Надежда Савченко

Порошенко: Надежда Савченко трябва да бъде освободена в най-скоро време

Украинският президент е заявил, че в Минск е било постигнато споразумение за скорошното освобождаване на Надежда Савченко. По думите на Петро Порошенко, трябва да я освободят „в най-скоро време“, съобщава „Открита Русия”, като се позовава на агенция Reuters.

Надежда Савченко
Надежда Савченко – 10.02.2015 г. / Снимка: AFP

„Аз повдигнах въпроса за освобождаването на Надежда Савченко и ми беше отговорено, че това трябва да стане в близко бъдеще, след приключването на медицинската експертиза и обявяването на предварителните резултати от разследването. Аз се обърнах с искането това да бъде извършено незабавно и бях подкрепен от френския президент и канцлера на Германия. Такава беше нашата съвместна позиция“, обяви Петро Порошенко след приключването на преговорите.

На 10 февруари на заседание на московския районен съд „Басманний“, който постанови решение за удължаване срока на ареста на Савченко до 13 май, тя заяви: „Ще продължа гладната стачка, днес е 60-ия ден. Ще продължа гладната стачка до момента, в който ме върнат в Украйна, откъдето бях отвлечена, или до своята смърт в Русия.“

Надежда Савченко е под арест в Русия от лятото на 2014 г. Срещу нея са повдигнати обвинения за съучастие в убийството на двама руски журналисти (следствието разполага с доказателства, включително данни от мобилни телефони, предоставени от адвокатите на Савченко, че това не би могло да е вярно – УД) и незаконно преминаване на границата (след като е била изведена от територията на Украйна от руските специални служби с чувал на главата – УД). От 13 декември е обявила гладна стачка в знак на протест против незаконното й задържане под стража и умишленото протакане на разследването.