Конгресът на САЩ прие резолюция за Украйна

конгресПалатата на представителите на Конгреса на САЩ прие резолюция, в която категорично осъжда политиката на Русия към Украйна и изисква от администрацията на президента на САЩ да продължи курса на санкции против Русия, съобщава медиапорталът на украинската диаспора VIDIA, цитирайки източник в Конгреса на САЩ.

Автор на резолюцията е конгресменът-републиканец от щата Илинойс Адам Кинзингер. За документа са гласували повечето от  конгресмените – 411 гласа „за“, „против“ – 10.

гласуване

Резолюцията осъжда продължаването на политическата, икономическа и военна агресия от страна на Руската федерация към Украйна, Грузия и Молдавия, нарушаването на техния суверенитет, независимост и териториална цялостност.

Палата на представителите призовава Руската федерация да отмени незаконното присъединяване на Кримския полуостров, да спре подкрепата за сепаратистките сили на територията на Украйна и да изведе от нейната територия всичките си войски.

Конгресмените на САЩ молят президента да предостави на украинското правителство необходимото въоръжение за защита, а също така и необходимите за отстояването на суверенитета помощи и разузнавателни данни. В резолюцията също така се обръщат към него да въведе допълнителни санкции против Руската федерация и нейното ръководство.

Палатата на представителите също призовава НАТО да спре всякакво военно сътрудничество с Русия. В резолюцията се говори още за консултации относно военната готовност на САЩ и НАТО и за въпроси за стратегията за противопоставяне на руската пропаганда.

Предният ден на вниманието на Палатата на представителите беше представена за обсъждане още една важна резолюция – H.5782 с автор конгресменката Мерси Кептур, при поддръжката на 10 съавтора. Важността на този документ е, че той ще се разглежда паралелно с документа, подаден в Сената (S.2828).

Ако и двете палати на Конгреса приемат съответните документи в тандем, то те имат шанс да станат закон.

Чешки и словашки интелектуалци призоваха ЕС и САЩ да не повтарят „Мюнхенския сговор“

 

По повод 76-та годишнина от нахлуването на Хитлер в Чехословакия през 1939 г. 130 чешки и словашки интелектуалци написаха отворено писмо до ръководителите на ЕС, до президентите на САЩ, Франция и Германия и до Премиера на Великобритания с призив да не се повтаря „Мюнхенския сговор“ от 1938 г. и да се предостави на Украйна необходимата военна и икономическа помощ.

 

Czech and Slovak Flags

Писмото е озаглавено „В Европа има война: не повтаряйте мюнхенското предателство от 1938 г.“ съобщава Интерфакс-Украина.

В него редица експерти изразяват безпокойството си от факта, че въпреки войната на Русия срещу Украйна, която отне живота на 6 до 50 хиляди украински и руски граждани, западните лидери продължават политиката на умиротворяване: агресията на една чужда държава на територията на друга суверенна държава те наричат „конфликт“ или „ситуация“, а очевидните отстъпки пред агресора считат за „дипломатически решения”.

„През 1938 г. в Мюнхен Великобритания и Франция – тогавашни съюзници на Чехословакия – с мълчаливото съгласие на останалите демократични държави я предадоха и под предлог за защита на немското малцинство позволиха на Адолф Хитлер да завземе значителна част от територията на нашата страна и в крайна сметка да я разбие и окупира изцяло.

Тогавашният премиер на Великобритания Чембърлейн отпразнува в Лондон този акт на предателство, размахвайки лист хартия с думите за „мира на нашето време“. Скоро след това историята разкри в цялата й голота наивността на тази позиция. Само че към този момент промишленият потенциал и човешките ресурси на някога демократичната Чехословакия вече работеха с пълна сила за военната машина на Хитлер“, се казва в обръщението.

Авторите му отбелязват, че днес историята се повтаря, тъй като Западът не изпълнява задълженията си съгласно Будапещенския меморандум, което „напомня отказа на западните демокрации да защитят Европа от Хитлер“.

Чешките и словашки интелектуалци подчертават, че Русия започна кръвопролитна война в Донбас, която продължава до ден днешен благодарение на масираните доставки на руски танкове, пускови ракетни установки и други видове въоръжение, както и благодарение на участието на десетки хиляди военнослужещи и други граждани на Русия.

Те отбелязват също така, че усилията на европейските лидери, насочени към намиране на мирно разрешение, както и преговорите в духа на традициите и ценностите на европейския хуманизъм се използват от Русия за продължаване и разширяване на агресията й.

„Считаме, че отдавна е време за предоставяне на ефективна и значителна военна и икономическа помощ на Украйна, която стана жертва на нападение само заради това, че гражданите на тази страна решиха да се борят за свободата си, човешкото си достойнство и членството си в Европейския съюз”, се казва в писмото.

Интелектуалците напомнят също така думите на Уинстън Чърчил, с които той характеризира поведението на демократичните държави през 1938 г.: „Англия и Франция можеха да избират между войната и позора. Те избраха позора, но ще получат и войната”.

„Ще позволи ли демократичният свят кръвта на Украйна да изтича, а агресорът да продължава да разширява агресията си – решението е във Вашите ръце и историята ще Ви съди“, се казва в отвореното писмо.

Очаква се още интелектуалци да се присъединят към обръщението.

 

Среща в Одеса: Михаил Саакашвили, Даниел Митов, Павло Климкин

saakashvili-mitov1 saakashvili-mitov2Вчера ръководителят на Одеската областна държавна администрация Михаил Саакашвили се срещна с министъра на външните работи на България Даниел Митов, с министъра на външните работи на Украйна Павло Климкин, с Извънредния и пълномощен посланик на Република България в Украйна Красимир Минчев и с Генералния консул на България Димитър Тучков, съобщава на своята фейсбук -страница ръководителят на Одеската областна държавна администрация Михаил Саакашвили.

В съобщението се казва, че срещата е посветена на оказване на подкрепа в развитието на инфраструктурата в Одеска област.

По-рано в медиите бе съобщено, че министърът на външните работи Даниел Митов ще бъде на посещение в Одеска област на 5 и 6 юли т.г.

В рамките на визитата си министър Митов ще проведе срещи с представители на българската общност в Одеса и Болград, ще разговаря със своя украински колега Павло Климкин, както и с председателя на Одеската областна държавна администрация Михаил Саакашвили.

На 6 юли министрите Митов и Климкин ще посетят Гимназия „Георги С. Раковски“ и Спасо-Преображенския събор в гр. Болград.

Заводите в Донбас. Разрушени, работещи, изнесени в Русия. Част 2.

Продължение от тук

 “Стирол”, Горловка, Донецка област
“Стирол”, Горловка, Донецка област

Концерн “Стирол”, гр. Горловка, Донецка област

Собственост: на холдинг „Ostchem“, притежаван от бизнесмена-милиардер Дмитрий Фирташ.
Чистата печалба, отчетена за 2013 година е 4.375 млрд. гривни. През 2014 г. отчита загуба за 12.7 млрд., като това е седемкратно увеличение, в сравнение с преидущата година.
Персонал: около 4000 души.
Най-големият производител на минерални торове в Украйна. Концернът има 3% дял в световното производство на амоняк и карбамид, полимерни материали и изделия от тях. Производството действа от 1933 година. Във връзка с осигуряването на безопасността, на 8 май 2014 година е спряно производството на карбамид, селитра и КАС, преработен е целия наличен амоняк и хранилището е освободено
Статус: неработещ.

Завод за феросплави, гр. Стаханов
Завод за феросплави, гр. Стаханов

Стахановски завод за феросплави, гр. Стаханов, Луганска област
Собственост: акционери в предприятието са четири, регистрирани в Кипър компании – Philex Investments Limited, Felicio Enterprises Limited, Kellton Enterprises Limited и Mercliston Limited. Предприятието често е свързвано с групата „Приват“, собственост на украинските бизнесмени и милиардери Игор Коломойский и Генадий Боголюбов.
В средата на 2014 година ръководството на завода съобщава за съкращаване на производството с 45%, до 56 000 тона. По данни за предходни финансови години, за 2011 година предприятието е платило в бюджета 35.1 млн. гривни.
Персонал: 1590 души
Предприятието произвежда 50% от феросплавите, необходими за отливането на електротехнически, ресорно-пружинни, корозионно- и огнеустойчиви стомани. Това е едно от най-старите предприятия в Украйна, работещо от 1962 година. Две трети от произведената продукция е предназначена за експорт. Сред основните клиенти са компании от Узбекистан, Беларус, Молдова, Турция и страни от ЕС. От август 2014 година заводът прекъсва работа. Опитите в началото на 2015 година да се възобнови производството се оказват неуспешни, поради загубените пазарни контакти и търговски ниши.
Статус: неработещо.

Стахановски вагоностроителен завод
Стахановски вагоностроителен завод

Стахановски вагоностроителен завод, гр. Стаханов, Луганска област
Собственост на бизнесмена-милиардер и депутат в парламента на Украйна Константин Жеваго.
Като финансов резултат за 2014 година е отчетена чиста загуба за 370.3 млн. гривни (за сравнение: в края на 2013 година е отчетена чиста печалба от 4.33 млн. гривни)
Персонал: 2230 души.
Основан през 1962 година. Високотехнологично предприятие със затворен цикъл производство на различен тип вагони и конструкции. Технологичните и производствени мощности позволяват за година да бъдат произведени до 10 000 товарни жп-вагони и 50 000 тона заварени конструкции. Заводът е бил в постоянно сътрудничество с компании от Белгия, Гърция, Полша, Турция, Иран, ЮАР.
Статус: неработещ.

Ясиноватски машиностроителен завод
Ясиноватски машиностроителен завод

Ясиноватски машиностроителен завод, гр. Ясиноватая, Донецка област
Няма данни за финансовото състояние на завода и за неговия собственик.
Персонал: около 3000 души.
Един от най-големите в постсъветското пространство производител на минно оборудване и техника за строителство на тунели, метро, иригационни съоръжения и пътища. Изнасял продукцията си в над 30 страни. В резултат на обстрелите през август 2014 и през януари 2015 година, заводът е значително разрушен.
Статус: разрушен, неработещ.

Холдинг "Топаз", Донецк
Холдинг „Топаз“, Донецк

Холдинг “Топаз”, Донецк
Собственост: държавно предприятие.
Няма данни за финансовото му състояние.
Персонал: 1500 души.
Уникално предприятие на военно-промишления комплекс, произвеждащо сложни радиотехнически системи, комплекси за радиотехническо разузнаване и системи за ранно предупреждение за ПВО – например, станции за радиотехническо разузнаване „Колчуга“, установки за радиолокационно заглушаване „Мандат“. Сътрудничило си с предприятия от РФ, КНР, Латвия, Германия, Малайзия, Етиопия, Туркменистан, Турция.
Статус: изнесен в Русия

ЛНПВК
ЛНПВК

Лутугински научно-производствен валцов комбинат, гр. Лутугино, Луганска област
Собственост: държавно предприятие. През март 2014 година заводът е „национализиран“ от „ЛНР“
Няма данни за финансовото му състояние.
Персонал: 2430 души.
Ключово за черната металургия предприятие, работещо от 1897 година. Произвежда всички типове валци – основен инструмент за прокатното производство на всички украински металургични комбинати. Изнасял продукция за Русия, Индия, Египет и др.
Попадайки под обстрел от терористите е частично разрушено. Оцелялата част от оборудването е изнесена в Русия. През март 2014 година, ръководството на „ЛНР“ съобщава, че предприятието ще бъде национализирано, но опитите за възстановяването на производството са неуспешни.
Статус: разрушен, част от оборудването е изнесено в Русия.

Лугански завод за патрони и боеприпаси
Лугански завод за патрони и боеприпаси

Лугански завод за боеприпаси, гр. Луганск
Собственост: пакетът акции се държи от кипърските компании Verhalt Holdings Ltd., Perinhar Holdings Ltd., Triestford Enterprises Ltd. и Laraik Holdings Ltd. Предприятието се свързва с бившия депутат и милионер Давид Жвания.
По последни известни данни, за 2012 година предприятието отчита загуба от 15.112 млн. гривни, а активите му са оценени на 179.325 млн. гривни.
Персонал: 880 души
От самото си основаване в 1892 година завода започва да произвежда патрони за различни видове оръжие. През 1991 – 1997 година в него се секат монети от 2, 10, 25 и 50 копейки, а също така пуска на пазара и колекционен екземпляр „Монетите на Украйна“ с номинал 2 гривни. След като през 1997 година производството на монети се пренася в Киев, заводът започва да изпитва финансови затруднения. Обявява фалит и през 2002 година е приватизиран. На 23 август 2014 година говорителят на СНБО Андрей Лисенко съобщава, че оборудването на предприятието е изнесено в РФ с камионите от хуманитарния конвой. Към настоящия момент на главната страница на сайта на завода е публикувана обява за закупуването на стругове за производство на патрони за нарезно оръжие и на линии за производството на гилзи и патрони. Няма указания къде именно е позициониран завода.
Статус: част от оборудоването е изнесена в Русия, неработещ.

"Машзавод - 100", Луганск
„Машзавод – 100“, Луганск

Завод за електронно машиностроене “Машзавод – 100”, гр. Луганск
Собственост: няма данни.
Обемът на годишните продажби е в рамките на $1–5 млн.
Персонал: около 100 души.
Лидер в сферата на производство на оборудване за електронното машиностроене. Разработвал и изготвял оборудване за отглеждане на монокристали на сапфира, кремъка, твърди и свръхтвърди кристали, използващи се в електрониката. През октомври 2014 година терористите изнасят оборудването и системите за производство на кристали в Русия – съобщават за това от ГУ на МВР в Луганска област.
Статус: оборудоването е изнесено в Русия, неработещ.

Завод "Юность", Краснодон
Завод „Юность“, Краснодон

Завод “Юность”, гр. Краснодон, Луганская область
Собственост: акциите на предприятието са под управлението на Фонда за държавно имущество на Украйна
От 2006 година „Юность“ е в процедура по саниране и реконструкция.
Персонал: 330 души.
Предприятието е произвеждало радиотехника и радиоелектроника, изделия за ракетостроителната и космическата промишленост, а също така авторелета, регулатори на напрежението, малогабаритни трансформатори. През последните години работи с прекъсвания, дължащи се на нерегулярни поръчки. Произведената продукция е била предназначена основно за руските предприятия от военно-промишления и космическия комплекси. През септември 2014 година на територията на завода терористите създават укрепена складова база за съхраняване на боеприпаси и ремонт на военна техника. През октомври 2014 година оборудването на „Юность“ е демонтирано и изнесено в РФ, за което съобщава ГУ на МВР на Луганска област.
Статус:разрушен, оборудването изнесено в Русия.

Каква е основната заплаха за изборите в Украйна

Руската федерация ще направи всичко възможно изборите на 26 октомври да бъдат признати за нелегитимни.

rada_kupolИзбирателната кампания за предсрочните избори във Върховната рада на Украйна преминава много по-демократично, отколкото миналите години при режима на Виктор Янукович. Но Руската федерация с помощта на сепаратистите може да провали гласуването в Донбас, за да има повод после да обяви изборите за нелегитимни.

Това заяви председателят на Комитета на избирателите на Украйна (КИУ) Алексей Кошел, предава кореспондентът на сайта „Нови Регион».сепаратистисепаратистисепаратисти

«На предсрочните парламентарни избори на 26 октомври ще работят 200 представители на КИУ, които ще наблюдават процеса на гласуване. Всички нарушения ще се регистрират, а след това ще се предават на органите на реда и в съда.

За пръв път в 20-годишната работа на нашата организация ние координирахме действията си с МВР. Проведохме обучение на представителите на МВР, защото по-рано на изборите те просто не знаеха как да реагират при нарушения. За служителите от МВР разработихме специални методически указания“, разказва той.

По думите на Кошел главният риск при провеждането на изборите е те да бъдат признати за нелегитимни. При това в процеса на самата предизборна кампания е имало много по-малко нарушения от обикновено.

«Ако сравняваме с 2012 година, тази  избирателна кампания мина с много по-малък брой нарушения. А именно – много по-малко станаха нарушенията с използване на административен ресурс, подкуп на избиратели.

Затова нас повече от всичко ни безпокоят заявленията на РФ и на сепаратистките организации, че е възможно привличането на нови военни подразделения и техника, за да се всее паника, да намалее явката на избирателите, а после това да бъде използвано, за да бъдат провалени изборите и те да бъдат признати за нелегитимни.

избориТоест най-голямата заплаха според нашите оценки е именно провалянето на изборите в Луганска и Донецка област. Има опасност от спекулации и използване на ситуацията в интерес на Русия», споделя Алексей Кошел.

Кошел добавя, че въпреки че в Луганска област украинската власт контролира около 30% от региона, все пак ситуацията в деня на изборите може да бъде дестабилизирана от Русия.

«Това се отнася особено за 112 окръг на Луганска област. Очевидно там изборите ще бъдат провалени», отбелязва той.

На свой ред изпълнителният директор на КИУ Виталий Тесленко добавя, че анализът на основните нарушения в цяла Украйна показва, че през последните дни са зачестили случаите на подкуп на избиратели.

«Според нашите прогнози, все пак на тези избори още не се получава масово да бъдат привлечени към наказателна отговорност предлагащите подкуп. Това наказание ще бъде приложено масово на следващите избори. Въпреки че има надежда, че именно наказателната отговорност ще спре тези, които посмеят в деня на изборите да организират срещу заплащане масови „въртележки“, когато тълпи избиратели са превозвани с автобуси от една избирателна секция до друга», заявява Тесленко.

КИУ  също така отбелязва, че като цяло кампанията преминава по-демократично, но през последните дни непосредствено преди изборите са зачестили фактите на използване на черен пиар и недобросъвестна конкуренция сред кандидатите.

«Регистрираме случаи, когато кандидатите водят скрити „черни“ пиар кампании срещу опонентите си. Например, агитатори лепят върху автомобили лепенки с имената на опонентите, като уж агитират да се гласува за тях. Но тези лепенки се махат толкова трудно, че при избирателите се формира емоционален обратен ефект – негативно отношение към този кандидат, чието име е указано на лепенките.

Такива примери има много. Затова кандидатите, които използват „черни“ технологии залагат на емоционалната реакция на избирателите», подчертава Виталий Тесленко.