Панихида в памет на жертвите на Голодомор

Автор: Васил Жукивский, Украински вести

София, 22 ноември 2014.

Днес в столичната църква „Св.Неделя“ отец Кирил отслужи литургия в памет на жертвите на Голодомор в Украйна. Тя беше организирана от Сдружението на украинските организации в България (СУОБ) „Мати-Украйна“.
„Омраза, ненавист, агресия… А Бог е любов! – каза отецът. – Нека Той да всели тази любов във всички в сегашния конфликт в Украйна!“ Свещеникът още сподели, че вярва в украинския народ и се надява, че от тези изпитания Украйна ще излезе по-силна и процъфтяваща.
Пред украинците и българите, дошли да почетат паметта на 7 млн. украински селяни, чрез глад уморени от комунистическия режим през 1932-1933 г., се изказа и посланикът на Украйна Микола Балтажи. А лидерът на „Мати-Украйна“ Олена Коцева сподели, че днес си спомняме не само за Голодомор. „Ние почитаме паметта и на Небесна сотня, намерила смъртта си на Евромайдана, който пламна в Украйна точно преди една година“, – каза пани Олена.
Събралите се почетоха паметта и на над 1 хил. украински воини, загинали във войната, подпалена през юни т.г. в Донбас от Москва и продължаваща досега.
Според данните, които днес се вадят от украинските архиви, през 1930-1932 гг., т.е., преди да настъпи Голодомор, ГПУ фиксира в Украйна почти 5 хил. въстания и бунтове против болшевишката власт. Например, през 1930 г. те са 4 хил. и в тях участват 1,2 млн. украинци, през 1932 г. – 900, което възлиза на 56% от всички антисъветски бунтове на територията на СССР през онази година. Разочаровани от колективизацията, от колхозите излизат над 41 хил. домакинства, почти 500 селски съвети отказват да изпълняват нереални планове на Кремъл за събиране на зърно. Тогава Сталин предполага, че в Украйна се готви въстание и по-бърза чрез НКВД да умори от глад 7 млн. украински селяни. Този геноцид сериозно увреди гена на нашенеца. Едва сегашното поколение започва да се отърсва от страха, наречен Голодомор…
Всяка предпоследна събота на ноември украинците по света почитат милионните жертви на невиждан през ХХ в. изкуствено създаден глад в житницата на Европа – Украйна.

Фоторепортаж на Васил Жукивский

Отец Кирил: "От тези изпитания Украйна ще излезе по-силна!"
Отец Кирил: „От тези изпитания Украйна ще излезе по-силна!“