Лустрация: висшите държавни чиновници от времето на Янукович ще бъдат отстранени от властта за 10 години

Окончателната версия на Закона за изчистване на властта ще позволи да бъдат затворени всички „дупки“, от които могат да се възползват чиновниците, за да избегнат лустрацията, съобщава украинското интернет издание „Украинска правда“, като се позовава на пресслужбата на депутата от Върховната рада Юрий Деревянко.

По думите му окончателната версия на закона ограничава правото на високопоставените чиновници, работили за режима на Янукович, да заемат длъжност в органите на държавната власт за десет години, като за някои срокът е пет години.

 

 

Киев, 19.12.2013 г. Лустрацията беше едно от главните искания на Майдана
Киев, 19.12.2013 г.
Лустрацията беше едно от главните искания на Майдана

 

За разлика от представената на първо четене редакция на закона, в окончателната версия значително е разширен списъкът на чиновниците, за които е валидна забраната да заемат публична длъжност в държавния апарат в рамките на 10 години.

„Например, 10-годишната забрана за държавна служба ще се прилага към лицата, които са заемали длъжност (длъжности) общо не по-малко от една година през периода от 25 февруари 2010 година до 22 февруари 2014 година включително“ – отбелязва Деревянко.

Той уточнява, че в списъка са включени следните лица: президент, министър-председател, първи вицепремиер, всички вицепремиери и министри, заемалите ръководни длъжности в централния орган на изпълнителната власт освен членовете на правителството, председателите на Националната банка, на Антимонополния комитет, на Фонда за държавното имущество, на Комитета за телевизия и радио, както и техните първи заместници.

Списъкът се допълва от председатели или членове на държавни комисии, извършващи държавно регулиране на естествените монополи, както и в сферата на съобщенията и информатизирането, пазарите за ценни книжа и финансови услуги.

Включени са и генералният прокурор, ръководителите на украинската служба за сигурност СБУ и на службата за външно разузнаване, началникът на Управлението за държавна охрана.

Забраната се отнася и за ръководителите на централните данъчни и митнически органи на изпълнителната власт и данъчната милиция, както и за първите им заместници. Заместниците на министъра на вътрешните работи, секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана и първият му заместник, ръководителят на президентската администрация, ръководителят на държавната администрация, ръководителят на секретариата на министерския съвет, правилственият представител по въпросите на антикорупционната политика и техните първи заместници също попадат в списъка.

В него са включени и членовете на Висшия съдебен съвет (освен председателя на Върховния съд), членовете на Висшата съдебна квалификационна комисия, ръководителят на Държавната съдебна администрация и всичките му заместници.

Забраната се отнася също така и за началника на Генералния щаб – главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна, за командващите на сухопътните войски, военновъздушните сили, военноморските сили, както и за първите им заместници.

За 10 години ще бъдат отстранени от държавна служба също областните управители и всичките им заместници, всички председатели на районни държавни администрации, които по времето на президентството на Янукович са заемали такава длъжност общо не по-малко от една година, както и онези, които са работили през периода на Майдана и не са напуснали по собствено желание.

Същото се отнася и за ръководителите на държавни учреждения, които според законодателството имат предмет на дейност, свързан с предоставянето на административни услуги.

Както вече стана известно, на 25 септември председателят на Върховната рада Олександър Турчинов е подписал закона за лустрацията и го е предал за подпис на президента.

ОССЕ потвърждава отделни случаи на нарушаване на примирието в Донбас

По данни на наблюдателите от ОССЕ в Източна Украйна, след обявяването на двустранното прекратяване на огъня е регистрирана стрелба в районите на Дебалцево, Донецк, Луганск и Райгородок. 

OSCEСпециалната наблюдателна мисия на ОССЕ заявява, че след обявяването на прекратяване на огъня в 00:00 ч. на 15 февруари, са били регистрирани обстрели в Дебалцево, Донецк, Луганск и Райгородок. Това съобщи ръководителят на специалната наблюдателна мисия Ертугул Апакан на брифинг в неделя, предава ЛигаНовости, като се позовава на информационна агенция УНИАН.

„Искам да изразя благодарността си към всички, които работиха за поддържане на примирието. Режимът на прекратяване на огъня действаше през първите 12 часа с отделни изключения – това се отнася особено за населените места Дебалцево, Райгородок и Луганск“, съобщава Апакан.

По думите му на мисията за известни и много непотвърдени факти за нарушаване на примирието. Апакан отбелязва, че през изминалата нощ ситуацията в Донбас е била следена от 20 патрула на ОССЕ.

Ръководителят на мисията разказва, че в Дебалцево наблюдателите са станали свидетели на артилерийска стрелба, която е започнала  в 10:00 ч. в неделя. Относно Мариупол наблюдателите отбелязват, че не са видели и не са чували нарушаване на примирието.

В района на Донецк са регистрирани минометни атаки, както и три случая на използване на ракетни системи за залпов огън и стрелково оръжие. Както съобщава Ертугул Апакан, това се е случило между 00:00 ч. и 00:56 ч. на 15 февруари.

В Луганска област артилерийска стрелба се е чувала в самия Луганск в 01:45 ч. през нощта, както и в Райгородок (на 21 км от Луганск) в 10:35 ч. сутринта.

По-рано пресцентърът на АТО съобщи, че от 6:00 ч. терористите са обстрелвали позициите на АТО в района на Дебалцево и са се опитали да атакуват Чернухино. Освен това, терористите са стреляли със системи „Град“ по с. Горское, което се намира край Бахмутското шосе. Неспокойна е била през това време и обстановката край Мариупол.

Хитър план или потъваща стратегия

Чрез отказа на Киев да финансира териториите на ЛНР и ДНР Петро Порошенко фактически пречупи стратегията на Путин за инкорпориране на Донбас в тялото на независима Украйна като инструмент за блокиране на интеграцията на държавата в западните структури.

Тази версия е озвучена от известния руски блогър Анатолий Несмиян.
По наше мнение, неговият анализ заслужава внимание.

„Путин даде последната си прес-конференция. Той доста дипломатично оцени срещата на страните от Г-20 в Брисбейн като конструктивна, но оправдавайки се със 18-часов полет до Москва, предсрочно замина от Австралия, като не изчака заключителното комюнике и общото прощално излизане.

Все пак информацията на „Ройтерс“, която до вчера беше опровергавана от Песков, се оказа относително достоверна – действително, Путин е прекратил предварително участието си в срещата, като е обяснил това изключително с работни моменти.

Решението на Порошенко за икономическа блокада на Донецк и Луганск е наречено от Путин грешка и за него, видимо, е доста неприятен сюрприз. Сега вече не става въпрос за внимателно връщане на тези територии обратно в Украйна. Фактически, Порошенко играе „ва банк“, принуждавайки по този начин Русия или окончателно да се откаже от тях или да поеме пълната им издръжка.

И едното, и другото, поради различни причини е неприемливо за Кремъл – неговата стратегия е била насочена към постепенната реинтеграция на метежнните територии с Украйна, за да не предизвиква недоволство там и тук, но в същото време да не носи отговорност за политическото им бъдеще.

Сега вече трябва да се взима решение – при това бързо и еднозначно. Зимата е съвсем близо, без масирана помощ може да се случи катастрофа, при това Западът демонстративно няма да обвинява Киев за това. И в двата случая няма нищо добро за Москва. Ръководството на ДНР и ЛНР е подбрано за изпълнение на задачата за връщане в състава на Украйна, но с кремълските марионетки, с което Кремъл е разчитал да държи Киев на каишка. Порошенко постави въпроса в друга плоскост – всичко и веднага.

Възниква следния проблем – ръководството на ДНР и ЛНР не са готови да плуват самостоятелно по принцип, а в случай на предаване на териториите им от Кремъл бъдещето им с нищо не е гарантирано. Поредният „хитър план“, нарисуван от водещите лица по украинска политика, се оказа с дупка в дъното и потъва пред очите ни. Никакво продължение на Минските споразумения вече няма да има – призивът да се проведе Минск-2 беше игнориран от Киев.

Като цяло, неспазването на дипломатическия етикет и предсрочното заминаване на Путин може да се разглежда и като пълен дипломатически провал на Русия в Австралия – дори и обясняван с различни обстоятелства. Западът успява да създаде атмосфера на тотална обструкция на Русия при неутрално отношение към нея на останалите страни-участнички в Г-20. Никой не се изказа в защита на Русия – това е нещото, към което САЩ се стреми. И това, което те в крайна сметка постигат. В такива условия, действително, на саммита повече нямаше какво да се прави, с церемониалните процедури напълно се справи министърът Силуанов.“

Рейтинг на 100-те най-влиятелни жени на Украйна

Фокус_РейтингУкраинското седмично писание „Фокус“ публикува ежегодния си рейтинг на 100-те най-влиятелни жени на Украйна. За пръв път за всичките девет години, през които се провежда класацията, най-влиятелна жена в Украйна стана не Юлия Тимошенко, която тази година зае второто място, а Жената за мир. 

Жената за мир е събирателен образ на хилядите украински жени, които от началото на Майдана и до днес се борят за свободна Украйна. Сред тях има военни, доброволци, жени и майки на воините, които защитават страната.

Много от тях станаха известни в цяла Украйна, като например доброволците, които работят в зоната на АТО: Татяна Ричкова, Дана Яровая, Альона Сонцеслава, Анастасия Береза и други. В национален мащаб влиянието на всяка една от тях може да изглежда незначително, но именно те, изгражащи събирателния образ на Жената за мир, днес активно пишат историята на Украйна.

В първата десятка няма нито една представителка на старата власт. Местата им са заети от Олга Богомолец (№ 5) и Людмила Денисова (№ 7), които с право могат да бъдат смятани за пробива на годината.

БогомолецОлга Богомолец е съветник на президента и народен депутат. В миналогодишната класация тя е заемала 38 място. Това стремително изкачване нагоре се обяснява с голямата й популярност по времето на Майдана (Богомолец беше „главният лекар” на Майдана – б. ред.). На президентските избори през май тази година Олга Богомолец беше един от кандидатите и получи повече гласове от лидера на националистическата партия „Свобода” Олег Тягнибок и от лидера на украинските комунисти Петро Симоненко.

ДенисоваМястото, което заема министърът на труда и социалната политика Людмила Денисова в тазгодишния рейтинг, е свързано пряко със ситуацията в Източна Украйна. В едни извънредно сложни условия ръководеното от нея минитерство успява да извършва своевременно повечето плащания в социалната сфера – не само на украинските безработни и пенсионери, но и на вътрешните преселници от Крим и от зоната на АТО.

ГонтареваЗавръщането на годината е Валерия Гонтарева, която заема третото място в класацията. Преди година тя е начело на борда на директорите на инвестиционното дружество Investment Capital Ukraine, а днес Гонтарева е председател на Националната банка на Украйна. Основният въпрос, по който работи банката през последните месеци, е поддържането стабилността на гривнята, която е подложена на чувствителна девалвация.

За пръв път в рейтинга на „Фокус” има толкова много нови имена – една трета от списъка. Това са главно жени, доказали себе си по време на Майдана. Като цяло, сегашната им степен на влиятелност се дължи или на това, че заемат висока държавна длъжност, или на възможността им да влияят върху общественото мнение.

Над 30 жени от миналогодишната класация за загубили предишните си влиятелни позиции и този път са останали извън списъка. На първо място това са тези, които след победата на Революцията на достойнството са последвали Виктор Янукович и са напуснали страната.

Жените за мир (първо място в рейтинга на 100-те най-влиятелни жени на Украйна)

СавченкоНадежда Савченко, народен депутат („Баткивчшина”), украински военнопленник, в момента в руски арест

 

 

РичковаТатяна Ричкова, доброволец в ATO, наградена с орден „Княгиня Олга” ІІІ степен

 

 

 

ЯроваяДана Яровая, доброволец в ATO

 

 

 

 

БилозирскаОлена Билозирска, журналист и обществен активист, председател на Управителния съвет на Обществена организация „Редом с вас“

 

 

ЗакревскаяЕвгения Закревская, адвокат на роднините на загиналите по време на Майдана

 

 

 

ДворецкаяАлександра Дворецкая, председател на Управителния съвет на кримски правозащитен център „Действие“, доброволец на движението „Изток-SOS“

 

 

ВоронковаНаталия Воронкова, председател на Управителния съвет на Обществена организация „Доброволческа сотня Доброволя“

 

 

СандаловаАнна Сандалова, президент на Благотворителна фондация „Подкрепи армията на Украйна“

 

 

СолошенкоИрина Солошенко, доброволец в Киевска главна военна болница

 

 

 

АлмазоваГалина Алмазова, доброволец, водач на линейка в АТО

 

 

 

И други 

 

10-те най-влиятелни жени на Украйна

 1. МайданЖените за мир

 

 

 

 

 1. ТимошенкоЮлия Тимошенко, народен депутат (Баткившчина)

 

 1. ГонтареваВалерия Гонтарева, председател на НБУ

 

 

 1. ПинчукЕлена Пинчук, основател на Фондация „АнтиСПИН“, председател на Надзорния съвет на група телевизионни компании StarLightMedia

 

 1. БогомолецОлга Богомолец, народен депутат (Блок на Петро Порошенко)

 

 1. БезлюднаяАнна Безлюдная, директор развитие на Inter Media Group, член на Надзорния съвет на телеканал „Интер“

 

 1. ДенисоваЛюдмила Денисова, министър на социалната политика

 

 1. ПритулаАльона Притула, главен редактор на интернет вестник „Украинска правда“

 

 

 1. Порошенко
 2. Марина Порошенко, председател на Благотворителната фондация на Петро Порошенко

 

 

 

 1. ГерашченкоИрина Герашченко, народен депутат (Блок на Петро Порошенко), пълномощен представител на президента на Украйны за мирното уреждане на конфликта в Донецка и Луганска област.

В Ростов 250 военни вдигнаха бунт срещу заповедта да воюват в Луганск

Момчетата са били заплашвани с отнемане на военните билети и жетоните им.

Снимка: РБК/Военни отказаха да заминат за Луганск
Снимка: РБК / Военни отказаха да заминат за Луганск

 

В граничещата с Украйна Ростовска област на РФ военни отказаха да воюват в Донбас на контрактна основа.

Това заявява отговорният секретар на „Съюза на войнишките майки на Русия“ Валентина Мелникова. Тя разказва, че един от подполковниците е събрал войниците на полигон край Ростов и е изисквал от тях да подпишат контракт и да заминат в Източна Украйна за участие в бойни действия, но момчетата са отказали.

„Момчетата там (в Ростов – бел. авт.) се възпротивиха да подписват контрактите, когато един подполковник, някакъв негодник Мединский, на полигона край Ростов им е казал, че “сега вие всички ще ми подпишете контрактите, аз ви прибирам военните билети, прибирам жетоните, и ви изпращаме в Луганск“, но момчетата се разбунтуваха“ – казва Мелникова в интервю за руското издание „Новая газета“.

Сред руските войници е имало 250 такива „бунтовници“. Семействата на петима от тях веднага са подали сигнал до „Съюза на войнишките майки на Русия“ и момчетата не са били изпратени на война.

„Ние се оплакахме от незаконното принуждаване да бъде подписан контракт. И получихме добър отговор от началника на Главното управление по човешки ресурси на Министерството на отбраната: командирите на военни поделения нямат право да подписват никакви контракти. Затова всички 250 лица не са подписали контракт“ – обобщава Мелникова.

Цялото интервю на Валентина Мелникова може да се види тук:

http://www.novayagazeta.ru/politics/66070.html