Противоречива информация за ролята на мисията на ОССЕ в Източна Украйна

ОССЕ
ОССЕ

„80% от сътрудниците на мисията на ОССЕ, които работят в района на Мариупол, Донецка област, са граждани на Руската федерация.“

Това заяви в ефира на телевизионния канал „112“ съветникът на министъра на отбраната по въпросите за обмяната на пленници Василий Будик на основата на сведения, получени от офицер от мисията на ОССЕ в зоната на АТО.

„Обикновено, когато пристигаме някъде, ние готвим маршрути, някъде спираме, настаняваме се с нашата група, със съпровождащите, с които аз пътувам. Нас ни настаниха в хотел „Reikartz“, това е тризвезден хотел в Мариупол.

Така се получи, че живеехме буквално на един етаж с така наречената мисия на ОССЕ. Тъй като аз съм гражданин на Грузия, се запознах с единия от офицерите от мисията – грузинец по произход, който беше в тази мисия.

Разбирам, че сега ще го натопя, но не мога да не го кажа. Той ми каза, че 80% от всички сътрудници, които работят в мисията на ОССЕ в сектор „М“, в Мариупол, са руснаци“ – заяви Будик.

Той също добави, че офицерите от мисията на ОССЕ, които работят в Мариупол са или бивши, или действащи сътрудници на Федералната служба за безопасност на Главното разузнавателно управление (ФСБ ГРУ).

„Те са крайно агресивно настроени към нашите военни. Нещо повече – те предават информация за разположението на нашите войски, буквално са устроили лов на нашите артилерийски дивизиони“ – подчерта съветникът.

От украинското Министерство на външните работи опровергават информацията за броя на руските граждани сред сътрудниците на ОССЕ в Мариупол. В коментар пред Укринформ посланикът за специални поръчения Дмитро Кулеба заяви: „Не, тази информация не отговаря на действителността… В Мариупол официално присъстват 25 наблюдатели. От тях трима са граждани на Руската федерация.“

Кулеба подчертава, че тези 25 наблюдателя са от общо 17 страни-участници в ОССЕ. „Това наистина е интернационална мисия“ – отбелязва дипломатът.

По негова информация сега в Украйна в Специалната мониторингова мисия (СММ) на ОССЕ работят 268 международни наблюдатели, които представят 39 държави-участници в ОССЕ.

„От тези 268 наблюдатели само 18 са граждани на РФ. Общо в цялата мисия са по-малко от 10%“ – подчертава Кулеба.

94041
ОССЕ на „общото“ обсъждане е съобщила мястото на дислокация на украинските военни до Карловка, Донецка област ktelegraf.com.ua

В същото време според информация на украинския вестник „Зеркало недели“ наблюдателите от Специалната мониторингова мисия (СММ) на ОССЕ действително са огласили сведения за разположението на украинските военни части в зоната на АТО.

Например в понеделник, 10 ноември сътрудници на ОССЕ са се срещали с представители на Украйна и РФ в „Общия център за контрол и координация“ и са съобщили информация за дислокацията на украинските военни.

Така руските военни са узнали подробности къде е разположена тежката артилерия и танковете на украинските части в района на село Карловка, Донецка област.

В своя отчет ОССЕ е отбелязала, че смята и занапред „да сътрудничи с общия център“. От ОССЕ са се „оплакали“, че по пътя през Карловка в зоната на АТО украинските военни са задържали мониторинговата група и са искали документите им за проверка. Пуснали са групата на  ОССЕ след 2,5 часа.

В така наречения „Съвместен център за контрол и координация“ работят представители на ОССЕ, Въоръжените сили на Украйна, а също така и на Въоръжените сили на РФ, които предоставят на терористите както политическа, така и военна подкрепа. В същото време Русия вече няколко месеца опровергава твърденията, че нейни войски се намират в Украйна, въпреки огромното количество неопровержими доказателства (като например това неотдавнашно видео от Макеевка и Донецк) .

OBSEНаблюдателите от ОССЕ и по-рано са били обвинявани, че помагат на терористите.

Ръководителят на групата „Информационно съпротивление“ Дмитро Тимчук се отказа да сътрудничи като консултант с мисията, заради отчета на наблюдателите за гибелта на хора до училище № 63 в Донецк (за което „Украйна днес“ подробно писа) в резултат на обстрел, както и предишни факти за сътрудничество на ОССЕ с терористите и дейност в полза на агресора в лицето на РФ.

В обръщение на сайта на информационния ресурс, военният експерт пише: „Ние, т.е. групата „Информационно съпротивление“, сме принудени да се откажем от контакти с представители на Вашата организация. Ние високо ценим усилията и дейността на представителите на ОССЕ от европейските страни. Но докато в ОССЕ са широко представени граждани на Русия, тази организация за наше дълбоко съжаление, много често се проявява като параван на агресивните планове на РФ срещу Украйна.“

По-рано „Украйна днес“ съобщи, че в Донбас руски офицер е използвал неправомерно отличителни знаци на ОССЕ.

Киев преминава към засилен режим на сигурност

СБУДнес украинските медии съобщават, че в Киев се въвежда засилен режим на сигурност, като се позовават на съобщение от пресцентъра на Службата за сигурност на Украйна – СБУ.

Предвиждат се проверки в районите на гарите,  усилена охрана на сградите на органите на властта,  допълнителни блокпостове по пътищата на влизане в столицата.

Мерките се въвеждат във връзка с получена информация за план за дестабилизиране  на ситуацията в Киев и проваляне на извънредните парламентарни избори, насрочени за 26 октомври.

Планът е включвал в частност раздаване и разлепване на листовки от името на така наречената «Киевска народна република», взривяване на самолет на киевското летище „Жуляни“ сутринта на 26 октомври, обстрелване на сградите на Централната избирателна комисия и Министерския съвет през нощта на 25 срещу 26 октомври, диверсии и атентати в предприятия, свързани с  транспорта, съобщенията и комуналното стопанство на столицата.

„Като се има предвид информацията за съществуването на план за дестабилизиране на ситуацията и проваляне на изборите, към който са причастни службите за сигурност на РФ и терористични организации, както и на разкрит план за въвеждането в Киев на диверсионни групи за проваляне на изборите чрез провеждане на атентати, в града се въвеждат засилени мерки за сигурност. Те включват създаване на нови и укрепване на съществуващите контролно-пропускателни пунктове на входовете на Киев, усилени филтрационни мероприятия по гарите и на други обществени места с голяма концентрация на хора, както и засилен режим на охрана на органите на властта и държавните ведомства, а също така и усилена защита на обектите на критичната инфраструктура“, съобщи днес говорителят на пресцентъра на СБУ Елена Гитлянская.

Ако Путин не отстъпи, предстои война

Автор: Виталий Портников 

Само преди няколко дни можеше да възникне впечатлението, че Русия празнува поредната си победа в Донбас: летището, което стана символ на украинското присъствие в окупираната от Москва територия, фактически беше завзето от руските войски и силите на „ДНР“, откриваше се път за ново придвижване на окупаторите навътре в Донбас, което не можеше да не се отрази на авторитета на украинската власт и лично на президента Петро Порошенко.

Но контранастъплението на украинската армия промени картината.

portnikov
Виталий Портников

И сега вече самият Владимир Путин заговори за необходимост от политическо регулиране на проблема.

За да разберем как се промени ситуацията, трябва да си отговорим на един въпрос: а за какво изобщо му трябваше на Владимир Путин това прословуто летище. Ами за да преговаря със Запада от позицията на силата.

В този смисъл Путин и западните му партньори имат абсолютно различна представа за това, което се случва.

Ако западните участници в „нормандския формат“ вярват, че руският президент трябва да отстъпи и да се съгласи на умиротворяване на ситуацията заради системната криза в собствената му страна, то Путин счита, че трябва да отстъпи точно Западът, който така и не разбра, че сферата на влияние на руския цар е целият бивш Съветски съюз.

Но тук възниква въпросът: защо Западът трябва да отстъпва пред ръководителя на страна, която стремително потъва в бездната на кризата? Ами защото Западът трябва да се страхува от Путин.

Ако той не отстъпи – ще има война.

Само че в една такава схема украинците ще трябва непрекъснато да търпят поражения и да отварят на доблестното войнство на Владимир Путин пътя към Киев и Варшава. Когато няма поражения – като в случая с летището – руският президент на мига се превръща в загрижен миротворец, опитващ се да задържи поне заграбеното досега.

Не случайно посланието на Путин към Порошенко относно заплахата от провал на Минските договорености бе обявено не когато пълчищата на „ДНР“ щурмуваха Донецкото летище, а когато украинците си го върнаха. Като в този документ става дума не за ескалация на военните действия, а за нуждата от „спиране на взаимните обстрели, както и за незабавно извеждане от страните в конфликта на средствата за поразяване с калибър над 100 мм на разстояние, определено в минското споразумение“.

Тоест за мир, а не за война – като при това Путин е готов да контролира този мир заедно с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

И ми се ще да задам въпроса: как така на руския президент тази блестяща идея не му хрумна през всичките тези месеци, когато руските военни непрекъснато обстрелваха украинските територии и летището?

С една дума, Путин иска да се върне на масата на преговорите, за да запази „ДНР“ – току виж и в Астана отиде с мирен план. Но истината е, че в сегашната ситуация той няма никакъв полезен ход. Не защото не може да го измисли, а защото такъв просто няма.

Путин изчерпа лимита си на полезни ходове веднага след кримската авантюра: точно в деня на анексирането на полуострова неговата фамилия се превърна за Русия в синоним на „поражение“ – даже и в случаите, когато руснаците приемат поражението като победа.

Всъщност какво може да направи сега Путин?

Да започне пълномащабна война срещу Украйна с непредсказуеми за режима му последствия? Но даже и да си отвоюва територията на въжделената Новорусия, как ще я храни, като парите вече не стигат за самата Русия, пък и Крим се овеси като воденичен камък на шията на деградиращата руска икономика?!

Или да се съгласи да съседства с десетките милиони бедни жители в източната част на страната ни, с нови санкции, с партизанска война – и всичко това на фона на социалното недоволство на самите руснаци?

Да си запази контрола над „ДНР“ и „ЛНР“? Но какво да прави с тези територии, ако не ги използва като плацдарм за дестабилизиране на ситуацията в самата Украйна? С какви пари ще ги издържа? Как да организира управлението там, където всяка руска схема се проваля, веднъж сблъскала се с прословутата тотална корумпираност на новите стопани на Донбас? За какво му е изобщо всичко това?

Да остави териториите на Украйна? И да изглежда в очите на света и на собствените си „патриоти“ като слабак, който не е способен да защити „Новорусия“ от „бандеровците“. То е ясно, че Соловьов и Леонтиев (руски журналисти – б. ред.) и това ще могат да обяснят, но кой ще им повярва?

Отгоре на всичко и натискът на Запада – не само че не отслабва, но и ще продължи, докато Крим не бъде освободен, а на императора никак не му се иска да се разделя с полуострова. Да не говорим, че фактическата капитулация на фона на икономическа криза е крах.

Така че – какво ще избере? Как ще разбере кое е по-малкото зло?

Мисля, че нищо няма да избере. Ще се върти и суче, ще се зъби и ще ръмжи, ще организира провокации, ще настъпва и отстъпва – с една дума, ще прави всичко, което правеше в последно време. Защото всъщност той се мята насам-натам, като реагира на всяка конкретна ситуация и изобщо не действа по предварително съгласуван план.

Путин не е човек на планирането. Путин е човек на инстинкта. На инстинкта за самосъхранение. И по това си прилича с украинския си гост Виктор Янукович.

И той като него се мяташе до самия си крах.

 

warfare.com.ua

 

Киевският Майдан днес и точно преди една година (фотогалерия)

По повод годишнината от събитията на киевския площад „Независимост“ (Майдан Незалежности) украинската служба на ВВС е подготвила интересни колажи на снимки, направени на едно и също място с разлика от една година.

Майдан1   Майдан2   Майдан3   Майдан4 Майдан5   Майан6   Майдан7   Майдан8   Майдан9   Майдан10   Майдан11

 

Майдан12

 

Украйна, Литва и Полша подписаха споразумение за създаване на съвместна военна бригада LITPOLUKRBRIG

10671346_804584469593944_8315485736732670230_n

Министърът на отбраната на Украйна Валерий Гелетей подписа във Варшава споразумение с министрите на отбраната на Литва и Полша за създаването на съвместно военно подразделение LITPOLUKRBRIG.

РБК-Украина съобщава, че от украинска страна в съвместната бригада ще бъде включена 80-та отделна аеромобилна бригада на Въоръжените сили на Украйна. Украинските, литовските и полски военни ще участват в съвместни учения, а по-късно – и в съвместни операции.

Техническата документация ще бъде разработена в рамките на две години и след края на този срок бригадата трябва да бъде в пълна оперативна готовност.

 

Подробности по темата можете да прочетете в раздел „Анализи”.