Известно руско списание: „В Украйна са загинали две хиляди руски военнослужещи“

Публикувайки информация за заплатите и компенсациите на военнослужещите, руското издание „Делови живот“ оповести загубите в жива сила на армията на РФ в Донбас. Впоследствие тази част от публикацията беше изтрита, но въпреки това, в кеша на Google статията е все още достъпна във вида, в който беше публикувана първоначално на сайта.

Според материала „Повишение на заплатите за 2015 година на военнослужещите“ във военния конфликт в Донбас, в армията на Руската федерация има 2000 убити и 3200 тежко ранени военнослужещи.

Скрийншот от списание "Делови живот"
Скрийншот от списание „Делови живот“

В един от фрагментите от текста се съобщава за компенсациите на военните, взели участие във военните действия в Украйна. Паричната компенсация за семействата на загиналите военнослужещи е в размер на 3 млн. рубли, а за получилите инвалидност компенсацията е в размер на 1,5 млн. рубли. Освен това е предвидено възнаграждение за служещите по контракт в размер на 1800 рубли дневно – за всеки ден пребиваване в зоната на конфликта.

„Към 1 февруари 2015 са изплатени компенсации на повече от 2000 семейства на загинали военни и на 3200 тежко ранени военнослужещи, на които е присъдена и степен на инвалидност“ е записано в изтрития фрагмент.

Източник: Инфорезист

В Националната академия на СБУ беше открит паметник на загиналите на Майдана

В Киев на територията на Националната академия на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) беше открит паметник на героите от Небесната сотня.

SBU_2

„Достойнството на всеки украинец, на цялата държава започна да се проявява там, на Майдана, и това продължава и днес и в Луганск, и в Донецк“, каза председателят на СБУ Валентин Наливайченко при откриването на паметника днес.

SBU_4

Той подчерта: „Чествайки паметта на героите от Небесната сотня, ние твърдо заявяваме: героите всъщност не умират, героите правят всеки от нас още по-силен. И наше задължение и наше призвание е да сме достойни за тази памет и да сме силни в борбата, убедени, че това е нашата земя, нашата държава и ние сме нейни защитници“.

SBU_3

SBU1
Валентин Наливайченко

Пред журналистите, присъствали на събитието, В. Наливайченко отбеляза, че СБУ е събирала всички документи, свързани с разследването на престъпленията, извършени на Майдана.

„Ние изцяло разсекретихме всички материали, включително тези с подписа на бившия ръководител наСБУ, който е извършвал незаконно антитерористична операция, арест на хора“, подчерта Наливайченко.

Той добави, че съществува и друг аспект на работата на СБУ в тази насока – разследване дейността на руски генерали от ФСБ през декември 2013 – януари 2014 година.

„Имаме основателни подозрения, че те са имали непосредствено отношение към престъпленията, които предишната украинска власт извърши на Майдана в Киев и в другите области“, обяви председателят на СБУ.

В. Наливайченко съобщи, че всички събрани от СБУ материали са предадени на Главната прокуратура.

В дните около 20 февруари 2014 година по време на протестите на площад „Независимост“ (Майдан Незалежности) в центъра на Киев бяха убити с огнестрелно оръжие 104 протестиращи, които украинският народ нарече „герои от Небесната сотня (отряд)“ или просто „Небесна сотня“.

С президентски указ 20 февруари е определен за ежегоден Ден за отбелязване паметта на Небесната сотня.

interfax.com.ua

Снимки: novostimira.com.ua

Какво знаем за недовършения доклад на Борис Немцов

Борис Немцов
Борис Немцов

В интервю пред BBC ръководителят на московското отделение на РПС-ПАРНАС и съратник на Борис Немцов Иля Яшин заяви, че към средата на април ще бъде публикуван доклада на Борис Немцов за ролята на Русия в конфликта в Украйна, върху който опозиционерът е работил преди убийството си.

Яшин каза също така, че вече е успял, с помощта на група експерти, да обработи по-голямата част от събраните от Немцов материали.

Според много експерти, докладът за присъствието в Украйна на руски войски, десантници, специални части и ГРУ, подготвян от Борис Немцов, представлява класическа работа по събиране на преки и косвени доказателства за извършено престъпление.

Обикновено Борис Немцов е работел с цели екипи професионалисти, тъй като работата му е включвала събирането, обработката и систематизирането на материали и представянето им в удобен за възприемане вид.

При правилно подреждане и систематизиране, тези материали биха могли да бъдат използвани за предявяване на искове от страна на Украйна към Русия и за представяне на факти, доказващи присъствието на руски военни части в Украйна във военния трибунал в Хага, за обръщане към Европейският съд по правата на човека, за публикуване в ООН, и за предявяване на искове вътре в Русия.

Според известния руски финансист Слава Рабинович, правителството на Украйна трябва всячески да съдейства за възстановяване на цялата изчезнала информация. Възстановяването на тази информация и нейното пълно публикуване изцяло съответства на националните интереси на Украйна. Според него, Украйна има и определен материален интерес от нея: стотици милиарди долари могат да бъда спечелени от евентуалните искове. Колкото по-убедителни са преките и косвените доказателства, толкова по-висока е вероятността от спечелване на делата в международните съдилища и трибунали.

Фактически в апартамента на Немцов биха могли да се пазят материали, чиято ценност да достигне трилион долара, ако се брои стойността на спечелените искове. Тези материали биха могли да имат допълнителна ценност и поради факта, че чрез тях могат да бъдат предявени реални обвинения за международни и военни престъпления на цялата управляваща върхушка на РФ.

„Борис Немцов е събирал информацията, систематизирал я е и я е представял в удобна за възприемане от всеки международен съд форма.“

Няколко факта за доклада на Борис Немцов „Путин. Война“:

–          В деня на смъртта си Борис Немцов предава написана на ръка бележка на своята помощничка Олга Шорина. Тя съдържа следния текст: „Няколко десантчици от Иваново се свързаха с мен. 17 десантчици са убити. Не са получили парите си, но сега се боят да говорят.“ Шорина подчертава, че Немцов е имал опасения, че офисът му се подслушва, затова е решил да й напише на лист хартия детайлите, касаещи разследването на събитията в Украйна.

Иля Яшин демонстрира бележката на Борис Немцов
Иля Яшин демонстрира бележката на Борис Немцов

Шорина отбелязва, че в бележката става дума за бойците от 98-ма гвардейска въздушнодесантна дивизия, която е дислоцирана в Ивановска област. „Немцов е поддържал връзка с тези десантчици, как – не знам“, казва Шорина. Самата тя не е контактувала с тях.

–          По думите на Шорина, Немцов е имал намерение да публикува доклада „Путин. Война“, посветен на събитията в Донбас с тираж 1 млн. копия.

–          Въпреки че по-голямата част от материалите за своя доклад Немцов е вземал от открити източници, в хода на разследването той е общувал с руски войници, които, по думите на политика, са воювали в Украйна. Немцов се е опитвал да ги накара да направят публични изявления.

–          По думите на Иля Яшин, Немцов е планирал да замине за Иваново, за да се срещне с родителите на загиналите войници.

–          По време на последната им среща Немцов е споменал, че е събрал факти, които биха могли да докажат присъствието на руски войски в Украйна. В частност, той е споменал, че е общувал с родителите на убитите руски войници от Иваново, Ярославъл и още един друг град.

–          Опозиционният депутат Дмитрий Гудков разказва как възниква идеята за доклада. „През септември получих отговор от Шойгу на мое запитване (министърът на отбраната заявил на Гудков, че не желае да коментира конкретни лица, заподозрени в участие във войната в Донбас, позовавайки се на закона за личните данни)“. Немцов се обажда на Гудков и му казва, че такова обяснение има само в един случай и че според него с това властите фактически признават присъствието на руски войски в Украйна.

–           Немцов е имал намерение да направи анализ на репортажите на руската телевизия и на изказванията на официалните лица и да посочи несъответствията. Имал е намерение да използва само руските медии.

Най-вероятно никога няма да разберем дали точно този доклад е станал причина за убийството на Борис Немцов, но самият факт, че никога няма да го видим във вида, в който Борис Немцов е планирал да го публикува – систематизиран, последователен, с факти и доказателства – говори за това, че някой ще спечели от това.

Порошенко: Не ни трябва миротворчески контингент, искаме изтегляне на руските войски от Украйна

Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви, че Украйна не се нуждае от миротворчески сили на ООН, а от изтегляне на руските войски от страната.

Poroshenko6

 

Украинският държавен глава заяви това днес по време на Мюнхенската конференция по сигурността, предава УНИАН.

„Можете ли да си представите, че за организиране присъствието на миротворчески сили трябва да бъде взето решение с участието на Съвета за сигурност на ООН, което ще отнеме най-малко шест месеца? Можете ли да си представите, че през тези шест месеца агресорът ще продължава да убива украински граждани?

Затова едно такова решение не е от първа необходимост за нас. Сега ние имаме нужда не от някаква миротворческа операция, а от прекратяване на огъня и изтегляне на чуждестранните войски” – каза Порошенко.

Украинският президент заяви, че без чуждестранните войски и след като Украйна възстанови контрола над своите международно признати граници, мирът и стабилността ще се върнат в страната в рамките на няколко седмици.

„Мога да ви обещая това. И в тази ситуация ние не се нуждаем от миротворци или някакви други неща, а само от това границата да бъде затворена, а войските изтеглени” – подчерта Порошенко.

Президентът на Украйна демонстрира пред участниците в конференцията  военни книжки и паспорти на руски войници, които „са се загубили” на територията на Украйна.

Poroshenko2

Poroshenko3

 

Днес Петро Порошенко имаше среща с германския канцлер Ангела Меркел и вице президента на САЩ Джоузеф Байдън, на която е било обсъдено развитието на преговорния процес за мирното уреждане на ситуацията в Донбас.

Както съобщава пресслужбата на украинския президент, разговорът се е състоял в контекста на последните съвместни предложения на Порошенко, Меркел и Оланд от срещата им в Киев на 5 февруари относно прилагането на Минските споразумения.

Poroshenko4

 

Меркел, Байдън и Порошенко са координирали по-нататъшните си съвместни действия, като са отбелязали необходимостта от незабавно прекратяване на огъня, изпълнението на всички постигнати в Минск споразумения и необходимостта да се спазва една обща трансатлантическа позиция относно положението в Украйна.

УНИАН

 

Кримското столетие

Виталий Портников Крым. Реалии

Само преди една година Крим бе един тих провинциален украински регион, който живееше в очакване на туристическия сезон. Регион, в който с години не се случваше нищо забележително, освен убийствата на кметовете на курортните градове и „Казантип“ /най-големият украински рок фестивал – б. ред./. Регион, в който политическият живот се изчерпваше с противоборството на „местните“, чиито смешни имена произлизаха от имената на местните банди, с „макеевските“ /от Макеевка – град в Донецка област – б. ред./, стъпили на полуострова с благоволението на „енакиевския“ /Янукович – роден в гр. Енакиево, Донецка област – б. ред./.

Vitaliy Portnikov
Виталий Портников

Дори двете украински революции фактически не засегнаха Крим – полуостровът категорично не искаше не просто да разбере какво става в неспокойния Киев, а дори и да се поинтересува каква е същността на конфликта.

Сега, благодарение на Путин и неговите невероятно любезни „зелени човечета“, Крим се превърна от един заспал полуостров в главния символ на безумието.

Ако зададете въпроса може ли Путин да изпрати войските си към Киев, Нарва, Вилнюс, или защо не направо към Варшава или Берлин – а в отговор ви погледнат замислено и се почудят дали нещо не сте прегрели, само попитайте събеседника си дали преди година е предполагал, че Крим ще бъде окупиран и включен в състава на Руската федерация – и всичко си идва на мястото. Няма нужда от никакви други доказателства. Оказва се, че в един свят, в който съществуват Путин и Крим, всичко е възможно – чак до радиоактивна пепел.

Преди година всички свято вярваха, че най-голямата геополитическа грешка, допусната от Кремъл – и то по времето, когато не Владимир Путин, а Дмитрий Медведев заемаше президентското кресло – е признаването на „независимостта“ на контролираните от Москва грузински автономии Южна Осетия и Абхазия.

Изглеждаше, че Москва си е направила изводите от тази фактически провалила се авантюра – към признаването й така и не се присъедини никой, освен Венецуела и Никарагуа, и се наложи буквално да бъдат купувани дипломатически ноти от някакви далечни острови, за да бъде впечатлена поне собствената телевизионна аудитория.

Но направените изводи бяха абсолютно противоположни: не бяхме достатъчно решителни. И в новата ситуация, когато Майданът буквално изтръгна Украйна от вкопчилите се в нея ръце на Владимир Путин, вече не можеше да става въпрос за никакви граници на позволеното, никакво международно право, никакво пресмятане на рисковете.

Крим се превърна в онази пушка, която висеше на стената на съвременния световен ред – и в един момент трябваше да гръмне по него. По ирония на съдбата този световен ред бе изграждан според резултатите от Втората световна война точно в Крим по време на срещата на „Голямата тройка“ в Ялта – и точно в Крим, но вече без всякакви срещи, бе разрушен. Въпросът е само – напълно ли?

От отговора на този въпрос зависи и съдбата на самия Крим, и съдбата на нашата цивилизация. Ако Крим остане част от Руската федерация, ще има още много войни и конфликти. Мнозина още ще бъдат вдъхновени от примера на Русия – мога да взема със сила каквото си поискам, защото мисля, че е мое и това няма да има за мен никакви последици. Съдбата на Украйна също ще се окаже поучителна – мога да се откажа от ядреното си оръжие и никакви гаранции няма да спрат някого да къса парчета от територията ми.

Ще има още много войни, локални конфликти и сблъсъци; броят на ядрените държави ще започне да се увеличава в геометрична прогресия и никакъв клуб на избраните вече няма да може да ги спре. Новото столетие може да стане епоха на постоянна конфронтация, в която ще загинат милиони и много територии ще се превърнат в пепелища – в това число и превърнатия в руска военна база Крим. И няма да се учудя, ако след години оцелелите нарекат този печален век „кримското столетие“.

Но има и друг вариант – международната общност с общи усилия показва на агресора къде му е мястото, световният ред е възстановен, руският режим рухва под тежестта на вътрешните противоречия и външните санкции и Крим се връща в състава на една нова Украйна, за да продължи да си бъде тихият регион, който живее в очакване на туристическия сезон.

Тогава, надявам се, за него ще си спомнят само при откриването на поредния аквапарк, музей, модерен хотел или железопътен терминал до летището. И тогава в Крим ще идват не „зелени човечета“, а курортисти и гости на многобройните културни фестивали. Тогава, разбира се, няма да има никакво „кримско столетие“ – но може би така е по-добре?