Върховната рада разреши на украинските разузнавачи да действат в тила на врага

1426793036_1
На 19 март 258 депутати при минимално необходими 228 гласуваха в подкрепа на законoпроект № 2383, който разширява възможностите на разузнаването в условията на руската военна агресия.

„Ние фактически даваме право на нашите разузнавателни органи да провеждат специални операции на окупираните територии“, отбелязва авторът на законопроекта, ръководителят на парламентарната комисия по въпросите на националната сигурност и отбрана Сергей Пашинский (парламентарна група „Народен фронт“).

Внесени са промени и допълнения към законите за оперативно-издирвателната дейност, за разузнавателните органи на Украйна, за мобилизационната подготовка и мобилизацията и за военно задължените лица и военната служба.

Този проект позволява на разузнаването да използва специални технически средства за получаване на информация. Освен това, разрешава на армията да закупува специални разузнавателни технически средства, както и да прониква в занимаващи се с подривна дейност срещу Украйна международни терористични и престъпни групи и организации, с цел да се предотврати или прекрати незаконната им дейност и да бъдат установени лицата, които работят за тях.

По-рано организацията „Информационна съпротива“ съобщи, че руското военно разузнаване не крие присъствието си в Украйна и е базирано в един от украинските затвори.

sprotyv.info

 

Военна хроника – 04.03.2015

тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.00 часа, 04.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива„:

Руско-терористичните войски в Донбас продължават да използват примирието за прегрупиране на съсредоточените сили и средства в района. Наблюдава се прехвърляне на тактически резерви на Донецкото направление (бронетехника, артилерия и формирования от руски наемници) и в Горловски район (батальонна тактическа група, прехвърляна на части).

По-специално, за периода 1–3 март е регистрирано прехвърляне на 16 танка, 23 ББМ и 12 оръдия буксирна артилерия (главно гаубици Д-30) в Донецк и Горловка от няколко направления: през Дебалцево и Енакиево, а също и по южния маршрут – през Снежное, Иловайск и Старобешево.

03-03_eng

На Дзержинското и Артьомовското направления се наблюдава концентрация на подразделения на руско-терористичните войски (общо са регистрирани 4 нови, предислоцирани от юг ротни тактически групи със съответната артилерийска поддръжка).

В момента на Дзержинското направление към съсредоточените там по-рано средства са прехвърлени 12 танка и 23 ББМ, както и артилерийска група от 4 батареи (стволна артилерия и 8 РСЗО). Прехвърлянето се извършва от южните райони, откъдето терористите уж „изтеглят“ въоръжението. На Артьомовското направление се наблюдава пристигането на малки партиди бронетехника (до 3-4 единици, като продължават да пристигат).

Освен това, в същите тези райони противникът продължава активно да съсредоточава материално-технически ресурси (главно гориво и боеприпаси, по 4-5 боекомплекта различни калибри за вече прехвърленото тук въоръжение). „Пунктовете за доставка“ и „складовете“ се организират максимално близо до предната линия.

Процесът на оборудване на складовете и пунктовете за съхранение на материално-технически ресурси се контролира строго от „представители на командването“ , сред които са индентифицирани офицери на въоръжените сили на РФ. Наблюдава се наличието на подразделения от добре въоръжена охрана на дадените складове.

Както в „ДНР“, така и в „ЛНР“ под контрола на руски специалисти е организирано обучение на формированията на екстремистите на редица импровизирани полигони. Тренира се преди всичко взаимодействието между различните родове войски – „пехотата“, танковите и артилерийски подразделения.

Съсредеточената на Новоазовския участък тактическа група на руско-терористичните войски предприема опити да изтласка украинските подразделения от Широкино. В този район терористите също демонстрират активно „изтегляне на войските“ (фактически изтегленото през деня въоръжение се връща през нощта на позициите си – по думите на самите екстремисти „въртележката се върти“).

Противникът продължава активно да извършва разузнаване на позициите на украинските войски едновременно на няколко направления. Отбелязват се опити на руско-терористичните войски за драстично увеличаване и укрепване на диверсионно-разузнавателни групи (ДРГ) чак до тактическия тил на украинската армия. Липсата на пълен контрол от страна на украинските войски по линията на контакт на конфронтиращите страни (в най-добрия случай това е огневи контрол на района между съседни позиции, т.е. възможност за тяхното обстрелване) позволява на противника да извършва подобни действия.

В подразделенията на т.н. „опълчение“ в Донбас нараства недоволството, предизвикано от прекратяването на изплащането на месечното възнаграждение. В Макиивка се наблюдава масово дезертиране на екстремистите от бандитските формирования поради невъзможност да издържат семействата си след преустановяването на ежемесечните плащания.

Южно от Донецк, в района Степное – Гранитное екстремистите продължават обстрелите, регистрирано е поражение на 1 единица украинска бронетехника.

Службите за сигурност на Русия използват „примирието“ в Донбас за реорганизация на „спецслужбите“ на „ДНР“ и „ЛНР“.
Съгласно доклада на координационната група на ФСБ на РФ в Донбас, към настоящия момент формирането на „министерството на държавната сигурност“ на „ДНР“ и „ЛНР“ е завършено на 25%. Отбелязва се неефективността на организационната работа на местните „експерти“. По-нататъшното формиране на дадената структура ще се осъществява под пълния контрол на представителите на руските специални служби.

За ръководител на по-нататъшното формиране на „службите за сигурност“ на терористичните организации в Донбас от страна на ФСБ на РФ е назначен бившият началник на Севастополското управление на Службата за сигурност на Украйна (УСБУ) Пьотр Анатолиевич Зима.

Бившият началник на УСБУ в Севастопол П.А. Зима на 2 март 2014 г. бе назначен от колаборационисткия режим на Автономна република Крим за „председател на СБУ в Крим“. На 3 март и.д. президент на Украйна А. Турчинов с указ №230/2014 освободи П. Зима от заеманата длъжност.

СБУ разполага с доказателства, че незаконно назначеният през март 2014 г. „началник на Главното управление на СБУ в Крим“ Пьотр Зима има отношение към масовите убийства на мирни граждани в Киев през февруари 2014 г. Също така, предателят П. Зима активно е сътрудничил с ФСБ на Руската федерация при анексирането на Крим.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 

„Газпром” се съгласи да продава на Украйна газ по $248 за хил. м³

gaz1„Нафтогаз Украини” и руският „Газпром” подписаха споразумение за закупуване на природен газ от Русия през второто тримесечие на 2015 г.

Това беше съобщено на сайта на Министерството на енергетиката на Украйна на 1 април, предава UA-TODAY.

В съобщението се отбелязва, че цената на хиляда м³ газ ще бъде $248, а останалите условия на споразумението остават същите като в така наречения „зимен пакет”.

„Това е победа на икономически обоснования подход в отношенията между „Нафтогаз” и

vladimir-demchishin
Владимир Демчишин

„Газпром” над политическия… От 2 април „Газпром” ще доставя газ за Украйна в съответствие с подписания договор”, заявява министърът на енергетиката и въгледобивната промишленост на Украйна Владимир Демчишин.

Според него това е реалната пазарна цена, която е по-ниска от цената на реверса от европейските страни.

„Това временно споразумение обхваща само второто тримесечие. Но то не само ще ни даде възможност да започнем да пълним хранилищата за есенно-зимния период, но и форматира бъдещите ни отношения”, споделя Демчишин.

Той подчертава, че украинската страна планира да преговаря от позициите на същата формула за определяне на цената и по време на тристранните газови преговори относно подписването на дългосрочен договор за периода до края на отоплителния сезон 2015–2016 г., които ще се проведат в Берлин този месец.

Валидността на „зимния пакет”, където цената на газа беше $385 за хил. м³, изтече на 31 март.

На 25 март министърът на енергетиката на Украйна Владимир Демчишин заяви, че от 1 април Киев спира да купува газ от Русия. Като впоследствие уточни, че „Нафтогаз” е готов да възобнови газовите доставки от „Газпром”, ако той потвърди бъдеща цена около $250 за хил. м³.

На 31 март стана известно, че Русия е съгласна от 1 април да продава газ на Украйна на по-ниска цена в рамките на второто тримесечие.

gaz

 

Анри-Бернар Леви: на европейските предатели на Украйна и на путинските шпиони ще им излязат криви сметките

Украйна днес е мястото, където Европа може да се възроди или да допусне да бъде разрушена

Bernard-Henri LévyАнри-Бернар Леви – писател, философ, журналист, един от главните защитници на Украйна във Франция и личен приятел на френския президент Франсоа Оланд – обяснява защо Европа предаде Украйна и прави дисекция на митовете за Владимир Путин.

През февруари, няколко дни преди разстрела на протестиращите в Киев, той държа на сцената на Майдана реч, която на следващия ден публикуваха водещите френски медии.

След това, в началото на март, той отново застана на най-политическата сцена в украинската столица и произнесе думи, които френската преса тиражира.

Хора от Майдана! — каза Леви.— Вие накарахте Янукович да избяга. Вие нанесохте историческо поражение на тиранията. Вие сте европейци не само исторически, но и заради пролятата кръв.”

 Bernard-Henri Lévy

 

В мнението на този човек, който нарича украинците по-големи европейци от самите европейци, се вслушват най-влиятелните хора на Франция.

Нещо повече: той има достъп до първия човек в страната – президента Франсоа Оланд.

Преди поредното си пътуване до Украйна Леви предвидливо се е срещнал с Оланд. Срещата се е състояла точно в деня, в който на руските моряци е забранено да се качат на борда на френския хеликоптероносач „Мистрал“.

Президентът е уверил Леви, че хеликоптероносачът, произведен по поръчка на Русия, няма да й бъде предаден заради агресивната руска политика. Франция „няма да промени позицията си“, цитира Леви думите на Оланд.

Впрочем, резките политически завои не са нещо ново за Леви: като журналист той е отразявал конфликтите в много горещи точки на света – от Бангладеш до Югославия и Грузия.

За 40 години в професията Леви е написал около двадесет книги. Най-известната от тях – „Врагове на обществото“ – включва кореспонденцията му с известния френски писател Мишел Уелбек и е издадена в Русия.

Bernard-Henri Lévy

 

При едно от поредните си посещения в Киев през тази година писателят даде интервю за интернет изданието NovaUkraina.

— Бяхте в Украйна по времето на Майдана. Защо ви беше нужно това?

—  Причината е самата Украйна. Тук минава фронтът на новата метафизична война между Европа и тези, които искат да я разрушат. Днес Киев е центърът на Европа. Нейната столица. Не само защото платихте за това с кръвта си.

Не само защото тук младежи загиваха с европейския флаг в ръце. А защото Украйна днес е мястото, където Европа може да се възроди или да допусне да бъде разрушена.

— Наскоро казахте, че Европа предаде Украйна. Защо?

— Още от първия ден, в който въоръжени мъже започнаха да навлизат в Крим, Европа трябваше да се намеси и да спре анексията. Но това не се случи.

Една страна брутално нарушава всички правила, а Европа не прави нищо. Това аз наричам предателство.

Това, което става в Донбас и което се случи в Крим, няма прецедент. А това, че Европа го позволява, ще има трайни последствия. Като предаваме целостта на Украйна, ние предаваме собствените си ценности и принципи.

— Промени ли се отношението към Украйна в Европа?

— Промени се, но не достатъчно. Срещу Путин бяха въведени някои санкции, които несъмнено вредят на режима му, но това не е достатъчно.

Европа не е единна по този въпрос. Великобритания не иска да губи инвеститори. Германия се страхува от проблеми с доставките на газ. Франция и тя има някакви причини. Европа не излиза като единен фронт.

Bernard-Henri Lévy

 

— Каква е позицията на френските политици по отношение на ситуацията в Украйна?

— Аз разговарям с президента Франсоа Оланд. Впечатлението ми е следното: за него Украйна е много важна тема.

Оланд познава Петро Порошенко много преди той да стане президент.

Именно Оланд инициира „нормандския“ формат на преговорите [проведените през юни преговори за уреждане на конфликта в Украйна, в които освен Украйна и Русия участваха Франция и Германия], където той разговаря доста твърдо с Путин.

Говорих с президента и в деня, в който на руските моряци им беше забранено да се качат на борда на хеликоптероносача „Мистрал“.

Той каза, че Франция ще отстоява позицията си — Русия няма да получи тези кораби.

Може да ги купи Европейският съюз, като по този начин ще бъде поставен първия камък в европейската система за сигурност.

Има вариант да ги продадем на Канада.

Нещо повече, можем да ги предадем на Украйна — това би бил един красив символичен жест.

ЕС може да отпусне на Украйна дългосрочен заем или пък украинските олигарси могат да ги платят.

Bernard-Henri Lévy

 

— А какво е отношението на обикновените французи към конфликта в Украйна?

— У нас са силни традициите на „френския Майдан“, традициите на революцията. Имали сме пет революции. Затова сме склонни да ви подкрепим или поне да ви разберем.

След Майдана симпатията и интересът на Франция съм Украйна нараснаха.  Путин се ползва с подкрепата само на крайно десните националисти и фашистите, които впрочем във Франция са повече, отколкото в Украйна.

Но средностатистическият французин знае, че Путин е руската Марин Льо Пен [лидер на френската дясна националистическа партия „Национален фронт”].

Французите добре разбират  защо украинците излязоха на Майдана. И се срамуват – в Украйна се преродиха ценности, които ние вече от дълго време пренебрегваме.

Вие ни напомнихте за нашите собствени идеали. А ние сме засрамени, но и благодарни за това.

— Вие отразявахте събитията в Грузия по време на руската инвазия през 2008 г. Смятате ли, че в Украйна върви същият сценарий?

— Грузия си има своя Крим и това е Осетия, която и до днес е окупирана. Само че там Русия направи една крачка повече – танковете на Путин бяха на 60 км от Тбилиси. Представете си руски танкове на 60 км от Киев.

Bernard-Henri Lévy

 

Беше страшно време. Бях в горящия град Гори, видях руските войници с черни униформи, които бяха стигнали съвсем близо до столицата. Сега хулят Михаил Саакашвили, но всъщност тогава той се държа много смело – беше хладнокръвен и реагираше оперативно.

— Защо според вас Путин действа по този начин?

— Първият проблем е егото му. Вторият – жаждата му да вземе реванш от Европа. Той смята, че за разпадането на СССР са виновни Америка, папа Йоан Павел II и Европа. И трето – путинската идеология.

„Той е не просто авантюрист. Путин има своя доста силна идеология и това е евразийството.“ 

Теорията за историческата роля на руснаците се ражда за първи път преди 80 години в Прага в кръговете на лингвисти като Николай Трубецкой.

Днес тя се поддържа от руския професор Александър Дугин. Тоест путинското евразийство не е само геополитически, а е и философски проект.

Украйна е част от този проект, като в евразийската теория й е отредено особено място. Тя не е някакъв Таджикистан или Казахстан. Украйна е нещо като гнездо, люлка на историята.

Путин работи с митове, но ако базираш политиката на призраци, мъртвите ще изядат живите. Политиците трябва да са прозаици.

— Казвате, че днешната криза е метафизична. В такъв случай преодолим ли е по принцип разривът между европейската и руската идеологии?

— Цял живот съм се смятал за приятел на руския народ. Бях един от тези, които доведоха Александър Солженицин във Франция. Бях приятел с Андрей Сахаров и Елена Бонер. Посещавах ги, докато бяха в заточение. И през цялото време поддържах връзка с руските дисиденти.

„Русия е разделена на читатели на Пушкин и Тургенев — и читатели на Достоевски и Толстой. Това са две различни Русии и се надявам, че първата ще победи втората.“

Да, напълно е възможно да има сблъсък на ценности между Евросъюза и путинския евразийски проект.

Възможно е да ни се наложи да си съперничим много години. Добре, хайде да си съперничим. Сигурен съм, че ще победим. Ние сме по-силните.

Bernard-Henri Lévy

 

— Какъв е днес балансът на силите — ще успее ли светът да се противопостави на Путин?

— Балансът на силите не може да бъде изчислен точно. Но вие доказахте, че сте смели, имате добър президент, големи патриоти сте и разполагате със съюзници. Общественото мнение в Европа е на ваша страна. Затова се надявам, че балансът на силите ще бъде в полза на Украйна.

Путин не е толкова смел, колкото изглежда. Той е един „хартиен тигър”. Когато види икономическата ситуация, падането на рублата и цената на нефта …

Путин няма подкрепата, за която се говори. Социологическите изследвания сочат, че тези, които подкрепят една сериозна военна инвазия на Русия в Украйна, са малцинство.

Путин е слаб и не трябва да се впечатляваме от неговите изхвърляния от рода на фотосесии с гол торс в стил Бенито Мусолини. Всичко това са глупости. Всъщност, кралят е гол.

— А какво ще кажете за ядрената заплаха? Много европейци се боят, че Путин ще прибегне и до това.

— Това не е нищо повече от оправдание за европейците да не предприемат нищо. Ако хората не искат да се съпротивляват, те се оправдават с това, че съпротивата може да разяри съперника.  Нарича се мюнхенски синдром — да търсиш възможности за забавяне.

Дори в Русия всички сериозни хора знаят, че да предизвикаш ядрен взрив не е проста работа. Няма никакво ядрено копче. В нито една страна.

Дори в такива диктаторски страни като Русия в този процес участват няколко души, има няколко ключа.

Bernard-Henri Lévy

 

С Анри-Бернар Леви разговаря Елена Трибушная

Снимки: Наталия Кравчук/nvua, EPA/UPG, Bernard-Henri Lévy/Facebook, bernard-henri-levy.com, 4ubuk.blogspot.com, nikcenter.org

Източник: novaukraina.org

 

Московчанин публикува фотодоказателства за участието на ВС на РФ в разрушаването на Донецк

Фьодор Болдирьов, в чийто профил в социалната мрежа ВКонтакте е посочено, че е от Москва, редовно публикува на страницата си фотографии, доказващи, че Донбас се унищожава от наемници и войници на Руската федерация – това съобщава сайтът на групата „Информационное сопротивление“

Федор Болдырев - албум ВКонтакте
Федор Болдырев – албум ВКонтакте „где-то под Донецком“
Федор Болдырев - албум ВКонтакте
Федор Болдырев – албум ВКонтакте

В албума „Някъде край Донецк“ той е публикувал снимка на нашивка на ВС на РФ, както и много снимки, доказващи, че терористите са заели позиции в жилища на мирни граждани и обстрелват донецкото летище от многоетажните жилищни блокове.

снимка нашеврон на ВС на РФ, публикувана в профил намосковски потребител на социалната мрежа
Нашивка на ВС на РФ

vkontakte_Boldyrev_1

vkontakte_Boldyrev_2

vkontakte_Boldyrev_3

vkontakte_Boldyrev_5

Както съобщи „Обозревател“, на 2 октомври силите на антитерористичната операция са отблъснали втора за деня атака на донецкото летище.
Напомняме, че пресцентърът на АТО съобщи, че сутринта в четвъртък, 2 октомври терористичните формирования съвместно с руските войскови части са започнали масирана атака на позициите на украинската армия в донецкото летище.