Оборудването от държавните мини на Украйна се изнася в Русия за скрап

Случаите на мародерство и грабежи се превръщат в ежедневие във временно контролираните от сепаратистите райони на Донбас. В резултат от зоната на АТО към РФ се изнася с цел продажба всичко възможно: автомобили, въглища, селскостопанска продукция, оборудване от заводите и т.н. Това съобщава Информационно-аналитичният център на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО).

„Оборудването на държавните мини се демонтира и извозва за скрап. Регистрирани са случаи, когато престъпниците демонтират оборудване от стратегически предприятия, в частност – от Луганския завод за електронно машиностроене, от завод „Юность“ в Краснодон, от донецкия „Точмаш“, от филиала на завода „Мотор сич“ край гр. Торез“, информира СНСО.

Мина

Мина „Червен партизанин“. Снимка: wikimapia.org

 

От ведомството потвърждават, че членове на бандитските формирования извозват към Русия въглищата от разграбените мини с автоколони. „Такива случаи са регистрирани в градовете Ровенки, Червонопартизанск, Свердловск – в мини „Вахрушев“, „Червен партизанин“, предприятие „Свердловантрацит“, отблязват от Съвета за сигурност.

Престъпниците не се свенят да извозват и събраната реколта. В частност, сепаратистките бандитски формирования са извозили в Ростовска област на Русия слънчоглед – добавят от СНСО.

Слънчогледи - Украйна

Снимка: интернет

„Поради военните действия в Донбас Украйна е загубила още през лятото повече от 15% от добива на селскостопанска продукция. А по данни на украински специалисти от аграрния сектор в териториите, контролирани от сепаратистите, към настоящия момент остават още около половин милион тона слънчоглед“, отбелязват в ИАЦ на СНСО.

Както беше съобщено в Съвета за национална сигурност, вече са масови и кражбите на автомобили от автосалони, както и „конфискуването“ им от частни собственици за т.нар. „нужди на ДНР или ЛНР“.

„Да си припомним един от тези случаи, когато в края на септември терористите организираха в Луганск разпродажба на повече от 100 откраднати автомобила, по-голямата част от които впоследствие беше изнесена за продажба в Русия“, подчертават от ведомството.

„Заедно с това на териториите, временно контролирани от ДНР и ЛНР, е регистрирана и дейност на определен брой руски криминални групировки, които се занимават с контрабанда“ , се отбелязва още в съобщението на СНСО.

Напомняме, че преди няколко дни мисията на ОССЕ съобщи за забелязано извозване на въглища в Русия от страна на сепаратистите.


Количеството на руската бойна техника в Донбас е по-голямо от това на цялата немска армия
Русия е разположила 700 танка и 1000 артилерийски единици в окупираните територии. По съобщение на News.
"Газпром" осъден да плати $2.6 млрд. на украинския "Нафтогаз"
Руският монополист «Газпром» загуби и ще трябва да плати на украинската компания «Нафтогаз» $2,6 млрд.
Гарантираме правата на българите - МВНР на Украйна
Във връзка с нашумелия наскоро случай на пострадал българин в град Белгород-Днестровский в Украйна, публикуваме официалната позиция на ...
Край на руските социални мрежи в Украйна
Президентът на Украйна Петро Порошенко е подписал решението на Съвета за национална безопасност за блокиране на сайтове на руските ком...
Европейският парламент предостави на Украйна безвизов режим
                      Европейският парламент подкрепи позицията на Европейската комисия за пре...
Австрия екстрадира в САЩ украинския олигарх Фирташ
Австрийски съд постанови един от най-богатите украинци – Димитро Фирташ, да бъде екстрадиран в САЩ, за да се изправи пред обвинения в кор...