Патриарх Филарет

Обръщение на патриарх Филарет към Вселенския патриарх Вартоломей

До Негово Всесветейшество ВАРТОЛОМЕЙ,

Архиепископ на Константинопол – Новия Рим,
Вселенски Патриарх

 Ваше Всесветейшество!

Да се обърна към Вас с това писмо ме накара както общата ситуация в Украйна, така и откровената неправда, която Росийският *  патриарх Кирил разпространява за нея, включително и в писмо до Вас, което беше публикувано в мрежата, на официалния сайт на Московската патриаршия.

Преди всичко искам да подчертая, че в Украйна няма гражданска, а още повече – религиозна борба, както твърди  росийската пропаганда изобщо и Патриарх Кирил в частност.

Патриарх Филарет
Патриарх Филарет

Народното въстание против диктатурата на бившия президент Янукович, както много вярно беше наречено „Революция на достойнството”, започна през ноември 2013 г. заради невероятната неправда в действията на предишния ръководител.  През четирите години на своето управление той оплете с мрежата на корупцията цялата държава, като фантастично увеличи своите собствени богатства и тези на семейството си. Задушаваше се свободата на словото, нарушаваше се правото на собственост, бизнесът, който донасяше печалба, чрез заплахи и насилие се отнемаше, за да се увеличат богатствата на тези, които бяха близки до бившия президент.Системите за правосъдие и охрана на реда бяха поставени на служба на престъпни интереси, опонентите на властта бяха принудени да избягат зад граница или се озоваха в затвора.

Но последната капка, която препълни чашата на народното търпение, стана отказът на администрацията на Янукович да подпише Споразумението за асоцииране между Украйна и Европейския съюз. Под натиска на президента на Росия украинската власт, която преди това няколко години беше обещавала да подпише този договор, седмица преди определената дата отказа да го направи. Народът, особено младежта, почувства, че са му откраднали бъдещето и излезе на мирен протест.

Този протест беше беззаконно разпръснат, а участниците – пребити. Само стените на Михайловския събор спасиха останалите протестиращи от окончателна разправа.

Едно такова издевателство от страна на властта възмути голям брой хора, които се събраха в центъра на украинската столица, както и в много други градове на мирен протест с искането да бъде подписано Споразумението за асоцииране, а виновните за пребиването на мирната демонстрация да бъдат наказани. Вместо диалог администрацията на Янукович постоянно увеличаваше натиска върху народа, по мошенически начин измени законодателството така, че всякакви мирни протести станаха незаконни. В края на краищата, когато срещу мирно протестиращите беше използвано оръжие, от което загинаха над 100 човека, народното въстание принуди бившия президент Янукович да избяга.

Украинските Църкви и религиозни организации активно помагаха протестът да носи мирен характер, постоянно призоваваха властта и протестиращите към диалог, опитваха се да бъдат посредници в него. Църквата на Московския патриархат, която през този период беше председател на Всеукраинския съвет на църквите и религиозни организации, също беше включена в този процес и отстояваше общата позиция.

Няма никакви достоверни доказателства, че участниците в мирния  протест на Площада на независимостта (Майдан незалежності) са протестирали срещу Православната църква на Московския патриархат или че тези, които патриарх Кирил в своето писмо нарича „униати и схизматици”, са подстрекавали народа към борба с Църквата на Московския патриархат. Тези твърдения на патриарх Кирил не са истина. Свещеникът от Гръко-католическата църква, който преди три години в проповед в своята енория, записана на видео, е изричал антисемитски и шовинистични лозунги, веднага е бил наказан от църковната власт, разкаял се е и се е отказал от своите думи. Но този запис росийската пропаганда и лично президентът на Росия Путин продължават да използват все едно е доказателство за антисемитизма и шовинизма на участниците в протеста на Майдана.

След победата на Революцията на достойнството, когато Янукович и неговите министри се разбягаха, парламентът на Украйна сформира ново правителство по предвидения от Конституцията ред  и определи дата за избори на президент. Легитимността на това правителство беше признато от всички религиозни конфесии, включително и от официалните представители на Московския патриархат в Украйна, които подписаха съответното обръщение и взеха участие в срещата с председателя на парламента Олександър Турчинов, който изпълняваше и задълженията на президент.

Официалните представители на Московския патриархат също подписаха съвместното обръщение на религиозните организации на Украйна, което осъждаше сепаратизма, и призоваха да сложат оръжие всички, които го използват незаконно. Но отделното обръщение на Светия Синод на УПЦ МП съдържа обръщение да сложат оръжие „всички“, тоест и украинските военни, и сепаратистите, въпреки че росийските военни не са призовавани да сложат оръжие от Синода на УПЦ МП.

Задължен съм да подчертая – след победата на Революцията на достойнството не е имало никакви поводи да се говори за притеснения на православните от Московския патриархат, на рускоговорящото население или на населението на Крим и Донбас. Всички закони, които уреждат въпросите за използването на езиците или правата на националните малцинства, останаха същите, каквито бяха, когато Янукович беше на власт.

За да предотвратим възможните провокации, нашата Църква многократно се е обръщала публично с искането да не се допускат никакви насилствени действия срещу храмовете, манастирите, духовенството и вярващите от Московския патриархат, и предупреждавахме всички, особено нашия клир, че за участие в такива провокации и насилие те ще бъдат подложени на църковно наказание. Фактът, че в Украйна няма религиозно противопоставяне писмено е отразен в общо обръщение, в което сред другите са и официалните представители на Московския патриархат в Украйна.

Вместо това Росийската федерация в края на февруари тази година започна въоръжена агресия срещу Украйна. Беше окупиран и анексиран Крим, голям брой въоръжени екстремисти и наемници започнаха да проникват в Украйна от територията на Росия и да провокират безредици, да завземат административни сгради, да обявяват отделяне на отделни области от Украйна и присъединяването им към Росия. Отначало Росия имаше намерение да въвлече в авантюрата на сепаратизма половинаросармията част от Украйна, но народното съпротивление в повечето области разруши тези планове, затова по-нататък агресивните действия на Кремъл основно бяха съсредоточени в Донецка и Луганска област.

За пръв път от времето на нацисткия фюрер Хитлер ние се сблъскахме с изключителна по своята степен на цинизъм и неправда масирана пропаганда против Украйна. Чрез нея, на практика чрез всички средства за масова информация, Росия се опитва да убеди света в справедливостта на своите действия.  Тази цинична лъжа всеки ден в големи количества се разпространява чрез телевизионните новини, статии в печатните и електронни издания, чрез социалните мрежи. По-голяма част от сюжетите или са напълно измислени, както в случая с „разпъването на кръст“ на момченце от бойците от Националната гвардия на Украйна в освободения от терористите Словянск, или са невероятно изкривени до такава степен, че не могат да се познаят реалните събития.

Именно като част и плод от тази пропаганда е необходимо да се разглежда и писмото до Вас на Московския патриарх Кирил, в което той описва събитията в Донбас като гражданска война и религиозно противопоставяне.

Всъщност събитията в Донбас са резултат от въоръжената агресия на Росия срещу Украйна. Ръководителите на така наречените „народни републики“, наемниците, оръжието, финансирането, информационната поддръжка – всичко това идва от Росия през завзета част от границата. В никое друго място в Украйна, освен там, където действат росийските наемници, няма нито въоръжени конфликти, нито други форми на противопоставяне, характерни за гражданските или религиозни войни.

В последно време, във връзка с успешните действия на украинската армия срещу прокремълските терористи, през границата започнаха да преминават вече непосредствено росийски военнослужещи с униформа без отличителни знаци. Така че това всъщност е война на Росия срещу Украйна, причините за която са отмъщение за европейския избор на украинския народ, опит да не се допусне сближаване на нашата държава с Европа, желание да се възвърне властта на Кремъл над Украйна, изгубена след разпадането на Съветския съюз и мечтата на сегашните ръководители на Росия да възстановят някогашната империя.

В украинските въоръжени сили служат вярващи от различни конфесии, включително и от Московския патриархат, както и представители на различни нации, включително и етнични руснаци. Няма нито едно военно подразделение, което да е съставено изключително по национален или религиозен признак. Ето защо твърденията на патриарх Кирил, че въоръжени „униати и схизматици“ се борят в Донбас против Църквата на Московския патриархат, са откровена и цинична лъжа.

В своето обръщение патриарх Кирил дава примери за недостойното поведение на украинските военнослужещи по отношение на свещеници от Московския патриархат. Част от тях са плод на фалшификация (например участието на гръко-католически капелан в нападението на храм на Московския патриархат, което всъщност не се е случвало). Друга част със сигурност подлежат на разследване, а виновните трябва да бъдат наказани по закон.

Но съм задължен да подчертая – всички тези случаи по никакъв начин не са свързани с някакво особено агресивно отношение на украинските военни, властта, Гръко-католическата или нашата Църква към представителите на Московския патриархат. Според мен те са предизвикани преди всичко от многочислените факти за поддръжка на дейността на терористите от страна на свещеници от Московския патриархат, включително и факти за пряко участие във въоръжени терористични групи.

За съжаление не са единични фактите, когато в храмовете на Московския патриархат или в други църковни помещения са били намирани складове с оръжие, помагало се е на терористите с настаняване и храна, оказвала се е морална поддръжка на тяхната престъпна дейност чрез даване на специално публично благословение за борба срещу Украйна. В последно време се появиха факти, че терористите използват за безопасно бягство свещенически дрехи и документи, които по наши данни издава една от епархиите на Московския патриархат в Донбас.

Всичко това дава повод на украинските военнослужещи по-внимателно да се отнасят към придвижването на свещениците, които могат да се окажат всъщност преоблечени терористи или техни помощници. Уверявам Ви, че във връзка с това и нашите свещеници също се сблъскват с неудобства от страна на украинските военнослужещи, към които се отнасяме с разкириллипутинбиране.

Като привежда неправдиви факти и изкривено тълкува истинските, патриарх Кирил не казва нищо за систематичните гонения и преследвания, включително с похищения, мъчения и убийства, на които са подложени представителите на всички религиозни конфесии от проросийските наемници и сепаратисти.

На завзетата територия на Луганска област нашите храмове са затворени, а епископите и свещениците са принудени да се крият заради заплахите от сепаратистите да ги убият. Бил е направен опит за убийство на Луганския епископ Афанасий и само благодарение на Божията милост той се е спасил от смърт.

В Донецка област нашите храмове на териториите, които се контролират от сепаратистите, са принудително затворени заради опасност за живота на свещениците и вярващите. Свещениците или се крият, или са принудени да заминат в по-безопасни места. Един от храмовете в Донецк е бил миниран и само с Божията помощ взривното устройство не се е задействало. Имаше опит да бъде отвлечен Донецкият архиепископ Сергей, но той благополучно напуска Донецк и е пристига в безопасно място. Свещеникът Юрий Иванов е бил отвлечен от терористите и чак след известно време е бил пуснат.

В окупирания от Росия Крим два наши храма са отнети насилствено, катедралният храм в Симферопол е подложен на постоянни демонстрации и на икономически натиск, вилата на архиепископ Климент е била подпалена за сплашване.

Същото се отнася и за Украинската Гръко-католическа църква, Римо-католическата църква и протестантските общности. Манастирът на УГКЦ в Донецк е завзет от терористи. Имало е случаи, когато католически свещеници са били отвличани с цел откуп. На контролираните от сепаратистите територии са завзети молитвените помещения на много протестантски общности. След освобождаването на град Словянск е било намерено място, където са били погребани двама протестантски свещеници и двамата синове на единия от служителите, които на празника Троица са били отвлечени от терористите по време на молитвено събрание и са били разстреляни.

Трябва да се подчертае, че сред терористичните групи съществува така наречената „Росийска православна армия“, чиято престъпна дейност не само не е била осъдена от ръководството на РПЦ, но и получава поддръжка и публично благословение от някои свещеници от Московския патриархат. В документ с название „Конституция на Донецката народна република“ се посочва, че само росийското православие има на територията на така наречената ДНР особени права и статус.

Всички тези факти сочат, че има нарушаване на правата на вярващите, но от страна на терористите, които обявяват, че действат в полза на росийското православие и защитават така наречения „руски свят“. Затова не е истина, че събитията в Донбас имат характер на религиозна война – всъщност това е война на Росия против Украйна, която има агресивен характер. И със своите заявления и действия Московският патриарх Кирил помага на росийската агресия, като се опитва с измама и преиначаване на фактите да поддържа своето държавно ръководство.

Фалшивостта на обвиненията на патриарх Филарет се потвърждава също и от това, че текстът на писмото до Вас, публикуван на 14 август на официалния сайт на Московската патриаршия, сутринта на 15 август е бил изтрит от сайта, а след няколко дена, когато средствата за масова информация вече са успели да му обърнат внимание, отново е бил върнат, но в друг раздел. Този факт показва лицемерната позиция на Московския патриарх Кирил, който в публичните си изявления говори, че неговата църква не се намесва в конфликта и само се моли за мир, а в писмата си до Предстоятелите на Църквите влага мисли, които изцяло са съзвучни с росийската държавна пропаганда.

Ваше Всесветейшество!

От името на нашите епископи, духовенство и вярващи се обръщам към Вас с молба да оцените по достойнство и да отхвърлите неправдата, която се разпространява от Московския патриарх Кирил. Ние се молим за мир в Украйна и за освобождението на нашата държава от външна агресия. Надявам се, че няма да допуснете Православната църка да бъде въвлечена в изключително лъжливата кампания, която росийската власт, включително с помощта на патриарх Кирил, провежда срещу Украйна.

С любов во Христа  –

Ваш събрат ФИЛАРЕТ

24 август 2014 г.

*преводачът умишлено използва термините „росийски“, „Росия“, „росияни-, за да подчертае тяхната връзка с Росийската федерация или Росия – една от републиките във федерацията

cerkva.info