Евгений Тур, сержант от ВС на РФ

Обменът си е обмен, или къде изчезна сержант Тур

Как се преплитат човешките съдби и информационните потоци. Никога не знаеш кой факт може да допълни цялостната мозайка на събитията. Успяхме да подредим още един пъзел на една отделно взета история.

На 18.01.2015 г. един от пропагандистките канали на донбаските терористи качи видео, озаглавено „Разпит на пленен около Дебалцево майор от разузнаването на ВСУ“
Нека датата на публикацията да не ви заблуждава – това архивно видео е качено именно сега, когато затихна резонанса от свързаната с него друга история, в която беше заснето интервю със сержанта от ВС на РФ Евгений Тур
Но за това малко по-нататък.
Помолихме за коментар един от нашите приятели, непосредствено запознат с тази ситуация.

Алексей (офицер от ВСУ):
„Да започнем с това, че майорът, сниман на видеото, е свързан с разузнаването толкова, колкото аз – с полетите до Луната. Не мога да ви разкрия всички детайли, но ако се изгледа внимателно видеото, ще се забележи, че офицерът казва, че е тръгнал да прибере ранените си другари и това е, всъщност, истината.
После започва стандартната галимация с коментарите на терористите зад кадър: „защо си дошъл в Донбас, защо насилвате и убивате рускоезичното население“ и прочие елементи от стандартния набор на пропагандиста.
Но! Обърнете внимание – поведението на майора е уверено и той даже недоумява, защо този клоун от бандформированията се прави на следовател. Защо майорът е изненадан? Ами защото, след като публикувахте във вашия youtube-канал интервюто със сержанта от армията на ВС РФ Евгений Тур, покровителите на терористите осъзнаха, че поредният факт за тяхното присъствие е изнесен на бял свят. И докато все още не са организирани пресконференции със сержант Тур, то трябва да се проведат преговори с ВСУ и той да бъде спешно обменен.
За терористите беше необходимо да намерят решение на въпроса с обмена на сержант Тур и по тази причина те организираха опит за залавяне, по-точно казано „подставяне“ на военнослужещите от ВСУ.
Какво се е случило в действителност: посред нощ в щаба на сектора се получава телефонно обаждане от терористите, в което те предлагат да бъдат прибрани от неутралната територия ранените – петима души, основно от медицинската служба. Без да се посъветва с някого, майорът с няколко човека тръгват към уговорения пункт.
Тъй че, нека разпитващият терорист да не разказва хуморески за това, как успял „с цената на невероятни усилия да залови диверсионно-разузнавателна група на ВСУ“. А майорът се държи уверено, защото мисли, че е все още парламентьор, пристигнал да прибере ранените си другари. Лично аз се питам, защо терористите са вързали ръцете на човек, непредставляващ заплаха за тях. Показност и нищо повече.“

Разказът на Алексей внесе някаква яснота. Сега да видим видеото със сержант Тур – тук.

На ноемврийското видео с интервюто на Тур се вижда, че ръцете му са свободни, даже спокойно пуши и пие кафе, с него разговарят като с човек, без да му насаждат клишета. А на видеото с майора виждаме съвсем друго. Това е разликата между цивилизования подход и действията на диваците.
Завършекът на историята със сержант Тур е стремителен. След публикуването на видеото с него, обменната му цена нарасна и буквално след 2 дни беше разменен за петима украински военни, в т.ч. и майора. Единственото, което успяхме да научим след това е, че Тур е посрещнат не от специалисти от ВС на РФ, а от служещи във ФСБ. След което страницата му в социалната мрежа „ВКонтакте“ е закрита и нито роднините му, нито близките му са го виждали повече (поне такива са последните коментари на страницата му, преди да бъде закрита)

Ето такива са пътищата на съдбата…

P.S. Интересното е, че вчера вечерта един от доброволците на InformNapalm разговаря с представител на ВСУ на тема „защо официалните органи крият и не демонстрират пред широката аудитория пленените руски военни?“ В хода на разговора стана ясно, че това е негласна и недокументирана договореност. Тоест, това не е изрично споразумявано, но незнайно защо се счита, че ако украинската страна започне масово по официалните канали да показва руските военни, то руската страна също (чрез терористите) ще демонстрира ураган от видео клипове с разпити на украински пленници.

В такъв случай, какво виждаме сега: видео клипове с унижавани от терористите пленени украински военни, принуждавани да скачат и да произнасят унизителни скандирания, задържани в каземати (бел.прев.: фр. casemate или ит. casamatta – 1.бронирано помещение, 2. защитно съоръжение, 3. единична затворническа килия), а някои от тях изведени в РФ. Ярък пример за последното е Надежда Савченко, незаконно задържана в руски затвор. Нима това не е достатъчно, за да се проведат поне някакви контрамерки?!
Струва ни се, че оправданията с многоходови кампании и позоваването на уж обмислени сценарии не сработват. Разбира се, това не е повод да се изпада в критиканство и вопли „всичко пропада, предават ни“. Не! Това няма да го бъде! Ние сме поддръжници на друго – като във вица:
„Началникът на ГЩ звъни на министъра на отбраната:
– Г-н Министър, армията се разбунтува!
– Какво? Тръгва към Киев?
– Не, завладя Донецк и тръгва към Крим!“

Но бихме искали да видим прогрес и инициативност не само сред доброволците, но и в държавните структури.

Източник: InformNapalm