Петро Порошенко внесе във Върховната рада законопроект за отказа на страната от извънблоковия статут

Президентът на Украйна Петро Порошенко внесе във Върховната рада законопроект за отказа на страната от извънблоковия статут. Предполага се, че документът ще бъде разгледан на извънредно заседание на парламента.

За това съобщава пресслужбата на президента.

В съобщението се отбелязва, че законопроектът се определя като “неотложен и подлежащ на извънредно разглеждане от Върховната рада“.

Целта на документа е “създаването на допълнителен механизъм за гарантиране на суверенитета и за защита на териториалната цялост и независимостта на Украйна“, се подчертава в съобщението.

“Извънблоковият статут на Украйна, който е уреден законодателно в Закона на Украйна за основите на вътрешната и външната политика, се оказа неефективен в контекста на гарантирането на сигурността на държавата срещу външна агресия и натиск. Дългото пребиваване на Украйна в „сивата“ буферна зона между мощните системи за колективна отбрана е допълнително предизвикателство за Украйна“ – се отбелязва в мотивите към документа.

Въпросът за отмяната на извънблоковия статут не веднъж е бил подлаган на опити за обсъждане в предишния парламент, но така и не беше решен. Точката по този въпрос може да бъде поставена от новия парламент, избран на извънредни избори.

Порошенко обяви намерението си да внесе във Върховната рада проектозакона за отмяна на извънблоковия статус на 17 декември по време на визитата си във Варшава. Там президентът обеща да направи това след връщането си в Киев. Също така тогава той заяви, че Украйна прави всичко възможно да съответства на стандартите на НАТО. По думите на Порошенко обявеният през 2010 г. извънблоков статут „се оказа неоправдан“.

Освен това, Порошенко подчерта, че намерението му да внесе в парламента законопроекта за отказ от извънблоковия статут не означава, че Украйна утре или вдругиден  ще подаде заявка за членство в НАТО. “Ние няма да го правим, а незабавно ще реформираме нашата страна по такъв начин, че тя да отговаря на критериите за гарантиране на сигурността” – каза той.

В края на октомври Порошенко заяви, че решението за встъпването в Северноатлантическия алианс ще бъде взето на референдум. Той подчерта също, че референдумът ще се проведе едва след като Украйна извърши необходимите реформи, за да съответства на изискванията на НАТО.

На заседанието на Парламентарната асамблея на НАТО в Хага на 24 ноември генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди, че решението за встъпването на Украйна в тази организация зависи от самите украинци.

“Отворените врати остават отворени. Това е нашето решение. Бях на срещата на върха на НАТО в Букурещ, когато решихме, че Украйна ще става член (на НАТО). Това решение ще остане в сила, ако Украйна изпълни критериите за членство и ако тя самата го поиска” – каза тогава Столтенберг.

Източник: rbc.ru