ПАСЕ

ПАСЕ лиши РФ от право на глас до април, Русия обмисля напускане на Съвета на Европа

ПАСЕПарламентарната асамблея на Съвета на Европа прие резолюция, с която наложи на Руската федерация дипломатически санкции, като лиши руските представители от правото на глас в ПАСЕ.

Както съобщава от Страсбург кореспондентът на „Европейска правда”, за приемането на този документ са гласували 160 депутати, а против – 42.

В първоначалния вариант на документа ПАСЕ наложи на РФ редица незначителни ограничения до края на 2015 г. Руски представители няма да имат право да бъдат наблюдатели на избори, да изготвят доклади, както и да бъдат назначавани като представители на ПАСЕ в други органи.

Но в окончателния вариант на резолюцията санкциите са увеличени съществено.

В приетата резолюция се казва: „В допълнение към тези санкции асамблеята е решила да преустанови правото на глас, правото на представителство в Бюрото на ПАСЕ, в президентския комитет и в постоянния комитет (ръководните органи) на асамблеята. Но асамблеята е приела решение да се върне към преразглеждане на този въпрос през април.”

Последната поправка е компромисна – тя предвижда, че при откриването на следващата сесия асамблеята ще трябва да прецени дали Русия е направила някакви стъпки за деескалирането на ситуацията в Украйна, Грузия и Приднестровието, окупирани от нейните войски или от проруски сили.

И поправката, и окончателното решение бяха подкрепени от по-голямата част от депутатите.

pushkov1
Алексей Пушков / Снимка: podrobnosti.ua

В отговор на това решение ръководителят на делегацията на РФ в ПАСЕ – председателят на комитета по външните работи на Държавната дума Алексей Пушков – съобщи, че руската делегация преустановява своето участие в дейността на ПАСЕ и каквито и да било контакти с асамблеята до края на тази година.

„Ние предупреждавахме, че ако бъде ограничено правото ни на глас дори за кратък период от време, ще напуснем асамблеята. Затова тази година ние преустановяваме нашето участие. Също така ние прекратяваме каквито и да било официални контакти с асамблеята” – заяви Пушков.

Той подчерта, че руската страна отказва да изпълни решението на ПАСЕ относно освобождаването на Савченко или своето обещание до нея да бъдат допуснати представителите на ПАСЕ.

„При тези условия не може да се говори за каквито и да било визити на представителите на ПАСЕ, мониторинг от страната на ПАСЕ или за контакти на представители на ПАСЕ с госпожа Савченко” – заяви той.

Алексей Пушков също така съобщи, че Москва сериозно разглежда възможността за напускане от Съвета на Европа, което означава преустановяване на участието и в Европейската конвенция за правата на човека.

„Въпросите относно участието на РФ в Съвета на Европа ще се разглеждат в края на 2015 година предвид политическите условия, които ще се оформят към този момент. Искам да отбележа, че Русия никога досега не е разглеждала една такава възможност. Но днешното решение на ПАСЕ вече поставя този въпрос на дневен ред” – заяви депутатът.