Оборудването от държавните мини на Украйна се изнася в Русия за скрап

Случаите на мародерство и грабежи се превръщат в ежедневие във временно контролираните от сепаратистите райони на Донбас. В резултат от зоната на АТО към РФ се изнася с цел продажба всичко възможно: автомобили, въглища, селскостопанска продукция, оборудване от заводите и т.н. Това съобщава Информационно-аналитичният център на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО).

„Оборудването на държавните мини се демонтира и извозва за скрап. Регистрирани са случаи, когато престъпниците демонтират оборудване от стратегически предприятия, в частност – от Луганския завод за електронно машиностроене, от завод „Юность“ в Краснодон, от донецкия „Точмаш“, от филиала на завода „Мотор сич“ край гр. Торез“, информира СНСО.

Мина

Мина „Червен партизанин“. Снимка: wikimapia.org

 

От ведомството потвърждават, че членове на бандитските формирования извозват към Русия въглищата от разграбените мини с автоколони. „Такива случаи са регистрирани в градовете Ровенки, Червонопартизанск, Свердловск – в мини „Вахрушев“, „Червен партизанин“, предприятие „Свердловантрацит“, отблязват от Съвета за сигурност.

Престъпниците не се свенят да извозват и събраната реколта. В частност, сепаратистките бандитски формирования са извозили в Ростовска област на Русия слънчоглед – добавят от СНСО.

Слънчогледи - Украйна

Снимка: интернет

„Поради военните действия в Донбас Украйна е загубила още през лятото повече от 15% от добива на селскостопанска продукция. А по данни на украински специалисти от аграрния сектор в териториите, контролирани от сепаратистите, към настоящия момент остават още около половин милион тона слънчоглед“, отбелязват в ИАЦ на СНСО.

Както беше съобщено в Съвета за национална сигурност, вече са масови и кражбите на автомобили от автосалони, както и „конфискуването“ им от частни собственици за т.нар. „нужди на ДНР или ЛНР“.

„Да си припомним един от тези случаи, когато в края на септември терористите организираха в Луганск разпродажба на повече от 100 откраднати автомобила, по-голямата част от които впоследствие беше изнесена за продажба в Русия“, подчертават от ведомството.

„Заедно с това на териториите, временно контролирани от ДНР и ЛНР, е регистрирана и дейност на определен брой руски криминални групировки, които се занимават с контрабанда“ , се отбелязва още в съобщението на СНСО.

Напомняме, че преди няколко дни мисията на ОССЕ съобщи за забелязано извозване на въглища в Русия от страна на сепаратистите.


Руска следа в подготвяните за "Евро 2016" атентати.
След появилите се вчера, 5 юни, във френски медии съобщения за заловения при опит да пренесе през границата на Украйна оръжие и боеприпас...
Надежда Савченко излетя за Украйна
Пленената от руските власти украинска гражданка Надежда Савченкко излетя от Ростов-на-Дон за Украйна на борда на президентския самолет...
До часове Надежда Савченко може да е освободена
Самолетът на президента на Украйна Порошенко в момента е на път за руския Ростов-на-Дон, където е доставена и пленената украинка Надеж...
Какво ни разказва песента на Джамала „1944“
Музикалният конкурс „Евровизия-2016“ бе спечелен от представителката на Украйна – Джамала, която е украинка с кримскотатарски произх...
Украйна обстрелвана над 300 пъти от територията на Руската федерация - "ARD"
Екипът на международната група Bellingcat е установила по безспорен начин, че украинската армия е била нееднократно обстрелвана с установки ...
Украинска фирма-млекопроизводител с първата си доставка в България
Групата компании „Млечен Алианс“ е доставила на своите български партньори млечна продукция – предава Інтерфакс-Україна.