Австрия екстрадира в САЩ украинския олигарх Фирташ

Дмитрий Фирташ Австрийски съд постанови един от най-богатите украинци – Димитро Фирташ, да бъде екстрадиран в САЩ, за да се изправи пред обвинения в корупция, съобщи Би Би Си, цитиран от Дир.БГ. Богатият олигарх се намира в Австрия от 2014-а, когато обвиненията бяха повдигнати за първи път от американски прокурори.
Фирташ беше арестуван във Виена през март т.г. по американско обвинение в корупция и други престъпления, предаде АП. Димитро Фирташ беше приближен на сваления лидер Виктор Янукович. Той неведнъж е заявявал, че е жертва на политическа клеветническа кампания.
Газовият и химическият му бизнес процъфтяваше, преди Янукович да бъде свален от власт, отбеляза БНР.

Московския експерт на Радио „Свобода“ Андрей Пионтковски, както и други журналисти, смятат, че Фирташ е един от личните „банкери“ на Путин и че е един от организаторите на кримския сценарий. Заради това се смята, че задържането на Фирташ е удар на Запад по руския президент.

ПАСЕ лиши РФ от право на глас до април, Русия обмисля напускане на Съвета на Европа

ПАСЕПарламентарната асамблея на Съвета на Европа прие резолюция, с която наложи на Руската федерация дипломатически санкции, като лиши руските представители от правото на глас в ПАСЕ.

Както съобщава от Страсбург кореспондентът на „Европейска правда”, за приемането на този документ са гласували 160 депутати, а против – 42.

В първоначалния вариант на документа ПАСЕ наложи на РФ редица незначителни ограничения до края на 2015 г. Руски представители няма да имат право да бъдат наблюдатели на избори, да изготвят доклади, както и да бъдат назначавани като представители на ПАСЕ в други органи.

Но в окончателния вариант на резолюцията санкциите са увеличени съществено.

В приетата резолюция се казва: „В допълнение към тези санкции асамблеята е решила да преустанови правото на глас, правото на представителство в Бюрото на ПАСЕ, в президентския комитет и в постоянния комитет (ръководните органи) на асамблеята. Но асамблеята е приела решение да се върне към преразглеждане на този въпрос през април.”

Последната поправка е компромисна – тя предвижда, че при откриването на следващата сесия асамблеята ще трябва да прецени дали Русия е направила някакви стъпки за деескалирането на ситуацията в Украйна, Грузия и Приднестровието, окупирани от нейните войски или от проруски сили.

И поправката, и окончателното решение бяха подкрепени от по-голямата част от депутатите.

pushkov1
Алексей Пушков / Снимка: podrobnosti.ua

В отговор на това решение ръководителят на делегацията на РФ в ПАСЕ – председателят на комитета по външните работи на Държавната дума Алексей Пушков – съобщи, че руската делегация преустановява своето участие в дейността на ПАСЕ и каквито и да било контакти с асамблеята до края на тази година.

„Ние предупреждавахме, че ако бъде ограничено правото ни на глас дори за кратък период от време, ще напуснем асамблеята. Затова тази година ние преустановяваме нашето участие. Също така ние прекратяваме каквито и да било официални контакти с асамблеята” – заяви Пушков.

Той подчерта, че руската страна отказва да изпълни решението на ПАСЕ относно освобождаването на Савченко или своето обещание до нея да бъдат допуснати представителите на ПАСЕ.

„При тези условия не може да се говори за каквито и да било визити на представителите на ПАСЕ, мониторинг от страната на ПАСЕ или за контакти на представители на ПАСЕ с госпожа Савченко” – заяви той.

Алексей Пушков също така съобщи, че Москва сериозно разглежда възможността за напускане от Съвета на Европа, което означава преустановяване на участието и в Европейската конвенция за правата на човека.

„Въпросите относно участието на РФ в Съвета на Европа ще се разглеждат в края на 2015 година предвид политическите условия, които ще се оформят към този момент. Искам да отбележа, че Русия никога досега не е разглеждала една такава възможност. Но днешното решение на ПАСЕ вече поставя този въпрос на дневен ред” – заяви депутатът.

 

Украинското вътрешно министерство обяви началото на антитерористична операция в Одеса

Началникът на областната милиция предупреди, че по улиците на града ще се движат екипирани хора с автомати и военна техника.

Катеринчук
Снимка: tvi.ua

Във връзка със съществуващата терористична заплаха правоохранителните органи започват оперативно-профилактични действия в Одеса.

Това съобщи за жителите и гостите на града началникът на Главно управление (ГУ) на  Министерството на вътрешните работи в Одеска област – Иван Катеринчук.

„Поради надвисналата над нас терористична заплаха правоохранителните органи започват оперативно-профилактични действия в града. Във връзка с това и с цел да се контролира ситуацията по улиците на областния град ще се наблюдава значително движение на специални полицейски и военни товарни превозни средства, както и екипирани хора с автомати”, се казва в съобщението.

Катеринчук увери, че спазващите закона граждани не бива да се страхуват от нищо: „тези хора ще бъдат по улиците, за да ви защитят от терористичната заплаха“. Той припомни също, че само за  последния месец на територията на града имаше 5 атентата, при последния от които загина един човек. „Служителите на МВР ще спират и ще проверяват подозрителните лица, ще провеждат оглед на личните вещи. В тази ситуация очакваме от вас пълно разбиране и съдействие, тъй като това се прави изцяло за вашата безопасност” – каза началникът.

„Обръщам се към всички неравнодушни граждани с молба да предават всякаква информация, свързана с придвижването на непозната техника и групи хора, с наем на жилища или временно пребиваване на  лица, които вероятно се крият и предизвикват подозрението ви. Ние ще реагираме оперативно на ваши сигнали за поява на подозрителни предмети на работните ви места, около жилищата или на обществени места с голямо струпване на хора. С тази цел в ГУ на Министерството на вътрешните работи в Одеска област работят постоянно горещи линии – дежурно подразделение: 779-40-61, оперативен щаб: 779-45-09” – уведоми Катеринчук.

Той отбеляза, че се извършват редица превантивни и профилактични мероприятия с цел откриване и предотвратяване на нарушения на обществения ред, провокационни действия от страна на отделни лица или радикално настроени групи или движения, чиято дейност е насочена към дестабилизиране на обстановката в Одеска област.

„Призовавам лидерите на политическите сили, профсъюзите и политическите партии през този период да се въздържат от провеждане на масови събития – протестни акции и митинги, тъй като милицията ще бъде принудена да използва допълнителни сили за опазване на реда по време на тези мероприятия, а тези сили са необходими за провеждане на профилактичните мероприятия. Молим всички да се отнесат към ситуацията с разбиране” – обобщи началникът на ГУ на МВР в Одеска област.

tvi.ua

Защо ДНР и ЛНР така и ще си останат „утопия“

Живеем във време на промени, сменят се държавни лидери, демокрацията сменя тоталитаризма…, на основата на някога процъфтяващите области на Източна Украйна неизвестно откъде взели се лидери се опитват да създадат някакви непонятни „народни републики“, на чиито жители се обещават „планини от злато“. Но републиките съществуват вече почти половин година, а благосъстоянието на населението, на което му се налага да изпита прелестта на живота в самопровъзгласените „Донецка“ и „Луганска“ републики се влошава с всеки изминал ден. Защо думите на ДНР-ските и ЛНР-ските вождове се разминават с реалността?

„Новости Донбаса“ се опитаха да получат отговор на този въпрос от известния украински учен-историк, доктор на историческите науки – Игор Ярославович Тодоров.
Според проф. Тодоров може да се изведат 18 основни тезиса, които характеризират несъстоятелността и утопичността на насилствено създадените в Източна Украйна териториални образувания – така наречените „Донецка народна република“ (ДНР) и „Луганска народна република“ (ЛНР):

1. От момента на самопровъзгласяването (април 2014 г.) държавните образувания ДНР/ЛНР не са признати от нито една страна – член на ООН.

2. Независимо че ДНР/ЛНР са създадени с непосредственото участие на Руската федерация и до ден днешен са открито поддържани от нея, Русия също не ги е признала за цивилизовани суверенни държавни образувания.

3. Териториите, на които действат ДНР/ЛНР, попадат под техен контрол не по мирен път, а изключително в резултат на силов сценарий (военно завладяване) – нещо, което е характерно за престъпните режими.

4. Територията на ДНР/ЛНР няма ясно очертани граници, а и те се променят постоянно, което от своя страна свидетелства за тяхната неестественост и отчужденост за зоната, в която присъстват.

5. Ако направим сравнение между размера на територията, която е била под контрола на ДНР/ЛНР по време на самопровъзгласяването (и даже в първия месец на съществуването им) с размера на територията, която се контролира от сепаратистите към настоящия момент, става ясно, че са настъпили сериозни изменения.

6. ДНР/ЛНР заявяват, че за своя територия считат целия Донбас, но въпреки това контролират едва 25% от Донецка и Луганска области. При това, на по-голямата част от територията на Източна Украйна (която не е под контрола на ДНР/ЛНР) тези образувания не са действали никога. По разбираеми причини, от страна на ръководството на ДНР/ЛНР няма да чуем никога обяснение защо населението от украинската част на Донбас не желае да „покани“ ДНР/ЛНР при себе си.

7. На всички места, където временно присъстват въоръжените бойци на ДНР/ЛНР, промишлеността и инфраструктурата са разрушени и се отбелязват пълен упадък в социалната сфера, поява и увеличение на престъпления, чиито разнообразие и мащаб по-рано не са били характерни за района (грабежи, мародерство, незаконно отнемане на транспортни средства и пр.)

8. На териториите, контролирани от ДНР/ЛНР, не е построен нито един нов промишлен обект или обект на социалната инфраструктура, който да е регистриран и поставен на отчет в съответните органи на властта (даже и те самите да са контролирани от сепаратистите) или в съответните данъчни подразделения, бюджетни служби, имотния регистър и т.н.

9. ДНР/ЛНР открито паразитират в тялото на Украйна, доколкото действат незаконно на нейната територия, съществуват за сметка на нейната инфраструктура, използват украинското законодателство, украинската парична единица и даже действат в един и същ часови пояс с Украйна, а в същото време няколко месеца по-рано беше съобщено за преход към руските стандарти.

10. Всички комунални разходи на „столиците на ДНР/ЛНР“ – Донецк и Луганск за обезпечаване функционирането на тези мегаполиси се осъществяват със средства от държавния бюджет на Украйна. Тоест, ДНР/ЛНР не могат да обезпечат даже жизнеспособността на собствените си „столици“.

11. Защо ли най-голямото количество бежанци от Донбас са именно от територии, където силите на ДНР/ЛНР нахлуват с цел „да защитят“ местното население, т.е. мирните граждани просто бягат от своите „защитници“. Следва да се отбележи, че след създаването на ДНР/ЛНР нито един населен пункт на Донбас не се е обръщал официално към ДНР/ЛНР с молба да бъде защитен от украинската власт.

12. Най-голям отлив от територията на ДНР/ЛНР се наблюдава сред трудоспособното население, значителна част от който отлив са младежи, избрали да продължат обучението си в други региони на Украйна (не подконтролни на ДНР/ЛНР). Никому ненужни са Свидетелствата за завършено образование или Дипломите за завършено висше образование, издадени в ДНР/ЛНР – т.е. територията на ДНР/ЛНР се счита от вече съществуващата и бъдещата работни сили за безперспективна.

13. При липсата на собствени легални производители ДНР/ЛНР съществуват за сметка на средства, чиято законност на придобиване не може да бъде доказана пред световната общественост (тъй като всички те идват от: скритото спонсорство от страна на РФ; средствата, заграбени от Янукович и близкото му обкръжение; средствата, откраднати от кримското подразделение на украинската Централната банка). Тоест, ДНР/ЛНР не могат да се издържат сами и съществуват за сметка на средства, придобити по незаконен път.

14. Без обща граница с Русия ДНР/ЛНР няма да успеят да просъществуват, вследствие на което ДНР/ЛНР действат не на територия с развита инфраструктура и промишленост, а на територията на слабо развити райони – именно такива, граничещи с РФ.

15. Всички населени места, които излязоха от контрола на ДНР/ЛНР, възприеха този факт с радост. На тяхната територия се наблюдава подем на про-украинското патриотично настроение и тотално осъждане на ДНР/ЛНР. В тези градове и села има мир и се възстановява разрушената инфраструктура, животът се завръща в тях отново… В случай на повторно провеждане на референдум, аналогичен на този, който се проведе в Източна Украйна на 11 май, степента на подкрепа за украинската власт би била много по-висока.

16. През цялото, продължило не особено дълго време на съществуването си, ДНР/ЛНР вече успяха нееднократно да сменят ръководителите си, което от своя страна свидетелства за несъстоятелността им и неумението им да управляват държавните процеси. При това, значителна част от лидерите на ДНР/ЛНР са граждани на друга държава (РФ); тези лица не са живели на територията на самопровъзгласените републики до назначаването си, а след освобождаването им от длъжност са се завърнали веднага в Русия. Отказ от руско гражданство в полза на ДНР/ЛНР не е фиксирано като факт нито веднъж.

17. В голямата си част представителите на ДНР/ЛНР са бойци. Сред тях няма нито един известен учен, политик, културен деятел, представител на изкуството или спорта, авторитетен представител на местното гражданско общество.

18. ДНР е единственото образувание, което освобождава затворници, осъдени за тежки престъпления. При това тези хора (сред които насилници, маниаци и убийци) получават оръжие и възможност да раздават „правосъдие“ сред мирното население.

След всичко, изброено дотук се налага логичния извод:
ДНР/ЛНР са въоръжени престъпни организации, съществуващи с поддръжката на Русия и целита на създаването им са: да не се допусне евроинтеграцията на Украйна и нa нейна територия да се създаде зона, напълно контролирана от про-руски олигархични властови кръгове.

 

www.donetskie.com

„Загуби всичко – абсолютен лузър” – Немцов за Путин

превод: Анна Заимова

Проправителствената пропаганда излиза извън кожата си, за да докаже, че Путин победи всички и че всички се огънаха. Подреди

Борис Немцов, руски опозиционер.
Борис Немцов, руски опозиционер

Запада, подреди Украйна, подреди Русия. И много хора вярват…..

Но ако разгледаме внимателно постиженията на „националния лидер”, става ясно, че той загуби всичко, че е абсолютен лузър. Преценете сами:

1. Искаше Украйна да остане извънблокова страна, неутрална и приятелска. Резултат – Украйна се е запътила към членство в НАТО. На територията ѝ се провеждат съвместни учения с армиите на Алианса. Порошенко се договаря за доставки на западно оръжие за въоръжените сили на Украйна.

2. Искаше да отслаби НАТО. Резултат – НАТО се усилва, военните бюджети на западните страни нарастват.

3. Искаше да забие клин между Европа и Америка. Резултат – консолидиране на Западните страни пред опасността от путинската агресия. И приемат синхронно санкции, и действат като едно цяло.

4. Искаше да увеличи различията между източните и западните райони на Украйна. Резултат – възникна политически единна нация, с изключение на части от Донецка и Луганска област.  За пръв път след обявяването на независимостта, по време на президентската кампания кандидатът Порошенко победи във всички региони без изключение. Преди намесата на Путин Западна Украйна гласуваше за един кандидат, Източна – за друг. (2010 г. на запад за Тимошенко, на изток за Янукович, 2004 -2005 г. – Западна за Юшченко, Източна за Янукович).

5. Искаше Украйна да влезе в Митническия съюз. Резултат – това никога няма да го бъде, Украйна подписа Споразумение за асоцииране с ЕС и се стреми към европейска интеграция.

6. Искаше да създаде марионетната държава Новорусия от Донецк до Одеса. Резултат – контролира по-малката част от Донецка и Луганска област. Загинаха 3000 души – руснаци и украинци.

7. Искаше да увеличи влиянието си по цял свят. Резултат – стана изгнаник и санкционираха цялата държава.

8. Искаше чрез продоволствени санкции да накаже Запада. Резултат – наказа руския народ. Цените на хранителните стоки скочиха (на месото до 40%, а на млякото до 20%), а на Запад паднаха.

9. Имаше да има в Киев лоялна власт ала Янукович. Получи 100% антипутинска.

10. Искаше украинският народ да го уважава. Путин получи… знаете какво.

11. Искаше разширяването на Евразийския съюз. Резултат – Европейският съюз се разшири. За периода на управлението на Путин 13 държави се присъединиха към ЕС (сега са 28). А към Путин – никой. Даже Казахстан се замисля дали да не излезе от опеката на путинска Русия.

Победител ли е или е лузър?

evroua.com