Повечето украинци не искат да се отказват от Донбас – социологическо проучване

Превод от руски

птн-пнх
Снимка: ЕРА

Само 1,8% от украинците са напълно съгласни да се откажат от региона, а в контролираната от Украйна част на Донбас 72% от жителите не искат да се отделят от Украйна.

Повече от половината (54,3%) от жителите на страната категорично не са готови да изгубят Донбас.

Това показват резултатите от проучване на общественото мнение, проведено от Киевския международен социологически институт, съобщава ZN.ua.

Проучването е проведено във всичките области на Украйна с изключение на анексирания Крим и окупираната част на Донбас.

По-скоро не са съгласни да изгубят Донбас 27,1% от украинците. В контролираната от украинските власти част на Донбас не са съгласни или по-скоро не са съгласни да се отделят от Украйна 72,6% от жителите. По този въпрос са рекордни показателите в Херсон (93%), Одеса (88,4%), Луганск (84,9%) и Днепропетровск (82,5%).

Готови са да се разделят с Донбас 7,3% от украинците, при това в самия регион желаещите да „скъсат“ с Украйна са малко над 16%. Тук ясно се открояват онези, меко казано, неочаквани области, чието мнение по този деликатен въпрос е в разрез с общоприетото. В Закарпатската област 16,5%, Чернивци – 13,5%, Николаев – 13,1%, Галичина – 9,8% и Запорожие – 8,4% са готови да пуснат Донбас в свободно плаване.

Същевременно само 1,8% от украинците са напълно съгласни, че Украйна ще бъде по-добре без Донбас.

Таблица: В каква степен сте съгласни или не сте съгласни с това, че Украйна ще бъде по-добре без Донбас?

donbas-table

Изследването „Мнения и възгледи на населението на Украйна: декември 2014“ е проведено от Киевския международен социологически институт по поръчка на ZN.ua през периода 4-19 декември 2014 г. Анкетирани са 3035 пълнолетни украинци от 179 населени места в Украйна. Статистическата грешка в извадката не надхвърля 1,8%.