Пресконференция на президента на Украйна Петро Порошенко на живо

Днешната пресконференция на президента на Украйна Петро Порошенко може да се гледа на живо от 14.00 ч. на Youtube-канала на украинската телевизия 5.ua.

Държавният глава ще представи Стратегията на развитие на Украйна – 2020.

За пръв път пресконференцията ще премине без предварително съгласувани въпроси.

Мнение: Денят на победата над фашизма трябва да се чества в Киев, а не в Москва

 

Германският канцлер Ангела Меркел и британският премиер Дейвид Камерън с право отказаха поканата на Владимир Путин да присъстват на честването на 70-та годишнина от победата на Съюзническите сили в Европа, което ще се състои на 9 май в Москва, а президентът Обама може скоро да последват примера им.  

World War II Memorial in Kiev
Паметникът „Родината-Майка“ в Киев

 

Независимо от това обаче, има начин западните лидери да присъстват на едно такова честване и да почетат подвига и саможертвата на съветския народ през Втората световна война, и Меркел, Камерън и Обама трябва да се възползват от тази възможност, защото това ще бъде последната голяма годишнина за много ветерани и други оцелели от войната.

Вместо да отбележат Деня на победата над фашизма в Москва, те трябва да отидат в Киев, твърдят Стивън Пайфър, Джон Хербст и Уилям Тейлър* – автори на статия, публикувана в Los Angeles Times.

Нацистка Германия бе победена благодарение на обединените усилия на Съветския съюз, Съединените щати, Великобритания, Франция, Канада, Полша и други страни. Много американци обаче не оценяват факта, че през по-голямата част от войната Червената армия пое основната тежест на борбата срещу Хитлеровия Вермахт. Съветските войски се сблъскаха и унищожиха много повече германски дивизии, отколкото армиите на Западните съюзници в Италия през 1943 г. и Франция през 1944 година.

Съветският народ – руснаци, украинци, беларуси и други – платиха ужасна цена: между 20 000 000 и 27 000 000 военни и цивилни граждани загинаха в тази война.

Независимо че през 1995 г. и 2005 г. президентите Клинтън и Джордж Буш присъстваха на честванията на Деня на победата над фашизма в Москва, днес тя едва ли е подходящото място за събиране на западните лидери.

Имайки предвид конфликта, който Русия разпали в Украйна, западните лидери няма как да се наредят на трибуната на Червения площад и да гледат парада на руските войски, чиито другари неотдавна започнаха, и вероятно ще продължат, да водят война в Източна Украйна.

Руски военни без отличителни знаци завзеха Крим през март миналата година. Месец по-късно те поеха ръководството на сепаратистите в Донецк и Луганск и започнаха да ги финансират и да ги снабдяват с оръжие. През август редовни руски армейски части нахлуха в Донецк и Луганск, за да атакуват украинските сили, които изглежда бяха на път да победят сепаратистите. Руските военни все още са в Източна Украйна.

През последните години Путин се опитва да припише на Русия заслугата за победата на Съветския съюз през Втората световна война. Това разбираемо разгневява украинците и останалите народи в постсъветското пространство, чиито родители и прародители също масово са се борили, страдали и загивали в тази война.

Никой не трябва да оспорва ролята на руснаците във войната или това, че руснаците съставляват най-големия брой съветски граждани, загинали във войната. В абсолютно изражение Украйна е втора по брой на жертвите, но на пропорционална основа тя е пострадала повече от Русия, защото загубва около 25% от населението си по време на войната.

По отношение на Деня на победата над фашизма, Киев представлява логична алтернатива на Москва. Западните дипломати и украинското правителство биха могли да организират церемония без военен парад (украинците не изглежда да имат склонност към парадиране с танкове и ракети). Честването може да бъде организирано така, че да бъде почетена паметта на всички съветски граждани. Украинските ветерани биха могли, например, да поканят ветерани от Русия и от другите бивши съветски републики.

Недалеч от центъра на Киев има мемориал на 13-те съветски градове-герои от Втората световна война. Западните лидери биха могли да изразят почитта си към военните и цивилни жертви от Москва и Ленинград (сега Санкт Петербург), на тези от беларуската столица Минск и дори на тези от Севастопол, който е част от Крим, незаконно анексиран от Русия преди една година.

Тържествата на 9 май по случай годишнината от Деня на победата над фашизма ще дадат възможност на Обама, Меркел, Камерън и други лидери да покажат своята почит и уважение към милионите, които така смело се бориха и загинаха, за да спрат военната машина на Хитлер на Източния фронт. Но те могат да го направят по свои правила, а не по правилата на Путин.

Присъствието им в украинската столица ще бъде също така категорично напомняне на руския народ за изолацията на техния лидер заради агресията му срещу Украйна. Нека кремълската пропаганда се опита да скрие гледката на западните лидери, събрани в Киев, за да почетат героичната борба на съветския народ във Втората световна война, в това число тази на руснаците.

*Стивън Пайфър е старши сътрудник в Института „Брукингс“.

Джон Хербст е директор на Евразийски център „Дину Патричиу“ към Атлантическия съвет на САЩ.

Уилям Тейлър е действащ изпълнителен вицепрезидент на американския Институт за мир.

И тримата са бивши посланици на САЩ в Украйна.

 

 

Руското външно министерство не иска ЕС да създава рускоезичен канал

В Москва смятат, че създаването на такъв телевизионен канал противоречи на свободата на словото.

Плановете на ЕС да създаде рускоезичен канал противоречи на свободата на словото. Това заяви в понеделник заместник-министърът на външните работи на Русия Алексей Мешков, съобщава ИТАР-ТАСС.

„Ние винаги сме се отнасяли положително към свободата на словото, но идеята на ЕС да създаде един вид контра-пропаганден канал надали отговаря на самото понятие свобода на словото“, подчерта той.

По-рано външните министри на Великобритания, Дания, Литва и Естония изпратиха общо писмо до върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини с предложение външните министри на страните-членки на ЕС да обсъдят на предстоящата среща на 19 януари въпроса за засилване на стратегическите комуникации в рамките на ЕС и извън него. По-специално, предлага се да се създаде рускоезичен телевизионен канал, който да излъчва развлекателни предавания и новини за рускоезичното малцинство вътре в ЕС и извън пределите му.

На 10 януари президентът на Украйна Петро Порошенко подчерта важността от реализирането на инициативата на редица страни от ЕС и Украйна за създаване на паневропейски рускоезичен канал като източник на обективна информация. Той добави, че решението  за създаване на такъв канал би могло да бъде още един практически резултат от срещата, посветена на „Източното партньорство“ в Рига.

Източник: Лига. Новости

Порошенко: изтегляме войските от Дебалцево

В сряда Въоръжените сили на Украйна извършват планирано организирано изтегляне на своите подразделения от Дебалцево (Донецка област). До обед са изтеглени 80% от подразделенията, заявява украинският президент Петро Порошенко.

PoroshenkoATO„Сега вече мога да съобщя, че тази сутрин Въоръжените сили на Украйна заедно с Националната гвардия завършиха операцията по планираното и организирано изтегляне на част от подразделенията от Дебалцево“, заяви П. Порошенко днес на обед в екстрено телевизионно обръщение към украинския народ от киевското летище преди излитането за зоната на антитерористичната операция.

По думите му „към настоящия момент са се изтеглили 80% от частите“.

„Очакваме още две колони“, съобщи президентът на Украйна.

В свое изказване по този повод украинският премиер Арсений Яценюк подчерта, че това се прави с цел запазване живота на украинските военни.

interfax.com.ua

„Разкажи за Украйна със смартфон“

Проектът „Ден на феновете на Украйна“ организира преди време акцията „Разкажи за Украйна със смартфон“.

Цяло лято е продължил конкурсът за видеоклипове, снимани със смартфон. В тях всеки е имал възможност да покаже любимото си място в Украйна, родния град или село – да покаже „своята Украйна“.

Като краен резултат от конкурса е създаден видеоклип с предоставени от участниците кадри и с английски субтитри.

 

Споделено от Посольство України в Болгарії / Посолство на Украйна в България