Майдан

Отчет за убийствата на Майдана: „Алфа“, „Беркут“, ФСБ

Ръководителите на украинските силови ведомства се отчетоха във връзка с разследването на масовите убийства на Площад „Независимост“ (Майдан Незалежности) в Киев през периода 18-20 февруари.
yanukovich_otdal_prikaz_rasstrelivat_maydan_-_genprokuratura_ukrainy

В частност разследването показва, че действията на „титушките“* срещу мирните протестиращи в Киев са координирани от ръководителя на медия-холдинг „Контакт“ Виктор Зубрицкий, който има връзки с бившия министър на вътрешни работи Виталий Захарченко. Това заяви министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков.

„Де факто Зубрицкий осъществява връзката и цялата координация на действията на „титушките“, съответните банди, които са асистирали на органите на вътрешните работи в репресивните им действия срещу протестиращите по онова време“, съобщи министърът.

Също така, по негови данни 17 души са убити на улица „Институтска“ по време на конфронтацията с органите на реда.

Той добави, че на „Институтска“ от страна на Дворец „Октомврийски“ е работило специално подразделение на „Беркут“ с жълти ленти на ръкавите. Всички участници в операцията са установени.

„Първата част на разследването включва разследване на убийствата, извършени от снайперисти, втората е за убийствата в резултат на директна стрелба… най-вероятно, извършени от органите на реда, третата част е свързана със загиналите от ръцете на „титушките“, и четвъртата е за обстоятелствата, при които загиват представители на органите на реда“, каза министърът.

Ръководителят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Валентин Наливайченко заяви, че в планирането на операцията на Майдана са участвали 26 служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ).

По думите му тези лица пристигат в Украйна в средата на януари. Има информация, че групите са били разположени край Киев, на територията на бившия учебен център на СБУ. Освен това, отбеляза Наливайченко, дотам са били прекарани линии на правителствена връзка и тогавашният председател на СБУ Александър Якименко лично е идвал при тях да докладва.

Ръководителят на СБУ също така съобщи, че на 18 февруари 108 въоръжени бойци от специалното подразделение “Алфа” са планирали да щурмуват Дома на профсъюзите на Площада на независимостта в Киев, където се е намирал щабът на протестиращите.

Бойците от специалното подразделение, въоръжени с автомати „Калашников“ и снайперски винтовки немско производство, са били спуснати по въздуха върху покрива на Дома на профсъюзите, но са били спрени от пожара в сградата и са били принудени да напуснат по същия начин, по който са дошли.

По думите на Наливайченко на следващия ден в сградите на улица „Костелна“ и „Крешчатик“ 7/11 са работили снайперисти – 7 офицери от “Алфа”. Те са продължавали да действат и на 20 февруари, като са разположили допълнителни снайперски позиции в сградата на президентската администрация.

Както отбеляза Наливайченко, в момента се провеждат разпити на ръководството на „Алфа“ и на отделни бойци от подразделението, които сътрудничат на следствието. Друга част от бойците на „Алфа“ заедно със служители от „Беркут“ са избягали в Крим и сега е важно те да бъдат върнати и разпитани.

*“Титýшки“ (укр. тітушки) — събирателно название, възникнало в Украйна през май 2013 г. по името на Вадим Титушко, осъден за антиобществени прояви. Първоначално се е използвало за младежи, наемани от властта за организирането на силови провокации, сбивания и други акции с използване на физическа сила.

Източник: www.unian.net