Pforoshenko_Minsk

Порошенко: прекратяване на огъня, контролиране на границата и никаква автономия

Pforoshenko_Minsk
REUTERS

Украинският президент Петро Порошенко направи в Минск заявление за резултатите от преговорите по уреждането на ситуацията в Донбас.

Той заяви за скорошно прекратяване на огъня, възстановяване на контрола върху границата от страна на украинските власти и освобождаване на всички заложници, включително Надежда Савченко.

По думите му тристранната контактна група е договорила прекратяване на огъня от 00.00 ч. на 15 февруари, както и изтеглянето на всички чуждестранни войски от територията на Украйна и освобождаване на всички заложници през следващите 19 дни.

Освен това, както съобщава Reuters, Порошенко е заявил, че е постигната договореност за скорошното освобождаване на украинския пилот Надежда Савченко.

“Току-що ми докладваха, че тристранната контактна група е подписала документ, който е бил изготвен в условията на огромно напрежение и тежки дискусии. Главното, което е постигнато, е това, че през нощта на събота срещу неделя, в 00.00 ч. на 15 февруари трябва да бъде обявено безусловно и пълно прекратяване на огъня”, съобщава Порошенко.

“Началниците на Генералните щабове на  Украйна и Русия ще проведат в петък преговори относно контрола върху изпълнението на споразумението за прекратяване на огъня в Донбас”, заяви украинският президент.

Освен това, по думите на Порошенко, контактната група се е договорила за изтегляне на всички чуждестранни войски от територията на Украйна, както и за освобождаване на всички заложници в рамките на 19 дни.

Също така украинската гранична служба трябва да възстанови контрола върху държавната граница до края на 2015 г.

По думите на президента, няма никаква договореност за автономия или федерализация. 

„На Украйна й бяха поставяни неприемливи условия, Киев не се съгласи с ултиматумите“, отбеляза той.

„Това беше доста сложно, на нас фактически ни бяха поставяни всякакви неприемливи условия, изтегляне, предаване на територии. Ние не се съгласихме с никакви ултиматуми и заявихме ясна позиция, че спирането на огъня трябва да стане без предварителни условия“, каза Порошенко.

ua-today.com