Киев няма да дава пари на Донбас

Арсений Яценюк, премиер министър на Украйна
Арсений Яценюк, премиер министър на Украйна

Кабинетът на министрите на Украйна е блокирал социалните плащания за хората, които живеят на териториите от Донецка и Луганска област, контролирани от екстремистите от самопровъзгласените републики. Това е заявил премиер министърът на Украйна Арсений Яценюк на заседание на правителството, съобщава сайтът РБК-Украина.

Според него, ако днес се плащат социалните помощи на териториите, които се контролират от сепаратистите, това означава да се финансират терористите.

„Ще ги откраднат руските бандити и това не е нищо друго, освен пряка подкрепа за руския тероризъм. Искам да напомня, че в съответствие с така наречените Мински споразумения, те трябваше да се махнат от тези територии. Русия трябваше да прекрати поддръжката на терористите и трябваше да бъде възстановен контролът на съответните територии. Изпълнете споразуменията, очистете територията от тази зараза, която вие сте донесли там и не правете хората заложници на своите имперски амбиции, защото хората страдат“ – е заявил Яценюк.

Премиерът е подчертал, че всички пенсии, социални плащания и обезщетения продължават да се начисляват на всеки гражданин на Украйна.

„Когато се махнат всички руски терористи от Донецк и Луганск, когато си върнем контрола над тези територии, то незабавно ще изплатим персонално на всеки човек това социално обезщетение, на което той има право“ – казва премиер министърът на Украйна.

Бившият министър на отбраната на „ДНР“ призова сепаратистите да последват примера му

Игор Стрелков / Снимка: REUTERS
Игор Стрелков / Снимка: REUTERS

Бившият министър на отбраната на самопровъзгласилата се „Донецка народна република“ Игор Стрелков призова сепаратистите да последват примера му и да напуснат постовете си. Той направи такова заявление пред информационния портал „Руска пролет“ в събота, 3 януари, коментирайки убийството на полевия командир на луганския сепаратистки отряд Александър Беднов („Батман“).

„Аз направих своя избор през август. Той може да бъде оценяван по всякакъв начин – на никога не мога да го забраня. Всеки може сам да си направи избора – според съвестта си. Аз мога само да препоръчам да се поставят общите интереси над личните (дори имайки предвид цялата тежест на ситуацията)“ — заяви Стрелков.

През август 2014 година Стрелков напуска своя пост на министър на отбраната и главнокомандващ на бойците на „ДНР“. Тогава той изрази недоволство от случващото се в Източна Украйна и замина за Русия.

Според него убийството на Беднов е извършено, за да провокира сепаратистите да въстанат, като това ще бъде обявено незабавно за „антинароден метеж“ с всички произтичащи последици – чак до възвръщане на контрола върху „народните републики“ от страна на Киев под предлог „ликвидиране на бандитското беззаконие“.

„Аз не съм се опитвал да се боря за власт в „Новорусия“ и съм напуснал поста си включително и за да избегна подобни ситуации. Нямаше как да надскочим себе си – можеше да стане само по-зле. Така че аз призовавам да последвате моя пример. При пълно осъзнаване на това, че другият вариант ще бъде кървав, безсмислен и ще завърши трагично“ – подчерта бившият министър на отбраната на „ДНР“.

На втори януари властите на „ЛНР“ обявяват за убийството на Беднов по време на специална операция. Според версията на Генералната прокуратура на „ЛНР“, Беднов и бойците му са отвличали и изтезавали мирни жители. По-късно телекомпанията на „ЛНР“ публикува видеозапис с интервю с един от задържаните бойци, който разказва подробности за тези изтезания.

В Генералната прокуратура на „ЛНР“ заявиха, че при задържането на 1 януари Беднов е оказвал въоръжена съпротива. В резултат на това започва престрелка и той е убит, а неговите бойци са задържани. При това поддръжниците на Беднов се придържат към друга гледна точка за смъртта му: те твърдят, че колата на Беднов и съпровождащата кола са разстреляни от засада.

Според Стрелков убийството на Беднов е „тежко престъпление, извършено във вреда на „Новорусия“ и „ликвидирането му е извършено в най-лошите традиции от 90-те на изясняването на отношения между бандитски формирования“.

„Едно мога да кажа: с каквито и мотиви да се прикрива това убийство, дори ако Сан Санич (Александър Белов – бел. ред.) и шестимата му бойци са били демони в човешка плът, да се убиват по този начин, както това беше извършено – няма никакъв признак на законност (дори извънредна), нито елементарна човешка порядъчност. Ако „Батман“ е заслужавал арест или дори смъртна присъда, това не би трябвало да бъде извършено като бандитска засада, дори организаторите на тази засада да я нарекат спецоперация“ – подчерта той.

Също така бившият министър на отбраната на „ДНР“ изрази мнение, че ескалация на ситуацията чрез всякаква въоръжена съпротива на властите на „ДНР“ е недопустима, защото „вътрешната война в „Новорусия“ ще доведе до още по-тежки последици“.

Източник: ТVRain.ru

Ново въоръжение за украинската армия (видео)

На базата на Житомирския бронетанков завод са проведени изпитания на модернизираната БМП (бойна машина на пехотата), снабдена с огнева система „Шквал“.

Shkval

 

Универсалната бойна система „Шквал“ включва 30-мм оръдие със 7,62-мм коаксиална двойна картечница, 30-мм автоматичен гранатомет и противотанково управляемо въоръжение.

Боекомплектът на 30-милиметровото оръдие с двойно зареждане се състои от 350 снаряда. Боекомплектът на 7,62-мм двойна картечница се състои от 2 500 патрона. От лявата страна на купола е монтиран 30-мм гранатомет, който има 29 гранати, готови за използване, като допълнително се превозва резерв от 87 гранати. Шест 81-мм системи за димни/аерозолни гранати за фронтална стрелба са монтирани по три от двете страни на купола.

Системата за управление на огъня включва прицелен комплекс, интегриран със система за управление на стрелба с управляеми ракети и стабилизатор на въоръжението украинско производство.

sprotyv.info

 

Заводите в Донбас. Разрушени, работещи, изнесени в Русия. Част 1.

От днес започваме серия от няколко публикации, в които ще се опитаме да ви дадем повече информация по темата за състоянието и съдбата на по-крупните структуроопределящи предприятия в окупираните територии на Донецка и Луганска област и за възможностите за развиване на частен бизнес там.

Постъпленията от Донецка и Луганска област в бюджета за 2014 година са намалели с 71% и по-точно, с 13.2 млрд. гривни. Заедно с територията, Украйна загуби и стотици предприятия, които произвеждаха продукция, осигуряваха трудова заетост на населението и плащаха данъци в хазната. Уникалното оборудване на част от заводите беше изнесено в Русия, част от заводите бяха разрушени и оборудването им нарязано и продадено за скрап, а друга част работят и досега. Представяме ви първото по-подробно изследване на състоянието на най-големите предприятия в окупираните части на Донбас.

Харцизскски тръбен завод, снимка: gordon.ua
Харцизскски тръбен завод

Харцизския тръбен завод, гр. Харцизск, Донецка област

Собственост на холдинга „Метинвест“, контролиран от донецкия олигарх и милиардер Ринат Ахметов и бизнесмена-милиардер, депутат в украинския парламент Вадим Новинский
В края на 2013 година отчетената чиста печалба на предприятието е 38.3 млн. гривни. За първото полугодие на 2014 г. същата се е увеличила 4 пъти до 145 млн. гривни.
Персонал: 2580 души.
Заводът е основан през 1898 г. като котелно-мостов (механичен) завод. Това е най-големият производител на територията на постсъветското пространство на тръби с голям диаметър, които се използват за строителството на газо- и нефтопроводи. Също така, той е главният доставчик на тръби за руския газов монополист „Газпром“. С тръбите, произведени в Харцизския тръбен завод са построени магистралните газопроводи „Дружба“ и „Уренгой-Помари-Ужгород“, „Одеса-Броди“, „Син поток“ (прокараният по дъното на Черно море газопровод между Русия и Турция), „Средна Азия-Китай“. През 2013 година са произведени 250 000 тона тръби, като 92% от продукцията е изнесена за Беларус, Русия, Казахстан, Туркменистан, Узбекистан, Словакия, Франция.
Статус: в края на лятото на 2015 година работниците в завода са уволнени, а в началото на декември производственото оборудване е демонтирано и изнесено в Подмосковието.

Авдеевски коксохимически завод
Авдеевски коксохимически завод

Авдеевски коксохимичен завод, гр. Авдеевка, Донецка област

Собственост на холдинга „Метинвест“, контролиран от донецкия олигарх и милиардер Ринат Ахметов и бизнесмена-милиардер, депутат в украинския парламент Вадим Новинский
Чистият доход от реализация на продукцията за 2013 година е 7.334 млрд. гривни. За първите 9 месеца на 2014 година отчетената загуба е 686.835 млн. гривни
Персонал: 3884 души (към началото 2014 года).
В Авдеевка се произвежда 23% от украинския кокс. Заводът работи от 1960 година и е най-големото в Европа коксохимическо предприятие. Тук се произвежда около 30 вида готова продукция, която се изнася за Русия, Полша, Грузия, Белгия, Таджикистан, Турция, Египет.
Територията и сградния фонд на завода периодически са под обстрел. От юли 2014 г. до сега тук са попаднали около 150 снаряда. На 24 януари 2015 г. по време на обстрела са повредени високоволтовите линии и заводът остава без електричество. Електроподаването е възстановено на 2 март. В края на май 2015 г. сред пореден артилерийски обстрел, преустановява за сравнително дълъг период дейността си.
Статус: работещ, с използване на 25% от производствените мощности.

Енакиевски металургичен завод
Енакиевски металургичен завод

Енакиевски металургичен завод, гр. Енакиево, Донецка област
Собственост на холдинга „Метинвест“, контролиран от донецкия олигарх и милиардер Ринат Ахметов и бизнесмена-милиардер, депутат в украинския парламент Вадим Новинский
Чистата печалба на предприятието за 2013 година е 12.208 млрд. гривни. За 2014 година предприятието е понесло загуби за 390.608 млн. гривни.
Един от водещите в света производители на квадратни заготовки. Металургично предприятие, работещо на пълен цикъл, което ежегодно произвежда повече от 2 млн. тона чугун, 2.8 млн. тона стомана и повече от 460 000 тона прокат. Произведената продукция се експортира за страни от ЕС, Русия и Турция.
Поради активните бойни действия, на 6 февруари 2015 година холдингът „Метинвест“ решава да спре ЕМЗ. След месец престой обаче, производството на чугун и стомана е възстановено, а от април – и сортопрокатните цехове.
Статус: производството е частично възстановено.

Донецки металургичен завод
Донецки металургичен завод

Донецки металургичен завод, гр. Донецк
Собственост: влиза в групата компании „Донецксталь“, чийто собственик е украинският бизнесмен и милиардер Виктор Нусенкис.
Отчетената за 2013 година чиста печалба от реализиране на продукцията надхвърля 14.275 млн. гривни. Ежемесечният доход само от продажбите на чугун възлиза на 42 млн. долара.
Персонал: 1 300 души.
Най-крупният производител на поцинкован студен прокат. Най-старото металургично предприятие на Украйна, работещо от 1871 година. Произвежда стоманени листове за корабостроенето. Голяма част от произведената продукция е предназначена за експорт. Клиенти на предприятието са различни компании от над 50 държави в света – страните от бившето ОНД, Югоизточна Азия, Близкия изток, Европа, Африка, Северна и Южна Америка.
В началото на есента на 2014 година поради липса на суровини са спрени две домени пещи. Първата от тях възстановява работата си на 10 октомври, след осигуряване на доставките на суровина. През януари 2015 година заводът попада под обстрел, в който са нанесени незначителни повреди. В началото на декември 2015 година, Главното разузнавателно управление към Министерство на отбраната на Украйна съобщава, че оборудването на Донецкия металургичен комбинат е демонтирано и се извозва в Русия.
Статус: изнесен в Русия

Алчевски металургичен комбинат
Алчевски металургичен комбинат

Алчевски металургичен комбинат, гр. Алчевск, Луганска област.
Собственост на корпорацията „Индустриален съюз на Донбас“, чийто контролен пакет се държи от „Внешекономбанк“ – Русия. Съсобственик в корпорацията е бившият губернатор на Донецка област, милионер и депутат в украинския парламент Сергей Тарута. През септември 2014 година Тарута заяви, че активите му в „Индустриален съюз на Донбас“ са арестувани по решение на Басманния съд в гр. Москва.
Отчетената за 2013 година чиста печалба на компанията възлиза на 19.942 млн. гривни. За 2014 година е декларирана загуба от 3.75 млрд. гривни.
Персонал: повече от 14 000 души.
Един от трите водещи производители на стомана в Украйна. Заводът заема 33-то място в рейтинга на най-крупните металообработващи компании в света. Основан е през 1896 година. Изнася продукцията си в около 60 страни – предназначена основно за корабостроителни и машиностроителни предприятия, за стротелството на газопроводи, а също така и обекти на атомната и химическата промишленост. През август 2014 година производството е временно спряно вследствие на бойните действия.
Статус: производството е възстановено.

Ровенкиантрацит
Ровенкиантрацит

Ровенкиантрацит, гр. Ровенки, Луганска област
Собственост: държавно предприятие, предадено през 2011 година на концесия за срок от 49 години на енергийната компания ДТЕК, собственост на милиардера-олигарх Ринат Ахметов.
Данни за финансовото му състояние няма. През 2014 година обединението е съкратило производството на въглища с 27%, което изразено тонове е 3.7 млн. тона.
Персонал: над 20 000 души.
Най-крупният в Украйна производител на висококачествен антрацит. Създаден през 1980 година и включва 6 шахти.
Статус: работещо.

Лугансктепловоз
Лугансктепловоз

Лугансктопловоз, гр. Луганск
Собственост на “Трансмашхолдинг”, Русия
Чистата печалба за 2014 година е в размер на 2.447 млрд. гривни, а за 2013 година – 3.038 млрд. гривни.
Персонал: повече от 7000 души.
Най-крупният производител на локомотиви. Заводът работи от 1896 година. Цялата му продукция се изкупува от руските държавни железници. В момента снабдяването на завода се обезпечава изцяло от „Трансмашхолдинг“. Готовата продукция се експедира в РФ.
Статус: работещо.

Следва продължение…

ПАСЕ прие резолюция: Русия трябва да освободи Савченко в рамките на 24 часа

Savchenko2
REUTERS

На 28 януари около 21.00 ч. българско време ПАСЕ прие резолюция, в която постановява освобождаването на Надежда Савченко в срок от 24 часа и предаването й на Украйна или на трета страна.

Както съобщава УНИАН, за резолюцията са гласували 160 депутати, от които против – 42, а 11 са се въздържали.

За поправката към резолюцията относно  предаването на Савченко на трета страна са гласували 171 депутати, против – 10, въздържали се – 13.

За поправката относно срока от 24 часа са гласували 173 депутати, против – 12, въздържали се – 18.

Напомняме, че депутатите от РФ бяха лишени от право на глас.

Това решение не е правно обвързващо и РФ може да откаже да го изпълни.

Към резолюцията за пълномощията на руската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа бяха предложени поправки, предвиждащи освобождаването в рамките на едно денонощие на украинския пилот, народен представител и член на украинската делегация в ПАСЕ Надежда Савченко, а също така незабавното освобождаване на Крим и възстановяване на неговия статут на украинска територия.

Също така се настоява Русия да освободи всички пленници и заложници, незаконно държани на територията на РФ, както и да осигури възвръщането на украинските гранични войски на контрола върху цялата украинско-руска граница.

По-късно стана известно, че Русия отказва да изпълни решението на ПАСЕ.