Виталий Чуркин, представител на Русия в ООН

ООН обмисля кардинални промени заради злоупотребата на Русия с правото на вето

Виталий Чуркин, представител на Русия в ООН
Виталий Чуркин, представител на Русия в ООН

Франция предлага „джентълменско съгласие“ за доброволен отказ от правото на вето.

Около 40 държави са съгласни с инициативата на Париж за доброволен отказ от правото на вето в ООН в случаите, когато трябва да се приемат спешни мерки за прекратяване на масови престъпления.

Това заяви Александър Жоржини, заместник на официалния представител на Министерството на външните работи на Франция.

„Инициативата на Франция за регулиране на ветото в случаи на масови зверства срещна широк отклик в ООН и сред международната общественост. В рамките на последното заседание на ООН почти 40 страни официално изразиха подкрепата си , а много други проявяват интерес.“ – каза дипломата. По негово мнение, съответното решение може да бъде прието вече през месец септември.

Ние активно обсъждаме този въпрос, в частност, като следваща стъпка в мобилизацията на международната общественост и във връзка с 70-годишнината на ООН през септември.“ – уточни Жоржини.

Припомняме на читателите, че предложението за доброволно ограничаване използването на правото на вето беше озвучено през 2013 г. от френския президент Франсоа Оланд. По-конкретно, беше предвидена специална процедура: по молба на не по-малко от 50 страни, Генералния секретар на ООН трябва да състави оценка на ситуацията, която оценка да се внесе за разглеждане в Съвета по безопасност. В случай, че извършените деяния бъдат квалифицирани като сериозни правонарушения, например геноцид или военни престъпления, да бъде задействано „джентълменско съгласие“, предвиждащо доброволен отказ от използване на правото на вето.

Отломки на Малайзисйкия "Боинг"
Отломки на Малайзисйкия „Боинг“

Този механизъм няма да функционира в случаите, когато се засягат националните интереси на дори един от постоянните членове на Съвета по безопасност.

Както вече стана известно, в края на юли, на заседание на Съвета по безопасност на ООН, налагайки вето, Русия блокира подписването на резолюция за създаване на международен трибунал по делото за сваления Боинг МН17.