В РФ напук на Coca-Cola искат газираните напитки да бъдат продавани само срещу паспорт

Обществената палата на РФ е изпратила писмо до правителството с молба то да ограничи продажбата на сладки газирани напитки в училищата и другите детски учреждения. Обществениците излизат с още една инициатива, която искат да бъде подкрепена от представителите на властта: да бъде забранено на деца до 14 години

Coca-cola
Снимка: Тerjeenge

самостоятелно да купуват в магазините сладки газирани напитки, цитира УНИАН изданието  „Известия“.

Заместник-секретарят на Обществената палата Владислав Гриб готви съответното обръщение до Федералната антимонополна служба (ФАС), Министерството на  промишлеността и търговията на РФ и комитета на Държавната дума по здравеопазване. Но това не е единствената инициатива на Обществената палата, която ще бъде представена на ведомствата. Също така се предлага да бъдат направени предупредителни надписи на бутилките със сладка газирана вода, че тяхната прекомерна и постоянна употреба може да доведе до затлъстяване, диабет и други тежки последици за здравето.

Обществениците се надяват, че след неотдавнашното обръщение до министър-председателя Димитър Медведев на Министерството на здравеопазването ще бъде възложено да разработи ограничителни мерки за продажбата на газирани напитки на деца. „За нас е важно да се разбере, че тези мерки не са насочени срещу конкретни брендове — «Пепси», «Фанта»… Просто има редица продукти и напитки, които при постоянна употреба предизвикват психологическо пристрастяване и способстват за развитието на различни заболявания. Те, разбира се, имат друга позиция – че всичко при тях е изготвено според стандартите и затова не предизвиква вреди. Но ние говорим именно за постоянна и прекомерна употреба, защото прекрасно разбираме, че никой не пие по 100 мл на месец“ – подчертава Гриб.

Във ФАС отбелязват, че ще разгледат предложенията след постъпването им във ведомството. Още не е получен оперативен отговор от Министерството на промишлеността и търговията. Профилният комитет на Държавната дума подчертава важността на инициативата и изказва готовност да участва в разработката на „разширения списък“ от мерки.

Топ факти за лъжите за Украйна – част 2

Част 1

Американският уеб сайт Examiner.com е публикувал топ факти за лъжите на руските медии за Украйна.

21

Според лъжливите съобщения на руските медии на тази снимка на бежанци от Косово са украински бежанци, които се спасяват с бягство в Русия. В своите изказвания пред медиите руските чиновници дават твърде големи цифри за броя на бежанците от Украйна.refugees22

На снимката вляво се твърди, че това е войник от Националната гвардия на Украйна, който изяжда трупа на убит в боя противник. Всъщност тази снимка е била взета от сайт, който демонстрира специални ефекти и грим за военни филми.

  action_films23

Украинските военни бяха несправедливо обвинени, че са използвали фосфорни бомби против мирното население.  Видеото, показано от телевизионната и радио компания «Звезда», както и от много други медии като доказателство за споменатото престъпление, всъщност е било заснето от CNN през 2004 година в Ирак, в град Ел Фалуджа.

От подслушан телефонен разговор става известно, че донецките сепаратисти са молили своите руски съмишленици да им предоставят някакви остатъци от фосфорни бомби, за да могат по-добре да представят тази измислица пред медиите.

phosphobombs24

Една от жертвите на одеската трагедия неправдиво е представена от руските медии като бременна жена, задушена с шнур. Всъщност тази жена е на 59, казва се Анна Вареникина и е починала от изгаряния и отравяне с въглероден оксид.

Odesa_fire25

Видеото с руски танк, за който се твърди, че е уцелен от украинската Национална гвардия, всъщност е видео, заснето през 2012 година, а танкът е танк на сирийската армия, унищожен от въстаниците.

Siriya_tank26

Това чудовищно изкривяване на информацията е дошло направо от Кремъл и се разлетя като вълна от лъжливи заявления по главните руски медии. Министерството на външните работи обвини Украйна, че строи концентрационни лагери за несъгласните етнически руснаци. Всъщност в Украйна просто продължава проект, който е бил започнат през 2009 година за строителство на неголеми пунктове за временно пребиваване на нелегални имигранти, за не повече от 100 човека в един такъв център. Тези пунктове по нищо не се различават от подобни центрове за временно пребиваване, каквито има по цяла Европа. Украинските власти официално изказаха своето недоволство във връзка с това колко болезнено и извратено трябва да бъде едно въображение, за да изкриви дотолкова информацията.

MZS27

Руските медии, включително и телевизионният канал НТВ, съобщиха, че украинските военни са атакували погребална процесия на сепаратистите. Всъщност сепаратистите не са били атакувани от украинската армия, а просто самите те са започнали да стрелят във въздуха. Това става ясно от  видеозаписа на погребението.

funeral28

Руските медии, като се позовават на малко известни блогове на привърженици на теорията за заговора, заявяват, че САЩ са се отказали да приемат телата на 13 шпиони на ЦРУ, за които се твърди, че са загинали в Украйна, когато двата военни вертолета, в които уж са се намирали, са били свалени от терористите. Всъщност тогава са загинали двама украински военни, във вертолетите не е имало никакви чуждестранни агенти и съответно не е имало никакви техни трупове.

helocopters_CIA29

В ефира на телевизионния канал НТВ бившият „професор по руски език“ е заявил, че него уж са го уволнили за това, че е отказал да чете лекциите си на студентите на украински език. Всъщност това е професор по чуждестранна литература, който е напуснал по собствено желание  на 1 ноември 2013 година.

professor

30

Първи канал и други от най-големите руски медии са разпространили невярна информация за това, че украинската власт е заповядала да бъдат премахнати дърветата от Майдана, като по този начин се мъчи да унищожи доказателствата, които могат да покажат направлението на изстрелите на снайперите по тълпата протестиращи. Блогер-кивлянин е направил собствено разследване и с помощта на снимки и видео опровергава тези лъжливи заявления.

Maidan_trees

 31

Руските информационни ресурси на организации (включително и показаната на скриншота под название «Штаб русской армии»), които се занимават с набиране и въоръжаване на «доброволци» от Русия, за да ги привлече за терористични актове на територията на Украйна под прикритието на «война с фашизма», публикуват специални изменения на снимката на украински танк, на който уж е нарисувана свастика.

В оригинала на фотографията, направен от информационната агенция Ройтерс, няма никаква свастика.

svastika

32

Телевизионният канал «Россия 24» е измислил цяла новина за заявление, което уж е било направено от украинските власти. Твърди се, че в това заявление журналистите са били заплашвани и им било обещавано, че ще бъдат изпращани в затвора, ако не отразяват правилно събитията в Украйна.

Украинските власти потвърдиха, че такова заявление никога не е имало.

Statement

33

Много от големите руски новинарски издания разпространяват невярна информация за генерал от украинската армия, който през май 2014 година преклонява коляно пред бившия посланик на САЩ в Украйна. Руските медии заявяват, че такова действие демонстрира подчинението на украинските военни пред Америка.

Всъщност тази фотография  е била направена през юни 2013 по време на театрализирана демонстрация на казашките традиции.

cossaks34

Снимка от 1995 година, която демонстрира известните на всички злодейства на руснаците в Чечения, но руските медии я представят за фотография на жертвите на украинските военни.

Chechnya35

Фотография на руските бомбардировки на мирното население на Грузия е била представена като изображение уж на бомбардировките на Донбас от страна на украинските военни.

Georgia_bombs36

Кадър от видео от учения на руската артилерия с използването на установките «Град» е бил лъжливо представен като изображение на украинската армия, която уж използва „Град“ против мирното население на Донбас.

GRAD37

Фотография, която е била направена в руски затвор през 2005 година, е била представена за снимка от украински военен комисариат (място, където се мобилизират и преглеждат бъдещите войници – бел. прев.). Руските пропагандисти са се постарали и са добавили с фотошоп цветовете на Правий сектор върху униформата на единия от пазачите.

jail38

Състезанието по танци от 2012 е било представено като народни забави в Украйна в чест на предстоящата евроинтеграция през 2014 година.

dances39

Фотографията на горящия танк, който уж е бил уцелен в Донбас през 2014 година, всъщност е била направена през 2011 година в Кот-д’Ивоар.

tank-Kot40

Фотографията, която би трябвало да изобразява зверствата на украинските военни по отношение на мирното население на Донбас през 2014 година, всъщност е била направена в Чечения през 2009 година.

car_crash

stopfake.org

Продължението следва…

Военна хроника – 20.04.2015 г.

 

Tymchuk
Дмитрий Тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.40 часа, 20.04.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

През изминалите почивни дни (18-19.04.2015) руско-терористичните войски в Донбас донякъде намалиха своята активност.

Въпреки това, по протежение на украинските позиции терористите и руските наемници използваха видове въоръжение /танкове, артилерия (включително РСЗО „Град“), 120-мм минохвъргачки/, които би трябвало да са изтеглени от линията на разграничаване между страните.

През последното денонощие са регистрирани обстрели по силите на АТО в района на Пески, Опитное, Авдеевка и Широкино. Екстремистите използват главно стрелково оръжие и автоматични гранатомети АГС-17 „Пламя“, не толкова активно – минохвъргачки и голямокалибрени картечници.

Регистрирани са 2 случая на работа на вражески снайперисти. Също са регистрирани и 3 прелитания на БПЛА (безпилотни летателни апарати за разузнаване).

В района на Попасная са регистрирани няколко обстрела от страна на терористите с 120-мм минохвъргачки по опорния пункт на силите на АТО.
Същевременно е регистрирано активно придвижване на сили и средства на руско-терористичните войски между различните райони, както и извършване на интензивни инженерни дейности в няколко района.
По-специално, в района Донецк – Фрунзе противникът извършва прегрупиране на силите си. Прехвърля се партида бронирана техника (в това число 3 танка) в посока Новотошковка.

20-04
Ситуацията в Донбас към 00:00 ч. на 20.04.2015 г. / Министерство на отбраната на Украйна

 

Продължава окомплектоването и ротацията на тактическите групи на екстремистите, водещи боеве за Широкино и в района на Павлопол. В района на Широкино е прехвърлена тактическа група на терористите от около 120 души.

Днес Луганск е превърнат от терористите в един голям военен лагер. В момента там се дислоцират 6 големи отделни формирования с обща численост 5 500 – 6 000 души (включват както военнослужещи на ВС на РФ, маскирани като „опълчение“, така и руски наемници и местни екстремисти). Още около 3 000 руски военнослужещи, наемници от РФ и екстремисти на „ЛНР“ са забелязани в селата в близост до Луганск (най-вече в Каменобродски район и района около Станица Луганская). Южно от Луганск се наблюдава струпване на артилерия на терористите.

През последното денонощие е регистрирано прехвърляне на 38 транспортни единици, превозващи материално-технически ресурси от РФ за нуждите на екстремистите, включително цистерни с гориво и автомобили със специално оборудване.

На отсечката между Алчевск и Стаханов е регистрирана колона от 6 военни камиона, 2 специални автомобила и 1 автобус със затъмнени стъкла, придружени от 1 УАЗ-469 и 2 БТР-80.

В района на Красний Луч в посока към Фашчеевка и Дебалцево е регистрирано прехвърляне на 4 закрити камиона, придружени от 1 БМП-2.

Колона от 8 военни камиона е преминала през Куйбишевски район на Донецк на север към Ясиноватая. През Углегорск за Горловка е преминала колона бронирана техника (1 командно-щабен автомобил, 8 танка, 2 БМП-1, 3 БТР-80 и 1 БТР-70).

В района на Лутугино на местната разпределителна база за военна техника пристигна поредната партида БТР-и (12 бр.) за окомплектоване на нова бойна тактическа група. В същата база се подготвят за прехвърляне на северното направление 6 танка (3 от тях – Т-72Б3).

В промишлената зона на Донецк екстремистите ликвидират временната си база за техническо обслужване и ремонт на бронирана техника. Ръководството на терористите е взело решение за преместването й в посока Макиивка, по-далече от „фронтовата линия“.
В зоната между Мариинка и Авдеевка към днешна дата терористите са съсредоточили общо към 50 танка от различни типове и модификации (12 от тях не са боеспособни, намират се на различни етапи на ремонт).

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания

След Украйна и Европа се готви да зимува без газ

Липсата на руски газ през зимния период  се разглежда като основен сценарий за енергетийния сектор на страните от Централна и Югоизточна Европа, съобщава украинският сайт Новое время, като цитира агенция Reuters.

Пълното прекратяване на транзита на руски газ през Украйна може да доведе до такава ситуация.

Václav BartushkaСпоред специалния представител на Чехия по въпросите на енергийната сигурност Вацлав Бартушка, в момента това е основният сценарий: „Глупаво е да се очакват стабилни доставки на газ през Украйна в сегашната ситуация… това вече не е енергийна криза, това е реална война. Основният сценарий за тази зима е липсата на транзит през Украйна и ние очакваме именно това“ – подчертава Бартушка.

Експертът е уверен, че Чехия може да презимува без украински транзит – за разлика от България, Унгария, както и Молдова и Сърбия. В същото време според него Кремъл няма да рискува да прекрати доставките за своя главен потребител в Западна Европа.

Ще припомним, че неотдавна „Газпром“ заради реверса на газ за нуждите на Украйна, съкрати доставките на енергоносители за Полша и Словакия. На свой ред Унгария под натиска на Кремъл от 25 септември прекрати реверса на газ в Украйна.  

Европейският съд по правата на човека ще разглежда жалбите, подадени от Украйна срещу действията на РФ в Крим и Донбас

От изявление на прес-службата към Европейският съд по правата на човека става ясно, че Съдът е насочил вниманието си към две жалби на Украйна срещу Русия, касаещи анексията на Крим и помоща на РФ за сепаратистите в Донбас.
В първата от жалбите Украйна посочва, че в периода март-септември 2014г. в резултат на военната анексия на Крим от Русия и подкрепата й за сепаратистите в Донбас, са загинали украински мирни граждани и военнослужещи.
В нея става дума и за дискриминацията, на която е подложено местното население в Крим от окупационните власти, за упражняването на натиск върху местните жители, непожелали да приемат руско гражданство, за осъществяваното от окупационните власти в Крим незаконно отнемане на имуществото на украински физически и юридически лица.
Втората жалба, подадена от Украйна срещу Русия е за трикратно осъществявани отвличания на украински деца-сираци и деца, лишени от родителски грижи от Донбас. Според жалбоподателя отвличанията са били осъществени от въоръжени сепаратистки банди, с подкрепата на руските власти, след което децата са били извеждани на територията на РФ.
Украинското правителство твърди, че са нарушени поне 11 члена от Европейската конвенция за правата на човека, главните сред които са: правото на живот, свобода и лична неприкосновеност, свобода на вероизповеданието, свободата на словото и правото на справедлив съд.
ЕСПЧ дава на Русия 2-месечен срок, в който да предостави становище по двете жалби.
Освен упоменатите жалби, в ЕСПЧ са постъпили повече от 160 индивидуални жалби, подадени съответно: срещу Украйна, срещу Русия или и срещу двете държави.

Ето и пълния текст на изявлението на прес-службата на Европейския съд по правата на човека:

„На 25 ноември 2014 г. Европейският съд по правата на човека призова руското правителство да представи своите становища относно допустимостта на две междудържавни жалби, подадени от украинското правителство срещу Руската федерация в съответствие с чл.33 (междудържавни дела) от Европейската конвенция за правата на човека.

Първото заявление се отнася до събитията в Крим от март 2014 г. и събитията в източните райони на Украйна; второто заявление се отнася до твърдението за предполагаемото отвличане на три групи деца в източната част на Украйна и временното им прехвърляне в Русия на три пъти между юни и август 2014.
В сила е наложената временна мярка, приложена от Съда в първия случай, като Русия и Украйна се призоват да се въздържат от всякакви действия, които биха довели до нарушаване на правата на цивилното население по Конвенцията – по-специално член 2 (право на живот) и член 3 (забрана на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение), които са все още в сила.

Освен двете междудържавните жалби, Съдът получи повече от 160 индивидуални жалби, подадени срещу Украйна, срещу Русия или и срещу двете. Двадесет от тях са свързани със събитията в Крим, а останалите – със събитията и ситуацията в източната част на Украйна.

***

Жалба на Украйна срещу Русия (Application No. 20958/14) – подадена е на 13 март 2014 г. и се отнася до събития, довели до анексирането на Кримския полуостров от Руската федерация и събития след анексирането, както и последвалото развитие на събитията в Източна Украйна.
Според украинското правителство, от 27 февруари 2014 г., Русия – чрез упражняване на ефективен контрол върху автономната република Крим, която е неразделна част от Украйна, и чрез упражняване на контрол над сепаратистките и въоръжени групировки, действащи в източната част на Украйна – е упражнила юрисдикция над ситуация, което от своя страна е довело до многобройни нарушения на Европейската конвенция за правата на човека.
Украинското правителство се позовава на следните членове от Конвенцията: чл. 2 (право на живот), чл.3 (забрана на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне), чл.5 (право на свобода и сигурност), чл.6 (право на справедлив съдебен процес), чл. 8 (право на зачитане на личния живот), чл.9 (свобода на религията), чл.10 (свобода на изразяване), чл.11 (свобода на събиране и сдружаване), чл.13 (право на ефективни правни средства за защита) и чл.14 (забрана за дискриминация), както и на чл. 1 от Протокол № 1 (защита на собствеността) и чл. 2 от Протокол № 4 (свобода на движение) към Конвенцията.
По-специално, според твърденията на украинското правителство, в периода между март и септември 2014 г., украински военнослужещи, служители на силите за сигурност и правоохранителните органи и украински цивилни лица са били убити в резултат на незаконната анексията на Крим и подкрепата на Русия за въоръжените сепаратистки групировки в източната част на Украйна. Твърди се още и че убийствата са широко разпространена и системна практика.
Украинското правителство също споменава случаи на изтезания или други форми на малтретиране на цивилни лица и произволно лишаване от свобода.
Редица кримски татари са били подложени на малтретиране, заради етническата им принадлежност или опитите им да защитят украинските национални символи.
Украинските граждани, живеещи в Крим и Севастопол автоматично са били признати за руски граждани и се упражнява натиск върху онези, които са изразили желание да запазят украинското си гражданство.
Журналисти са били подлагани на нападения, отвличане, насилие и тормоз, при опитите им да си вършат работата.
Самопровъзгласилите се органи на Република Крим незаконно са присвоили имущество, собственост на украински юридически лица, а незаконното присвояване впоследствие е било потвърдено от руското законодателство.
На последно място Правителството – жалбоподател твърди, че в резултат на новата граница между Крим и Украйна, украинските граждани в Крим са подложени на незаконни ограничения.
След подаването на жалбата на 13 март 2014 г. Съдът реши да приложи чл.39 от Регламента на Съда (временни мерки), като призова Русия и Украйна да се въздържат от всякакви действия, особено от военен характер, които биха могли да доведат до нарушаване на правата на цивилното население по силата на Конвенцията, по-специално членове 2 и 3 от нея. Тази временна мярка е все още в сила.

Жалба на Украйна против Русия II (No. 43800/14) – подадена на 13 юни 2014.
Отнася се за отвличането на три групи украински деца и украински деца-сираци, лишени от родителски грижи, както и няколко възрастни, които са ги придружавали.
Смята се, че на три пъти: през юни, юли и август 2014 г., групите са били отвлечени от въоръжени представители на сепаратистките сили в източната част на Украйна, а впоследствие са прехвърлени в Русия.
Във всеки случай, след дипломатическите усилия от страна на украинските власти, в сътрудничество с руските власти, децата и възрастните са били върнати в Украйна в деня след тяхното отвличане, а в третият случай – пет дни след тяхното отвличане.
След подаването на жалбата след първия инцидент и по силата на чл.39 от Правилника на съда, се създава временна мярка, прилагана от Европейския съд по правата на човека – с която Съдът е посочил на руското правителство, че трябва да гарантира спазването на правата, признати от Конвенцията на отвлечените лица и да гарантира тяхното незабавно връщане в Украйна. Временната мярка е вдигната след като групата е била върната на украинска територия.
В жалбата си Украинското правителство посочва, че с отвличанията и с незаконните пресичания от нарушителите на държавната граница са нарушени чл.2 (право на живот), чл.3 (забрана на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение), чл.5 (право на свобода и сигурност), чл.8 (право на зачитане на личния живот) на Конвенцията и чл.2 от Протокол № 4 (свобода на движение) към нея.

Европейският съд по правата на човека призова руското правителство в рамките на 16 седмици да представи своето становище относно допустимостта на двете заявления (Украйна против Русия (20958/14) и Украйна против Русия II (43800/14)), и да даде конкретен отговор на въпросите: дали твърдените нарушения на Конвенцията попадат под юрисдикцията на Руската федерация, по смисъла на чл.1 от Конвенцията (задължението на държавите-членки да зачитат правата, гарантирани от Конвенция); какви са правните средства за защита, предоставени на лицата, засегнати от твърдените нарушения на Конвенцията; както и дали тези средства са били достъпни и ефективни.

Освен тези две междудържавни жалби, в същия контекст в Съда са регистрирани над 160 индивидуални жалби, подадени съответно: срещу Украйна, срещу Русия или и срещу двете държави.
Повече от двадесет от тези жалби са свързани със събитията в Крим. Това са оплаквания за: лишаване от свобода на лица; влиянието, което анексирането на Крим от Руската федерация е оказало върху правото на жалбоподателите на зачитане на личния им живот, правото им на зачитане на собствеността им, тяхната свобода на движение; или различни аспекти на наказателното производство, предприети от властите на Руската федерация в Крим

Над 140 индивидуални жалби се отнасят до положението в източната част на Украйна.
По-голямата част от тях са подадени срещу Украйна и Русия и съдържат възражения срещу различните форми на насилие и противозаконно лишаване от свобода.
Жалбите включват също и твърдения за предполагаеми нарушения на чл.2 (право на живот) от Конвенцията, както и твърдения за наранявания и изчезвания.
По-малка група са жалбите, отнасящи се до унищожаване на имущество и влиянието на военните действия върху правата на жалбоподателите по чл. 8 (право на зачитане на личния живот) от Конвенцията.

По 104 от индивидуалните жалби, Съдът прилага временни мерки по чл.39 от Правилника за дейността на Съда, с които приканва съответното Правителство – на Русия и/или Украйна да се гарантира спазването на човешките права в рамките на Конвента за лицата, лишени от свобода, или тези, чиято съдба е неизвестна.
В 14 от тези случаи, лицата са били освободени, след което съответната Временната мярка е отменена.

Това съобщение за пресата е съставено от секретариата и не обвързва Съда.
Решенията и произнесените от Съда присъди, както и допълнителна информация за него, могат да бъдат получени на www.echr.coe.int.“

Европейският съд по правата на човека е създаден в Страсбург от страните-членки на Съвета на Европа през 1959 г., за да се справят с предполагаеми нарушения на Европейската конвенция за правата на човека от 1950г.


Оригиналния текст на изявлението можете да намерите тук или да прочетете тук