая, че руски части като представители на страната-агресор не трябва да участват в тази мисия. Защото това не е само въпрос на доверие в дейността на мисията и нейната ефективност, а е въпрос и на ценностни принципи и спазване на международното право”, каза Климкин.

 

Както УНИАН съобщи по-рано, на 18 февруари Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна прие решение страната да се обърне към ООН и ЕС с молба за организиране на миротворческа мисия в Донбас. Според членовете на СНСО, миротворческият контингент на ООН трябва да се намира по протежение на разграничителната линия на бойните действия в Източна Украйна и на неконтролираната от украинските власти част от държавната граница с Русия.