Австралия

Порошенко и Абът са обсъдили закупуването на австралийски уран и въглища

Австралия
Снимка: timesunion.com

В допълнение към енергийното сътрудничество Австралия ще предостави помощ за въоръжените сили на Украйна за повече от 2 милиона щатски долара. 

На 11 декември по време на посещението си в Австралия украинският президент Петро Порошенко е имал среща с австралийския премиер Тони Абът, съобщава ЛIГАБiзнесIнформ.

Според информация от пресслужбата на президента, Порошенко и министър-председателят на Австралия са обсъдили редица въпроси, включително в областта на енергетиката. „Ние се споразумяхме да започнем сътрудничество в енергийния сектор. Обсъдихме възможността за използване на австралийски уран за нашите атомни електроцентрали “ – съобщава президентът на Украйна.

Страните също така са се споразумели в най-близко време да оценят възможностите за доставка на австралийски въглища в Украйна. „Що се отнася до потенциала за износ на уран и въглища за Украйна. Австралия е енергийна суперсила, а енергийната сигурност е от голямо значение за Украйна. Това е една добра възможност за Австралия и Украйна “ – отбелязва Абът.

Освен това, по време на срещата страните са обсъдили координацията на действията на многостранно равнище, по-специално в рамките на ООН. Порошенко е благодарил за финансовата помощ от страна на Австралия в размер на 100 милиона щатски долара, която ще бъде предоставена на Украйна в рамките на МВФ, както и за помощта за украинската армия.

Тони Абът е съобщил за решението на Австралия да предостави на въоръжените сили на Украйна помощ за повече от 2 милиона щатски долара. Също така по време на срещата страните са обсъдили възможността Австралия да участва в конференцията на донорите, която трябва да се проведе в началото на 2015 г.

Преговорите са включвали и обсъждане на въпроса за активизиране на сътрудничеството в областта на селското стопанство.

Тони Абът е дал висока оценка на визитата на Порошенко, която е първо посещение на президент на Украйна в Австралия за цялата история на двустранните им отношения. Той е потвърдил намерението на австралийските власти да продължат активно да подкрепят Украйна. „Австралия е солидарна с украинския народ. През последните месеци Австралия оказва морална подкрепа и икономическа помощ на Украйна“ – отбелязва Абът.

Порошенко е благодарил на държавното ръководство на Австралия за активната подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Президентът е отбелязал, че украинците съчувстват на австралийския народ във връзка с катастрофата на самолета на Малайзийските авиолинии, в който е имало 38 австралийски граждани. „Украйна прави всичко възможно разследването на тази трагедия да бъде независимо, прозрачно и ефективно “ – казва Порошенко, като добавя, че виновните за катастрофата трябва да понесат отговорност за деянията си.

Порошенко е отправил покана към австралийския премиер да посети Украйна в началото на следващата година. Абът е съобщил, че е планирано през февруари в Киев да бъде открито посолство на Австралия. „Сигурен съм, че откриването на посолството ще засили сътрудничеството между нашите страни „, е заявил президентът на Украйна.