Снимка: Reuters

Петнадесет украински лекари освободени от плена на екстремистите в Либия

Снимка: Reuters
Снимка: Reuters

Петнадесет украински лекари, които са били похитени в Либия от въоръжени лица, свързани с така наречената „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ са освободени и върнати в местата на предишното им пребиваване.

Това съобщава в коментар прессекретарят на МВнР на Украйна Евгений Перебийнис, цитиран от УНИАН.

„На 16 март в град Сирт (Либия) група от 15 украински лекари, които работят в либийската болница „Ибн Сина“, е била похитена от въоръжени лица, свързани с така наречената „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, и е трябвало да напуснат територията на града поради влошаването на ситуацията с безопасността в региона. Благодарение на оперативните мерки, предприети от Министерството на външните работи на Украйна и Посолството на Украйна в Либия, украинските граждани през същия ден са освободени и върнати в местата на предишното им пребиваване в Либия“, отбелязва той.

По думите на Перебийнис, украинската страна се е обърнала към съответните либийски власти с искане за гарантиране сигурността на украинските граждани по време на пребиваването им на територията на страната и за съдействие за тяхното заминаване в случай, че пожелаят да напуснат Либия.

Жестоки боеве между екстремистите на ИД и правителствените войски за либийския Сирт продължават вече два дни, съобщава Ройтерс. Жителите масово напускат града.

УНИАН