Тополь санкций не боится

Петрол и рубла, накъде и докога?

Анализ на VeForex, търговска къща, занимаваща се с обучение и прогнозиране на бъдещи движения на финансовите и борсови пазари. 
Цените на петрола и рублата продължават своето понижение с неуморими темпове. Предвид неадекватната политика на Русия това не е изненада за никого. Въпросът, който стои пред нас е накъде и докога? След като в края на миналата седмица страните-членки на ОПЕК не можаха да постигнат споразумение за намаляване на добива на петрол като мярка за справяне със постоянно падащите цени и оставиха без промяна добива от 30 милиона барела дневно, което е 40% Графика на цените на петролот доставките по света, а това от своя страна подкрепи низходящия тренд на петрола. За статистиката и малко цифри от началото на годината спадът е -32,94% а за последния месец -18,82%. В петък фючърсите върху щатски суров петрол с доставка през януари се понижиха с цели 4,58 долара или 6,2% по време на сесията и цената достигна стойности около 67.00 долара за барел. На седмична графика може да видим нивата на подкрепа и съпротива, а след пробива на психологическото ниво от 70.00 и предвид това, че пробивът беше импулсен, можем да очакваме и нови исторически дъна през идната седмица.

Графика на цените на рублатаРублата поевтиня до нови минимуми спрямо долара. След като през изминалата седмица погледите бяха насочени към психологическото ниво от 50.00 и то бе пробитоможем да очакваме пробиви и на нива от 60.00-70.00, а според спекулациите – достигане и на нива от 100.00, тъй като пътя на север е ограничен само от психологически нива и тези стойности не звучат толкова непреодолими.  Тук въпросът не е накъде, а докога, а отговорът е: докато не бъде спрян Путин. Като технически анализатори подкрепени от вълновата теория на Елиът знаем едно просто правило, всеки импулс е последван от корекция, така че всичко е въпрос на време.