Кримски политолог: Властите в Крим защитават себе си и своите незаконни военизирани структури

Кримски депутати предлагат руската Държавна дума да одобри амнистията за отрядите на кримската „самоотбрана“

Радио „Свобода“ съобщава на сайта си, че „Държавният съвет“ на Крим е внесъл в Държавната дума проектозакон, с който се предлага да бъдат амнистирани представителите на така наречената самоотбрана, смятано от февруари 2014 г.

Крим„Народните дружинници от отрядите за самоотбрана, чиито действия през периода от 27 февруари 2014 г. до 1 януари 2015 г. са били съгласувани с ръководството на Крим, но при това са довели до причиняването на вреди или щети, се освобождават от отговорност, тъй като са били извършени в условията на „крайна необходимост“, се казва в проектозакона, внесен в Държавната дума на 2 октомври.

Той предвижда да бъдат признати като легитимни и правомерни всички актове, решения и действия на длъжностните лица на Крим и Севастопол.

Изключение представляват случаите, когато действията на така наречените дружинници и опълченци са били извършени «с цел обогатяване и с други користни цели».

Амнистията трябва да обхване не само получилите административни наказания, както и заподозрените и обвиняемите по наказателни дела, но дори и вече осъдените.

Депутатите обосновават амнистията с аргумента, че след „държавния преврат в Украйна през февруари 2014 година“ властите на Крим и Севастопол са били принудени да се противопоставят на „опитите на самопровъзгласената киевска власт да дестабилизира обстановката“ на полуострова.

В обяснителния меморандум към проектозакона се споменава също, че органите на властта „са издавали актове, взимали са решения и са извършвали действия, насочени към поддържане на стабилността, общественния ред, сигурността, защитата на правата на гражданите“.

Същевременно от март месец насам на полуострова се наблюдават масови нарушения на гражданските права и свободи с участието на представители на кримската «самоотбрана». През периода около провеждането на така наречения референдум на полуострова са пребивани и отвличани проукраински настроени активисти. Отвличанията продължават и днес, увеличава се натискът върху кримските татари.

 

медииЦентралните руски медии поместват интересни коментари за законодателната инициатива на кримските депутати, която предвижда освобождаване от наказателна и административна отговорност „в аванс“ – до 1 януари 2015 година.

Руската служба на БиБиСи цитира коментара за вестник „Коммерсант“ на Ефим Фикс – председател на законодателния комитет на Държавния съвет на Крим. Според него тези законодателни поправки противоречат на федералния закон за участието на гражданите в опазването на обществения ред.

Кримският правен експерт Жан Запрута смята, че проектозаконът е „опасен“ и „нарушава законите на Русия“.

„Вече ставаме свидетели на случаи, когато въоръжени представители на кримската самоотбрана завземат цели предприятия. През септември това се случи в „Кримавтотранс“ и дирекцията на пазарите „Кримпотребсоюз“. Излиза, че се опитват да оправдаят тези действия за сметка на Държавната дума“, споделя експертът.

Той е убеден, че предложението амнистията да действа и през един бъдещ период, говори за това, че случаите на „заграбване на частна собственост“ продължават.

Анализът по темата, публикуван във вестник „Ведомости“, е озаглавен „Крим ще опрости всичко“ (по аналогия с известния израз „Войната ще опрости всичко”).

„Кримската власт защитава себе си и своите незаконни военизирани структури. Тези поправки могат да се разглеждат като политическа индулгенция, заслужена с активното участие в анексирането на Крим“, смята кримският политолог Сергей Костинский.

„Национализацията в Крим се извършва на принципа на икономическия хаос и беззаконие и ако Русия ѝ придаде законен статус, ще носи солидарна отговорност и ще се превърне в страна, която не защитава частната собственост“, добавя кримският експерт Владимир Егоров.

Професорът от Висшата школа по икономика Елена Лукянова отбелязва във „Ведомости“, че не съществува такава процедура, която да позволява да бъдат узаконени действията на кримските власти – от правна гледна точка това е нонсенс, защото те тогава дори не са били част от Русия.

„Ако Държавната дума приеме нещо подобно, това ще бъде абсолютен артефакт“ – подчертава тя и добавя, че инициативата на кримските власти може да се обясни с това, че те самите не са сигурни, че действията им през така наречения „преходен период” са били легитимни.

 

 

Лустрация: висшите държавни чиновници от времето на Янукович ще бъдат отстранени от властта за 10 години

Окончателната версия на Закона за изчистване на властта ще позволи да бъдат затворени всички „дупки“, от които могат да се възползват чиновниците, за да избегнат лустрацията, съобщава украинското интернет издание „Украинска правда“, като се позовава на пресслужбата на депутата от Върховната рада Юрий Деревянко.

По думите му окончателната версия на закона ограничава правото на високопоставените чиновници, работили за режима на Янукович, да заемат длъжност в органите на държавната власт за десет години, като за някои срокът е пет години.

 

 

Киев, 19.12.2013 г. Лустрацията беше едно от главните искания на Майдана
Киев, 19.12.2013 г.
Лустрацията беше едно от главните искания на Майдана

 

За разлика от представената на първо четене редакция на закона, в окончателната версия значително е разширен списъкът на чиновниците, за които е валидна забраната да заемат публична длъжност в държавния апарат в рамките на 10 години.

„Например, 10-годишната забрана за държавна служба ще се прилага към лицата, които са заемали длъжност (длъжности) общо не по-малко от една година през периода от 25 февруари 2010 година до 22 февруари 2014 година включително“ – отбелязва Деревянко.

Той уточнява, че в списъка са включени следните лица: президент, министър-председател, първи вицепремиер, всички вицепремиери и министри, заемалите ръководни длъжности в централния орган на изпълнителната власт освен членовете на правителството, председателите на Националната банка, на Антимонополния комитет, на Фонда за държавното имущество, на Комитета за телевизия и радио, както и техните първи заместници.

Списъкът се допълва от председатели или членове на държавни комисии, извършващи държавно регулиране на естествените монополи, както и в сферата на съобщенията и информатизирането, пазарите за ценни книжа и финансови услуги.

Включени са и генералният прокурор, ръководителите на украинската служба за сигурност СБУ и на службата за външно разузнаване, началникът на Управлението за държавна охрана.

Забраната се отнася и за ръководителите на централните данъчни и митнически органи на изпълнителната власт и данъчната милиция, както и за първите им заместници. Заместниците на министъра на вътрешните работи, секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана и първият му заместник, ръководителят на президентската администрация, ръководителят на държавната администрация, ръководителят на секретариата на министерския съвет, правилственият представител по въпросите на антикорупционната политика и техните първи заместници също попадат в списъка.

В него са включени и членовете на Висшия съдебен съвет (освен председателя на Върховния съд), членовете на Висшата съдебна квалификационна комисия, ръководителят на Държавната съдебна администрация и всичките му заместници.

Забраната се отнася също така и за началника на Генералния щаб – главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна, за командващите на сухопътните войски, военновъздушните сили, военноморските сили, както и за първите им заместници.

За 10 години ще бъдат отстранени от държавна служба също областните управители и всичките им заместници, всички председатели на районни държавни администрации, които по времето на президентството на Янукович са заемали такава длъжност общо не по-малко от една година, както и онези, които са работили през периода на Майдана и не са напуснали по собствено желание.

Същото се отнася и за ръководителите на държавни учреждения, които според законодателството имат предмет на дейност, свързан с предоставянето на административни услуги.

Както вече стана известно, на 25 септември председателят на Върховната рада Олександър Турчинов е подписал закона за лустрацията и го е предал за подпис на президента.

Порошенко: изборите са най-добрата лустрация

ПорошенкоПрезидентът на Украйна Петро Порошенко се обърна към украинците в края на изборния ден след приключването на извънредните парламентарни избори, предава УНН.

„Скъпи съотечественици!

Поздравявам ви по случай празника на демокрацията!

Току-що бяха затворени избирателните секции, където десетки милиони граждани избираха новата Върховна рада. Избирателната кампания и изборният ден преминаха честно, демократично и прозрачно, при висока политическа конкуренция. В съответствие с европейските стандарти ще премине и преброяването на гласовете, което започна преди малко, и много се надявам, че ще приключи бързо.

Резултатите от екзит-половете ни позволяват да направим първите изводи. Вчера се обърнах към вас с молба да гласувате за едно демократично, реформаторско, проукраинско и проевропейско парламентарно мнозинство. Благодаря ви, че чухте и подкрепихте този призив!

Конституционното мнозинство – повече от три четвърти от избирателите, участвали в гласуването – мощно и безвъзвратно подкрепиха курса на Украйна към Европа!

Украинската власт, която отиде на изборите в  няколко колони, получи от народа убедителен вот на доверие. За списъците на партиите, които сега са във властта, гласуваха повече от 50% от избирателите. Украинската власт никога не е получавала такава подкрепа на нито едни парламентарни избори. И аз разбирам, че това е кредит, който ние още дълго, с тежък и самоотвержен труд, ще трябва да връщаме на хората.

Не може да не радва и това, че по-голямата част от избирателите предпочетоха онези политически сили, които подкрепят Мирния план  на президента, търсят политически лостове за уреждането на ситуацията в Донбас, като същевременно се отнасят с необходимото внимание и към укрепването на нашите въоръжени сили.

Привържениците на силовото разрешаване на ситуацията останаха явно малцинство. Както и изобщо всички демагози и популисти, които се  опитваха да съблазнят избирателите с прости рецепти за „лечението“ на извънредно сложните проблеми, пред които днес е изправена държавата. Хората дадоха гласа си за едно политическо мнозинство, което има мощен реформаторски потенциал.

Още една важна и много символична равносметка. Народният съд, над който е само Божият съд, произнесе смъртна присъда за Комунистическата партия на Украйна. За пръв път през последните 96 години в украинския парламент няма да има комунисти. Поздравявам ви за това! Украинците нанесоха решаващ удар по политическата пета колона!

Справедливостта възтържествува също и по отношение на Партията на регионите, която изобщо не можа да участва в изборите, след като загуби напълно доверието на избирателите. Изборите са най-добрата лустрация – казвал съм го винаги.

Скъпи съотечественици!

Резултатите от екзит-половете показват, че не съм сгрешил, когато взех решение за провеждането на извънредни парламентарни избори. И когато след няколко дни видя официалните данни, сигурно ще мога да кажа, че аз като президент съм доволен от резултатите от гласуването.

Рестартирането на властта завършва. Едно забавяне на реформите сега е смъртно опасно. Затова очаквам максимално бързо създаване на нова коалиция. И макар че това е задължение на политическите партии и народните депутати, аз като президент няма да оставам страничен наблюдател. Ще ускорявам максимално този  процес, който трябва да завърши със създаването на ново правителство и приемането на първия пакет реформаторски закони.

Моят екип вече е подготовил базов проект за коалиционно споразумение. В него не става въпрос за длъжности. В него става въпрос за принципи и идеали, за реформи и конкретни закони. За изменения към по-добро, които всеки да може да почувства.

Скъпи украинци!

Благодаря ви искренно за това, че подкрепихте курса към демокрация!

Още въднъж ви поздравявам по случай деня на истинското народно волеизявление!

Време е да се обединяваме в името на Отечеството!

Слава на Украйна!“

Източник: УНН

Украинският премиер се отчете за първите 100 дни на правителството

 

Министър-председателят на Украйна Арсений Яценюк се отчете за работата на правителството през първите 100 дни.

kabmin

 

Като постижения на ръководения от него кабинет, провеждащ изключително трудни реформи в условията на водена срещу държавата война, което е уникален случай в световната практика, Яценюк посочи следното:

В Министерството на финансите – децентрализация на системата на междубюджетните отношения, приемане на бюджета на държавата и сключване с МВФ на договор за оказване на помощ, намаляване на единната осигурителната вноска с цел легализиране на заплатите и намаляване на инфлационния натиск поради намаляването на дефицита на „Нафтогаз” и Пенсионния фонд.

В Министерството на икономическото развитие – премахване на 16 регулаторни ограничения, скъсяване на срока за получаване на сертификати в аграрния сектор и цялостно облекчаване на условията за бизнес, както и реорганизация на министерството.

mvsВ МВР – начало на практическата фаза на реформата, създаване на нова патрулна служба и активно участие на ведомството в АТО.

В Министерството на регионалното развитие – опростяване на механизмите за реконструкция на жилищата, привличане на средства за възстановяването на Донбас и решаването на проблемите на вътрешните преселници.

reversВ Министерството на енергетиката – успешен отоплителен сезон, увеличаване на реверсните доставки на газ и привличане на средства в размер на 680 милиона щатски долара за развитие на инфраструктурата.

В Министерството на отбраната – снабдяване на военнослужещите с необходимото за военна служба, организиране на тяхната подготовка, намаляване на административните щатни бройки в Министерството на отбраната и Генералния щаб, увеличаване числеността на Въоръжените сили на Украйна.

В МВнР – привличане на повече от 100 милиона евро хуманитарна помощ от страните от ЕС, преговори с представители на екстремистите и в „нормандския формат”, програма за сътрудничество с НАТО, ориентирана към укрепване на националната отбрана.

„През 100-те дни на своята работа украинското правителство пое политическата отговорност за състоянието на страната и започна реализирането на определени стъпки, които не са били извършвани повече от 20 години. Като при това населението на Украйна не възприема по най-добрия начин процеса на реформирането на страната”, заяви украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет на Украйна.

„Ние извършваме трудни реформи, които на дадения етап обективно не се възприемат от украинците по най-добрия начин. Но аз моля всички да разберат – без днешните реформи за нас няма да има утре”, каза Яценюк.

В същото време той подчерта, че всички реформи на украинските власти се подкрепят от „Групата на седемте”, САЩ и Европейския съюз.

„Те помагат на Украйна да излезе от една много трудна ситуация. Но искам да уверя всички – ние ще излезем от нея… Искам да помоля само за едно: търпение и издържливост, разбирателство и единство”, отбеляза премиерът.

Съставът на сегашният кабинет бе одобрен от украинския парламент на 2 декември 2014 година, като за първи път в него бяха включени чужденци. На 11 декември Арсений Яценюк представи в парламента програма за провеждане на строги реформи главно в областта на отбранителната способност на страната, съдебната система и др.

Dnepr.com

 

Русия – спонсор на международния тероризъм от ИДИЛ до Л(Д)НР

 

Сергей Репин, специално за InformNapalm

 

vstavka

Съвсем наскоро руският президент Владимир Путин подписа указ, с който учреди нова паметна дата – Ден на войските със специално предназначение, която съвпадна с годишнината от окупацията на част от територията на Украйна – Крим. Какви са тези войски, които действат без всякакви нашивки и отличителните знаци на своята държава? Дори едно малко повърхностно разследване дава основание да се твърди, че за Русия това са войските на МЕЖДУНАРОДНИЯ ТЕРОРИЗЪМ.

В тази статия с конкретни примери ще посочим връзката на агентурата на РФ с терористите на ИДИЛ (ISIS) и тяхната поява и в Украйна.

Русия и управляващият режим отдавна използват за целите си различни радикални, сепаратистки и дори терористични движения, както на нейна територия, така и в други държави. Това се случваше и се случва в Кавказ, в републиките на бивша Югославия и в Украйна.
Доставките на оръжие за криминални групировки от типа на колумбийската наркомафия и терористичните групировки от типа на ИДИЛ (ISIS) се извършват чрез посредници от Русия.

Нещо повече – все повече факти косвено потвърждават, че режимът на Путин не само подкрепя терористи, но и създава терористични организации и насочва дейността им. Чрез руските специални служби ФСБ и ГРУ се ръководят връзки с терористите, които те напразно се опитват да скрият.

От една страна, те обявиха „Ислямския халифат“ (ISIS) за терористична организация, но от друга страна доставяха на екстремистите оръжие, пари, комуникации и помагаха за водене на необходимата пропаганда. Снабдяването с оръжие се извършваше чрез режима на Асад под формата на трофеи.

Оръжието, с което разполага „Ислямският халифат“, е предимно руско и съветско производство. Главатарите на ИДИЛ носят униформи, които много приличат на униформите, с които пристигнаха руските наемници в Украйна. Виждат се следите на един и същ терористичен руски „военен магазин“.

За комуникация помежду си екстремистите от ИДИЛ използват същото мобилно приложение Zеllo, което използват и руските терористични банди в Украйна. В редица публикации, посветени на Zello, сме описали добре отработената система за координиране между терористите и техните ръководители:
„Zello-terrorism или опитът на руските специални служби в Украйна“
„Zello-terrorism 2: хакване и заразяване на вашето съзнание“

Това означава, че като минимална възможност руските специални служби могат да следят дейността на ИДИЛ стъпка по стъпка, а като максимална възможност – да насочват дейността им, да координират и да издават заповеди. Вторият вариант е много по-вероятен, тъй като не съществуват данни за предаването на каквато и да е информация за дейността на ИДИЛ на службите за сигурност на държавите в коалицията срещу „Ислямския халифат“.

В началото на своето формиране ИДИЛ имаше банкови сметки за набиране на средства за дейността си в руски банки и по-специално в „Сбербанк России“.

„Ислямската държава“ е създадена с активното участие на офицери от бившите иракски служби за сигурност, които днес фактически ръководят групировката. Те са подкрепени от голяма група екстремисти, пристигнали от Русия и страните от бившия СССР. Част от тях ги използват на тъмно, обработвайки ги с пропагандата на Ислямската държава. Други – знаят всички прочинно-следствени връзки.

SHyshany
Сред гражданите на страните от бившия СССР се откроява един от полевите командири на ИДИЛ – Умар Шишани. В началото той се внедрява сред сирийските бунтовници, воюващи против режима на Асад, а след това влиза редиците на враговете си, като преминава в ИДИЛ.

Омар (Умар) Ал Шишани (истинското му име е Тархан Батирашвили) е роден в Панкиското дефиле в Грузия, етнически кистинец (чеченци, които живеят в североизточната част на Грузия). Служил в грузинската армия в периода на руската агресия против Грузия през август 2008 г., уволнил се през 2010 г., малко по-късно осъден за незаконно притежание на оръжие. След като прекарва известно време в затвора, излиза на свобода и заминава за Сирия в редиците на бунтовниците, воюващи против режима на Асад. За няколко години от редови боец става командващ на 30-хилядна армия на терористичната организация „Ислямска държава“, действаща в Сирия и Северен Ирак, и се превръща в един от лидерите на тази организация.

Но за режима на Путин става все по-трудно да запази в тайна отношенията си с „Ислямската държава“.

Съвсем наскоро службите за сигурност на западните страни и Израел регистрираха (записаха) секретна визита на високопоставен руски чиновник при главатарите на Ислямската държава в Ирак и Сирия.

Освен това, методите на пропагандата на Ислямската държава много напомнят тези на кремълската агитация и пропаганда. В разгара на бойните действия в Сирия между войските на режима на Асад и бунтовниците в социалните мрежи се появиха множество тролове, които  от една страна призоваваха мюсюлманите към джихад, а от друга страна водеха активна и агресивна кампания срещу сирийските бунтовници и тези, които ги подкрепят.

Yvanov
Сред руските агенти може да се отбележи някой си Артьом Иванов, който е живял дълго време в Турция и Египет, където е пропагандирал „Ислямската държава“ и е организирал операции за дискредитирането на хора, известни в мюсюлманските среди. Тези хора са били свързани помежду си само с едно – били са неудобни за режима на Путин и неговите сателити. Той се е занимавал и с вербуването на нови бойци за ИДИЛ чрез социалните мрежи, организирал е събиране на средства.

Наскоро стана известно, че Артьом Иванов е гражданин на Русия и служител на ФСБ. В Турция и Египет той е изпълнявал задачи на ФСБ, подпомагал е дейността на ИДИЛ, участвал е в подготовката за държавния преврат в Египет начело с генерал Сиси.

В последно време Иванов насочи усилията си към Украйна. На страниците му в социалните мрежи започнаха да се появяват призиви към мюсюлманите в Русия да заминат за Донбас и да воюват на страната на руско-терористичните формирования.

В началото на април Артьом е получил нова задача от руската агентура в Турция и с полет от Истанбул пристигна в Киев. Вероятно, целта му е създаването в Украйна на групировка, подобна на ИДИЛ.

Това е индикация, че ФСБ разширява своите подривни действия срещу Украйна. В близко време не се предвижда никаква деескалация, трябва да се готвим за дълга и тежка борба. Нашата държава трябва да предприеме мерки за затваряне на границите за такива посетители…