Военна хроника – 09.04.2015 г.

тимчук

 

 

 

 

 

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.30 часа, 09.04.2015 г.
Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):
През последното денонощие се наблюдава нарастване на активността на руско-терористичните войски в зоната на АТО.
Освен многобройните обстрели на различни участъци на разграничителната линия между страните, в Луганска област, в района на Бахмутското шосе екстремистите осъществиха настъпателни действия от тактически мащаб, атакувайки предните позиции на украинската армия. В рамките на половин час украинските военнослужещи водиха близък огневи бой с атакуващите групи от пехота на противника (с численост до рота), поддържана от няколко единици бронирана техника (в близост до позициите на АТО действаха 4 единици, от които 1 танк, и още около 5 единици бронирана техника поддържаха действията на пехотата на екстремистите с плътен огън от дълбочина на бойните си позиции). В резултат на сблъсъка екстремистите бяха отблъснати на изходните им позиции.

09-04_eng

В района на Болотенное екстремистите откриха огън с минохвъргачки по позициите на украинските войски. В Донецка област под прикритието на минохвъргачки екстремистите нападнаха позициите на украинската армия в близост до Новоселка, Опитное, Авдеевка, Бердянское. Във всички тези случаи руско-терористичните войски обстрелваха с „изтеглените“ 120-мм минохвъргачки. Противникът съчетаваше минохвъргачния обстрел и с друго тежко пехотно въоръжение – голямокалибрени картечници, автоматични гранатомети, а също и стрелково оръжие.
Екстремистите нанесоха и артилерийски удар с използването на 120-мм оръдия Д-30 (също „изтеглени“). Освен това, в дадения район 3 пъти бяха обстреляни позициите на украинските сили от „блуждаещи“ танкове на терористите. В района на Опитное – Авдеевка огневите пехотни групи на противника се опитаха да се придвижат между подразделенията на украинската армия. При тези опити екстремистите активно използваха зенитни системи ЗУ-23-2 и минохвъргачки.
В района на Гранитное (южно от Донецк) мобилна група на терористите, въоръжена с ПТРК, от засада се опита да унищожи няколко единици бронирана техника на силите на АТО. Въпреки това, изстрелването на ПТУР от по-рано подготвени огневи позиции, за екстремистите бе неуспешно – нито една противотанкова ракета не попадна в целта.
Руско-терористичните войски продължават да провеждат прегрупиране на силите си. По-специално, регистрираната по-рано от организацията ИС придвижваща се танкова тактическа група (преминала през Луганск) пристигна на Первомайско – Стахановското направление, част от танковете (7 единици) се отправи към Горловка. След танковата колона през последното денонощие по същия маршрут преминаха и 11 цистерни за гориво и 4 единици специален транспорт (мобилни ремонтни работилници от военен тип).
Съсредоточената в района на Старобешево ротна тактическа група на екстремистите, за която по-рано съобщи организацията ИС, започна придвижване към предната част на фронта (западно и севернозападно от Телманово, възможно придвижване към Докучаевск).
В района на Новоазовск – Октябр – Безименное продължават да пристигат попълнения за бандитските формирования, водещи тежки боеве с украинските сили в района на Широкино – Чермалик. Налице е рязко намаляване на броя на попълненията от руски наемници, като основната част са местни екстремисти от „ДНР“ (наемници сред граждани на РФ се наблюдават в екипажите, прехвърлящи се с военна техника от РФ). В момента като попълнения в дадения район са прехвърлени около 550 – 600 души.
Освен военната си активност, руско-терористичните войски продължават активно да увеличават боеспособността на формированията си и провеждат мобилизационни мероприятия.
Фактически приключи формирането на системата за ремонт и техническо обслужване на военната техника и транспорт на екстремистите в окупираните територии. Ако миналата година върнатата в строя повредена военна техника се оценяваше от организацията ИС като не повече от 5 – 7 %, днес тя достига до 25 – 30 %.
Също така активно се работи за повишаване пропускателната способност на железопътните възли и автомобилните комуникации, контролирани от окупаторите с цел прехвърляне на въоръжение и материално-технически ресурси от Русия.
През последното денонощие е регистрирано рязко увеличаване на количеството на колоните за доставки – общо е регистрирано прехвърлянето на 44 транспортни единици (най-вече през „северния“ маршрут, значителен брой автомобилен транспорт е регистриран в района на Красний Луч – Дебалцево (21 автомобила в  две колони), също така между Алчевск и Стаханов (13 военни камиона, също в две колони).

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 

Професор Зубов: Ако Крим е предаден на Украйна незаконно, значи незаконни са всички решения на СССР

Andrey Zubov
Андрей Зубов: Поемаме по пътя на абсолютния правен хаос в териториалните отношения.

Ако предаването на Крим на УССР бъде обявено за незаконно, това може да доведе до война не само между Украйна и Русия, а фактически по целия периметър на сегашната Руска федерация, убеден е руският историк и философ Андрей Зубов

Руският историк, философ и теолог Андрей Зубов споделя пред ГОРДОН защо смята, че предложението на председателя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко предаването на Крим на УССР през 1954 година да бъде признато за незаконно, е юридически неадекватен опит на Русия да оправдае действията си със задна дата. 

Заявлението на Матвиенко не се вписва в рамките нито на международното право, нито на здравия разум. Решението за предаването на Крим е прието в съвсем друга държава – Съветския съюз, в две от неговите републики.  Съответно, по отношение на това решение днешната Руска федерация не е нищо повече от правоприемник.

Да си представим, че мъж завещава имуществото на жена си. След смъртта му, обаче, синът заявява, че това завещание е неправилно, че е направено принудително и че всичко трябва да принадлежи на него. В нито една страна подобно заявление няма да се приеме за законно, освен разбира се, ако човекът, направил завещанието, не бъде обявен за луд.

Но тъй като през 1954 г. СССР ведно с Хрушчов очевидно не са били побъркани, това е абсурдно заявление от правна гледна точка. Те или не разбират това, или си мислят, че така или иначе ще „погълнат“ всичко, а всички освен тях пасат трева и нищо не разбират. Каквото и да гласуват в Думата, то няма да има никакви правни последици.

В Съветския съюз едни или други територии многократно са били прехвърляни от една съюзна република на друга, създавани са нови съюзни републики.

Например, Казахстан и Киргизия са създадени, като са отделени територии от Руската федерация, а Таджикистан – чрез отделяне на земи от територията на Узбекистан. През 1929 г. Русия предава на Беларус Витебска и Могильовска губернии. Карелия, която е била независима, е обявена за Карело-финска съветска република, а след това е включена в състава на Руската федерация.

Ако приемем за законни решенията на съветските власти, значи всички изброени събития са законни. Обаче ако приемем, че са незаконни, тогава и всички тези действия са незаконни, включително и самото създаване на СССР през 1922 г.

Поемаме по пътя на абсолютния правен хаос в териториалните отношения. Смятам, че точно това обяснява особеното отношение на Казахстан и Беларус към Украйна. Назарбаев и Лукашенко усетиха, че по този път може да се стигне много по-далеч от Крим. Не в смисъл на извършването просто на окупация, а и на всякакви други неразумни и юридически неадекватни опити със задна дата да се оправдаят подобни действия от правна гледна точка.

Смятам, че действията, предложени от Матвиенко, са абсолютно незаконни и окончателно дискредитират нашия законодателен орган. Нещо повече, те създават опасен прецедент, който може да разпали война в постсъветското пространство.  Не само между Украйна и Русия, а фактически по целия периметър на сегашната Руска федерация.

gordonua.com

 

Лукашенко: Беларус ще прави всичко възможно за установяване на мир в Украйна

Президентите на Украйна и Беларус / Снимка: пресслужба на президента на Беларус
Президентите на Украйна и Беларус / Снимка: Пресслужба на президента на Беларус

 

Президентът на Беларус Александър Лукашенко посети Украйна в неделя.

По време на визитата си Лукашенко увери, че Беларус винаги ще помага на Украйна. „Аз искам в Украйна всичко да бъде наред. Мнозина възприемат сегашното положение като някакви игри и т.н. Знам, че Вие не го възприемате точно така. Вие сте президент, Вас ви боли. И мен ме боли. Това е основният ми мотив.“

„Затова, ако ви потрябва нещо, аз и по-рано съм го казвал: ако Беларус трябва да направи нещо – само кажи. За 24 часа ще направим всичко, което поискаш. Всичко, за което ни е молил президентът на Украйна – публично го казвам – винаги сме го правили. Така ще бъде и занапред“ – подчерта президентът на Беларус.

Той също така увери, че Беларус ще прави всичко възможно за установяването на мир в Украйна.

Украйна е един от стратегическите партньори на Беларус и заема второ място в стокооборота и експорта на беларуската продукция. Основните причини, сдържащи нарастването на беларуския експорт, са както системната криза в Украйна, предизвикваща рязко намаляване на разходите и потребителското търсене, така и нестабилността на валутния пазар. Общият обем на беларуския внос от Украйна за този период се понижи с 16 %. В Украйна работят повече от 100 структури за стокооборот, в това число около 40 с беларуски капитал. Беларус активно развива с Украйна производствени и търговски връзки, в които са включени 140 беларуски и украински предприятия, пише беларуската медия Новости TUT.BY

Тази сутрин в Киев с работна визита пристигна президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев. Планирани са срещи с президента на Украйна Петро Порошенко и премиера Арсений Яценюк.

Парламентът на Украйна прие закон за лустрацията

Днес Върховната рада прие на второ четене закона, наречен „Закон за изчистване на властта“.

За приемането на закона гласуваха 321 народни депутати.

До приемането му се стигна след три гласувания за включването му в дневния ред и пет гласувания, за да се съберат необходимите гласове „За”.

Председателят на парламента Олександър Турчинов заяви на депутатите, че няма да излязат от залата, докато законът не бъде приет.

На свой ред лидерът на парламентарната група „Свобода“ Олег Тягнибок призова депутатите да приемат „този, не толкова твърд вариант, за да не се наложи утре да приемат по-твърд“.

292057Междувременно пред сградата на парламента се бяха събрали много граждански активисти, които настояваха за приемане на закона за лустрацията. Някои от тях преградиха улица „Грушевски“ и запалиха автомобилни гуми.

Законът ще влезе в сила, след като бъде подписан от президента и бъде публикуван.

Той предвижда провеждане на проверка при решаване на въпроса за назначаване на лица на длъжност в органите на властта, а също така -относно лица, които вече заемат такава длъжност – организиране на процедура за проверка, която да потвърди съответстват ли на определените в закона критерии и могат ли и по-нататък да заемат съответната длъжност.

Пред парламента по време на приемането на закона се бяха събрали и младежи от украинската партия „Зелена планета“, които носеха метли, за да помогнат на властта да се изчисти от боклуците.

Под лозунга „За чиста власт, чиста земя, чист въздух, за бъдещето на Украйна“ активистите настояваха за приемане на закона за лустрацията.

292078Те демонстрираха с метли в ръцете как трябва да бъдат изчистени не само боклуците от земята, но и корупционерите от властта.

„Политиците трябва да разберат, че във властта трябва да влизат професионалисти с активна обществена позиция и прогресивни възгледи, които осъзнават, че в сложното за страната време е необходимо сплотяване около идеята за единство, мир, патриотизъм, любов и уважение към отечеството. Именно затова, благодарение на нашата подкрепа, както и на представителите на други партии, народните избраници най-накрая се вслушаха в гласа на народа и приеха този проектозакон!“ – казва председателят на партия „Зелена планета“ Сергей Орехов.

glavred.info

 

„Представете си, че строите къща. Ще започнете от фундамента. А полицаите на улицата представляват фундамента на системата“ – Ека Згуладзе

Ека Згуладзе
Ека Згуладзе

Набираме хора, които могат да уважават и себе си, и другите

В новата патрулна полиция дойдоха правилните хора, защото цялата система е построена правилно. В Украйна може да се създаде полиция, в която няма да има корупция и която ще сложи и ще помага на хората.

За това в интервю за списание „Новое время“ разказа заместник-министърът на вътрешните работи и създател на украинската патрулна служба Ека Згуладзе.

„Някой, може би, си мисли, че това е някаква фасадна реформа. Красиво са облекли полицаите, набързо на нещо са ги научили, американци тичаха тук … Това не е така. Представете си, че строите къща. Ще започнете от фундамента. А полицаите на улицата представляват фундамента на системата“, – отбеляза Ека Згуладзе.

Също така заместник-министърът съобщи, че в скоро време ведомството ще започне да променя системата на районните и специалните подразделения. „Ние действаме комплексно и създаваме абсолютно нови структури. И в тях хората искат да работят, при това не само заради добрите заплати, но и поради отношенията в колектива. Ние набираме хора, които могат да уважават и себе си, и другите“, – подчерта Ека Згулдазе.

На въпроса за това трябва ли полицията да използва оръжие, заместник-министърът отговори: „Така, че да защитят себе си и другите“.

Новата патрулна служба на Киев
Новата патрулна служба на Киев

Униан