Порошенко: изборите са най-добрата лустрация

ПорошенкоПрезидентът на Украйна Петро Порошенко се обърна към украинците в края на изборния ден след приключването на извънредните парламентарни избори, предава УНН.

„Скъпи съотечественици!

Поздравявам ви по случай празника на демокрацията!

Току-що бяха затворени избирателните секции, където десетки милиони граждани избираха новата Върховна рада. Избирателната кампания и изборният ден преминаха честно, демократично и прозрачно, при висока политическа конкуренция. В съответствие с европейските стандарти ще премине и преброяването на гласовете, което започна преди малко, и много се надявам, че ще приключи бързо.

Резултатите от екзит-половете ни позволяват да направим първите изводи. Вчера се обърнах към вас с молба да гласувате за едно демократично, реформаторско, проукраинско и проевропейско парламентарно мнозинство. Благодаря ви, че чухте и подкрепихте този призив!

Конституционното мнозинство – повече от три четвърти от избирателите, участвали в гласуването – мощно и безвъзвратно подкрепиха курса на Украйна към Европа!

Украинската власт, която отиде на изборите в  няколко колони, получи от народа убедителен вот на доверие. За списъците на партиите, които сега са във властта, гласуваха повече от 50% от избирателите. Украинската власт никога не е получавала такава подкрепа на нито едни парламентарни избори. И аз разбирам, че това е кредит, който ние още дълго, с тежък и самоотвержен труд, ще трябва да връщаме на хората.

Не може да не радва и това, че по-голямата част от избирателите предпочетоха онези политически сили, които подкрепят Мирния план  на президента, търсят политически лостове за уреждането на ситуацията в Донбас, като същевременно се отнасят с необходимото внимание и към укрепването на нашите въоръжени сили.

Привържениците на силовото разрешаване на ситуацията останаха явно малцинство. Както и изобщо всички демагози и популисти, които се  опитваха да съблазнят избирателите с прости рецепти за „лечението“ на извънредно сложните проблеми, пред които днес е изправена държавата. Хората дадоха гласа си за едно политическо мнозинство, което има мощен реформаторски потенциал.

Още една важна и много символична равносметка. Народният съд, над който е само Божият съд, произнесе смъртна присъда за Комунистическата партия на Украйна. За пръв път през последните 96 години в украинския парламент няма да има комунисти. Поздравявам ви за това! Украинците нанесоха решаващ удар по политическата пета колона!

Справедливостта възтържествува също и по отношение на Партията на регионите, която изобщо не можа да участва в изборите, след като загуби напълно доверието на избирателите. Изборите са най-добрата лустрация – казвал съм го винаги.

Скъпи съотечественици!

Резултатите от екзит-половете показват, че не съм сгрешил, когато взех решение за провеждането на извънредни парламентарни избори. И когато след няколко дни видя официалните данни, сигурно ще мога да кажа, че аз като президент съм доволен от резултатите от гласуването.

Рестартирането на властта завършва. Едно забавяне на реформите сега е смъртно опасно. Затова очаквам максимално бързо създаване на нова коалиция. И макар че това е задължение на политическите партии и народните депутати, аз като президент няма да оставам страничен наблюдател. Ще ускорявам максимално този  процес, който трябва да завърши със създаването на ново правителство и приемането на първия пакет реформаторски закони.

Моят екип вече е подготовил базов проект за коалиционно споразумение. В него не става въпрос за длъжности. В него става въпрос за принципи и идеали, за реформи и конкретни закони. За изменения към по-добро, които всеки да може да почувства.

Скъпи украинци!

Благодаря ви искренно за това, че подкрепихте курса към демокрация!

Още въднъж ви поздравявам по случай деня на истинското народно волеизявление!

Време е да се обединяваме в името на Отечеството!

Слава на Украйна!“

Източник: УНН


Посолство на Украйна с открито писмо до Българска национална телевизия във връзка с репортажа за ескалацията на събитията в Донбас
Публикуваме текста на откритото писмо до Генералния директор на Българската национална телевизия г-жа Вяра АНКОВА във връзка с репорт...
21-годишна украинка елиминира шампионката Серина Уилямс
Американската тенисистка сензационно претърпя поражение от Елина Свитолина с 4-6, 3-6 и от отпадна от олимпийския турнир по тенис в 1/8 ф...
Руска следа в подготвяните за "Евро 2016" атентати.
След появилите се вчера, 5 юни, във френски медии съобщения за заловения при опит да пренесе през границата на Украйна оръжие и боеприпас...
Надежда Савченко излетя за Украйна
Пленената от руските власти украинска гражданка Надежда Савченкко излетя от Ростов-на-Дон за Украйна на борда на президентския самолет...
До часове Надежда Савченко може да е освободена
Самолетът на президента на Украйна Порошенко в момента е на път за руския Ростов-на-Дон, където е доставена и пленената украинка Надеж...
Какво ни разказва песента на Джамала „1944“
Музикалният конкурс „Евровизия-2016“ бе спечелен от представителката на Украйна – Джамала, която е украинка с кримскотатарски произх...