Украйна се бори за ценности, Европа пресмята цената

Превод от украински

Една година след началото на протестите на Майдана украинският писател Юрий Андрухович по време на своя изява във Виена обръща внимание върху  пропастта във възприемането на събитията в самата Украйна и в Европа

Юрий Андрухович по време на изявата си във Виена
Юрий Андрухович по време на изявата си във Виена

 

Почти на точната дата година след началото на протестите на Майдана украинският писател Юрий Андрухович, много от книгите на когото са преведени на немски и са добре познати в Западна Европа, участва в откриването на международния книжен панаир Buch Wien във Виена.

Той със съжаление говори за разликите във възприемането на сегашните събития в Украйна в страната и извън нея. Острата му, произнесена на немски език реч под заглавие “Цената на ценностите”, изпълнена с остри фрази и ярки метафори, беше цитирана от много австрийски и немски медии.

Право на изход

Само допреди година украинците живееха в съвсем друга страна, заяви Андрухович. “Но днес ние сме в центъра на конфликт, на който не му се вижда краят, в центъра на война с хиляди загинали, ранени и безследно изчезнали. Понякога тази година изглежда като безкраен филм на ужасите, понякога – като вечен кошмарен сън”.

Писателят подчерта, че макар Украйна юридически да е престанала да бъде част от Съветския съюз преди повече от 20 години, фактически тя и досега се бори за “правото на изход”. Андрухович смята: “За тези 23 години в постсъветската пространство не беше решен нито един конфликт. Нещо повече: най-голямата и най-влиятелната държава от това пространство, която би трябвало да се стреми към мир, прави всичко, за да разпалва войни, тя непрестанно ги организира”.

По думите на Андрухович, през това време украинците са стигнали до твърдото убеждение, че най-добрият път за тях е пътят към Европа, европейският вектор. Но при това днес на Украйна и Европа едва ли са им останали допирни точки, смята писателят.

Европа се превърна в “зона на благополучие, комфорт и сигурност, твърде защитена, твърде регулирана”. Същевременно Украйна стана “зона на смърт и зверства”. Сега на Запад страната се асоциира не само с “Чернобил и проститутки”. Към тези стереотипи се прибавят смърт, война, бежанци, страдания, изтезания, фашизъм и десни радикали, смята Андрухович.

Война или криза

В разговорите за събитията немските му приятели писатели непрекъснато го поправяли – “търпеливо, както възрастните поправят дете”, добавя украинският писател. Ако той казвал, че в Украйна бушува война, събеседниците му говорели за “криза”. Когато наричал руския президент враг, те говорели за “партньор”. “От многобройните ми разговори на Запад и преди всичко в Западна Европа става ясно, че нас не просто не ни разбират, по-лошо – дори не се опитват да ни разберат” – горчиво отбелязва Юрий Андрухович.

Той твърде често се е срещал с хора, подкрепящи Путин. “Остава открит болезненият въпрос защо на миролюбивата, политически коректна Европа агресорът й изглежда по-близък и разбираем, отколкото жертвата на неговата агресия. Имам едно подозрение: ЕС се страхува от Украйна” – допуска писателят. “На Евросъюза и без Украйна не му е лесно, а сега и тая пропаднала държава с лошата си карма. От такава страна е по-добре да се стои на безопасно разстояние, мислят си европейците”.

Цената на ценностите

Украинците излязоха на Майдана, за да се борят за свобода и равенство. Но “циничната геополитика” им остави само един вариант: “да се защитават самички”. Андрухович добавя: “Дай Боже тази самотност да не продължи сто години като в романа на Маркес. Толкова дълго няма да удържим”.

Юрий Андрухович подчерта, че в украинския език думите “цена” и “ценности” са от един и същи корен. Но ако днес в Украйна мислят за ценности, в Европа мислят за цената.

“Когато испанските фермери палят знамето на ЕС, тях ги вълнуват търговските санкции и падането на цените на портокалите. Когато 19-годишен украински студент загива под куршумите и при това стиска в ръка европейското знаме, той загива за свободата и справедливостта” – убеден е писателят.

Речта си във Виена Андрухович завърши с думите: “Извинете, че Украйна не ви позволява да живеете със спокойна съвест”.

 

Източник: DW.DE

 

Николай Маломуж: Русия работеше по два сценария за завземането на Украйна

Русия е готвила два сценария за завземането на Украйна – както операции в Крим и редица други райони в Източна и Южна Украйна, така и използването на бившия президент Виктор Янукович в качеството на марионетка.

Nikolay Malomuzh
Николай Маломуж

Това заяви в интервю за интернет изданието ОБОЗРЕВАТЕЛЬ  бившият шеф на украинската Служба за външно разузнаване Николай Маломуж.

„Русия много точно пресмяташе ситуацията в Украйна – както и ние, по принцип. Виждахме, че към есента на 2013 г. хората вече ще се надигнат. Толкова висок бе градусът на напрежението – повече от 80 % от украинците вече бяха готови за масови протестни акции, а 40–60 % – за активни радикални действия.

Половин година преди Майдана ние вече ясно прогнозирахме, че през ноември – декември 2013 г. хиляди, ако не и милиони хора ще излязат масово в опит да свалят властта. Това, че Янукович ще употреби сила, също беше прогнозирано. Както и това, че в резултат на тези негови действия той ще бъде свален.

Докато нашите оперативни служители и анализатори отработваха версията за възможно изпълнение на подобен сценарий, Русия също работеше. Във всичките си сфери на дейност, в анализаторските си центрове. Работеха и структурите на Федералната служба за сигурност (ФСБ), особено по отношение на Крим. Те виждаха, че в обществото вече съществува изключително мощна опозиция срещу Янукович и че ситуацията ще се взриви“, отбеляза Маломуж.

И според тези сценарии се готвеха много мощни и политически, и оперативни, и военни операции по отношение на Крим и по отношение на други региони в Югоизточна Украйна – ако говорим за големия сценарий.

И обкръжението на Путин (особено такива мощни ястреби като ФСБ, Министерството на отбраната, разузнаването) го убеждаваше, че тук го чакат. Защото той е най-рейтинговият политик в Украйна и особено в югоизточната й част“ – така описва първия план на Русия Маломуж.

Gleb Garanich Reuters
Снимка: Глеб Гаранич, Reuters

 

„В Украйна дълго време се създаваше един механизъм на противопоставяне – още при Кучма, до известна степен при Юшченко и много активно при Янукович. Противопоставяне между източните и западните региони. Умишлено се създаваше конфронтация между Крим и Югоизтока от една страна и централните и западни области на Украйна – от друга.

По времето на Майдана бе решено този сценарий да бъде разигран в глобален мащаб. А след това вече да бъдат реализирани конкретните планове за провеждането на референдуми „по инициатива на народа“, но мощно ръководени от специалните служби и проруските сили в Крим. Което те и направиха.

А нашата власт, която трябваше веднага да събере всичките си сили за защита и отбрана, за да се предпази от този сценарий, както се действаше през всичките години на независимостта ни, не направи абсолютно нищо.

В резултат на това политическият контрол бе загубен. А след него – и оперативният. Не беше въведено извънредно положение, не беше обявена антитерористична операция. Не бяха вдигнати на крак всички военни от Центъра и оперативните служби. И съответно цялата акция бе пусната в свободно плаване.

Crimea
Снимка: Интернет

 

А Русия реализира съществуващия отдавна сценарий в новите условия. Те още по времето на Янукович бяха предвидили, че този сценарий ще бъде пуснат в действие, защото виждаха колко бързо президентът губи обществена подкрепа. И че той няма да свърши добре“, анализира действията на РФ бившият шеф на разузнаването.

Имаше и друг сценарий, според който Янукович трябваше да бъде държан в качеството на марионетка срещу предоставяне на подкрепа. Предвиждаше се той да подпише всички договори в икономическата, политическата, отбранителната и финансовата сфери.

Очакваше ни преминаване към рублата и постепенно преминаване под контрола на Русия – чак до създаването на конфедерация. Този сценарий също се разглеждаше – освен силовия. Предвиждаше се цяла Украйна да бъде завладяна – но чрез контролирания от Русия Янукович и неговия екип. Това беше главният безкръвен сценарий“, подчерта Маломуж.

„Тези два сценария бяха разработвани паралелно. Към 2013 г. те вече бяха готови. Най-напред започнаха да действат чрез Янукович, за да си свърши той докрай работата, да ликвидира окончателно Майдана със сила и да победи. Русия му гарантираше всички преференции – и силова, и политическа, и финансова подкрепа. Както те се изразяваха, по този начин Янукович получаваше пълна защита от Запада, който „посягаше“ на властта му.

В замяна на това Янукович трябваше да се движи само в една посока, в един коридор – към Русия. Изпълнението на този сценарий започна през декември. Тогава Янукович, както си спомняме, подписа и официални споразумения с Русия, и – което е най-важното – и тяхната неофициална част.

Снимка: Сергей Гриц, AP
Снимка: Сергей Гриц, AP

 

Но Майданът разби на пух и прах всичко това – всичките тези планове. И тогава бе задействан сценарий „Б“ – същият този сценарий за завземането на Юга и дестабилизирането на Югоизтока. Като разчитаха след това на една масова дестабилизация.

Тук, обаче, сметките на Путин сериозно се объркаха, защото той не предполагаше, че ще срещне отпора на милиони хора в Югоизточна Украйна. На фона на общата дестабилизация бе планирано създаването на проруски образования като „Новорусия“ и други формати на „републики“. Към този момент централната украинска власт вече трябваше да е паднала, защото в тази ситуация тя не би могла да управлява процесите.

Нещо повече, според очакванията им, властта щеше да бъде непрекъснато нестабилна под влиянието на радикални структури и съответно щеше да има постоянна борба. Като резултат от всичко това, властта в страната трябваше да бъде сменена изцяло от проруски сили, които щяха да дойдат на власт след представителите на Майдана.

Ето такъв сценарий бе задействан. Частично той беше реализиран, като Крим беше завладян в резултат на неефективните действия на нашата власт и специалните служби, преди всичко на младите – сравнително младите, защото повечето работеха още от 90-те години – както и за сметка на нерешителните действия на властта. И днес виждаме последиците“, добави Маломуж.

 

Военна хроника – 03.03.2015

тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.00 часа, 03.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“:

Руско-терористичните войски в зоната на конфликта в Донбас продължават да концентрират сили и средства на отделни участъци и направления, като усилват значително своите основни ударни тактически групи и продължават да обстрелват предните позиции на украинската армия. В отделни райони се наблюдават атакуващи действия на тактическо ниво.

През последното денонощие е регистрирано придвижване от територията на Русия в Донбас на поредните 3 конвоя с доставки – както по „южния“, така и по „северния“ маршрут.

03-03_eng

 

Особено активно противникът увеличава боеспособността на своята Новоазовска тактическа група чрез прехвърляне на подкрепления както от района северно от Телманово, така и от територията на Руската федерация непосредствено през руско-украинската граница.

В настоящия момент броят на танковете на това направление се увеличи до 17 единици (повечето от тях засега се намират непосредствено в северните покрайнини на Новоазовск и на север от него), бойни бронирани машини (ББМ) – повече от 30 единици.

На „предната линия“ в дадения район действат малки мобилни отряди на „армията на ДНР“, които чрез настъпателни действия се опитват да изтласкат украинските войски от достигнатата от тях линия Широкино – Павлопол.

На терористите и руските наемници бяха създадени идеални условия за такъв род активност  – липсата на особено противодействие от страна на украинските войски, изпълняващи условията на мирните Мински споразумения, способства за провеждането от страна на противника на мероприятия за повишаване боеспособността на неговите подразделения. Украинската армия открива само ответен огън изключително в случайна отбрана.

На Алчевско – Первомайското направление противникът струпва интензивно материално-технически ресурси и в момента даже не се опитва да демонстрира „изтегляне на тежка техника и артилерия“, както в други райони.

В района на Стаханов – Белое – Алчевск са съсредоточени няколко артилерийски групи на руско-терористичните войски (до 36 единици стволна артилерия, 12 РСЗО и 18 САУ), при това активно продължава попълването на запасите им от боеприпаси (в Стаханов за тази цел е създаден временен разпределителен пункт).

Наблюдаваното преди време изтегляне на техника на „армията на ЛНР“ северно и източно от Луганск се оказа лъжлив ход на терористите. Те изтеглиха дълбоко в контролираната от тях територия (в ремонтни бази) само повредената и небоеспособна бойна техника. Останалата техника и въоръжение беше изтеглена на незначително разстояние, като беше внимателно разсредоточена и замаскирана.

От района на Дебалцево към южната част на Луганска област се изтеглят за възстановяване на боеспособността 2 комбинирани подразделения на руско-терористичните войски (ротна тактическа група и усилен танков батальон), в които участват военнослужещи на въоръжените сили на Русия и които понесоха сериозни загуби в боевете на Дебалцевския плацдарм (танковият батальон е загубил минимум 8 танка). Подразделенията се изтеглят на групи, най-вече в тъмните часове на денонощието. При което изтеглянето на дадените подразделения на противника се представя като „изпълнение на Минските споразумения“.

Едновременно с това терористите се опитват да възстановят напълно работоспособността на Дебалцевския железопътен възел с цел ускорено прехвърляне на материално-технически средства през тази възлова гара. В района на Дебалцево от Русия вече пристигна първият ешелон – 6 вагона с боеприпаси.

В района на Донецк терористите продължават да концентрират нови формирования в 3 района на града (Куйбишевски, Киевски и Петровски), а също активно обстрелват позициите на украинските войски с минохвъргачки и тежко пехотно въоръжение, понякога – с артилерия и танкови оръдия. В района Красногоровка – Шуми се отбелязва значителна активност на руско-терористичните войски. По-специално са регистрирани няколко опита за атака срещу предните позиции на украинската армия от тактическа група на екстремистите (с численост до усилен взвод) при поддръжка от минохвъргачки и артилерия.

В района Докучаевск – Новоласпа противникът извършва прегрупиране на подразделенията, като концентрира основните си сили и средства на направлението северозападно от Волноваха (край Степное) и на участъка от Гранитное до района южно от Телманово. Наблюдава се придвижването на 13 танка, 8 ББМ, 12 военни закрити камиона.

През нощта на втори срещу трети март е регистрирано прехвърляне на личен състав и техника на терористите от състава на бандитското формирование на „ДНР“ „Восток“. Прехвърлянето се извършва от района на Пантелеймоновка (Ясиноватски район, Донецка област) към Мариуполското направление.

В района на Победа (Старобешевски район, Донецка област) пристигна колона от танкове, БМП и БТР на руско-терористичните войски с численост до 40 единици. Техниката е разположена на територията на фермерско стопанство (в дадения район екстремистите са предупредили местните фермери, че трябва да освободят складовите помещения).

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 

 

Наливайченко: ФСБ се е превърнала в терористична организация

SBU
Валентин Наливайченко / Снимка: radiosvoboda.org

Председателят на СБУ (Службата за сигурност на Украйна) ще се обърне към парламента с предложение на СБУ да бъде дадено правото да провежда активни бойни операции извън Украйна: „Предателите и убийците ще бъдат откривани, където и да се крият.“

В интервю за ЛІГАБізнесІнформ председателят на СБУ Валентин Наливайченко разказва за борбата с руските агенти и диверсанти, за изчистването на властта от изменници и предатели, за разследването на престъпленията, извършени от Виктор Янукович и неговото обкръжение.

– Каква е перспективата да бъде изправен пред съда главният заподозрян за убийствата на Майдана – бившият председател на СБУ Якименко? И каква е съдбата на неговите съучастници?

– Ние вече открихме и арестувахме един от тримата най-важни издирвани от  Службата за сигурност на Украйна – бивши високопоставени лица от СБУ, които са били задействани в планирането и извършването на престъпленията срещу хората на Майдана. Това е един от бившите ръководители на службата за сигурност, генерал (бившият началник на контраразузнаването Володимир Бик – ред.).

Бившият председател на СБУ Якименко, който е национален предател, също ще бъде доставен в съда. Знаем къде се намира и няма да се спрем и за секунда. Той ще бъде изправен пред украинския съд.

– Съществува ли възможност Якименко да бъде принудително доставен в съда?

– В момента, в който се появи такава възможност – той ще бъде доставен.

– Във връзка с това възниква един въпрос. Кога в Закона за СБУ ще бъдат внесени изменения относно създаването на Управление за специални операции? И дали това ще създаде по-големи възможности за работата на специалните служби извън Украйна?

– С предишния състав на Върховната рада ние вече обсъждахме това и съответните законопроекти бяха внесени в парламента. За съжаление, предишният парламент не въведе промените. Ние предлагаме да бъдат увеличени възможностите на СБУ в борбата срещу тероризма, сепаратизма и подривната дейност на чуждестранни специални служби.

Освен това, предложихме разширяване на силовите възможности – провеждане на бойни операции, които в света са известни като „активни мероприятия“. Отново ще предложим парламентът да разгледа нашите законопроекти като неотложни. И се надявам, че новият състав на парламента ще приложи максимум усилия, за да бъдат приети тези промени.

– Какво знае СБУ за дейността в окупираните райони на Донбас на проукраинските  патриоти, които самостоятелно или на групи действат срещу терористите и руската армия?

– Безспорно, на нас ни е известно за дейността на тези хора. Що се отнася до СБУ – там работят наши антитерористични подразделения. Освен това, действат и армейски подразделения. Но в момента всички ние спазваме режима на изпълнение на минските споразумения и се придържаме строго към президентския план: прекратяване на огъня, прекратяване на огъня от страна на руските терористични групи, които убиват мирни жители.

Освен това, по различен начин отстраняваме лидерите на терористичните групировки. Благодарение на общите ни усилия от Донбас вече изчезнаха Безлер, Козицин и много други. Докато има прекратяване на огъня, ние правим и ще правим всичко възможно тези хора повече да не се появяват там.

Също така целта ни е да оказваме подкрепа на самоотбраната в градовете и селата, където народът е въстанал срещу терористите. Обръщаме голямо внимание на това, за да могат мирните жители отново да започнат да получават помощ от украинското правителство и да живеят нормално (след многобройните случаи на разграбване на банки и нападения срещу инкасаторски автомобили украинското правителство реши да прекрати всякакви разплащания – пенсии, социални помощи и др. – в населените места, заети от екстремистите – б. ред.).

– В момента се водят преговори между украински и руски генерали (за прекратяване на огъня – б. ред.). Ако говорим за елиминирането на терористите, които са против прекратяването на огъня – съществува ли някаква координация на действията на украинските и руските специални служби по този въпрос?

– Няма такава координация и на нас тя не ни е необходима. А военните наистина водят професионален диалог. Украинските военни изпълняват стриктно плана на президента съгласно Минските споразумения: изтегляне на тежката артилерия, прекратяване на огъня. Освен това, ние трябва да спрем убийствата на цивилни граждани от екстремисти. Тези терористи са абсолютни наркомани, абсолютни бандити, които са пристигнали тук на лов. Нещо повече, с всеки ден се увеличава броят на жертвите именно сред руските военни, които са докарани тук с измама.

Нашите усилия са насочени най-вече към прекратяването на тази вакханалия от страна на престъпниците. Руската федерация трябва да спре да поддържа и да изпраща през границата на украинска територия убийци и терористи. Но ще повторя, че даже при много тежки условия, когато терористите не прекратяват огъня, нашите военни изпълняват поставените задачи.

– Колко са украинските пленници, които все още са държани като заложници от терористите и руската армия?

– 684 души. Това са доброволци, четирима журналисти, бойци от Националната гвардия и от Въоръжените сили, цивилни лица. Нашата позиция е, че всички заложници трябва да бъдат спасени. Готови сме за размяна „всички за всички“. При провеждането на контраразузнавателни и антидиверсионни операции СБУ е задържала няколко стотин диверсанти. Ако това помогне да спасим нашите хора – съгласни сме на формат „всички за всички“.

– Споменахте за диверсанти. Сега диверсионни групи на руски агенти действат фактически в цяла Украйна и особено в южните и източните региони на страната. Какво прави СБУ за предотвратяване дейността на тези групи?

– Фокусирали сме нашето внимение именно върху предотвратяването на диверсиите. И досега от зоната на АТО идват отделни диверсионни групи с руски пластични експлозиви. Или става дума за криминални групировки в Харковска и в отделни случаи – в Одеска област. Ние обръщаме специално внимание на борбата с диверсиите в тези региони.

Задържаме диверсанти всеки ден – провеждат се бойни операции, проверки и обезвреждане. Това се случва и в момента. Днес сме готови да публикуваме информация за Днепропетровск, където поредната диверсионна група е задържана преди да извърши атентат. Терористите са носели експлозив и гранати.

И утре пак ще има задържани. Сигурен съм. Не защото знам какво ще се случи. А защото нашите оперативни служители действат по места, правят засади и работят с напълно различни методи. Те не седят по кабинетите, а работят, защитавайки спокойствието на украинските граждани.

– Руските диверсиони групи съгласувано с Москва ли действат? Специалните служби на Русия ли ги ръководят?

– Със сигурност. Ако те преминават в Белгород (град в РФ близо до Харков – б. ред.) обучение и инструктаж, не може да има никакво съмнение.  Ние редовно публикуваме информация за връзките между диверсантите и ФСБ. Заловените терористи назовават директно позивните и имената на служители на ФСБ, които са провеждали инструктажа, давали са им експлозиви, обещавали са им пари.

Трябва да е ясно, че сигурността на нашата държава е заплашена от цяла съседна страна. Не може да има никакво съмнение. В руската ФСБ са решили, че украинците трябва да бъдат взривявани, че трябва да изпращат тук всякаква паплач и криминални елементи, да им се плаща за това, да бъдат обучавани. Всъщност, държавната служба за сигурност на страната агресор се е превърнала в терористична организация. Откъде са експлозивите? Откъде е обучението? Откъде са парите? Отговорът винаги е един и същ – от държавата агресор.

– Какво е положението с борбата срещу агентите на агресора в украинските правителствени кабинети и в самата Служба за сигурност на Украйна? Може ли да се каже, че изчистването на СБУ е приключило?

– Още когато влязох тук на 24 февруари, това помещение (офисът на председателя на СБУ в централното управление – ред.) беше абсолютно празно. Това беше първата вълна на изчистване – самостоятелната. Всички бяха избягали, защото знаеха кой ще влезе тук – аз и хора от Майдана.

Втората вълна започна, когато започнахме сериозно да разследваме престъпленията на предишното ръководство заедно с Генералната прокуратура (ГПУ) и МВР. Всички, участвали в престъпления срещу хората, бяха уволнявани, а материалите за тях бяха предавани в ГПУ или откривахме собствено наказателно производство. Извършвахме арести на предателите. Сега те са зад решетките. Продължаваме да се занимаваме с това.

Сега работим в две направления. Първото е законът за изчистване на властта. Хора, които са преследвали активистите, опозицията – ние продължаваме да ги изкарваме на светло, даже ако не са заемали ръководни длъжности. Второто направление: все още можем да кажем, че не е отстранена заплахата от предателство, включително от страна на бивши и действащи служители на СБУ.

Относно действащите служители – сред последните задържани и арестувани има както агенти на чужди специални служби, така и съучастници на терористите. В един от случаите става дума за капитан в донецкото летище, който си е мислел, че ще може да се скрие там. Беше задържан на територията на врага. Предателите и убийците това ги очаква и занапред. Ще ги намираме, където и да се крият.

Още один от последните случаи в нашата работа – арестът на бивш капитан от СБУ, който по заповед на Ходаковски (бивш командир на спецподразделение „Алфа“ към Управлението на СБУ в  Донецка област, един от лидерите на терористите – ред.) беше пристигнал от Донецк и планираше атентат на територията на Украйна. Беше задържан и арестуван заедно със съучастниците и експлозива. Това зло ще го изкореняваме с оръжие в ръце. Защото това не са просто предатели. Това са хора със специални знания – бивши милиционери, бивши служители в специалните служби, бивши военни. Те са се превърнали в терористи, продали са се на агресора.

– Какъв е броят на задържаните напоследък в СБУ изменници или хора, извършили престъпления, свързани с измяна? 

– В Службата за сигурност на Украйна са задържани петима офицери.

– Какъв е главният проблем при разследването на делата за убийствата на Майдана? Защо буксува следствието?

– Проведохме една важна среща с адвокатите и семействата на загиналите. Най-важното, което липсва, е концентрирането и координирането на силите и обединяването на всички наказателни производства. Законодателите, които продължават да делят длъжности в парламента, трябва да се обърнат с лице към бедата на хората.

Необходими са законодателни промени за увеличаване функциите и пълномощията на следствените органи на Генералната прокуратура, може би дори под формата на Национален трибунал. Всъщност убийството на „Небесната сотня“ е едно безпрецедентно престъпление. Това е престъпление и срещу държавата, и  срещу човека. Затова отговорът на една вече нормална власт, на един нормален парламент, правоохранителни и съдебни органи трябва да бъде безпрецедентен и концентриран.

Трябва да бъдат обединени всички отделни епизоди: репресиите срещу опозиционерите и активистите, разстрелването на хората, престъпленията в съдилищата, прокуратурата и милицията, корупцията и т.н. Всичко това е представлявало една огромна машина за предателство и престъпност на най-високо ниво. Затова трябва да обединим всичко това, да бъдат внесени изменения в законодателството и да направим така, че в нашата история повече никога да не се случи отново нещо подобно.

Не можем да си позволим да кажем: ами нека там някъде си в някакъв районен отдел да разследват някакъв отделен епизод и да го предадат в съда. Не! Всичко това е било планирано и осъществено според указанията на бившето висше държавно ръководство. Защо трябва да се лъже, че в СБУ някакъв отделен началник на управление е давал указания (да се убиват хората – ред.), а друг негов колега е бил хубав човек? Това не е така.

Подписът на бившия председател на СБУ е не само върху плана за разстрелването на хората на Майдана, но и върху документите, които разрешават нахлуване в частното пространство на хората – вашето, моето. Провеждането на задържания, изтезания, разпити. И всяко държавно ведомство е следовало строго тези указания. Какво означава това? Че всичко това е планирано от една банда, която отначало е разстреляла Киев, а след това – вижте какво става в източните райони. Трябва да намерим убийците и да ги пратим зад решетките. И ще го направим.

 

На кого е нужна войната в Украйна, методите на руската пропаганда, кой свали малайзиският „Боинг“ и друго – публикуван е започнатият от Борис Немцов доклад „Путин. Война“

В Москва е представен докладът „Путин. Война“.

В Москва се състоя презентацията на доклада „Путин. Война“, подготвен от съратниците на убития в края на февруари руски опозиционер Борис Немцов въз основа на събраните от него материали.

Както предава кореспондентът на УНИАН в РФ, докладът се състои от 12 глави и описва всички аспекти на руското военно присъствие в Украйна.

Конкретно, авторите на документа обясняват защо на президента на РФ Владимир Путин е нужна войната в Украйна, също така о тях са описани методите на руската пропаганда.

Отделно авторите разказват за това как Русия анексира Крим, представят доказателства на участието на руски военни в боевете в Източна Украйна.

В документа се обяснява, че руските участници в конфликта на са доброволци, тъй като получават пари за участие във военните действия.

В доклада са представени данни за много руски военни, загинали в Украйна, както и доказателства за доставката на въоръжения и военна техника на екстремистите в Донбас.

Отделно авторите на доклада публикуват глава „Кой свали „Боинга““, където се посочва, че малайзиският авиалайнер през лятото 2014 г. е свален над Донецка област от ракетния комплекс „Бук“, който е докаран от Русия и се намира под контрол на сепаратистите.

Освен това, авторите съобщават кой реално ръководи окупирания Донбас, описват хуманитарната катастрофа, възникнала като резултат от руското навлизане.

В отделна глава „Колко струва войната с Украйна“ се съобщава за разходите на РФ за водене на военни действия.

В предговора към доклада се отбелязва, че идеята принадлежи на Немцов, който веднъж е заявил: „Аз измислих какво да правя. Трябва да се напише доклад  „Путин. Война“, да се издаде с голям тираж и да се раздава на улиците. Ще разкажем как Путин започна войната. Само така ще победим пропагандата“.

„От началото на 2015 г. Немцов започва да събира материали за доклада. Той много работи с открити източници, намира хора, които биха могли да предоставят информация. Немцов вярва, че опитът да се спре войната представлява истински патриотизъм… Войната с Украйна е подло и цинично престъпление, за което нашата страна плаща с кръв на собствените граждани, икономическа криза и международна изолация. На никого в Русия тази война не е нужна, освен на Путин и неговото обкръжение. Борис не успява да напише текста на доклада. На 27 февруари той е убит на Големия Мосворецки мост, точно под стените на Кремъл. Завършване на делото на Немцов се поема от съратниците му, приятелите и хора, смятащи тази работа за важна. В основата на доклада са онези материали, които са били подготвени от Борис“, – се говори в документа.

Съдържанието, ръкописните бележки, документи, – всичко, оставено от Немцов, – е използвано при подготовката на текста. „Задачата ни е да разкажем истината за намесата на Кремъл в украинската политика, която доведе до война между нашите народи. Доведе до война, която трябва незабавно да се спре“, – се подчертава в доклада „Путин. Война“.

Докладът е представен от руските опозиционни политици Иля Яшин, Михаил Касянов и Олга Шорина

УНИАН

Пълният текст на доклад може да намерите тук: Putin_Voyna.pdf

Още по темата: Какво знаем за недовършения доклад на Борис Немцов