СБУ: един от одеските „бесарабци“ призна, че е сътрудничал с руските специални служби

СБУКакто съобщава прес-центърът на Службата за безопасност на Украйна (СБУ), специалните служби успяват да попречат на плановете за разделение на Украйна и да блокират мащабната сепаратистска дейност, насочена към отделянето от страната на Одеска област.

Попречено е на реализацията на проектите на „Одеска народна република“, т. нар.„Народна рада на Бесарабия“, „Порто-Франко“ и др. На 29 април е проведена многоетапна спецоперация, в която участваха 226 сътрудника на СБУ, в това число 120 бойци от подразделението „Алфа“.

Разкрита и локализирана е група лица, която е имала ясна организационна структура и е била координирана от територията на Руската федерация. Крайна цел на престъпната група е било незаконното и антиконституционно провъзгласяване на изкуственото образование – така наречена „Република Бесарабия“.

Задържани са 20 души, проведени са 17 обиска. Арестите и оперативно-следствените действия продължават.

Сътрудниците на СБУ иззели електронната комуникация на групата с координати в Руската федерация и Автономна Република Крим, агитационните материали, компютърната техника, банковите карти за финансиране на незаконните сепаратистки акции, значително количество налични пари.
Един от ръководителите на групата признал, че в началото на април е бил в Москва, където е бил завербуван от представителите на специалните служби на Руската федерация.

Установени са издателствата, където незаконно са били изготвяни сепаратистките агитационни материали. Иззета е компютърна и друга офисна техника.

Между задържаните има 12 активиста от сепаратисткото „Куликово поле“. Един от членовете на групата, причастни към изготвянето и разпространението на агитационните материали с антиукраинско съдържание, е бил издирван от милицията за ограбване.

На всички задържани ще бъдат предявени обвинения за извършване на престъпление от Наказателния кодекс на Украйна.

ДУМСКАЯ

Още по темата:
Одеса и Бесарабия в огън? Не и този път

 

В АТО започна да постъпва на въоръжение украинският аналог на знаменития Javelin

stugna p
Украинският ПТРК „Стугна-П“

Украинският държавен концерн „Укроборонпром“ стартира масовото производство на противотанкови ракетни комплекси „Стугна-П“, съобщава ЛІГАБізнесІнформ.  

Това е потвърдено от генералния директор на концерна Роман Романов във вчерашно предаване на украинската телевизия „5 канал“.

„Вече пристъпихме към масово производство. Тези системи вече са поръчани от Министерството на отбраната и от Националната гвардия и ще бъдат използвани от тях“, съобщи Романов.

По думите му ракетните комплекси вече постъпват на въоръжение в армията и Националната гвардия.

ПТРК „Стугна-П“ е разработен от държавното конструкторско бюро „Луч“ през 2010 година. Базовата версия се състои от позиционирана върху тринога пускова система, контейнер за ракетите, насочващо устройство и пулт за дистанционно управление, който позволява на оператора да извърши изстрелването на разстояние.

Javelin
Американски Javelin

Заслужава да се отбележи, че противотанковия ракетен комплекс „Стугна-П“ е украинският аналог на знаменития американски ПТРК Javelin, предназначен за унищожаване на бронирана техника, защитени обекти (бункери, дълговременни огневи съоръжения) и ниско летящи и ниско скоростни цели (хеликоптери, безпилотни летателни апарати).

Javelin е първият сериен ПТРК от трето поколение. Заради редица негови характеристики е наречен оръжие на бъдещето.

 

 

 

Загинали в Украйна руски военнослужещи са били уволнени със задна дата

Войниците от военно поделение № 12128, селоТоцкое-4, Оренбургска област. Снимка: mamasoldata.mybb.ru
Войниците от военно поделение № 12128, село Тоцкое-4, Оренбургска област. Снимка: mamasoldata.mybb.ru

Част от загиналите в Украйна военнослужещи от 21 отделна моторизирана бригада на военно поделение № 12128 в село Тоцкое, Оренбургска област са уволнени от службата в армията със задна дата. За това съобщава на сайта си активистката за правата на човека Елена Василиева, модератор на блокираната наскоро ФБ група „Груз-200 из Украины в Россию“, като показва факсимиле на извадка от фалшифицирания указ, който беше изпратен в групата от офицерите на поделението.

На 17 септември около 20 руски военнослужещи загинаха край Дебалцево, след като попаднаха под започнат от терористите артилерийски обстрел; още около 40 души бяха ранени. При това указът за уволнение на убитите е от 4 септември.

Както поясни Василиева, указът е бил издаден, за да не се изплащат на семействата на загиналите обезщетения за загуба на издържащ. Според указа на „уволнените“ прапоршчици се изплащат само до четири заплати, а на сержантите и редниците – по две.

Официално Министерството на отбраната на Русия призна смъртта само на двама военнослужещи, като заяви, че те са загинали по време на учения в Ростовска област. Между другото, добави Василиева, на 22 септември в Окръжната военна болница № 354 в Оренбург бяха доставени още седем убити.

Източник: www.grani.ru

„Разкажи за Украйна със смартфон“

Проектът „Ден на феновете на Украйна“ организира преди време акцията „Разкажи за Украйна със смартфон“.

Цяло лято е продължил конкурсът за видеоклипове, снимани със смартфон. В тях всеки е имал възможност да покаже любимото си място в Украйна, родния град или село – да покаже „своята Украйна“.

Като краен резултат от конкурса е създаден видеоклип с предоставени от участниците кадри и с английски субтитри.

 

Споделено от Посольство України в Болгарії / Посолство на Украйна в България 

 

Военна хроника – 16.03.2015 г.

тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.30 часа, 16.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“:

Руско-терористичните войски в Донбас продължават грубо да нарушават примирието. Обстрелите са основно от стрелково оръжие, епизодично се използват минохвъргачки и друго тежко пехотно въоръжение, регистрирани са няколко случая с използване на бронетехника и артилерия.

15-03_eng

Терористите продължават да усъвършенстват предните си позиции от инженерна гледна точка, а също така оборудват изходните си позиции и районите си на концентрация.

Подобни действия се отбелязват и на приморското (Мариуполско) направление, в района югоизточно на Горловка, на западното направление южно на Донецк, а също и в района Счастие – Станица Луганская. При това се наблюдава широко използване както на специална армейска инженерна техника, прехвърлена от територията на РФ, така и на техника, иззета в района от различни фирми (както държавни, така и частни).

Главната особеност за цялата зона на АТО през последните 3 дни е рязкото засилване на разузнавателните мероприятия от страна на руско-терористичните войски.

Противникът използва пълния спектър на разузнавателни сили и средства: от БПЛА (безпилотни летателни апарати) и средства за радио-техническо разузнаване (РТР), до диверсионно-разузнавателни групи. Регистрирана е работата на 2 възела (центъра) за РТР в района от Телманово до Горловка, а също и разполагането на няколко командни пункта и контролни центрове за управление в района северно от Луганск и в района Стаханов – Первомайск.

Реорганизирана е Алчевско – Первомайската групировка на руско-терористичните войски: ако в началото на март значителна част от групировката включваше руски наемници и военнослужещи, днес основната част са екстремисти от „ДНР“ от местното население. За оперативното управление на дадената групировка в района на Алчевск пристигна мобилен команден пункт (7 специални автомобила – командно-щабни превозни средства и мобилни комуникационни единици).

Регистрирано е прегрупиране на отделните формирования на руско-терористичните войски в няколко района. Северно от Дебалцево се извършва ротация на формированията от състава на „армията на ДНР“: основната им част се изтегля в района Горловка – Енакиево, вместо тях от юг се прехвърлят няколко сборни тактически групи (отбелязва се прехвърлянето на минимум 2 ротни тактически групи – общо до 7 танка, около 24 ББМ, противотанкови средства).

Разгърнатата в района на Докучаевск – Старобашево батальонна тактическа група /БТГ/ на руско-терористичните войски получи подкрепление под формата на 8 единици бронирана техника (включително 2 танка). Част от въоръжението, поддържащо дадената артилерийска БТГ, е изтеглено в дълбочина от позициите на екстремистите, но около 40 % от огневите средства (8 РСЗО БМ-21, 6 гаубици Д-30 и 5 САУ 2С1 „Гвоздика“) са оставени на предните позиции. В дадения район също се отбелязва интензивна работа на станция за радио-техническо разузнаване.

Напрегната остава ситуацията на приморското (Мариуполско) направление. Концентрираната на север и североизток от Новоазовск тактическа група на руско-терористичните войски продължава да получава подкрепления с жива сила и въоръжение (през Максимово на разположение на дадената тактическа група са прехвърлени 6 единици буксирна артилерия, както и един ЗРК /зенитно-ракетен комплекс/ тип „Стрела – 10М“).

На даденото направление противникът продължава опитите да изтласка украинската армия към Мариупол, като обстрелва позициите на силите на АТО. Наблюдава се тактика с използване на „блуждаещи“ танкове и минохвъргачни разчети (в повечето случаи минохвъргачките са монтирани на преводни средства с висока проходимост, регистрирани са най-малко 6 такива разчети и 3-4 „блуждаещи“ танка от състава на предната Новоазовска БТГ на руско-терористичните войски). В района на Безименное е регистрирана бронирана група от същата БТГ (4 танка и 3 ББМ).

В Куйбишевски и Петровски райони на Донецк продължава преразпределението на оставащата в тези райони бойна техника на екстремистите. От района на Опитное са прехвърлени 5 танка в Петровски район на Донецк.

Уж „изтеглената“ от района на Первомайск артилерийска група на терористите (около 22 оръдия самоходна и стволна артилерия в състава на няколко огневи подразделения) всъщност е прехвърлена в друг район на „фронта“ и е разгърната в района на Чернухино. Подразделение на реактивна артилерия на екстремистите, което по-рано беше в района на Алчевск, е изтеглено в района западно на Луганск.

Екстремистите активно продължават да попълват запасите си от материално-технически ресурси, главно гориво и боеприпаси. През последните 2 денонощия е регистрирано пристигането от територията на РФ на 6 целеви конвоя с доставки, включително 2 влакови ешелона (всеки по 8 вагона),  които са пристигнали в Дебалцево и Иловайск.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания