Отвличането на хора в Крим: сълзи, страх, отчаяние

mechetiВ Крим продължават да изчезват хора. 

В края на септември неизвестни отвличат двама младежи – жители на кримско-татарския микрорайон Саръ Су в град Белогорск. 

Този случай става широко известен, тъй като за разлика от другите той привлича вниманието на кримското „ръководство“. Но въпреки намесата на „властите“, до сега нищо не е известно за съдбата на изчезналите без вест мъже, пише в своя материал за сайта Крим.Реалии Емир Достим.

Сълзи в очите на жените, отчаяние на лицата на мъжете – това е картината, която се вижда на 29 септември до дома на кримскотатарския активист Абдурешит Джепаров в Саръ Су. Предната събота сина му и племенника му са били отвлечени от неизвестни.

Още от сутринта тук са започнали да се събират съседите, жители на близките градове и райони, възмутени от факта, че 18-годишния Ислям Джепаров и 23-годишния Джевдет Ислямов са отвлечени. Сред дошлите са ветеранът на кримскотатарското национално движения Веджие Кашка, кметът на Белогорск Алберт Кангиев и други. Общо около 150 човека.

Според очевидци на 27 септември вечерта недалеч от магазин „Късмет“ (на 40-я километър по шосето Симферопол-Керч) неизвестни са изскочили от микроавтобус Volkswagen Transporter, хванали са младите мъже, напъхали са ги в колата и след това са заминали в неизвестно направление.

abdureshit
Абдурешит Джепаров

По думите на бащата на отвлечения Ислям, веднага след като е станали известно за случилото се, той е позвънил на мобилния телефон на сина си, но апаратът му бил вкъщи. „Тогава се обърнах към един от сътрудниците на ФСБ, той ми препоръча веднага да се обадя в полицията, което и направих.

После позвъних на Ремзи Илясов (бивш «председател» на «държавния съвет»), на приятели – съобщих им за случилото се. Последваха заявления, включи се Следственият комитет“, споделя с Крим.Реалии Абдурешит Джепаров. Според него съобщенията в социалните мрежи и медиите са привлекли вниманието на местната „власт“ към инцидента.

В нощта срещу събота в дома на Джепарови отиват сътрудници на органите на реда. В рамките на възбуденото наказателно дело са иззети системният блок на компютъра, някои лични вещи на изчезналия син и четката за зъби – в случай, ако трябва да бъде проведена  ДНК-експертиза.

Въпреки широкия резонанс съдбата на изчезналите хора до този момент е неизвестна.

«Нашата вина е в това, че сме кримски татари»

Джепаров смята, че последният случай в Саръ Су, масовите обиски в домовете на съотечествениците, в кримските джамии и медресе са брънки от една верига. «Това е нападение срещу кримските татари – заявява активистът. – Нашата вина е в това, че сме кримски татари, мюсюлмани, други мотиви аз не виждам. Искат да ни наплашат, да ни натикат в ъгъла».

Джепаров, едвам сдържайки сълзите си, изразява надеждата си, че ще види по-малкия си син. Миналата година медиите съобщават за гибелта на по-големия му син Абдула, който уж бил воювал на страната на опозиционните сили в Сирия. Но самият активист отрича този факт.

«Аз искам това да не се повтаря с никого. Всички да живеят с увереността, че няма да има ходене по къщите, отвличания, че хората няма да живеят в страх. Всички, които днес дойдоха, нямат гаранция, че с тях няма да се случи същото“, подчертава Абдурешит Джепаров. Събранието до своята къща той нарича среща, защото органите на реда могат да го определят като незаконен митинг, за който в руското законодателство е предвидена административна глоба или петнайсетдневен арест. Но наблизо не се забелязва полиция.

«На нашия приятел, брат-мюсюлманин му се е случила беда, ние дойдохме да го подкрепим психологически в трудна минута. Това може да се случи с всеки, ние не можем да стоим настрана», сякаш потвърждава думите на Джепаров единият от мъжете, който е дошъл в Саръ Су от Судак.

Председателят на белогорския регионален меджлис Мустафа Асаба, който също е дошъл на събранието на гражданите, нарича ставащото „безпредел“. „Дори да има някакви въпроси към младите момчета, за това съществуват официални органи на властта, полиция, могли са да ги извикат с призовка“, споделя с журналистите своето мнение Асаба. Той също е възмутен от масовите обиски в кримскотатарските семейства и в религиозните сгради. Дори в дома на председателя на регионалния меджис наскоро също са били провеждани следствени действия. Служителите на органите на реда са търсели при Асаба оръжие, наркотици, забранена литература. Поводът е бил наказателното дело, което е било заведено срещу него за незаконно пресичане на „границата“ на 3 май в Армянск по време на срещата с народния депутат на Украйна Мустафа Джемилев.

За изчезналите младежи Асаба казва, че те са «обикновени хора, които преди не са били забелязвани да водят активна обществена дейност».

«За мен това, което се случи с момчетата, е шокиращо. Вече втори ден плача. Аз много добре ги познавах“, говори без да скрива сълзите си жена с кърпа на главата, която стои наблизо.

Някои от присъстващите са възмутени, че на събранието не са пристигнали първите лица на републиката:

aksyonov
Сергей Аксьонов

– Защо Аксьонов («министър-председателят» на Крим Сергей Аксьонов) не дойде? Падишах! Защо ни дели от другите хора? Защо не изпрати тук своите помощници? – не скрива своето недоволство Веджие Кашка.

– Аксьонов не е адвокат – опитва се да защити «премиера» бащата на изчезналия Ислям.

След събранието, което продължава около час, Адбурешит Джепаров заедно с няколко приятели заминава за Симферопол, за да се срещне с Аксьонов.

В късния следобед на понеделник, 29 септември, стават известни резултатите от срещата, на която присъстват упълномощеният представител на президента на РФ в Кримския федерален окръг (такъв статус получава Крим след незаконната анексия) Олег Белавенцев и самият Аксьонов. «Те ме увериха, че ще бъде направено всичко възможно, за да има резултат от работата на тези служби, които работят, убеждаваха ме, че хората не спят, обещаха, че ще доведат нещата до край», разказа Джепаров.

Той също така отбеляза,  че на 1 октомври в Саръ Су би трябвало да пристигне Аксьонов, за да се срещне с жителите на района.

Обръщение в Европейския съд

tatar_cryЗа последните няколко месеца това не е първият случай на отвличане на хора в Крим.

През май тази година изчезват безследно четирима кримски активисти: Леонид КоржТимур ШаймардановВасилий Черниш и Сейран Зинединов.

Близките им считат, че всички те са отвлечени от представители на руските специални служби. И до ден днешен е невъзможно да се получи каквато и да е било информация за резултатите от разследването от кримските следствени органи.

Ръководителката на кримския правозащитен център «Действие» Александра Дворецкая в подобни случаи съветва роднините на изчезналите задължително да напишат заявление за отвличането в милицията, за да може то да бъде регистрирано.

«Освен това аз съветвам да се напише иск в Европейския съд съгласно точка 39 от Регламента на съда за предприемане на спешни мерки. В този случай съдът ще поиска от Руската федерация, тъй като именно тя отговаря за територията на Крим, обяснение какво е правила тя, за да намери тези хора. Тъй като в Крим хората изчезват не за пръв път, то тук трябва да се реагира спешно“, казва Дворецкая в коментар за Крим.Реалии.

След отвличането на  18-годишния Ислям Джепаров и 23-годишния Джевдет Ислямов  черната серия за кримскотатарския народ продължава –  на 29 септември в Евпатория изчезва Едем Асанов. Сестрата на момчето го описва като спокоен, неконфликтен човек, който не е бил политически активен и не се е изказвал рязко в социалните мрежи.

Има съмнения, че това изчезване може да има политически мотив. В молбата за продължаване на срока на арест на украинския режисьор Олег Сенцов (който е обвинен, че уж е създал „диверсионно-терористична група на „Десен сектор“, която била извършила серия от атентати на територията на Крим, беше отвлечен от полуострова и в момента се намира в ареста на един от следствените изолатори в Москва) се изброяват „членовете“ на предполагаемата група на „кримските терористи“, като фамилията и инициалите на един от „членовете“ съвпадат с данните на изчезналия 25-годишен татарин.

На 6 октомври става известно, че Едем Асанов е намерен обесен на територията на изоставен санаториум в Евпатория.

Заир Смедляев
Заир Смедляев

Дни преди намирането на тялото на Асанов изчезва друг млад татарин – Ескандер Апселямов, за което съобщава ръководителят на Централната избирателна комисия на Курултая на кримскотатарския народ Заир Смедляев в своята страница във Facebook.

До ден днешен няма никаква информация за изчезналия, както и за Ислям Джепаров и Джевдет Ислямов.

На 14 октомври близо до Симферопол е намерен мъртъв изчезналият предишния ден кримски татарин Белял Билялов, а друг татарин – Артем Дайрабеков –  е в реанимацията в изключително тежко състояние. Младите татари са открити със следи от жестоки изтезания.

Генералната прокуратура на Украйна е започнала наказателно производство по случаите на изчезване и отвличане на кримски татари, но в условията на окупация на полуострова от Руската федерация е невъзможно да се проведе пълноценно разследване.

Мустафа Джемилев
Мустафа Джемилев

По данни на лидера на кримскотатарския народ Мустафа Джемилев, които той представя на заседанието на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в началото на октомври, по времето на окупацията на Крим от РФ безследно са изчезнали 18 кримски татари.

По думите на Мустафа Джемилев, кримскотатарското население е подложено на жесток натиск от страна на окупационните власти в Крим, много татари са арестувани без каквото и да било правно основание.

«По целия Крим премина вълна на обиски в домовете на кримски татари, в джамии, учебни заведения, библиотеки“ , отбелязва той.

Лидерът на кримскотатарския народ подчертава, че общопризнатите свободи в Крим изобщо липсват.

«Ако се съберат повече от 3 човека – това е незаконно събрание, което се наказва с високи глоби“, казва той.

greenmen
Украинско военно поделение в Крим, обсадено от т. нар. „зелени човечета“. Март 2014 г.

Освен това по думите на Джемилев на територията на полуострова е въведена цензура на всички свободни медии.

Незаконната власт депортира кримчаните, забранява им да влизат  на територията на полуострова.

Окупаторите заплашват всички, които не признават анексирането на полуострова от страна на РФ.

Според Джемилев това не е нищо друго, освен заплаха от нова депортация и геноцид на кримскотатарския народ.

 

По материали на Крим.Реалии и Укринформ