white-house-usa

Обама подписа закона за санкции срещу Русия и допълнителна помощ за Украйна

white-house-usaКъсно вечерта на 18 декември украинските медии съобщиха, че президентът на САЩ Барак Обама е подписал законопроект H.R. 5859, който позволява въвеждането на нови санкции срещу Русия и оказването на допълнителна помощ на Украйна.

Подписаният от Обама законопроект по-рано бе одобрен единодушно от двете камари на американския Конгрес. Законът предвижда военна помощ за Украйна в размер на 350 милиона долара.

Същевременно в заявлението на пресслужбата на Белия дом по повод подписването на закона се съобщава, че САЩ възнамеряват активно да работят заедно с европейските си съюзници за трайното уреждане на ситуацията в Украйна и региона по дипломатичен път.

За пореден път са отправени призиви към Русия да сложи край на окупирането на украински територии и на анексирането на Крим, да престане да подкрепя сепаратистите в Източна Украйна и да изпълнява задълженията си според Минските споразумения.

Всичко това трябва да доведе до постигане на трайно и цялостно решение на конфликта, като се зачитат суверенитета и териториалната цялост на Украйна.